Skocz do zawartości

GOTY 2021 - kto ma rację?

Featured Replies

• Odpowiedzi 158
  • Wyświetleń 29,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Paolo de Vesir
    Paolo de Vesir

Dobry wieczór forumku. The time has come - długo wyczekiwane wyniki głosowania na GOTY 2021.      Na początek chciałbym podziękować wszystkim którzy zostawili swoje głosy w tym te

• Serwisy growe są w 3 biomie i walczą z dronami

• No i stało się. Zanim Wezyr wrzuci oficjalne podsumowanie to pozwolę sobie przedstawić zdecydowanego zwycięzcę.     Udział wzięło 80 użytkowników (+kilku co nie podało GOTY to ich

Opublikowano

Może przypnijcie wyniki w pierwszym poście i któryś z bardziej zdolnych użytkowników zrobi znak jakości "Forumek poleca" dla najlepszych gierek? ;)

Opublikowano
  • Autor
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Dobry wieczór forumku. The time has come - długo wyczekiwane wyniki głosowania na GOTY 2021. 

John Cena GIF by Kids' Choice Awards

Na początek chciałbym podziękować wszystkim którzy zostawili swoje głosy w tym temacie co pozwoliło wyłonić nie tylko najlepszą grę zeszłego roku wśród forumowiczów, ale i kilka perełek oraz zaskoczeń. 

Gotowi? To jedziemy z koksem

Chapter 1: ROZCZAROWANIE  

Aby całkowicie zamknąć zeszły rok pozbądźmy się jego balastu. Growo sytuacja miała się dość jasno, aż 33% (12z36) głosów oddaliście na Battlefielda 2042, który za porażkę uchodzi nie tylko na naszym forum, ale i przez dziennikarzy oraz graczy na całym świecie. 61 punktów na MC to chyba najgorszy wynik w serii.

Srebro porażek growych, z jedynie jednym głosem mniej (11z36) przyznaliście wirtualnym kopanym, czyli eFootballowi od Konami (9 głosów) oraz FIFA 2022 (2 głosy). Jak widać nie są to najlepsze czasy ani dla fanów piłki nożnej. 

Podium zamyka fatalne przyjęcie GTA Trilogy Remaster na które splunięto w komentarzach 8 razy, były nadzieje i oczekiwania - zabrakło sił i wiary.

Warto dodać, że na najlepiej oceniane z tego towarzystwa Resident Evil Village oddano aż 7 głosów w kategorii rozczarowanie roku i tylko 4 osoby uznały ją za najlepszą grę 2021.  

Chapter 2: CO W BRANŻY PISZCZY? 

Jeśli chodzi o to co działo się wokół branży w 2021 to zdania były podzielone i ciężko wybrać jeden trend – daddy oraz asax byli rozczarowani kondycją wielkich serii które w zeszłym roku zaliczyły rekordowe porażki. Luqat oraz ogór zawiedli się na słabej dostępności PS5, l33ta rozczarował Switch OLED który okazał się starociem z nowym ekranem, a kilka gorzkich słów o Halo napisaliśmy ja (marny content), inch (niesatysfakcjonujący battlepass) oraz uberadi (niemrawa kampania). Forumowicze jak balon oraz l33t czekają na next-gen patch do 2077, również liczę, że 2022 pod tym względem dostarczy.

I tutaj właśnie jest coś co przewijało się w wielu postach w takiej czy innej formie - “mało next-genowych szokerów”. Pora odciąć pępowinę nowym sprzętom, a starym odłączyć respirator. Niech branża idzie do przodu! 

DOBRA, RZADKIE SPŁYNĘŁO, ZOSTAŁO SAME GĘSTE :cool: 

Gęste że węża nie wbijesz. Tomek lej wodę i dawaj... - Bartas1992PL -  Wykop.pl

Chapter 3: NIBY ŚREDNIE, A CAŁKIEM DOBRE

To kategoria w której pokładałem największe nadzieje - o ile nominacje GOTY orbitowały wokół najgłośniejszych, najlepiej ocenianych i nagradzanych gier tak lista waszych średniaków-niespodzianek (niekoniecznie przyjemnych) wzbudzała u mnie niemalże niezdrową fascynację. To miejsce na tytuły na które patrzymy jak na laskę 6/10 po kilku piwkach, a w CW żółtko na meta to najlepszy pocisk jaki można sprzedać rywalowi z przeciwnej frakcji. Jednak tutaj jest dużo złota jeśli tylko się po nie schylić i nieco z błota nań rzuconego obmyć.

Z miażdżącą przewagą ZŁOTO w kategorii średniak roku zdobywa The Medium któremu przyznaliście aż 14 punktów. Wyraźnie niżej, ale wciąż na drugim miejscu mamy Far Cry 6, a brąz z punktami 4 otrzymuje The Ascent.

WIECIE NA CO PORA? OJ WIECIE DOKŁADNIE :cool: 

Jack Nicholson Yes GIF by The Taboo Group

CHAPTER 4: MOTHERFUCKIN GOTY 2021

Krótka piłka, GOTY jest jedno. Może po zsumowaniu punktów z kategorii runner-up wygrałby ten czy inny tytuł, ale GOTY 2021, czyli najlepszego forum growego na Podlasiu i świecie jest tylko jedno. Runner-up był dodatkiem, a tytuł roku musiał wybrać każdy zainteresowany udziałem w plebiscycie. Skoro mamy już formalności za sobą JEDZIEMYYYYY:

Spoiler

Po jednym punkcie otrzymały - Tormented Souls, Shin Megami Tensei V, Ratchet and Clank: Rift Apart, Valheim, Forza Horizon 5, Far Cry 6, Nier Replicant, Bowser's Fury i Mario, The Medium, Diablo 2 Ressurected.

Po dwa punkty otrzymały - Metroid Dread, Guardians of the Galaxy, Monster Hunter Rise oraz Lost Judgement.

Po cztery punkty otrzymały - Kena Bridge of Spirits (gratulujemy debiutu!) oraz Resident Evil Village.

Drobnica za nami, wjeżdżają GRUBE RYBY:

Spoiler

Na miejscu czwartym znajduje się GOTY z tegorocznego VGA - czyli It Takes Two na które głos oddało 7 graczy - oFi, boomcio, sprit, emet, kosmos, czoper oraz luqat.

It Takes Two - pierwsze wrażenia Zapowiedź - Gamereactor

Spoiler

Trzecie miejsce w plebiscycie przypadło zaś najnowszej grze Tima Schafera i ekipy DoubleFine - Psychonauts 2. Przygody Razputina Aquato za swoją grę roku uznało 11 forumowiczów - Paolo de Vesir, ludwes, bzduras, karmaster, uberadi, drozdu, A_Bogush, _mike, Aleks, Mbeniek oraz alb84. Życzymy dalszych sukcesów!

Recenzja: Psychonauts 2 (Xbox Series X) - Konsolowe.info

Spoiler

Chociaż gry szły łeb w łeb to drugie miejsce w głosowaniu na grę roku 2021 otrzymało kosmiczne strzelanie do krasnali - Halo Infinte od 343i. 12 z Was uznało ją za grę lepszą niż wszystkie pozostałe z 2021 - a byli to inch, moldar, soban, daddy, ins, gaasax, MGStarter, wojtas011, lord protector, szymek, Gregorius oraz yap. Wynik nie dziwi o tyle, że dostaliśmy solidne multi oraz niezłą kampanię. Za kilka miesięcy Ci nieco bardziej cierpliwi (czy też spóźnialscy) zasmakują także trybu kooperacji. Gratki! 

Zaoszczędź 20%, kupując Halo Infinite (kampania) na Steam

A TERAZ MOMENT NA KTÓRY WSZYSCY CZEKALIŚMY, ALE KAŻDY JUŻ WIE 

Spoiler

GOTY 2021 WG. FORUMOWICZÓW PSXEXTREME - R E T U R N A L

Co tu dużo mówić, przygody Selene z aż 23 punktami dla utalentowanych Finów z Housemarque są nie tylko debiutem na PS5, ale grą tak unikatową swoim sposobem bycia, że osobiście czuję, że w przyszłości będzie wymieniana jednym tchem wśród najlepszych gier generacji dziewiątej oraz perłę w koronie PS5. Cholernie satysfakcjonujący miks roguelite'a, horroru oraz shmupa porwał w cykl odrodzenia tych oto śmiałków:

donatello, wiśnier, figuś (czy tam figaro czy ficuś :cool: ), messer, second, cotek, jakim, smoo, kwadrat, nyu, giger_andrus, wiolku, pan kmiot, Starh, jeez, triboy, KarolJanuszGamingu, pleju, rtooj, cedric, stachu, areka oraz stodio

Oby więcej takich zaskoczeń.

ᐅ Returnal - Ceny, opinie, dane techniczne | VideoTesty.pl

CHAPTER 5 - RUNNER UP CZYLI CO POZA GOTY SIADŁO WAM NAJBARDZIEJ

Emocje już opadły, zobaczmy co grało Wam w duszy i na konsolach w 2021, było wyśmienite, ale nie na tyle aby otrzymać GOTY. Pamiętajcie, ta kategoria służy za kierunkowskaz tego co warto z 2021 ograć:

• Po jednym punkcie otrzymały - SABLE, R-Type Final 2, Super Monkey Ball Banana Mania, Returnal, Nier Replicant, Death's Door, Loop Hero, Super Mario 3D World + Bowser's Fury, Tales of Arise, Lost Judgement, Diablo II Ressurected oraz Little Nightmares II. Jak wida dobre, ale poza wyjątkami, dość niszowe gry.
  • Po dwa punkty otrzymały - Returnal oraz Hitman 3. Jak widać Selene nie zadowoliła się drugim miejscem i wielu graczy którzy się z nią zaznajomili postanowiło uczynić ją grą roku.
  • Trzy punkty - Shin Megami Tensei V, pięć punktów - Guardians of the Galaxy.
  • Sześć punktów otrzymały - wysoko notowane wśród GOTY - It Takes Two, Resident Evil Village, Metroid Dread, Tormented Souls oraz Halo Infinite.

• Zaś na PODIUM waszych ulubionych gier 2021 stanęły:
  • Tłukąc się o brązowy medal, ex aequo po 10 punktów - Ratchet and Clank: Rift Apart (balon, Paolo de Vesir, donatello, MGStarter, jakim, square, karmaster, Yap, triboy, mbeniek) oraz Kena Bridge of Spirits (bzduras, messer, asax, square, nyu, giger_andrus, ofsajd, pan kmiot, Jontek80, Cedric)
  • Srebrny krążek zdobywa fantastyczne Psychonauts 2 z liczbą 16 głosów (balon, moldar, figuś, soban, daddy, second, cotek, sprite, dalhi, wojtas011, szymek, kudlaty88, pleju, Damk, Stachuu, czoper)
  • ZŁOTO z liczbą 19 punktów zdobywa Forza Horizon 5 na którą zagłosowali funditto, inch, donatello, moldar, soban, ins, MGStarter, wojtas011, emet, drozdu7, ofsajd, Gregorius, Faka, A_Bogush, Aleks, kosmos, Hubert249, Luqat, alb84.

CHAPTER 6 - MOŻE KIEDYŚ TO BYŁO, ALE MOŻE KIEDYŚ BĘDZIE JEDNAK LEPIEJ?

Bez zaskoczenia - 20 głosów oddaliście dla murowanego kandydata na GOTY 2022 - Elden Ring, jak widać fani umierania (soban, messer, second, MGStarter, cotek, dalhi, nyu, giger_andrus, drozdu7, pan kmiot, Gregorius, faka, voi tekku, Dante, ogór, pleju, mbeniek, Stachuu, il brutto, Elden Ring,) nie mają dość!

10 głosów zdobywa symulator ojczulka God of War Ragnarok na który czekają (w tym ja) - balon, figuś, smoo, wolfie, szymek, wiolku, Starh, triboy, jakubde85, rtooj.

Podium oczekiwania zamykają idące łeb w łeb z 8 punktami - Zelda Breath of the Wild 2 (funditto, ins, sprite, jeez, _mike, Kosmos, damk, Homelander) oraz Horizon Forbidden West (donek, Snake_Plissken, kwadrat (WIADOMO), wredny, sebasan, paolo1986, wojtq, karoljanuszgamingu).

EPILOG - COŚ SIĘ KOŃCZY COŚ ZACZYNA

2021 był growo udanym rokiem, 2022 zapowiada się jeszcze lepiej, a to prawdopodobnie dlatego, że po raz pierwszy od dłuższego czasu każda z platform jest na bardzo silnej pozycji co owocuje mocną konkurencją i jeszcze lepszymi grami. Czego życzę na 2022? Parafrazując piękne słowa @Luqata:

Tytułów, które wyskoczą znikąd i zachęcą do kupna nowego sprzętu.

Trzymajcie się i dzięki! :) 

Opublikowano

Dziwne że Tony'ego Hawka nie głosowaliście.

W sumie to w tej wymieniance wszystkich gier które dostały choć jeden punkt chyba nie widzę nic, na co ja głosowałem, no ale mniejsza z tym, raczej tabeli by to nie zmieniło.

Sony nadal trzyma się mocno, duże gry na plejstejszyn to murowani faworyci, chociaż ciekawe, że nie pojawił się nawet skrawek głosu na Deathloop. Jednak widać rosnące podboje Game Passa na dalszych miejscach. Ciekawe, w którym roku wygra gra nie na Plejstejszyn, jeśli tego dożyjemy.

Opublikowano

Switch ma szansę w 2022 jeżeli Zelda wykroczy poza zwykły sequel. W 2021 mógł powalczyć tylko rzemieślniczym Metroidem, niestety naprzeciwko stanął kolos który będzie pamiętany po wsze czasy za wszystkie elementy z osobna i za sklejenie ich w doskonałość.

Opublikowano

Przyszły rok prezentuje się bardzo okazale i wybór GOTY będzie jeszcze ciekawszy.

Elden Ring, Horizon Forbidden West, God Of War Ragnarok, STALKER 2, Starfield, Zelda 2, Splatoon 3, Dying Light 2, Hogwarts Legacy :obama: (+ do tego wiele innych gier).

Opublikowano
45 minut temu, Rtooj napisał:

Switch ma szansę w 2022 jeżeli Zelda wykroczy poza zwykły sequel. W 2021 mógł powalczyć tylko rzemieślniczym Metroidem, niestety naprzeciwko stanął kolos który będzie pamiętany po wsze czasy za wszystkie elementy z osobna i za sklejenie ich w doskonałość.

W sumie fakt że Breath of the Wild było tutaj GOTY mdr. 

Dwójka pewnie będzie najlepszą grą wszech czasów, ale nie wiem, co w ogóle oni mogą jeszcze zrobić, żeby dorównać tamtemu wrażeniu. Więcej tego samego? No pewnie nadal będzie lepsze niż inne gierki, ale za wiele nowego pewnie nie będzie.

Opublikowano

Trochę dziwnie i mało przejrzyście skonstruowane jest to zestawienie z koniecznością klikania w te spoilery w spoilerach, o wiele bardziej podobało mi się poprzednia formuła, czyli duża lista z tytułami i dołączana grafika, no ale wezyr też jest trochę dziwny więc to po części zrozumiałe że jego zestawienie jest inne.

Co do samych wyników to bardzo mnie cieszy że 2 z 3 najlepszych gier to także moje ulubione gry (a w Returnala jeszcze nie grałem), widać że forumek docenia talent i Tzw. duszę włożoną w gry. Szczególnie cieszy drugie miejsce dla Halo, bo po słynnej kompromitującej prezentacji byłem jednym z nielicznych który miał nadzieję że 343 jeszcze dostarczy, no i proszę jaki zwrot akcji:). 

Szacun Wezyr za włożoną pracę. 

Opublikowano
  • Autor

W ogóle dużo jest gier MSu w tym zestawieniu, coś czego w poprzedniej generacji zwyczajnie bym nie widział. :obama:

Zaś jeśli chodzi o gry po ilości głosów to nieco później wrzucę tabelkę z excela gdzie będziecie mieli kto co i na co oraz zmodyfikuję post aby dodać te brakujące pozycję które dostaly po puncie czy dwóch.

Wczoraj zestawie zamykałem gdy zamykały mi się już oczy, więc starałem się już wybrać samo mięsko.

Opublikowano
3 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

W ogóle dużo jest gier MSu w tym zestawieniu, coś czego w poprzedniej generacji zwyczajnie bym nie widział. :obama:

Ale to nie do końca zasługa dobrych gier (to też), ale fakt zadomowienia się nowego Xboxa u większej ilości forumowiczów niż zazwyczaj. Tak mi się przynajmniej wydaje. 

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Aleks napisał:

Ale to nie do końca zasługa dobrych gier (to też), ale fakt zadomowienia się nowego Xboxa u większej ilości forumowiczów niż zazwyczaj. Tak mi się przynajmniej wydaje. 

Z pewnością. Myślę, że swoje zrobił też abonament, bo dobrze jest ograć za te 40zł prawodopodobnie jedne z najlepszych gier 2021.

Opublikowano

Można było by podważać te głosowania bo część typów oddanych przez jedno platformowców, ale to też pokazuje trend na forum. Zasługa danego producenta, że przyciągnęła klienta do swojej maszynki.

To na moim przykładzie. Świetna konsola, wspomniany abonament, wsteczna i pierwszy mój Xbox stał się faktem.

Opublikowano
27 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Z pewnością. Myślę, że swoje zrobił też abonament, bo dobrze jest ograć za te 40zł prawodopodobnie jedne z najlepszych gier 2021.

Za 20 zł do stycznia 2025 :lapka:

Dzięki za sum up!   

Opublikowano
29 minut temu, Aleks napisał:

Można było by podważać te głosowania bo część typów oddanych przez jedno platformowców

Idąc tym tokiem to nigdy byś nie wyłonił tego GOTY, bo każdy głosujący musiałby ograć każdy jeden tytuł jaki wyszedł na wszystkie dostępne platformy.

Opublikowano
10 godzin temu, A_Bogush napisał:

Przyszły rok prezentuje się bardzo okazale i wybór GOTY będzie jeszcze ciekawszy.

Elden Ring, Horizon Forbidden West, God Of War Ragnarok, STALKER 2, Starfield, Zelda 2, Splatoon 3, Dying Light 2, Hogwarts Legacy :obama: (+ do tego wiele innych gier).

Pierwszy trzy gry to sequele typu „bigger, better, more badass”. Pozamiatać może tylko Stalker, Starfield albo DL2. Co jest ewenementem i nikomu tego nie życzę (niech żyje Sony). 

Opublikowano

No po innych działach właśnie widać kogo piecze indyk w 1080p AA jako forumkowe GOTY. Dla mnie jedno z najlpszych growych doświadczeń w życiu.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, WisnieR napisał:

No po innych działach właśnie widać kogo piecze indyk w 1080p AA jako forumkowe GOTY. Dla mnie jedno z najlpszych growych doświadczeń w życiu.

Latasz za mną po kolejnym temacie i kolejny raz próbujesz kąsać po kostkach. Do tego grania w Destiny odkleiło Ci się i mieszasz CW z realem.

Opublikowano

Dorosłe chłopy, a jakiś plebiscyt jest przyczynkiem do kłótni? Kaman, zostawmy CW w CW - z obiegowych opinii i recenzji wynika, że Returnal jest świetną grą. Gdyby wygrała Fifa to można by podnosić laurum, że dupa a nie zagrajmery na forum siedzą.

Opublikowano

Leganckie podsumowanie - będę wiedział w co pykać w 2022, żeby nie tracić czasu na odpady (czyt. gry na Meta ze średnią w okolicach 83%)

:shieeet:

Spoiler

Oczywiście grał sobie będę przez cały ten rok, odpalając topowe giereczki nagrodzone przez Szanowne Jury w forumkowym plebiscycie za 2021 r.

Nie jestem na tyle dobrym saperem, żeby samemu na sobie testować na bieżąco samo gęste z 2022.

Dzięki, @Paolo de Vesir 

Edytowane przez l33t

• 2 tygodnie później...