Skocz do zawartości

Wasze komiksy

Featured Replies

Opublikowano
11 godzin temu, Hubert249 napisał:

Tylko te czarne brzegi i białe napisy jak w Punisher MAX.  Na półce wygląda to średnio, niestety. 

Mi to akurat nie przeszkadza, a w przypadku tego Batmana tym bardziej.

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Wyświetleń 332,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ja byłem ostatnio zadowolony z promocji Gildii na urodziny, wyrwałem m.in. pierwszy cykl "W poszukiwaniu ptaka czasu" za bezcen.   A wracając do tematu to z racji powiększania kolekcji dokupiłem re

• kilka lat zbierania, wszystko przeczytane (kilka się znów czyta), wiele pożyczonych Pluto, Wilq (50% nigdy nie wróciło, jak dorwę tego qurwia co mi Kaznodzieję...) kilka serii czeka na wydanie ponowne

• O tak, Alfy były fajne. Szkoda, że wyszło stosunkowo niewiele numerów. No ale to taki komiks środka - ni to dla dzieci, ni dla dorosłych.   Tymczasem ciąg dalszy porządków na półkach:       Jak

Opublikowano

Pochwale się moją kolekcją komiksów tm-semic Amazing Spider-Man. Wszystkie nr w stanie idealnym, łącznie z MM i wydaniem specjalnym :drakeyeah: posiadam również drugi komplet choć tam mi brakuje po jednym nr w każdym roczniku i stan jest od b. dobrego do dostatecznego :gayos:może kiedyś dokupię brakujące nr

9DA01289-0652-402F-A7C3-36B5E802103E.jpeg

A0DC0E65-5E21-4B07-A021-EB32E616D0F1.jpeg

D1836166-4576-43AF-9F79-5F14BD2E823E.jpeg

3157E468-D8B1-44C6-A837-3C9D46E4A84B.jpeg

B1C43F6E-984E-489E-8B08-17E9D5527787.jpeg

Opublikowano

No i mogło się skończyć na Maximum Carnage, dalsze numery to już równia pochyła 

Opublikowano

Zrezygnowałem z DC (do porzygu to samo wałkowane) i wybrałem Thorgala. Cena jest jaka jest, ale wydane jest to naprawdę świetnie. 

20240304_171342.jpg

Opublikowano
W dniu 4.03.2024 o 17:16, PiotrekP napisał:

Zrezygnowałem z DC (do porzygu to samo wałkowane) i wybrałem Thorgala. Cena jest jaka jest, ale wydane jest to naprawdę świetnie. 

20240304_171342.jpg

Tez zamówiłem, ale już czekam 2 tygodnie i nic nie doszło. 

Opublikowano

@GSPdibbler pierwszą paczkę wysyłają do 30 dni. Sam numery 2 i 3 dostałem 23 stycznia,  a wczoraj były 4 i 5. Zamawiałem 13 stycznia. 

Edytowane przez PiotrekP

Opublikowano

Zakupy z ostatniego miesiąca, jedna nowa polska premiera (Uniwersum...), uzupełnianie kolekcji (dwa tomy Sagi o potworze z bagien i Sin City - trzeci i czwarty, Damulka warta grzechu do mnie jedzie), dwa Batmany - jeden niewydany w Polsce, drugim chcę zacząć drogę do Ziemii Niczyjej, a na koniec podobno absolutny sztos - Animal Man. Jest co czytać:

IMG_20240306_142517.jpg

IMG_20240306_142555.jpg

IMG_20240306_142529.jpg

IMG_20240306_142618.jpg

Opublikowano

A dobra, myślałem, że tam jest z 7 tomów, ale tylko 3 są, spróbuję na pewno. Niestety już miejsca zaczyna brakować w półkach, a chciałem jeszcze Batmana i coś ze Spider-mana/Wolverine :pechowiec:

Opublikowano

Znam ten ból, więc mocna selekcja zakupów a reszta na tablecie.

Opublikowano

Batman R.I.P to jest cząstka z runu Morrisona, nie jestem jego fanem ale nie czytałbym tego oddzielnie oderwanego od całości

Opublikowano
6 godzin temu, Shen napisał:

Znam ten ból, więc mocna selekcja zakupów a reszta na tablecie.

Z ciekawości - jaki tablet używasz i skąd pobierasz komiksy? Są jakieś legalne i półlegalne (hehe) strony?

Opublikowano

A to cbry jeszcze się w ogóle pobiera? Większość wisi chyba na ReadComicsOnline.

Opublikowano

Tablet mam jakiś stary samsunga, myślałem, żeby wymienić na jakiegoś oleda teraz. Z legalnych źródel abonament marvela fajny deal, dc nie było dostepne w Polsce i chyba nadal nie jest. Z mniej legalnych to od lat uzywam tylko https://getcomics.org

I wszystko tam zawsze było

7 minut temu, Badus napisał:

A to cbry jeszcze się w ogóle pobiera? Większość wisi chyba na ReadComicsOnline.

Mam elegancka apke na tablecie z biblioteczka, mi tak wygodniej

Opublikowano

Myślałem o kupnie tabletu, bo miejsca zaraz braknie. No i poczytałem, że na IPS komiksy dobrze wyglądają.

Opublikowano

No ja na ipadzie air czytałem stare polskie wydania TM-Semic i fanowskie tłumaczenia jak np Nightwing Year One i świetnie to wygląda. Na jakimś tańszym andro powinno być git.

Opublikowano

No ja mam starego samsunga z ekranem lcd i w sumie ten oled to juz chyba fanaberia, bo komiksy wygladaja na obecnym elegancko.

Opublikowano

Ja lubię i papier i cyfrę. Teraz właśnie czytam Avengersów Hickmana na lapku. Te nowe laptopy teraz mają proporcje ekranów 16:10 i lepiej się sprawdzają do czytania komiksów niż taki jak miałem na starym 16:9. Ogólnie testowałem 14" Legiona w OLEDzie i mając obok siebie 16" Legiona IPS to zostawiłem sobie na stałe jednak tego drugiego bo w kontraście nie widziałem absolutnie żadnej różnicy mając otwarte 2 takie same strony komiku a jednak biel była bardziej biała na IPS bo na OLED była żółtawa (nie wiem czy to charakterystyka wszystkich OLEDów, że biel mają bardziej ciepłą)  i przez to dymki się lepiej czytało na IPS. Mam też monitor 16:10 obracany w pionie i o ile wtedy cała strona komiku wygląda elegancko i nie trzeba nic przesuwać w dół to gorzej jak się trafi splash page na obie strony. Więcej z tym pyerdolenia więc zostaję na lapku.

Opublikowano

Nie no na lapku to nie :drakenope:

Tablecik pod kołderką najlepsza opcja. :drakeyeah:

Opublikowano

No ja czytam na laptopie pod kołderką haha

Nie wiem jaki soft do tego mają tablety ale YACReader na PC do tego to jest bajka

Opublikowano

Ja uzywam perfect viewer! od 10 lat juz chyba i jestem zadowolony.

Opublikowano

Ja głównie korzystam z YacReader i cenie sobie tą apkę szczególnie za świetne i wygodne zarządzanie swoją kolekcją e-komiksów.

Rozi pytałeś o źródła w necie gdzie można dopaść komiksy. Od siebie polecam różne grupy translacyjne. Dwie z nich działą już prawie 2 dekady ;). Przez lata przeczytałem już tak ze 300 GB komiksów i na dysku mam jeszcze ze 100 GB, które czeka, a grupy cały czas tłumaczą i wrzucają na net swoje prace. Grupy te mają zasadę, że jak jakiś wydawca zapowiada wydanie fizyczne komiksu, któy oni już przetłumaczylli to zaprzestają udostępniać i zachęcają do zakupu, ale tak między innymi poznałem całą przetłumaczoną serię DMZ, Niezwyciężony czy Niewidzialni zanim wydawcy się za to zabrali. A nawet jak przestaną udostępniać to da się to wszystko znaleść na Chomikuj (relikt internetu ale jak ma się swoje sprawdzone źródła to wiele dobrych skanów komiksów w wersji PL można tam dopaść - np wszystkie Thorgal, Wiedźminy itd) - polecam min użytkowanika Daruch41 lub Komiksiarzyk

Tutaj jest link gdzie wszystko znajdziesz w jednym miejscu

https://polskascenatranslacyjna-spis.blogspot.com/

Wygląda to archaicznie ale wszystko tam jest w miarę uporządkowane alfabetycznie od grup translacyjnych, także nawigowanie po stronie jest dosyć intuicyjne - komiksy trzeba ściągnąc, są wrzucane na Mega lub Mediafire.

Grupy, które polecam mają własne strony i robią to dobrze i są cały czas aktywne (wpisać w google) to Grumik, CFC Comics Flying Circus, TKT Translations, Translacje Bury Wilk, Chomikowe Translacje (nie mają włesnej strony - ich tłumaczeń trzeba szukać w linku powyżej lub u Komiksiarzyk na chomikuj)

Kiedyś wydawałem sporo kasy na to hobby, ale teraz posiłkuje się tylko tymi półprofesjonalnymi translacjami oraz biblioteką wojewódzką w swoim mieście gdzie dział komiksów jest w miarę aktualizowany o nowe i duże hity polskich wydawców, także tyle mi starcza, żeby zaspokajać głód poznawania nowych historii w obrazkach.

Edytowane przez bulaxyz82

Opublikowano

Ja ostatnio wyczaiłem fajne translacje Thorgali tych pierwszych wydań w bardzo dobrej jakości.

Szukałem też komiksów Hugo tych pierwszych wydań bo jednak tłumaczenie Egmontu w wydaniu zbiorczym przez wielu jest krytykowane ale nie mogłem znaleźć tego nigdzie w sieci

655445-352x500.jpg

2711c44d46eea9c1303018a5af52