YETI 10 986 Opublikowano 20 lipca 2012 Opublikowano 20 lipca 2012 Ostatnio zamiast jajecznicy robię sobie placki. 4 jajka z tego 2 żółtka odrzucam, 100g owsianych, 1 duża łyżka miodu. Mieszam wszystko i na patelnie. Wychodzą smaczne, pulchne placki, które nie trzeba słodzić, bo mają w sobie miód. Oczywiście jak ktoś chcę to może polać np. jogurtem. Cytuj
sosnaa 1 205 Opublikowano 20 lipca 2012 Opublikowano 20 lipca 2012 możesz do tego dodać banana, tak robiłem jakiś czas temu. Mieszasz jaja z płatkami i na patelnie, po 1/2 minutach dajesz pokrojonego banana w plasterki na wierzch placka i trochę je upychasz do środka. całkiem ok ale szału w smaku nie ma. Cytuj
Fisiu 4 Opublikowano 21 lipca 2012 Opublikowano 21 lipca 2012 (edytowane) Od siebie mogę polecić sałatkę z kurczakiem z sosem czosnkowym. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pokroić przyprawionego kurczaka w kostkę i rzucić na patelnię/elektryczny grill. W czasie smażenia kurczaka na talerzu ułożyć: - sałatę, zwykłą lub/i pekińską - kilka kostek sera feta /dodatek/ - wkroić kawałki cebuli fioletowej - pokrojony pomidor, ogórek, paprykę - jeżeli ktoś lubi polecam też dorzucić kilka oliwek /dodatek/ Następnie wrzucamy przygotowane mięso i ewentualnie polewamy odrobiną oliwy. Oczywiście sałatkę i mięso przyprawiamy według uznania. Można sobie do tego przygotować w/w sos czosnkowy (czosnek + śmietana, sól i pieprz) i polać sałatkę. Moim zdaniem - niebo w gębie. Edytowane 21 lipca 2012 przez Fisiu Cytuj
Etheor 547 Opublikowano 21 lipca 2012 Opublikowano 21 lipca 2012 (edytowane) Sorry za lekki offtop, ale szukam grilla do domu- czyli do kuchni. Zastanawiam się czy brać grill z wymiennymi płytkami, są takie 3w1, konkretnie obserwowałem Hyundai'a. Mi zależy mimo wszystko na grillowaniu, ale niedługo chrześniak przyjedzie, więc będzie można z łatwością zrobić gofry, itd. Z drugiej strony natomiast, wychodząc z założenia, że jak coś jest do wszystkiego... na drugim froncie myślałem o grillu- również elektrycznym- ale bez wymiennianych płytek, z lekkim skosem, dzięki któremu oczywiście tłuszcz spływa na tackę. Ktoś może ma jakieś pojęcie w tym temacie? Może posiadał/posiada ten z wymiennymi płytkami? Boję się najbardziej, że nie będzie odsączać wody/tłuszczu, ale z drugiej strony może też go wypalać. Mimo wszystko za odpowiedź z góry dzięki. Jeżeli chodzi o temat, to mogę kilka przepisów zerżnąć z prasy (generalnie od 2002 rocznika w górę, wszędzie poupychane w szafkach mam pojedyncze numery i robię właśnie porządek) jak i podać to co sam wcinałem. Gdzieś miałem dość fajny przepis na kulki proteinowe kokosowe (wymagane niestety WPC, ale da się zrobić szybko i mogą leżeć długo). Będą chętni? ______________________________________________ A ch*j tam, żeby nie było sucho, to szybka sałatka z tuny, którą sam od czasu do czasu wcinam: Potrzebne rzeczy: - pucha tunczyka - ryż - ketchup - por - 2-3 jaja - ogórek konserwowy (jak kto woli może być kiszony) - może być majonez, ale nie musi Robimy: Tune odsączamy, ryż gotujemy, por kroimy w paseczki, jaja gotujemy na twardo, potem kroimy w kostkę, ogórek kroimy w kostkę. Następnie układamy warstwami w misce (można różne konfiguracje, ja natomiast układam zawsze tak): - ryż - ketchup - por - ryż - tuńczyk - jajka - ketchup - ogórek - wedle uznania majonez można dać gdzie się chce, o ile w ogóle się chce. Później do lodówy i czekamy aż cała sałatka "przejdzie". Dość niezły posiłek, nie tylko dla ćwiczących, ale również jak przyjdą goście. _____________________________________________________ a jak nie mam grilla elektrycznego ;(? Piekarnik albo PAM do smażenia. Edytowane 21 lipca 2012 przez famas_kg Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 27 października 2012 Opublikowano 27 października 2012 Masło fistaszkowe: Orzechy arachidowe łuskane (właściwie można dorzucić innych orzechów) oliwa z oliwek, miód, ew. sól, maszynka do mięsa. Orzechy wrzucamy do maszynki, po pierwszym przemieleniu dodajemy oliwy, miodu i soli - nie podaję proporcji, wszystko dodajemy fo smaku. Uzyskaną masę ponownie przemielamy maszynką i gotowe Osobiście nie uzyskałem jednorodnej masy, ale można na końcu posłużyć sie blenderem, kto co woli. Pewnie niejedna osoba tego próbowała, ale ponieważ jestem zadowolony z rezultatu zamieszczam to tutaj. Cytuj
sosnaa 1 205 Opublikowano 6 listopada 2012 Opublikowano 6 listopada 2012 Najpierw to te orzechy należy wrzucić do piekarnika na 10/15 minut, muszą być wysuszone, a jeszcze wcześniej o ile kupiliśmy solone, przemywamy wodą. jak wystygną to wrzucam po garści do blendera, miele na papkę, taką jak mokry piasek. Jak zmiele już wszystko, dodaje do tego oliwę - na ogól robię z 1kg orzechów więc tak z 10 łyżek oliwy, ale to na oko robię. mieszamy, dodajemy trochę soli. Jak ktoś chce to może dodać i miodu. do tego biorę jeszcze kilka orzechów które miele w blenderze, ale nie w proch jak poprzednio tylko tak delikatnie, na drobne kawałeczki i dodaje do wcześniej zrobionego masła, co bo było fajnie i chrupiąco. do lodówki i po kilu godzinach mamy wypas masło orzechowe, mniam mniam Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 7 listopada 2012 Opublikowano 7 listopada 2012 Nic nie trzeba suszyć/prażyć w piekarniku( chyba, że sól zmywasz, wtedy się zgodzę), brałem orzechy paczkowane po 1kg (hipermarketowe), niesolone. Maszynka do mięsa nadaje się w takim samym stopniu jak blender W każdym razie dobre toto jest, zarówno na chlebek jak i jako przekąska. Jeszcze jedna rzecz, dodając oliwę z oliwek należy brać pod uwagę, że w niskich temperaturach zastyga, ja trzymam poza lodówką, i tak długo nie postoi Cytuj
II KoBik II 2 635 Opublikowano 14 sierpnia 2015 Opublikowano 14 sierpnia 2015 Mam kawalek 250g wolowiny, steka, kreatyny. I tera, ktos z was ma jakis dobry sposob na przyrzadzenie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.