Skocz do zawartości

Console Wars 4 (TROLLING NAJLEPRZA RZECZ INTERNETACH IKSDE)

Featured Replies

Opublikowano

Podoba mi się plan marketingowy sony który wdrożył w życie jakiś czas temu. Choć w 2012 roku olali całkowicie hardcorowych graczy to skupienie się na innym targecie wydaje mi się, że przyniesie im jeszcze większe korzyści materialne. Wszak celują w tych których jest najwięcej - casuali i graczy którzy włączają konsolę raz na jakiś czas. Nie ukrywajmy maniaków growych, siedzących całe dnie na forach i oglądających i szukających każdej informacji o zbliżającej się premierze jest stosunkowo mało. Sony oferuje im konsolę PS3, która choć droższa od konkurencji oferuje darmowy online. Zaraz pewnie ktoś napisze, że gorszy niż u konkurencji...pewnie tak...ale jest darmowy i to jego mega plus....kowalski który raz na rok chce włączyć multi w swoim tytule po prostu go uruchamia i gra...nie musi się przejmować tym,że po zakupie gry za 200zł musi wydać kolejną kwotę na możliwość zagrania w sieci. Dla hardorowych graczy to pewnie nie argument - grają często i ta opłata abonamentowa jak gdyby dzieli się na ilość czasu i gier. Kolejny genialny pomysł - playstation plus, szczególnie w mniej zamożnych krajach jak nasz, jest to wręcz idealna inwestycja...fakt gry w tej usłudze są często stare ale ponownie napiszę,że wprowadzenie tej usługi nie miało połechtać hardocorych graczy tylko reszty. Za cenę jednej gry na premierę dostajemy możliwośc grania przez rok w ok 60 tytułów...wiem wiem to wypożyczalnia bo po wygaśnięciu abonamentu gier nie uruchomimy...ale pokażcie mi taką wypożyczalnie gdzie jedną grę na rok można wypozyczyć za ok 3-4zł. Nowy update konsoli to kolejny dobry ruch i dowód na to,że Sony jak nigdy wcześniej na tej generacji mocno stara się upodobać casualom i rodzinom - darmowy singstar to idealny dodatek do konsoli. Darmowy Home, DC Universe, a zaniedługo Dust514 choć żadna z nich nie wybitna,baa to max średniaki są całkowicie DARMOWE....fajnie,że Sony sprawia,że po zakupie konsoli przez mniej zamożnych, Ci mają możliwość pogrania w coś bez konieczności od razu pakowania kasy w gry z psn lub na płytkach.

Wg mnie lepsze takie podejście (szkoda,że lineup ekskluzywów na ten rok jest też temu całkowicie podporządkowany) niż wcześniejsze promowanie konsoli jako zabawki dla elity (słynne "będziecie musieli robić nadgodziny by ją kupić") lub odtwarzacza bluray z funcją odpalania gier raz na ruski rok.

Edytowane przez Ficuś

• Odpowiedzi 10 tys.
  • Wyświetleń 290,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• 15 exów na PS3 w tamtym roku, zobaczmy ile ograł mendruś   http://psnprofiles.com/ComaPL   wychodzi na to że ledwie 4 exy, i to wliczając Dead Nation z PSN.   Ile exów z tego roku?        

• podsumujmy:   - Mendrek chwali exy Sony - ale w nie nie gra - Mendrek cieszy się darmowym multi - ale nie gra w multi bo mu szkoda czasu - Mendrek uważa statystyki MC za wiarygodne - ale tylko wt

Opublikowano

mimo śmiechów i chichów tez uważam że finansowo Sony podjeło dobrą decyzję (o ile opłaca im się PSN+ i do niego nie dopłacają) skupienie się na casualach może się zwrócić jednak

- obawiam się że zrobili to za późno

- lata walczyli o status konsoli HC teraz zmianiają się na casual imo kasa na marketing poszła w błoto

- ciekawi mnie jak nasycenie rynku w segmencie casual, bo teraz nie tylko konsole walczą o tego klienta ale i telefony, tablety ... ciekawe czy nie odbije sie to Sony czkawką

Ważne że kombinują

(imo wlak szmacianek vs killer Halo 4 krul FPS to i tak śmiech na sali ;) )

Edytowane przez typfon

Opublikowano

Czy ktoś zastanawiał się jaki interes ma Sony w sprzedaży Playstation Plus? OK, dają użytkownikom 60 starszych, większych i mniejszych gierek w cenie jednej na rok. Na pewno nie jest to propozycja dla HC graczy którzy zamawiają nowe gry na premierę. Czy to ma być oferta dla nowych ludzi kupujących konsolę, pewnie tak.

Co z tego mają firmy które oddają swoje tytuły do plusa, ile na tym przyrobią, bo nie sądzę by robili to tylko za możliwość sprzedaży dlc za 50% standardowej ceny? Wg tego co ludzie piszą na forum, teraz wolą poczekać na niektóre tytuły aż będą w plusie niż kupić grę. Takie myślenie zmniejsza ilość kupowanych gierek nowych (źle dla developera) jak i używanych (lepiej dla developera). Ile z 200 zł z abonamentu zostaje w Sony?

Opublikowano

- obawiam się że zrobili to za późno

- lata walczyli o status konsoli HC teraz zmianiają się na casual imo kasa na marketing poszła w błoto

- Nie zrobili tego za późno dla czego ? Bo Ps3 będzie jeszcze długo "żywo egzystować" (vide Ps2) mimo pojawienia się na rynku Ps4.

- Jaka kasa w błoto ? Sony nie olewa rynku HC (patrz przyszły rok) by skoncentrować się tylko na casual'ach , po prostu zostanie poświęcone tej drugiej grupie więcej uwagi. Bo to oni będą nadal kupować Ps3 gdy HC gracze przesiądą się na Ps4.

Opublikowano

Jak ktoś myśli w taki sposób, że nie kupi gry na premierę bo będzie w plusie, to może się bardzo zawieść na tej usłudze. Jeżeli coś Sony wrzuca wraz z premierą, to gry arcade, nie ma co liczyć, że miesiąc - dwa po premierze, nagle tytuł ujrzymy w plusie. Do tego nie można mieć pewności czy ( totalnie przykładowo ) nowy NFS kiedykolwiek będzie w Plusie, nawet pomimo, że Shift 2 się znalazł.

Dlatego grom premierowym to raczej nie zaszkodzi, bo niby można poczekać, ale czekanie może się nie skończyć nigdy.

Plusa należy traktować jako dopełnienie do tego co posiadamy. Trzeba zgadzać się na to, że zagramy w to, co zechce Sony. Sam osobiście uwielbiam grać, ale z moim życiem, gdzie pracuję bardzo dużo, nie jestem w stanie ograć wszystkiego, dlatego wiele premier po prostu omijam. Ale ostatnio chciałem kupic Bulletstorma i oto BS się pojawił. Jak wpadnie mi gra, którą już posiadam, no cóż, trudno się mówi, ale dalej wiem, że za miesiąc czekają kolejne tytuły.

IMO PS+ to najlepsza rzecz, jaką wymyślono, nie mam żadnych wątpliwości, że płacę za coś, co mi się po prostu opłaca.

Co do Sony i rzekomego olewania HC graczy, to cóż, za rok dostaną oni kolejne bardzo dobre tytuły. Po prostu ten im nie do końca wyszedł, poświęcili się Vicie, a i pewnie niektóre firmy dłubią już coś przy grach na PS4 ( mam qrna taką nadzieję :) )

Edytowane przez Moldar

Opublikowano

Sony za dużo gier wypuściło w ubiegłym roku (m.in. LBP2, Infamous2, Motorstorm Apokalipsa, Twisted Metal, Uncharted 3 , Killzone 3, Resistance 3) i na ten nic nie zostawili z dużych premier poza The Last Guardian, gdzie jak się okazało, produkcja ciągle się dłuży i może wyjdzie za 2 lata.

Opublikowano

Pamiętam jak boty się ciskały gdy człowiek pisał, że Sony pewnie nie zostawiło sobie nic poważniejszego na 2012 :P

Opublikowano

Pamiętam jak boty się ciskały gdy człowiek pisał, że Sony pewnie nie zostawiło sobie nic poważniejszego na 2012 :P

teraz to świadoma i przemyślana decyzja :P

Opublikowano

Dzisiaj odkryłem kolejny powód, dla którego Xbox 360 po prostu wygrał tą generację. Wsteczna kompatybilność. Nie wiem czy pamiętacie, ale PS3 też kiedyś coś takiego miało, tak jak Linuksa, ale Sony Wam zabrało, ale co tam, i tak je kochacie :). Jako, że wszystkie PS3 60 GB ze wsteczną kompatybilnością już dawno temu umarły na YLOD lub laser, można uznać, że PS3 nie jest kompatybilne z PS2.

A taka wsteczna kompatybilność to jedyna opcja, by grać na telewizorach HD w gry z poprzedniej generacji i się nie porzygać z powodu okropnej jakości obrazu. Siedzę sobie i gram w klasyki w najlepszym wydaniu (bo wiadomo, że jak multiplatformy były, to najlepiej działały i wyglądały na Xboksie). GTA SA, Fable, SSX 3, wszystko na dużym ekranie, wygodnie na padzie bez kabli (PS2 leży i się kurzy :)). Wiadomo, dużo świetnych gier z PS2 niestety nie odpalimy na Xboksie, ale sporo dobrych pozycji było multiplatformowych, a część eksów z początku została sportowana (wspominane już GTA SA).

in b4 "haha Xbox nie ma gierek musisz grać w starocie" - oj ma ma, ale to Wy wiecznie wychwalacie jak fajnie się gra w gry z PSP na Vicie albo w klasyki z PSX na PS3 :>.

Opublikowano

a ja odkryłem dzisiaj duzy minus xboxa który zaczyna mnie irytować DVD ;], nadchodzący AC III na 2x DVD, FC 3 pewnie też będzie.GTA V i większe produkcje to chyba na 3-4 dvd będą ;/, jednak SONY z tym blu ray miało pomysła.

Rockstar game collection= 6 dvd dla xboxa wow robią takie pudełka ?

Edytowane przez BoroBoro

Opublikowano

Fakt, zaje,biście pomyśleli. Po 7 latach dopiero zaczyna doskwierać problem DVD, ostatecznie może 10% gier będzie w wersji kilkupłytowej. Problem jak cholera.

A ile % gier musi być instalowane na PS3 z powodu niskiej prędkości odczytu z Blu-Raya :)?

Xbox 360 nawet jak przegrywa, to wygrywa. Handluj z tym.

Opublikowano

no nie wiem czy 10%,powiedział bym że 90% nadchodzących gier będzie na kilku płytach,a instalacja jakoś mi nie przeszkadza.

Opublikowano

yhym, jak ta generacja potrwa jeszcze z 2 lata to xbox bedzie dostawal wydania po 10x DVD, chyba że wprowadzą instalacja na dysk płyt a do gry będzie wymagana tylko DVD nr 1/10

Opublikowano

mi tam mniej przeszkadza zmiana plyty i sciagniecie aktualizacji ktora wazy 2-3MB w 5sec, niz jedna plyta BR i sciaganie GB by ja wlaczyc.

I ostro BoroBoro przesadzasz. Dla mnie ta generacja nie potra 2 lat, a i takich gier z wieksza iloscia plyt bedzie mozna policzyc na palcach jednej...., no dobra obu rak maks.

Jedynym minsuem dla mnie jest to, ze na PS3 w FIFE mam wszytskie jezyki, zas na takiego Xa zawsze sa z lokalizacje, wiec kupujac w Polsce nawet nie mam angielskiego komentatora. :(

Edytowane przez easye

Opublikowano

a co tak ciężko płytę zmienić raz na kilka godzin? też gadanie jakbyście tego na PS3 nie robili... jak chcecie pograć w inną grę.

Opublikowano

mi tam mniej przeszkadza zmiana plyty i sciagniecie aktualizacji ktora wazy 2-3MB w 5sec, niz jedna plyta BR i sciaganie GB by ja wlaczyc.

I ostro BoroBoro przesadzasz. Dla mnie ta generacja nie potra 2 lat, a i takich gier z wieksza iloscia plyt bedzie mozna policzyc na palcach jednej...., no dobra obu rak maks.

Jedynym minsuem dla mnie jest to, ze na PS3 w FIFE mam wszytskie jezyki, zas na takiego Xa zawsze sa z lokalizacje, wiec kupujac w Polsce nawet nie mam angielskiego komentatora. :(

Niby czemu ma nie potrwać? Przyszły rok jest mocno obstawiony. Nie każdy wydawca od razu sobie pozwoli z przerzuceniem się na nowe konsole i poza tym co już jest w produkcji, jeszcze na pewno będą nowe zapowiedzi. Nie wiadomo np co robi Rocksteady.

Opublikowano

Osobiście z początku krytykowałem decyzję Sony za brak wstecznej kompatybilności, ale i tak doszedłem do wniosku, że wole kupić wersję HD, niż grać w rozmytą paćkę i tak tez robię. To samo z linuxem, niby podobało mi się, że jest taka opcja, ale nigdy z niej nie skorzystałem...

Wszelkie instalacje gier mam gdzieś, robi się to raz i mi nie przeszkadza kompletnie. Jak dostawałem grę na xboxa, pierwsze co, to kopiowałem zawartość na dysk :) Nie zmienia to trochę faktu, że wymuszonych instalacji, po prostu nie lubię, ale idzie spokojnie przełknąć i cieszyć się konsolą.

Patche, noo za to uwielbiałem X'a, kilka sekund i po sprawie, wielki plus dla Microsoftu, świetnie jest to rozwiązane.

Zarówno 2013 jak i 2014 rok mamy spokojny, jeżeli chodzi o gry. Nie każdy od razu przerzuci się na nowe konsole, gdzie łącznie sprzedanych konsol bedzie z 10 milionów. Mało jaka gra w tedy osiągnie sukces, tylko naprawdę dobre marki się obronią.

Edytowane przez Moldar

Opublikowano

Niby czemu ma nie potrwać? Przyszły rok jest mocno obstawiony. Nie każdy wydawca od razu sobie pozwoli z przerzuceniem się na nowe konsole i poza tym co już jest w produkcji, jeszcze na pewno będą nowe zapowiedzi. Nie wiadomo np co robi Rocksteady.

Po prostu - wydaje mi sie, ze jak wyjda konsole nowej generacji, to na starcyh beda wychodzic takie hity jak obecnie na PS2, i Xboxa.

Zreszta kazdy milosnik konsolowy poleci od razu do sklepu po nowa zabaweczke, zwlaszcza, jezeli skok jakosciowy bedzie podobny do tego z zeszlej generacji.

Edytowane przez easye

Opublikowano

nowy soft sony = fail

na miłość boską kto za debil wpadł na to,że teraz za każdym razem, powtarzam ZA KAŻDYM, gdy jest się zapisanym do PSN, trzeba synchronizować trofea by je móc zobaczyć u siebie w XMB.

Wchodzę w trofea w XBM....2 minuty synchronizacji...oglądam trofea...wychodzę z zakładki....znowu chce zobaczyć trofea....znowu mi chce konsola je synchronizować!!!

Opublikowano

Jak to jest,że na iXie w ogóle takich bzdetów nie muszę robić ? :unknown:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.