Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 836 Opublikowano 12 sierpnia 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 sierpnia 2012 (edytowane) Witam po raz kolejny, moi Kochani! Zasady proste: 1. Poniżej znajduje się .jpg złożony ze stu kadrów filmowych/serialowych. Są to wierne ekranizacje, bądź mniej lub bardziej luźne adaptacje dzieł z dziedziny literatury i komiksu. 2. Wasze zadanie polega na rozpoznaniu jak największej ilości książkowych i komiksowych odpowiedników tych kadrów. Interesują mnie tytuły powieści/komiksu na podstawie których powstały (mogą być w oryginale), nie samych filmów. Zwracam na to szczególną uwagę, bo to istotne. 3. W przypadku serii wystarczy podać tytuł ogólny, w sensie, ze nie interesuje mnie czy to "Harry Potter i Kamień Azkabanu", czy "Harry Potter i Czara tajemnic". Wystarczy "Harry Potter", bez przesady. 4. Tak jak poprzednio, odpowiadacie mi na PM. 5. Użytkownik z największą ilością poprawnych odpowiedzi wygrywa. 6. W przypadku remisu decyduje data zgłoszenia. Im wcześniej, tym lepiej. 7. Użytkownik ma tylko jedno zgłoszenie, nie ma możliwości wprowadzania poprawek, także proponuję się nie śpieszyć. 8. Istnieje opcja, że odpiszę do użytkownika w przypadku wątpliwości, czy też wymagając doprecyzowania odpowiedzi. Zdając się na własną analizę sytuacji, wypunktuję wtedy wszystkie braki i przez jakiś czas oczekuję odpowiedzi (bez pośpiechu, ale też nie przez tydzień). Takie doprecyzowanie jest ewentualne i jednokrotne. 9. Zastrzegam sobie prawo do anulowania wybranego kadru, jeśli okaże się ono dyskusyjne, niekoniecznie pochodzące z ostatecznej wersji filmu. Sam wszystkich nie oglądałem, także ewentualne błędy przeanalizujemy. 10. Tym razem daję Wam czas do końca wakacji, bo taki mam kaprys. Konkurs kończy się w piątek, 31-go sierpnia o 23:59, a wyniki postaram się ogłosić jak najszybciej. Istnieje możliwość przedłużenia konkursu w przypadku gdyby w trakcie padło forum, albo coś w tym stylu. 11. Kwestię nagród poruszę poniżej. 12. Poziom czwartej edycji jest na moje oko znacznie niższy niż poprzedniej (przypominam, że otrzymałem wtedy tylko dwa zgłoszenia), więc powinno to zapewnić większą rywalizację. 13. Może nie każdy zauważył, więc umieszczam to w osobnym punkcie: ta edycja posiada kilkanaście/kilkadziesiąt kadrów z adaptacji komiksów. Oczywiście nie interesuje mnie, z której części filmu konkretnie (Batman Początek czy Powrót Batmana) - wystarczy ogólny tytuł ("Batman" i ch.uj) Dodatkowe uwagi: wszystkie kadry w tej edycji dotyczą nowych powieści/opowiadań/komiksów, w sensie, że nie pojawiają się tutaj tytuły, które pojawiły się w edycji drugiej i trzeciej (chyba, że gdzieś się niechcący zakręciłem, ale nie sądzę). Schemat ten sam co poprzednio - preferowałem zdjęcia z filmweb.pl. Jeśli tam zakładka "zdjęcia" była w przypadku jakiegoś filmu pusta, to szukałem na imdb, w ostateczności google "grafika". Nie przyjmuję zgłoszeń od użytkowników zarejestrowanych po ogłoszeniu konkursu. Dla wygody zamieszczam ponownie szablon do odpowiedzi, który wystarczy skopiować: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. A oto Konkursowy Jotpeg. W znośnym stosunku rozmiary/waga/jakość. Dla podglądu. A tutaj w wysokiej jakości i rozmiarze (blisko 11 MB) do pobrania dla uczestników: http://www.speedysha...8W/konkurs4.jpg http://www3.zippysha...94784/file.html Przypominam, że chodzi o tytuły powieści/opowiadań/komiksów, na podstawie których te filmy/seriale powstały, a nie same tytuły filmów. Przypominam, bo w poprzednich edycjach kilka punktów przepadło z nieuwagi. Nagrody: Trzy miejsca na podium, dla zachęty. Pierwsze miejsce zgarnia trzy pozycje z puli, drugie dwie, trzecie jedną. Zwycięzca wybiera pierwszy, także trzecie miejsce będzie miało pule mniejszą o pięć pozycji. Koszty przesyłki pokrywam ja (Poczta Polska, priorytet). A oto pula nagród i krótkie opisy. Część nagród jest z poprzednich konkursów, część jest świeża. Książki są używane, ale w większości w doskonałym stanie. Gdyby zwycięzca miał szczegółowe pytania to odpowiem na nie po zakończeniu konkursu. Sorry za jakość zdjęć. Książki: 1. Keith Ablow - Architekt wyd. Rebis 2008 Uwagi: stan celujący, raz czytana, stron 280, foto. 2. Joanna Chmielewska - Krętka Blada wyd. Kobra 2006 Uwagi: 360 stron, miękka oprawa, stan idealny (raz czytane). Foto. 3. Edy Poppy - Anatomia. Monotonia wyd. WAB 2011 Uwagi: stan idealny, raz czytana, twarda oprawa. Foto. 4. Juliusz Strachota - Oprócz marzeń warto mieć papierosy wyd. Świat Książki 2006 Uwagi: 145 stron, twarda oprawa, stan idealny (raz czytane). Foto. 5. Gunter Grass - Blaszany Bębenek Wydanie z kolekcji Gazety Wyborczej - coś takiego, tylko moja jest w lepszym stanie. Nie ma fotki, bo leży w piwnicy. 6. Henryk Sienkiewicz - Quo Vadis wyd. Greg 2003 Uwagi: stan idealny, 460 stron, twarda oprawa, dostałem w liceum za wzorową frekwencję (bo przecież nie za wyniki w nauce), nawet nie przeczytałem, ale widzę, że jest to wydanie z opracowaniem (drukowane notatki i komentarze na marginesach, aby szybciej zlokalizować interesujący nas fragment; na końcu ich indeks), stan celujący. Foto. 7. Henryk Sienkiewicz - Pan Wołodyjowski wyd. Greg Uwagi: stan idealny, 400 stron, twarda oprawa, dostałem w liceum za wzorową frekwencję (znowu), nie czytana, ale także jest to wydanie z opracowaniem (drukowane notatki i komentarze na marginesach, aby szybciej zlokalizować interesujący nas fragment; na końcu ich indeks), stan celujący. Foto. 8. François Rabelais - Gargantua i Pantagruel wyd. Zielona sowa Uwagi: oprawa twarda, stan idealny. Foto. 9. Aleksandra Tomaszewska - Adamarek, Roland Zimek - ABC grafiki komputerowej i obróbki zdjęć wyd. Helion 2007 Uwagi: stan celujący, ledwie przeglądana, dostaliśmy ją na kursie, w związku z tym na pierwszej stronie jest naklejka organizatora kursu (kompletnie nie wadzi), stron 360, miękka oprawa, Foto. 10. Henning Mankell - Morderca bez twarzy wyd. WAB 2010 Uwagi: stan idealny, raz czytana. twarda oprawa. Foto. 11. Chris Kyle - Cel snajpera: Historia najniebezpieczniejszego snajpera w dziejach amerykańskiej armii wyd. Znak 2012 Uwagi: stan idealny, raz czytana, miękka oprawa. Foto. 12. Stanisław Dejczer- Człowiek w trzech mundurach wyd. nie mam pojęcia, leży w piwnicy Uwagi: stan dostateczny, nigdy tego nie czytałem, ale może kogoś zainteresuje 13. Jill Gregory, Karen Tintori - Księga imion wyd. Świat książki 2007 Uwagi: stan celujący, raz czytana. Foto. 14. J.R.R. Tolkien - Dwie wieże wyd. Muza Uwagi: oprawa twarda, stan bardzo dobry, tłumaczenie Skibińskiej, ale zawiera błąd drukarski - osiem niezadrukowanych stron. Aczkolwiek czytałem dwukrotnie i jakoś uboższy z tego powodu się nie czuję. Taka. 15. J.R.R. Tolkien - Drużyna pierścienia wyd. Muza Uwagi: oprawa twarda, stan bardzo dobry, tłumaczenie Skibińskiej, tym razem bez feleru drukarskiego. Taka. 16. Marek S. Huberath - Gniazdo światów wyd. Supernowa Uwagi: oprawa miękka, stan bardzo dobry, drukowana na papierze ekologicznym. Taka. 17. Amelie Sarn - Thorgal: Dziecko z gwiazd wyd. Egmont 2011 Uwagi. twarda oprawa, stan idealny. Foto. 18. Boris Akunin - Gambit turecki wyd, Świat książki - taka Uwagi: stan dobry. miękka oprawa 19. Julio Cortazar - Gra w klasy wyd. Muza - taka Uwagi: stan idealny, twarda oprawa 20. Andrzej Pilipiuk - Rzeźnik drzew wyd. Fabryka słów, 2009 Uwagi: zbiór nowel/opowiadań, blisko 500 stron, oprawa miękka, stan bardzo dobry (okładka stylizowana na zużytą). Foto. 21. Janusz Rudnicki - Męka kartoflana wyd. WAB - taka Uwagi: stan idealny, twarda oprawa. 22. Bruno Schulz - Sanatorium pod Klepsydrą / Sklepy cynamonowe taka Uwagi: stan idealny, miękka oprawa 23. Mervyn Peake - Tytus Groan taka Uwagi: stan idealny, oprawa miękka 24. J.R.R. Tolkien - Silmarillion taka, ale w twardej oprawie Uwagi: Stan idealny. 25. Raymond Chandler - Długie pożegnanie Wydawnictwo Dolnośląskie 2008 Uwagi: stan bardzo dobry (grzbiet się pomarszczył, ale klej jak najbardziej trzyma, nic się nie rozłazi), miękka oprawa. Foto. 26. Oscar Wilde - Portret Doriana Graya wyd. WAB 2010 Uwagi: stan celujący, twarda oprawa, filmowa okładka. Foto. No i każdemu uczestnikowi wręczę forumowego plusa. Możliwe, że coś jeszcze dojdzie do puli, ale nie obiecuję. W razie pytań czy niejasności - pisać tutaj. Miłej zabawy. Edytowane 15 sierpnia 2012 przez Kmiot 13 Cytuj
Snejk 273 Opublikowano 12 sierpnia 2012 Opublikowano 12 sierpnia 2012 łoooo kurrrrrr,rwaaaaaa:) wypas!!! 1 Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 12 sierpnia 2012 Autor Opublikowano 12 sierpnia 2012 Znowu zamierzasz wygrać? Cytuj
Snejk 273 Opublikowano 12 sierpnia 2012 Opublikowano 12 sierpnia 2012 Znowu zamierzasz wygrać? tak Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 12 sierpnia 2012 Opublikowano 12 sierpnia 2012 (edytowane) Widzę że tym razem pokusiłeś się o parę ekranizacji komiksowych i kilka bardzo świeżych produkcji kinowych, barwo! 34 filmy przy pierwszym podejściu... resztę trzeba będzie już pogooglować. ;x Edytowane 12 sierpnia 2012 przez koval Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 15 sierpnia 2012 Autor Opublikowano 15 sierpnia 2012 Do puli dorzucam "Długie pożegnanie" Chandlera i "Portret Doriana Graya" sodomity Wilde. Detale w pierwszym poście. Aby zaoszczędzić wszystkim nieco czasu i zapobiec nieporozumieniom przypomnę rutyniarzom - podawajcie tytuły literackich pierwowzorów, nie filmów. Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 27 sierpnia 2012 Autor Opublikowano 27 sierpnia 2012 Nieśmiało przypominam o upływającym wraz z piątkiem terminie zgłoszeń. Żeby nie było płaczu, że "zapomniałem"! Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 1 września 2012 Autor Opublikowano 1 września 2012 Do rzeczy. Poprawne odpowiedzi: 1. Uciekinier 2. Charlie i fabryka czekolady 3. Księga dżungli 4. Hulk 5. Myszy i ludzie 6. 300 7. Spadkobiercy 8. Prawnik z lincolna / Adwokat 9. Utalentowany pan Ripley 10. Był sobie chłopiec 11. Krawiec z Panamy 12. Raport mniejszości 13. Scott Pillgrim kontra świat 14. Wynalazek Hugona Cabreta 15. Kupilismy zoo 16. Jane Eyre 17. Asterix 18. W sieci kłamstw 19. Pinokio 20. Ciotka Julia i skryba 21. Akademia pana Kleksa 22. Wierny ogrodnik 23. Czekolada 24. Superman 25. Igrzyska śmierci 26. Miasto złodziei 27. Podaj dalej 28. Druciarz, krawiec, żołnierz, szpieg / Szpieg 29. X-men 30. Ja, robot 31. Kowboje i obcy 32. Dawka geniuszu 33. Dzienniki rumowe 34. Garfield 35. Tarantula 36. Mój tydzień z Marilyn 37. Kubuś Puchatek / Opowieści z Siedmiomilowego Lasu 38. Siedem lat w Tybecie 39. Naciągacze 40. Carrie 41. Zielona Latarnia 42. Czarna Dalia 43. Łowcy głów 44. Jedwab 45. Oczy szeroko zamknięte / Jak we śnie 46. Gniew oceanu 47. Nie opuszczaj mnie 48. Watchmen 49. Zapłata 50. Blade 51. Constantine / Hell blazer 52. Planeta małp 53. Przygody Tintina 54. Muminki 55. Szklana pułapka / Nic nie trwa wiecznie 56. Skafander i motyl 57. Kick Ass 58. Tajemnice Los Angeles 59. Służące 60. Jumper 61. Byłem synem Saddama Husajna 62. Batman 63. Kolekcjoner kości 64. Zostawić Las Vegas 65. Rącze konie 66. Sin city 67. Uwikłanie 68. Dziennik nimfomanki 69. Kapitan Ameryka 70. Droga do szczęścia 71. Conan 72. Iron Man 73. Strasznie głośno, niesamowicie blisko 74. Persepolis 75. Capote 76. Moneyball 77. Ghost Rider 78. Tożsamość 79. Podróże Gulliwera 80. Iliada 81. Metro strachu 82. Ostrożnie, pożądanie 83. Punisher 84. Sekret jej oczu 85. Thor 86. V jak Vendetta 87. W kanałach Lwowa / Dziewczynka w zielonym sweterku 88. Drive 89. Ostatni Mohikanin 90. Red 91. Szkarłatna litera 92. Spawn 93. Musimy porozmawiać o Kevinie 94. Piekło pocztowe 95. Liga niezwykłych dżentelmenów 96. Hellboy 97. Bóg rzezi 98. Faceci w czerni 99. Cosmopolis 100. Shogun Zgłoszenia były aż trzy, więc każdy wygrywa. Szczegółowe wyniki: Miejsce 3: Manor - 60% 1. to nie "Pamięć absolutna" 20. to nie "Last time i commited suicide" 80. to nie "300" Miejsce 2: Snejk - 85% 60. to nie "Tożsamość Bourne'a" 91. to nie "Dracula" Miejsce 1: Teka, zwany także tk___tk - 98% 75. to nie "In cold blood" (z tego co wiem film opowiada o powstawaniu tej powieści, ale nie jest na niej oparty) 91. to nie "Dracula" Teka tym razem pozamiatał i nie interesuje mnie jak tego dokonał ;] Laureatom gratuluję, czekam na PM od Teki z wybranymi fantami (trzema), pozostali czekają na okrojoną listę nagród (sam się do Was odezwę). Kissiole :* 3 Cytuj
Snejk 273 Opublikowano 1 września 2012 Opublikowano 1 września 2012 ło, nice, Teka, nice:) dzieki za konkurs Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 1 września 2012 Opublikowano 1 września 2012 no nie powiem, po cichu liczyłem na stówę, ale też jest dobrze. dzięki wszystkim za zabawę, a szczególnie kmiotowi za organizację . Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 1 września 2012 Opublikowano 1 września 2012 Brawo Bartek, szkoda że jednak nie wpadła setka. ;p Ja jednak zapomniałem wysłać swojego zgłoszenia ale widzę że i tak bym nie wygrał. Tymczasem liczę na kolejny konkurs od Kmiota bo miszcz. Cytuj
Manor 645 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 (edytowane) Mimo że tylko 3 zgłoszenia były to i tak warto było się trochę nagłowić, nie wiem gdzie ja byłem podczas poprzednich konkursów, mam nadzieję że pojawią się jeszcze następne, pozdro kmiot prawie 100% to ostro teka, ja byłem dumny ze swoich 60% Edytowane 2 września 2012 przez Manor Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 3 września 2012 Autor Opublikowano 3 września 2012 Dobra, przed chwilą wysłałem nagrody (Poczta Polska, priorytet). Jutro raczej nie, ale w środę możecie się spodziewać. Jeszcze raz gratuluję i do kiedyś tam. Może. 1 Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 4 września 2012 Opublikowano 4 września 2012 Fuck, przegapiłem konkurs! Brawo Teka no i gratsy dla Kmiota za chęci i dobre serce Cytuj
Manor 645 Opublikowano 5 września 2012 Opublikowano 5 września 2012 Nagroda przyszła ekspresowo, wszystko ok Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 5 września 2012 Opublikowano 5 września 2012 do mnie również paczka wczoraj przyszła opakowana full-pro więc jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj
Snejk 273 Opublikowano 5 września 2012 Opublikowano 5 września 2012 przed chwila przyszedl do mnie listonosz:) dziekuje :**** Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 5 września 2012 Opublikowano 5 września 2012 Kmiocie widzę że dalej od matki pieniądze na piwo bierzesz, bo gdybyś pracował, to nie miałbyś czasu ni chęci na takie je/badełka ;* Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 5 września 2012 Autor Opublikowano 5 września 2012 Mam bogatych rodziców, nigdy nie będę musiał pracować, przecież wiesz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi