Opublikowano 27 października 200816 l Ostatnio obejrzałem w końcu Dark Knight - i pomimo dużych zachwytów nad tym dziełem ze strony recenzentów, nie mogę powiedzieć, ze film bardzo mi się podobał. Jest niezły, ale trochę zbyt długi, niektóre sceny bywają męczące. Dla mnie 7 z minusem.
Opublikowano 28 października 200816 l Taken - po wcześniejszych pozytywnych postach o tym filmie z mojej strony nic dodać, nic ująć. Świetny, trzymający w napięciu film akcji. Tropic Thunder - to komedia miała być? Nie wyszło. Uśmiałem się ze 3 razy w ciągu filmu, a liczyłem na 3 sekundy odpoczynku od śmiechu w ciągu całego filmu. Nuuuda <ziewa> Rola Toma Cruisa warta odnotowania, reszta to szmelc.
Opublikowano 28 października 200816 l Lara Croft Tomb Raider- Kolebka życia - świetny film akcji. wiele zaskakujących momentów, chociażby to gdy zabiła swojego 'eks-faceta-z którym współpracowała'. ;] od dawien dawna nie oglądałam czegoś równie wciągającego ;p
Opublikowano 29 października 200816 l Lazarus Project dla ludzi którzy lubią chore psychologiczne filmy 8/10
Opublikowano 29 października 200816 l The Three Burials of Melquiades Estrada - fajny wetern od T.L. Jonesa, klimatyczny, swietny humor no i tommy;];] - 8+
Opublikowano 30 października 200816 l Get Smart - spodziewalem sie gniotu, a dostalem calkiem zgrabna komedie, na niektorych scenach mocno sie usmialem. 7+ Transsiberian - pociag, snieg, ruskie mordki, delikatne napiecie. Trzeba przymknac oko na niektore rzeczy ale bardzo fajny zimowo-sowiecki klimat. 7 / 10
Opublikowano 30 października 200816 l Komornik-dobrze mi się to oglądało, trochę za mało chamskich scen z bezwzględnym działaniem komornika, a za duzo biadolenia o jego zmianie wewnętrznej. Ale jak na film pożyczony za 3,5zł byłem zadowolony Alpha Dog- Ku&^ co to za (pipi), to szkoda słów, dzieci, które chcą być gangsterami, kretyńskie teksty, kretyńska gra aktorska, żałosne postacie, jak np. ta kreowana przez timberlake'a. Błagam, nawet tego nie zaczynajcie oglądać.
Opublikowano 30 października 200816 l tajne przez poufne - polecialem na obsade, dawno takiego go.wna nie widzialem, bylem troche pijany i obudzilem sie na napisach, ale pierwsze 20 minut bylo z du.py. 2/10
Opublikowano 30 października 200816 l Doomsday - omg, wtf, gtfo, nie oglądać! 2/10 (byłoby 0/10 ale za aktorke podwyższyłem ocene )
Opublikowano 30 października 200816 l Ostatnio widziałem Replikate - komedię, która leciała na Polsacie, a z reklamówek oglądanych w telewizji zdała się kąskiem interesującym do obejrzenia. Niestety, tak nie było. Film opowiada o młodym naukowcu, który przez przypadek sklonował słodką koleżankę. Mimo fajnego pomysłu, realizacja i żarty na poziomie wyjątkowo marnym. Z tłumu głupkowatych, ale śmiesznych komedii, Replikate na pewno nie wyróżnia się niczym ponadprzeciętnym. Kilka zabawnych scenek to zbyt mało. W mojej opinii 4/10.
Opublikowano 30 października 200816 l tajne przez poufne - polecialem na obsade, dawno takiego go.wna nie widzialem, bylem troche pijany i obudzilem sie na napisach, ale pierwsze 20 minut bylo z du.py. 2/10 Oceniać film na podstawie pierwszych 20 min., brawo .
Opublikowano 30 października 200816 l Właśnie wróciłem z pokazu przedpremierowego filmu "Blizna 3D"... OMFG, Dżizus, ku*wa, ja pie*dolę, no takiego gówna, takiej szmiry, takiego szczytu ch*jowizny, to ja jeszcze nie widziałem. W momentach teoretycznie największego napięcia sala się śmiała, a przy fragmentach największej przemocy nie mogłem patrzeć. 1/10 !!!
Opublikowano 31 października 200816 l Ktoś oglądał wczoraj Gerry Van Santa na "Ale kino!" ? Z chęcią wymieniłbym się opiniami , bo w filmie , w którym historia została sprowadzona do absolutnego minimum aż roi się od myśli u widza. Rzecz opowiada o dwóch mężczyznach (Matt Damon i Casey Affleck) , którzy wysiadają z samochodu na jakimś nieznanym pustkowiu aby udać się na spacer. Szybko gubią drogę do szosy a cała sytuacja na początku zabawna z czasem staję się prawdziwą drogą przez mękę gdzie z żadnej strony nie widać cienia szansy na ratunek. Do końca już nie poznamy imion , sylwetek psychologicznych czy pobudek dlaczego się tam znaleźli.Podróż przez niziny później góry i na końcu przez pustynię w moich oczach jest metaforą ludzkiego życia niż kolejnym filmem katastroficznym typu Zagubieni w Andach. Gerry to Van Sant w najlepszej formie. Film wystawiający widza na dużą próbę ze względu na eksperyment formalny jakim jest całkowity minimalizm nawiązujący do kina starych mistrzów. Ujęcia ciągną się w nieskończoność a dialogi ograniczone są do kilku lakonicznych wymian zdań , pozornie zupełnie bez sensu. Na olbrzymią uwagę zasługują zdjęcia , z których prawie każde jest majstersztykiem. W moich oczach : 5-/6 Trailer http://www.youtube.com/watch?v=Q_iw2teBQL0...feature=related
Opublikowano 31 października 200816 l a wspominałeś ,że van Sant to człowiek jednego filmu Gerry zachwyca mega długimi kadrami (objazd wokół twarzy bohaterów trwa dobre 3 minuty 0_0) i piękną scenerią . Fabularmie to taka wyższa szkoła . Dwóch zagybionych na pustkowiu symbolizuje ludzkość , która nie ma żadnych szans w starciu z naturą . Śmierć jawi się wtedy jako coś wzniosłego . Godzi się na to co ma przyjść , bo wie ,że w starciu z przeznaczeniem nie żadnych szans . Natura to zagłada ale i również piękno , coś przerażającego i zachwycającego zarazem . Dobry film taki na 7/10 głównie ze względu na brak jakiś zarysów psychologicznych dwóch facetów , ale nie o to chyba chodziło van Santowi .
Opublikowano 31 października 200816 l Dotychczas jednego (Moje własne Idaho) , bo nie znałem Gerry Musze wrócić do jego początków i obejrzeć Złe Noce i Drugstore cowboy`a. Ogólnie ma u mnie duży szacunek ,że po sukcesie Hollywood wrócił w ogóle do kina offowego i to w taki sposób. Interpretacja o bezsilności w starciu z naturą narzuciła mi się jako pierwsza. Myślę jednak ,że należy traktować ją umownie ,bo film mimo wszystko nie jest realistyczny. Co sądzisz o tych teoriach : 1) Zakamuflowany homoseksualizm 2) Gerry to tak naprawdę jeden i ten sam bohater a nie dwóch.
Opublikowano 31 października 200816 l z van Santa bardzo wysoko cenie sobie jego Słonia , bo Last Days to zdeka lekkie nieporozumienie ;/ dobry jest jeszcze Szukając Siebie , ale to już bardziej komercyjne kino z 1) zgadzam sie jak najbardziej . Chłopcy mimo wszystko są bardzo blisko siebie , łączy ich coś bardziej niż przyjazn . Spazmów takich wielkich Damon by nie lał gdyby to była tylko kilkutygodniowa znajomość . Zastanawia mnie tylko w jakim kontekście ujął to reżyser ? Czyżby osobista tragedia , historia z przeszłości czy może zasłyszana gdzieś opowieść od bliskiego przyjaciela ? Może prywatna manifa o tym ,że homoseksualna namiętnosć , jest równie piękna jak każda inna ..maybe z 2) jestem bardziej ostrożny . Dwóch gości jako jedność jakoś zbytnio mi nie pasują . Czują i mysla jednoczesnie to samo . eee , to byłoby zbyt idealne
Opublikowano 31 października 200816 l Ja, hm, pewnie już pisałem, że Van Santa wielbię. Miał jedną komercyjną wpadkę ("Buntownik bez powodu"), ale i tak udaną. Jego wczesne filmy to świetna rzecz. "Moje własne Idaho" - cudo. Ale również ostatnie 4 jego filmy są dla mnie wszystkie wybitne i doprawdy nie wiem, który jest z nich najlepszy - chyba "Last Days", które spokojnie znalazłoby się na mojej liście 20 ulubionych fimów. Gerry to jedna postać? Eee... Nie sądzę;]. Dla mnie Van Sant to nie jest kino do rozkminy, bardziej do chłonięcia. Czysta kinematografia. Sam klimat.
Opublikowano 31 października 200816 l Metaforą homoseksualizmu wd. jednej teorii ma być staranny dobór otoczenia. W pierwszym etapie bohaterowie są na nizinach , wtedy cały świat stoi przed nimi otworem. Wszystko jest wtedy niewinne a dwóch Gerrych mimo zagubienia mają dobry humor. W następnych sekwencjach są na terenie górzystym wtedy też problemy zaczynają się piętrzyć. Kluczowa w ogóle dla całego filmu (również dla innych interpretacji) jest scena skoku z wzniesienia. Jeden z Gerrych potrzebuje wtedy pomocy drugiego , bo bez tego nie może nic zrobić. Trzecia faza to tereny płaskie jak tafla losu czyli powrót do nizin i samoakceptacja wiążąca się z...odejściem od drugiego. Powtórze się , ale polecam zwrócić uwagę na scenę skoku.
Opublikowano 1 listopada 200816 l tajne przez poufne - polecialem na obsade, dawno takiego go.wna nie widzialem, bylem troche pijany i obudzilem sie na napisach, ale pierwsze 20 minut bylo z du.py. 2/10 Oceniać film na podstawie pierwszych 20 min., brawo . pisze mlotku ze reszte przespalem co znaczy ze film porywajacy nie byll
Opublikowano 1 listopada 200816 l Fałszerze. Austriacki laureat oskara za najlepszy film nieanglojęzyczny moim zdaniem nie zawodzi. Myślałem ,że nagroda była gestem mającym połechtać lobby żydowskie i nic więcej a wyszło naprawdę dobre kino. Opowieść to prawdziwa historia grupy żydowskich fałszerzy , którym naziści stworzyli w obozie koncentracyjnym enklawę odzielając ich od normalnych skazanych aby Ci mogli podrabiać waluty Anglii i USA na wielką skalę. Nie jest to film dydaktyczny ani moralizatorski dzięki czemu decyzje każdego z fałszerzy nie są łatwe. Ode mnie 4+/6
Opublikowano 1 listopada 200816 l American Beauty - kuuurde, kocham takie filmy, w ktorych glowny bohater w groteskowy sposob opowiada o swoim mizernym zyciu, a jeszcze lepiej, gdy w jego role wciela sie Spacey (zyciowa rola wg mnie).Cholera, jaki ten film prawdziwy.Arcydzielo. 10/10 (a co tam, niech ma)
Opublikowano 1 listopada 200816 l Jaja w tropikach- film trwał 1,5 h i tyle czasu się śmiałem- z kilkosekundowymi przerwami na złapanie oddechu.
Opublikowano 2 listopada 200816 l Fałszerze. Austriacki laureat oskara za najlepszy film nieanglojęzyczny moim zdaniem nie zawodzi. Myślałem ,że nagroda była gestem mającym połechtać lobby żydowskie i nic więcej a wyszło naprawdę dobre kino. Opowieść to prawdziwa historia grupy żydowskich fałszerzy , którym naziści stworzyli w obozie koncentracyjnym enklawę odzielając ich od normalnych skazanych aby Ci mogli podrabiać waluty Anglii i USA na wielką skalę. Nie jest to film dydaktyczny ani moralizatorski dzięki czemu decyzje każdego z fałszerzy nie są łatwe. Ode mnie 4+/6 W zasadzie do filmu podchodzilem z negatywnym nastawieniem( od.. czy nie za duzo katowalismy juz temat drugiej wojny swiatowej?) ale, ze w Austrii bylo o nim tak cholernie glosno, ze w zasadzie nie mialem wyboru, wybralem sie na to i rzeczywiscie film okazal sie byc dobry. Faktem jest, ze dosyc mam klimatow obozowych, bezwzglednych ssmanow strzelajacych bez mrugniecia okiem miedzy oczy neiszczesnego zyda, zycia w nedzy i strachu. W zasadzie sami zydzi podczas drugiej wojny bardziej kryli sie po szafach anizeli bral czynny udzial w bojach i na ten fakt, tez zawsze biore sobie poprawke ale sama tematyka falszerstwa jest wyborna, choc wolalbym opowiec gdzie pobyt w obozie jest wspominany przelotnie. Glowny bohater( wylecalo mi z glowy jak mu tam) zagral nienagannie. Dla fanow filmow w stylu Pianista pozycja prawie obowiazkowa, jednak Die Fälscher stawiam ponizej przed chwila wymienianego oraz poniozej Zwartobka/ Black Booka( spotykam sie z obydwoma nazwami). Sam dobtralem sie ostatnio do Le scaphandre et le papillon.. swietna pozycja. Film oparty na autobiografii redaktora naczelnego Elle ktorego cialo w skutek udaru zostaje calkowicie sparalizowane za wyjatkiem lewego oka. Wraz z logopeda praktykuja nowy sposob porozumiewania sie( jestem troche zdziwiony, dlaczego nie wybrano alfabetu morsea), po czym zabieraja za spisywanie ksiazki gdzie Jean-Dominique Bauby dyktujac za pomoca mrugniec zrenicy wspomina swoja przeslosc, opisuje jak to jest byc w bezwladnym ciele. Film wyborny... I tu mam do ciebie pytanie Lukasz, bo wiedze, ze na kinie europejskim o ktorym ja nie mam pojecia znasz sie bardzo dobrze. Chcialbym nadrobic zaleglosci, czy moglbys przeslac mi kiedys na priva liste kilku tytulow wartych uwagi z przedzialu lat 90' do teraz. PS. Widzialem wlasnie zwiastun Der Baader Meinhof Komplex wydaje sie byc ciekawa pozyja PS2. Odswierzylem sobie jakis czas temu Blaszany Bebenek i musze wspomnec... swietna, troche zboczona komedia na podstawie ksiazki Güntera Grassa opowiadajaca( mowiac o watku przewodnim ktory w zasadzie nie jest najwazniejszy) o chlopcu ktory postanawia nigdy nie dorastac Edytowane 2 listopada 200816 l przez okens