Opublikowano 28 września 20186 l Cieszy mnie bardzo to, że gra stanowi jakieś wyzwanie. Nie znam serii, dlatego niedługo zaczynam ogrywać Valkyria Chronicles Remastered, a później zabiorę się chyba za czwórkę. Pytanie do znawców serii - czy VCH 4 jest jakoś fabularnie powiązana z Revolution? Zastanawiam się czy warto w to się pakować. edit, Kolekcjonerka już zdobi moją półkę, mimo, że zawartość jest średnia to model czołgu wygląda porządnie i świetnie prezentuje się obok figurek Milli Maxwell i Ludgera Kresnika Edytowane 28 września 20186 l przez Manifesto
Opublikowano 28 września 20186 l 7 minut temu, blantman napisał: Gra ma graficzke przyjemną ale nic więcej. To nie jest gra wyznaczająca standardy. niesamowicie istotna informacja
Opublikowano 28 września 20186 l 5 minut temu, Manifesto napisał: Cieszy mnie bardzo to, że gra stanowi jakieś wyzwanie. Nie znam serii, dlatego niedługo zaczynam ogrywać Valkyria Chronicles Remastered, a później zabiorę się chyba za czwórkę. Pytanie do znawców serii - czy VCH 4 jest jakoś fabularnie powiązana z Revolution? Zastanawiam się czy warto w to się pakować. edit, Kolekcjonerka już zdobi moją półkę, mimo, że zawartość jest średnia to model czołgu wygląda porządnie i świetnie prezentuje się obok figurek Milli Maxwell i Ludgera Kresnika Nie warto się w Revolution pakować bo to kupa i możesz grać bez znajomości poprzedniczek. 4 minuty temu, Ficuś napisał: niesamowicie istotna informacja Może dla kogoś tak. Znam takich co wszystko pod względem graficzki oceniają a tutaj pisze że jest wsparcie dla xbox one x ale nic z tego nie wynika. Po co ktoś ma się rozczarować? To że dla ciebie nie jest to istotne bo grasz na switchu to po prostu zm
Opublikowano 28 września 20186 l ale wystarczy screena zobaczyc lub trailer by wiedziec, ze gierka standardow graficznych nie wyznacza
Opublikowano 28 września 20186 l 11 minut temu, Ficuś napisał: ale wystarczy screena zobaczyc lub trailer by wiedziec, ze gierka standardow graficznych nie wyznacza Ale teraz to już przesadnie się czepiasz blanta, napisał że 4k na koxie i git dla mnie spoko info bo wiem, że sobie wezmę wersje na xboxa (gonisz po przejściu blanti? xd) Ziomek jakiś wcześniej pisał, że na switcha w przenośnym wygląda ok i się nie przywaliles.
Opublikowano 28 września 20186 l 8 minut temu, _Be_ napisał: Ale teraz to już przesadnie się czepiasz blanta, napisał że 4k na koxie i git dla mnie spoko info bo wiem, że sobie wezmę wersje na xboxa (gonisz po przejściu blanti? xd) Ziomek jakiś wcześniej pisał, że na switcha w przenośnym wygląda ok i się nie przywaliles. Oczywiście ale gra długa to troszkę poczekasz. A i pewnie przerwe zrobię na AC Odyssey jak do mnie przyjedzie za tydzień:D Edytowane 28 września 20186 l przez blantman
Opublikowano 28 września 20186 l Blant mi się nie spieszy, teraz kończę Detroit i gram w Horizona a zaraz RDR 2 więc im później tym lepiej
Opublikowano 29 września 20186 l Gra z lekkiego wyzwania stała się trudna po 4 rozdziale. Nieźle też fabuła się zaczyna rozwijać. Fakt nadal to nie jest poziom najlepszych rpg ale zaczynam lubić niektórych bohaterów. W dodatku nie mam żadnego irytującego bohatera jak prawie w każdym jrpg (w dragon quest xi mam już dwóch faworytów). Jedyne do czego obecnie mogę się przyczepić to to co w sumie już było problemem we wcześniejszych częściach. Czasem opłaca się olać taktykę i rushować do przodu bo to i łatwiejsze zwycięstwo i lepsza ocena. Nie da rady zrobić "A" w misji zabijając wszystkich i nie odnosząc przy tym większych obrażeń. "A" zdobędziesz tylko jak misje skończysz na ryzyku w małej ilości tur. To troszkę nie fair dla osób lubiących jak ja powoli do celu z rozwagą.:( Nie żeby ocena "A" byłą dla mnie bardzo ważna ale kurde to pokazuje że dla twórców biegnięcie przed siebie bez zastanowienia to najlepsza droga. Nie tak powinno to wyglądać w turowym jrpg. Edycja: Taka informacja dla wszystkich fanów achievememntów w tej grze nie działają. Zdobyłem na pewno już kilkanaście w tym za fabułę ale nie odblokowały się:) Mi to w sumie rybka ale dla osób uzależnionych od achievementów ważna informacja. Edytowane 2 października 20186 l przez blantman
Opublikowano 15 października 20186 l Czy ta gra jest trudniejsza od poprzedniej części? Trójka była dla mnie idealnie wyważona. Bodajże z 3 razy podchodziłem ponownie do misji przez całą grę, ale jak grało się na spokojnie z głową to to procentowało. Są w czwórce poziomy trudności do wyboru?
Opublikowano 16 października 20186 l 9 godzin temu, maztika napisał: Czy ta gra jest trudniejsza od poprzedniej części? Trójka była dla mnie idealnie wyważona. Bodajże z 3 razy podchodziłem ponownie do misji przez całą grę, ale jak grało się na spokojnie z głową to to procentowało. Są w czwórce poziomy trudności do wyboru? Masz poziomy trudności. Teraz ci nie powiem ile ale chyba DWA easy i normal był na starcie do wyboru. Ja gram na normalu i jest ok. Minusem są misje gdzie trzeba rushować do przodu bo tu czasem musze restart zrobić. Raczej tak w normalnych misjach 20 tur to aż za dużo. A co do aczików i trofeów to gra nie lubi wygaszania gry. Jak uruchomiłem grę ponownie od zera to same zaczęły wpadać achievementy. Jak komuś na tym zależy niech lepiej nie zostawia konsoli w trybie uśpienia z uruchomioną grą.
Opublikowano 5 listopada 20186 l W dniu 16.10.2018 o 09:36, blantman napisał: Masz poziomy trudności. Teraz ci nie powiem ile ale chyba DWA easy i normal był na starcie do wyboru. Ja gram na normalu i jest ok. Minusem są misje gdzie trzeba rushować do przodu bo tu czasem musze restart zrobić. Raczej tak w normalnych misjach 20 tur to aż za dużo. A co do aczików i trofeów to gra nie lubi wygaszania gry. Jak uruchomiłem grę ponownie od zera to same zaczęły wpadać achievementy. Jak komuś na tym zależy niech lepiej nie zostawia konsoli w trybie uśpienia z uruchomioną grą. Czyli co wpadały Ci z opóźnieniem zaległe achievementy czy dostawaleś takie za coś co jesteś pewien, że nie zrobiłeś? Pytam, ponieważ swego czasu miałem coś takiego przy Master Chief Collection i achievementy potrafi wpaść za daną misję nawet z 2-iowym opóźnieniem (głównie to się bałem, że coś z konsolą lub moim profilem jest nie tak).
Opublikowano 5 listopada 20186 l 30 minut temu, chrno-x napisał: Czyli co wpadały Ci z opóźnieniem zaległe achievementy czy dostawaleś takie za coś co jesteś pewien, że nie zrobiłeś? Pytam, ponieważ swego czasu miałem coś takiego przy Master Chief Collection i achievementy potrafi wpaść za daną misję nawet z 2-iowym opóźnieniem (głównie to się bałem, że coś z konsolą lub moim profilem jest nie tak). Źle napisałem. Jak na wygaszeniu grałem to acziki nie wpadły i nawet po ponownym uruchomieniu konsoli dupa. Jak grałem za każdym razem z ponownym uruchomieniem gry to już wpadły ale np za jedenen z początkowych rozdziałów nie wpadł i raczej nie wpadnie chyba że sejw załaduje i jeszcze raz przejdę. Pierwsze kilka godzin gry grałem non stop na wygaszeniu konsolo. Może teraz to naprawili nie wiem do gry zamierzam wrócić ale zrobiłem sobie przerwe na ac odyssey i rdr 2. W każdym razie napisałem to dla tych co zbierają achievementy. Ewidentnie coś nie trybi jak wznawiamy grę z instant on. Inaczej działa ok. Edytowane 5 listopada 20186 l przez blantman
Opublikowano 12 listopada 20186 l Ok wróciłem do gry i mam z nią problem. Na drugim etapie gry tak od ok 10 rozdziału gra ma mega skok trudności na wysokim poziomie. Jak zmniejszam na łatwiejszy poziom (tak gry jrpg mają ten ficzer w 2018 roku poza dragon quest) jest za łatwo. Różnica jest kolosalna między jednym a drugim. Brak pewnego balansu. Skok w trudności po prostu zbyt raptownyva potem przychodzi rozdział 13 i znów łatwiej :). Nie zrozumcie mnie źle nadal gra mi się podoba wręcz wciągnęła mnie bardziej po tej przerwie ale kurcze lubię jak gra daje wyzwanie bez masochistycznego powtarzania 1 etapu 10 razy.
Opublikowano 12 listopada 20186 l Ja ciagle mysle czy by sobie na Switcha nie kupic 4ki i nie dziobac od czasu do czasu. Pokonczyly mi sie juz indyki ktore mnie interesowaly wiec pora znalezc jakas nowa gierke. Jak tam fabula i postacie blant? VC zawsze bylo pod tym wzgledem.
Opublikowano 12 listopada 20186 l 1 godzinę temu, Bansai napisał: Ja ciagle mysle czy by sobie na Switcha nie kupic 4ki i nie dziobac od czasu do czasu. Pokonczyly mi sie juz indyki ktore mnie interesowaly wiec pora znalezc jakas nowa gierke. Jak tam fabula i postacie blant? VC zawsze bylo pod tym wzgledem. Taki standard jrpg ale zrobiony dobrze. Bohaterowie nie są irytujący poza jedną postacią ale tą poznajemy w znacznie późniejszym etapie gry po 23 h:). Fabuła główna dobra a i poboczne side stories (odblokowujemy je używając konkretnych żołnierzy kilka razy) naprawdę fajne. Nie trafiłem jeszcze na kiepskie które chciałbym olać a mam już chyba połowę za sobą. Oczywiście pisze to fan jrpg i anime. Jeżeli masz awersję do japońskich głupotek to tu też są. Kobiety nawet w zimie przy minus 20 chodzą w spódniczce. Oczywiście są lolitki z karabinami czy moździerzem;) No i główny twist widoczny z kilku kilometrów kilka rozdziałów przed jego pokazaniem. A i tradycyjnie kobiece postacie bohatera nie lubią na początku ale z czasem go wręcz kochają. Czyli jak w prawie każdym anime czy jrpg. Mechaniki, walka etc wszystko to standard serii. Jak grałeś w którąkolwiek vc to masz obraz jakbto działa.
Opublikowano 18 listopada 20186 l Sorry za post pod postem ale skończyłem dzisiaj VC4 i nawet zobaczyłem true ending i 13 squad stories. Olewam post game bo mnie grindowanie dla achievementów nie interesuje. Sam true ending zrobiłem poprzez exploit misji w 2 turach bo za Chiny nie dałbym rady uczciwie bez grindu :). Co do gry to małe podsumowanie. Gra jest naprawdę dobra. Jeden z lepszych jrpg ostatnich lat. Na pewno najlepsze jrpg jakie wyszło w tym roku. Fajna fabuła, mało głupotek (chociaż jak w każdym jrpg kilka się znajdzie), bohaterowie których można polubić. Technicznie wygląda ok (komiksowa grafika jak we wcześniejszych częściach), brzmi bardzo dobrze (japońskich dubbing), gra jeszcze lepiej (fajna muzyka) a na Xbox one x gra działa płynnie tło i loadingi prawie zerowe. Mechanika to stare dobre vc z paroma dodatkami. Fajny jest szczególnie support statku w misjach. Misje są urozmaicone innymi zadaniami i ciekawymi mapkami. Czasem mamy wielką mapę z dużymi przestrzeniami dla snajperów a czasem małe wąskie korytarze idealne dla szturmowców. Jeden minus to nadal ocenianie misji poprzez jak najszybsze jej skończenie. Mamy misje że zdobyciem 5 baz - czemu zrobienie tego w 7 rund bez utraty HP jest gorsze od zdobycia ich w 4 ale z utratą 3 żołnierzy? Ehhh gdyby nie to to gra była by perfekcyjną turówka. 41 h na liczniku i obejrzany true ending. Mogę z czystym sumieniem wystawić grze 8+ na 10. Gra nic odkrywczego nie robi ale jest bardzo dobrą kontynuacją serii. Polecam i dla nowych w temacie i dla weteranów
Opublikowano 23 marca 20196 l Wreszcie ruszylem z gierka po pol roku jej posiadania xdd, na razie 5 chapter i jest cudownie, mechanika i budowa gry to jedynka na sterydach ale czy to cos zlego? Wszak to wyjątkowy taktyczny rpg, a dziwactwa na psp ostatecznie przekonaly tworcow ze to co zrobili na potrzeby jedynki jest ponadczasowe
Opublikowano 13 września 20195 l W dniu 18.11.2018 o 20:22, blantman napisał: Sorry za post pod postem ale skończyłem dzisiaj VC4 i nawet zobaczyłem true ending i 13 squad stories. Olewam post game bo mnie grindowanie dla achievementów nie interesuje. Sam true ending zrobiłem poprzez exploit misji w 2 turach bo za Chiny nie dałbym rady uczciwie bez grindu :). Co do gry to małe podsumowanie. Gra jest naprawdę dobra. Jeden z lepszych jrpg ostatnich lat. Na pewno najlepsze jrpg jakie wyszło w tym roku. Fajna fabuła, mało głupotek (chociaż jak w każdym jrpg kilka się znajdzie), bohaterowie których można polubić. Technicznie wygląda ok (komiksowa grafika jak we wcześniejszych częściach), brzmi bardzo dobrze (japońskich dubbing), gra jeszcze lepiej (fajna muzyka) a na Xbox one x gra działa płynnie tło i loadingi prawie zerowe. Mechanika to stare dobre vc z paroma dodatkami. Fajny jest szczególnie support statku w misjach. Misje są urozmaicone innymi zadaniami i ciekawymi mapkami. Czasem mamy wielką mapę z dużymi przestrzeniami dla snajperów a czasem małe wąskie korytarze idealne dla szturmowców. Jeden minus to nadal ocenianie misji poprzez jak najszybsze jej skończenie. Mamy misje że zdobyciem 5 baz - czemu zrobienie tego w 7 rund bez utraty HP jest gorsze od zdobycia ich w 4 ale z utratą 3 żołnierzy? Ehhh gdyby nie to to gra była by perfekcyjną turówka. 41 h na liczniku i obejrzany true ending. Mogę z czystym sumieniem wystawić grze 8+ na 10. Gra nic odkrywczego nie robi ale jest bardzo dobrą kontynuacją serii. Polecam i dla nowych w temacie i dla weteranów 41 godzin, a robiłeś wszystkie sidequesty itp? Czy głównie fabuła?
Opublikowano 13 września 20195 l 7 godzin temu, SetoPL napisał: 41 godzin, a robiłeś wszystkie sidequesty itp? Czy głównie fabuła? Większość jak nie wszystkie dawno było nie pamiętam