Szwed 637 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Czytaj książkę jak najbardziej. Jestem w stanie zrozumieć nieczytanie pierwszego tomu po obejrzeniu 1. sezonu, ale drugi sezon i Starcie Królów to dwa "zupełnie inne" twory Jest masa postaci obecnych w kolejnych tomach, dużo wątków, bez których nie zrozumiesz co się stało dalej. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Manga Ryu Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtq 782 Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Brakuje mi tylko hasła reklamowego u dołu: PREPARE FOR THE SHITSTORM Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) ciekaw jestem na czym skończą sezon. w sensie jak podzielą książkę. Edytowane 15 Listopada 2012 przez tk___tk Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtq 782 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Jutro zwiastun? Gdzieś tak kiedyś słyszałem, że będzie wyemitowany wraz z finałem Boardwalk Empire. Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) trzeci sezon będzie dłuższy. to znaczy nie w sensie, że więcej odcinków, ale każdy odcinek będzie o kilka minut dłuższy co w sumie da running-time taki jakby prawie 11 epizodów było . nie mają schodzić poniżej 50min. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez tk___tk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Zarathustra 616 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 5 minut dodatkowych seksów na każdy odcinek. Nawet jak ktoś w książce nie miał sceny łóżkowej to teraz i tak sobie pochędoży. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtq 782 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) http://www.youtube.com/watch?v=RzI9v_B4sxw Muzyka to: MS MR - Bones Edytowane 23 Lutego 2013 przez Wojtq Cytuj Odnośnik do komentarza
gork 19 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Czekam na najbardziej szokującą (dla tych co nie czytali książek) scenę czyli na pewną wesołą imprezę i internetowe dramy z tym związane :potter: Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 ja na pojedynek hounda z dondarrionem czy jak on tam miał. chyba nawet płonący miecz gdzieśtam sie pojawia w tym zwiastunie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Canaris 304 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Po trzecim sezonie spodziewam sie wyjasnienia dwóch "dziur" w fabule które od dawna mnie intrygują w Grze. 1. "Tylko głupiec stawia czoła Dothraki w polu " . - skąd do cholery ten strach przed Dothrakami ? Porównajmy : Westeros - poziom techniki wojskowej tak circa XV wiek - zbroje płytowe, ciezkie kusze, długie łuki, miecze dwuręczne, piki, halabardy i reszta tego sprzetu do robienia bliźnim kuku ( bez broni prochowej ). Dothraki - poziom bo ja wiem ?? Tak gdzieś Scytowie 300 lat przed chrystusem ?? Nieopancerzone konie, liche zbroje skórzane albo kościane albo w ogole nadzy, tarcz zero, broni strzeleckiej zero ( czyli głowny oręż Scytów i Mongołów na których Dothraki byli zapewne wzorowani - Łucznik konny - juz odpada ), liche krótkie mieczyko-sierpy które jak pokazuje przykład Qotho, nie potrafią zrobić krzywdy człowiekowi nawet w dośc złomowatej i starej zbroji ( a walił z pełnego napału ), żadnych lanc, włoczni czy kopii też nie pamiętam u nich. Kompletny brak dyscypliny ( Mago rzuca wyzwanie samemu Khalowi bo ten odmówił mu paru brudnych wieśniaczek ?? ), zapewne taktyki poza "Ura , kupą mości panowie" też nie uświadczysz, wojsko stricte konne czyli skuteczność spada dramatycznie w kazdym innym tereni niż równinna. Na poziomie taktycznym ludzie Westeros zrolowaliby ich jak Krzyżowcy Muzułmanów pod Montgisard a nawet bardziej bo miedzy Krzyżowcami a Muzułmanami nie było az tak wielkiej przewagi technologicznej . ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Montgisard - dla zainteresowanych , popatrzcie na stosunek strat ) W sytuacji w której naprzeciwko sobie stają na polu bitwy 40k Dothraki ( czyli w warunkach Westeros - bardzo lekkiej kawalerii ) a 20k ludzi takiego np Starka czyli zdrowy miks man-at-arms, kuszników, ciezkiej jazdy rycerskiej, piknierów i łuczników to niestety ale prawidła wojny każa postawić każdą sume na Westeros bo pokonanie takiej armi to coś więcej niż zgrzanie jakichś wieśniaków i pasterzy ( lud Mirri - jedyny jak do tej pory achievment tych "straszliwych" wojowników ). 2 . Nienawiść Tywina do Tyriona ... Ok , Tywin nienawidzi Tyriona - DLACZEGO ?? Tywin prezentuje sie ogolnie jako człowiek chłodny i niezbyt uprzejmy ale pragmatyczny ( chociazby jak opieprza strażników z zabijanie wieźniów którzy moga spokojnie pracować, wyciąga Arye na swojego cupbearera itp itd ). Nawet pomijając fakt że Tyrion to madry i efektywny administrator, człowiek który orientuje sie w polityce bla bla bla to ewidentnie twórcom serialu umknął jeden szczegół - według wszelkich prawideł, praw sukcesji itp Tyrion jest prawowitym dziedzicem wszystkich tytułów i ziem tej gałęzi rodu Lannister . Jamie jest najstarszy ale nalezy do Królewskiej Straży wiec składał śluby czystości a to raczej na przedłużanie rodu sie słabo nadaje . Cersei nie ma prawa jako kobieta a jej dzieci dziedziczą wszystko po ojcu czyli w tym przypadku Żelazny Tron po Robercie. O ile Westeros nie ma jakichś mocno pokręconych praw apropos dziedziczenia to wychodzi na to że jak tatuś kopnie w kalendarz to Imp weźmie wszystko ... Więc czemu Tywin robi wszystko żeby sie Impa pozbyć ?? Zależy mu na tym żeby po jego smierci krewni i pretendenci sobie wyrywali ziemie i prowadzili o nie walki ?? Dlaczego nie nadał mu paru wiosek żeby mogl w spokoju sie przygotowywać a nie wałeśać po świecie stanowiąc łakomy cel dla każdego pretendenta albo rywala napalonego na jego ziemie ?? I jeszcze przydałoby sie żeby do listy postaci które strzeliły kopytami dołaczyło pare osób , przede wszystkim Sansa ( strasznie mnie ta tępa szmula w(pipi)ia ) Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtq 782 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 2 . Nienawiść Tywina do Tyriona ... Ok , Tywin nienawidzi Tyriona - DLACZEGO ?? Nie było to już wyjaśnione w serialu? Wyjaśnienie jest dość banalne, więc jeśli nie boisz się o spoiler to proszę: Żona Tywina zmarła przy porodzie Tyriona. To + wygląd krasnala + charakter Tywina = proste wyjaśnienie nienawiści. Cytuj Odnośnik do komentarza
Canaris 304 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) 2 . Nienawiść Tywina do Tyriona ... Ok , Tywin nienawidzi Tyriona - DLACZEGO ?? Nie było to już wyjaśnione w serialu? Wyjaśnienie jest dość banalne, więc jeśli nie boisz się o spoiler to proszę: Żona Tywina zmarła przy porodzie Tyriona. To + wygląd krasnala + charakter Tywina = proste wyjaśnienie nienawiści. No i to sie własnie nie trzyma kupy . Śmierc przy porodzie- no fakt jest sie na co szczerzyć ale to małe miki a przynajmniej takie powinno byc dla rasowego polityka jakim jest Tywin. Karłowatość - no coż zdarza sie jak sie bzyka miedzy rodziną, ale Tywin nie wygląda na takiego co sie strasznie przejmuję urodą kogokolwiek. Charakter - no włąsnie Imp ma charakter idealny na następce i kogoś kto ma odziedziczyć tytuły i ziemie. To nie raptus Jaime czy chorobliwie ambitna Cersei która tak naprawde nad niczym nie panuje . To mądry człowiek, cięty jezyk, świadomy politycznie ( ot chociażby jego kłótnie z Cersei o tym, że trudno rządzić milionami które cie nienawidzą - ładny kontrast do typowego filmowego szlacheckiego zachowania pod tytułem "Mam prosty lud głeboko w (pipi)e" ), świadomy swoich ograniczeń ( więc wie kiedy nalezy sypnąc kasą żeby zasięgnąc pomocy tych co umieją rzeczy których on nie potrafi ). No i czy sie to Tywinowi podoba czy nie , Imp JEST następcą ... chyba ze stary coś trzyma w rękawie. Tak zwracam uwage na ten wątek bo to podejrzanie przypomina motywy z seriali policyjnych kiedy stary doświadczony glina ignoruje dowody i poszlaki sprezentowane przez młodego tylko dlatego bo go nie lubi albo ma jakieś małe halo do niego . Edytowane 23 Lutego 2013 przez Canaris Cytuj Odnośnik do komentarza
Traktorzysta 18 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Rozumiem, że fabuła "Nawałnicy mieczy" obejmie dwa kolejne sezony, tak? P.S. Dobra, już znalazłem, że tak. Jest cały wywiad z Benioffem o tym na EW. Mój ulubiony fragment: "- (...)Od początku modliliśmy się, żeby dotrzeć przynajmniej do sezonu trzeciego, bo, wiecie, nasze dwie ulubione sceny z sagi są w sezonie trzecim. Oczywiście. Scena, Której Imienia Nie Wolno Wymawiać. - Scena, której nie wolno nam wspominać. Pamiętam jak czytaliśmy książkę, zanim jeszcze zabraliśmy się za pilota, i myśleliśmy: "Mój Boże, musimy to zrobić. Musimy sprawić, żeby ten serial doszedł do skutku, bo jeśli uda nam się zrobić tę scenę, to będzie jedna z najlepszych rzeczy, jakie kiedykolwiek nakręcono". O jakie sceny chodzi? Bo jakos nic szczegolnie nie zapadlo mi w pamieci. Cytuj Odnośnik do komentarza
Szwed 637 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) @traktorzysta, Ty tak serio? Chodzi o Krwawe Gody i potem ślub Joffreya i Margaery. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Manga Ryu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 2 . Nienawiść Tywina do Tyriona ... Ok , Tywin nienawidzi Tyriona - DLACZEGO ?? Nie było to już wyjaśnione w serialu? Wyjaśnienie jest dość banalne, więc jeśli nie boisz się o spoiler to proszę: Żona Tywina zmarła przy porodzie Tyriona. To + wygląd krasnala + charakter Tywina = proste wyjaśnienie nienawiści. No i to sie własnie nie trzyma kupy . Śmierc przy porodzie- no fakt jest sie na co szczerzyć ale to małe miki a przynajmniej takie powinno byc dla rasowego polityka jakim jest Tywin. Karłowatość - no coż zdarza sie jak sie bzyka miedzy rodziną, ale Tywin nie wygląda na takiego co sie strasznie przejmuję urodą kogokolwiek. Charakter - no włąsnie Imp ma charakter idealny na następce i kogoś kto ma odziedziczyć tytuły i ziemie. To nie raptus Jaime czy chorobliwie ambitna Cersei która tak naprawde nad niczym nie panuje . To mądry człowiek, cięty jezyk, świadomy politycznie ( ot chociażby jego kłótnie z Cersei o tym, że trudno rządzić milionami które cie nienawidzą - ładny kontrast do typowego filmowego szlacheckiego zachowania pod tytułem "Mam prosty lud głeboko w (pipi)e" ), świadomy swoich ograniczeń ( więc wie kiedy nalezy sypnąc kasą żeby zasięgnąc pomocy tych co umieją rzeczy których on nie potrafi ). No i czy sie to Tywinowi podoba czy nie , Imp JEST następcą ... chyba ze stary coś trzyma w rękawie. Tak zwracam uwage na ten wątek bo to podejrzanie przypomina motywy z seriali policyjnych kiedy stary doświadczony glina ignoruje dowody i poszlaki sprezentowane przez młodego tylko dlatego bo go nie lubi albo ma jakieś małe halo do niego . Też mnie denerwuje fakt ciągłego lekceważenia kareła przez ojca, zwłaszcza w sytuacjach w których wypadałoby spojrzeć na sprawę chłodnym okiem. Wydaje mi się jednak, że Tywin zdaje sobie sprawę ze skila młodego, a jego zachowanie wobec niego, to mimo wszystko właśnie pokłosie tego o czym pisze Wojtq. Z drugiej strony skill Tyriona wychodzi dopiero w ostatnim czasie, a wcześniej -z tego co wiemy- jego głównym zajęciem była zabawa i chędożenie dziewek. Wcześniej to mimo wszystko bliżniaki zachowywały się jak na Lanisterów przystało. Co do barbarzyńców i ich siły. Nie widzieliśmy tak naprawdę na czym opiera się legenda ich skuteczności w bitwie, bo... nie było okazji . Trudno ocenić, czy faktycznie biegną na pałę z maczetami i rozwianym włosem, ale to jednak fantasy, więc można przyjąć, że autor uznał, że wizja berserkerów zaprawionych w gwałceniu i plądrowaniu wiosek zdolnych do rozbijaniu w pył regularnej armii jest dla laika wystarczająco wiarygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) tywinowi jeszcze się dostanie za swoje <spojler_mastah>. ostatnie zdanie w rozdziale kiedy wykrwawia się na podłodze to chyba moje ulubione w "storm of swords" . Edytowane 6 Marca 2013 przez tk___tk Cytuj Odnośnik do komentarza
django 549 Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Szkoda, ze juz to w zasadzie "zepsuli" w serialu. (nitpicking mode on) Tywin mial sie nigdy nie usmiechac wiec niezla ironia byl usmiech na lozu smierci. W serialu dostalismy dobrego wujka Tywina wiec efektu takiego nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtq 782 Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Dla mnie tylko ważne jest, żeby Tywin pos.rał się na wychodku. Liczę, że HBO nie zmieni tej sceny. Cytuj Odnośnik do komentarza
hatsukoi 461 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 187 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Świetny plakat. Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Najnowysz trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2fPgIIB67bw&feature=share 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
hatsukoi 461 Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 31.03: Easter? What Easter?! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 margeary <3 Cytuj Odnośnik do komentarza
ornit 2 938 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Dobry epek! Nie było ani jednej pary smutnych obwisłych cucków! Tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi