Perez 1 721 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 PSX Extreme #181 Wrześniowy numer dostępny od 5.09 (środa) Prenumerata - wysyłka 2.09 (niedziela) Mając miesiąc na napisanie tekstu do jubileuszowego numeru, Myszaq podesłał go kilka godzin przed terminem wysłania materiałów do drukarni. Jak zwykle absolutnie ostatni z całej ekipy – wyjątkowo bogatej w tym wyjątkowym miesiącu. Czy może być lepsza puenta podsumowująca 15 lat istnienia PSX Extreme na rynku? Życie jak zwykle pisze najlepsze scenariusze... „Extreme” to nasze drugie imię – dosłownie i w przenośni – nawet jeśli często wydaje się inaczej. Jasne – czasy, realia, ludzie i technologie się zmieniły, z zewnątrz też wszystko wygląda „normalnie”. Ale fakty są takie, że niezmiennie, miesiąc w miesiąc, banda pasjonatów zapieprza niczym małe samochodziki, aby dostarczyć Wam smakowitej lektury o naszym wspólnym hobby. I, co chyba najważniejsze, mimo upływu lat – w redakcji i w metrykach – wciąż nas to bawi... Jestem szczęśliwy, że na łamy tego specjalnego numeru udało się nam zaprosić tak liczną gromadę starych extrimowych wiarusów. Nie wszyscy to zaproszenie przyjęli, ale cóż – każdy ma w życiu własne priorytety. Mimo wszystko, na kolejnych stronach nie brakuje unikalnego powiewu nostalgii, starych czasów, a i może łezka zakręci się w niejednym oku, podczas przywoływania wspominek z naszej 15-letniej historii. Czy ze wzruszenia, czy ze śmiechu – to się okaże. Mimo naszego święta, które zajmuje znaczną część wyjątkowo powiększonej powierzchni (116 stron!), nie wolno nam zapominać, że branża goni naprzód. Mamy pierwsze konkrety z Dead Island Riptide, a sezon ogórkowy z wykopem zamyka sandboks od Square Enix. Roger z przyjemnością zagubił się w wirtualnym Hong Kongu, a Komodo wziął się za bary ze Śmiercią. Jest szansa, że po gamescomie Vita złapie drugi oddech, choć póki co zbiera od nas baty w Zgrentgenie. Adekwatnie do Tematu Numeru, świętujemy okrągłe rocznice serii MGS i Final Fantasy, wspominamy kultowego Pegasusa, a oczekującym na GTA V przyda się ściągawka z historii serii. Mógłbym tak wymieniać jeszcze długo, ale... kończy mi się miejsce. Na pewno natomiast nie kończy się nasze miejsce i czas na polskim rynku prasy branżowej. Wytrwaliśmy 15 lat i wciąż nam mało – chcemy iść do przodu i ewoluować razem z Wami (w czym pomożecie nam, wypełniając ankietę – info na str. 107). Jak na graczy przystało, życzymy więc sobie przynajmniej podwojenia aktualnego wyniku, z Wami u boku. Bo multiplayer to w tym przypadku podstawa. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMAT NUMERU - 15 LAT PSX EXTREME Kawa na ławę [Ściera] Debeściaki – TOP3 Kali lubi HIV-a, czyli tajemnicze ksywy Waszymi oczami [Czytelnicy] Pokolenie 30+ [HIV] Alfabet PSX Extreme [Koso] Od szczypiora do redaktora [Roger] Moja krótka historia... [Loki] 15 lat z wariatami [Myszaq] Człowiek-petarda i... [Kali] Hyde Park (w tym miesiącu... 23 hyde parki!) Wesoła Kamera CO NOWEGO Army of Two: The Devil’s Cartel Dead Island Riptide Mars: War Logs Painkiller: Hell & Damnation Puppeteer Rain Remember Me Until Dawn PLAYTESTY FIFA 13 Pro Evolution Soccer 2013 RECENZJE Agarest: Generations of War 2 Darksiders II Merida Waleczna Sleeping Dogs Test Drive: Ferrari Racing Legends Transformers: Fall of Cybertron NETWORK Counter-Strike: Global Offensive Deadlight Dust: An Elysian Tail Hybrid Papo & Yo POCKET Foosball 2012 Kingdom Hearts 3D: DDD New Super Mario Bros. 2 Pinball Arcade Puddle Sound Shapes PS Vita na gamescomie Test 3DS XL HARDKOR Zgrentgen – Quo vadis Vita? KinematoGRAfia – „Resident Evil” Immersja – Więź Powrót do przeszłości – Pegasus To było grane – Chrono Trigger Przez pryzmat serii – Grand Theft Auto 25 lat gigantów – Metal Gear Solid i Final Fantasy O co chodzi jakby... – The Elder Scrolls Graczpospolita Kącik sportowy Kącik RPG Kącik wyścigowy Kącik bijatyk FELIETONY Z dziennika gracza Od gracza dla graczy Babskie sprawy Okiem maniaka STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Region Filmowy Listy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie rozesłana w niedzielę, 2.09. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj. Zapowiedź nowego numeru już niebawem na PPE. Informacje o najnowszym PE znajdziecie również na naszym profilu facebookowym. Cytuj
stoodio 2 075 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Oryginalna okładka Zawartość kusi - zamierzam kupić po 4 miesiącach przerwy. Cytuj
MichAelis 5 618 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 SZACUN za taka okladke i baty dla Fenixa ze zamoast swietowac wrzucal kingkonga do jubileuszowego numeru. Da sie? PEWNIE. Jak zobaczylem ta okladke to poczulem sie jakbym mial znow 13 lat i kupowal 50 nr SSa. Jaram sie jak nigdy. Cytuj
Fenix 3 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Michal, eee a co ja mialem niby z tym KingKongiem wspolnego? Cytuj
MichAelis 5 618 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 tak sie nabijam, ze decyzja wydawcy jaka okladka czy cos Cytuj
Texz 670 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Ja (pipi)ie. Ten numer to będzie mój priorytet w środę. Zgredgen o Ś.P. Vicie. Ja (pipi)ie. Cytuj
Paliodor 1 787 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Tak jak nie kupuję już od dawna PSX Extreme tak dla tego numeru zrobię wyjątek. Widzę, że coś tam osoby ze starej ekipy skrobnęły więc może być ciekawie. Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Hahaha, kupuję, chociażby dla okładki. Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Butcher jak zwykle na środku i jako największy. Sorry że się dopierdzielam, ale tak samo i tutaj na tych plakatach http://www.ppe.pl/news-17596-Nadchodza_.html - ksywa Butcher na samej górze. Zero skromności, a przecież gdyby nie Ściera/Fenix nie byłoby go w ogóle! W dwusetnym numerze zapewne wiele się zmieni i i ja będe pisał. Też wrzucę swoją głowę gdzie się da! --- Z innej beczeki: o poprzednim numerze nikt się prawie nie wypowiadał, bo wszyscy czekają na TEN numer. Wysłałem linka kumplowi z którym razem zbieraliśmy PE i chodziliśmy do salonów gier:), ale wydaje mi się że dużo osób które niegdyś zbierało PE, nie wie nic o jubileuszu. W skrócie: przydałaby się krótka reklama w tv. Pozdro i sorry za tego Butchera, ale takie jest moje zdanie. Cytuj
Zwyrodnialec 1 716 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Dobra zawartość, przede wszystkim sporo tekstów starej ekipy. W reckach Sleeping Dogs i Darksiders 2, są stałe działy, które powinny być zawsze (immersja, zgrentgen, o co chodzi jakby, to było grane itd), a na deser 116 stron. Nawet okładka w starym stylu rządzi. Cytuj
Fenix 3 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 tak sie nabijam, ze decyzja wydawcy jaka okladka czy cos Co zlego to wydawca, a co dobrego to naczelny ;p ? W setnym numerze dalem ciala z kolorem. Mial byc piekny srebrny (dodatkowo platny) w polaczeniu z czarnym. Nie dopilnowalem efektu i wyszlo jakies szare cos. Ale za malpke odpowiada juz ktos inny ;p Tutaj tez nie wydaje mi sie aby okladka nowego numeru to pomysl tylko prezesa wydawnictwa. Raczej wspolny pomysl calej redakcji (a przynajmniej osob ktore na codzien pracuja w redakcji nad kazdym numerem). Do tego ciekawe wykonanie i mamy fajna okladke. Cytuj
_daras_ 725 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 (edytowane) Ja pipie ale numer już pomijam temat numeru, ale kupę materiału mnie interesuje- recka Darksiders 2, FIFA 13, Pegasus, zgrentgen o Vicie, GTA... whooaaa!! Edytowane 2 września 2012 przez _daras_ Cytuj
MichAelis 5 618 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 tak sie nabijam, ze decyzja wydawcy jaka okladka czy cos Co zlego to wydawca, a co dobrego to naczelny ;p ? W setnym numerze dalem ciala z kolorem. Mial byc piekny srebrny (dodatkowo platny) w polaczeniu z czarnym. Nie dopilnowalem efektu i wyszlo jakies szare cos. Ale za malpke odpowiada juz ktos inny ;p Tutaj tez nie wydaje mi sie aby okladka nowego numeru to pomysl tylko prezesa wydawnictwa. Raczej wspolny pomysl calej redakcji (a przynajmniej osob ktore na codzien pracuja w redakcji nad kazdym numerem). Do tego ciekawe wykonanie i mamy fajna okladke. Tak tak Nie znam sie, zgaduje. Wydaje mi sie ze lepiej sprzedac okladke + reklamy do jubileuszowego numeru. Dlatego wielki szacun ze takie cos wyszlo, nie wazne czy z wydawnictwa czy redakcji. Za czasów grupy 69, od numeru 50 nie bylo jakies pompy wielkiej nigdy. Na 100, 150 numer, 10lecie nie bylo w tym stylu okladki. Ani wspominek. A na to czekałem Cytuj
Fenix 3 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Nie marudz (i tak masz pamiec wybiorcza) ;p . Doczekales sie wiec usmiech i do przodu ;p Swoja droga nie wszystkich rozpoznaje ale czy ktos moze dostrzegl na okladce Sentinela? Cytuj
Farmer 3 275 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Hłe, hłe... Okładka kozacka. Co Myszaq tak daleko? Numer bez wątpienia będzie nasączony wspomnieniami i nostalgią. Aż boję się zapytać co Myszaq naskrobał po takiej przerwie w pisaniu do PE. Cytuj
Zime_k 5 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Butcher jak zwykle na środku i jako największy. Sorry że się dopierdzielam, ale tak samo i tutaj na tych plakatach http://www.ppe.pl/ne...Nadchodza_.html - ksywa Butcher na samej górze. Zero skromności, a przecież gdyby nie Ściera/Fenix nie byłoby go w ogóle! W dwusetnym numerze zapewne wiele się zmieni i i ja będe pisał. Też wrzucę swoją głowę gdzie się da! Bez przesady. Butch jest teraz głową PSX'a, to na środku stoi. Nie widzę w tym jakiegoś ukrytego przesłania czy coś. Luz Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Swoja droga nie wszystkich rozpoznaje ale czy ktos moze dostrzegl na okladce Sentinela? Jak piszą w komentarzach na portalu odnośnie numeru, to Senti jest z gry z Space Channel. Nie wiem i tak który to:). Przydałoby się gdyby autor okładki napisał kto z jakiej gry jest, niby coś jest w komentarzach, ale namieszane. A po zakupie numeru chciałbym otworzyć spis i porównywać, robić testy kto gdzie jest i sprawdzać z odpowiedziami...hmm chyba czas na wizytę u lekarza. Cytuj
Zwyrodnialec 1 716 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Nie marudz (i tak masz pamiec wybiorcza) ;p . Doczekales sie wiec usmiech i do przodu ;p Swoja droga nie wszystkich rozpoznaje ale czy ktos moze dostrzegl na okladce Sentinela? Trudno nie dostrzec, jako jedyny ma cycki, 1 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 (edytowane) Dawno was nie kupowalem, ale ten numer sprawdze. ;> 15 lat minelo? Zlecialo... Edytowane 2 września 2012 przez 2razyjot Cytuj
TeBe 142 Opublikowano 2 września 2012 Opublikowano 2 września 2012 Ten z cycami to chyba nie Sentinel, a Gamera. Szmatławca nie kupuję od 164 numeru (komplet 1-163 sprzedałem), ale dla tego numeru zrobię wyjątek. Będą długie sesje na kiblu, jak kiedyś 1 Cytuj
_daras_ 725 Opublikowano 3 września 2012 Opublikowano 3 września 2012 Ten z cycami to chyba nie Sentinel, a Gamera. Szmatławca nie kupuję od 164 numeru (komplet 1-163 sprzedałem), ale dla tego numeru zrobię wyjątek. Będą długie sesje na kiblu, jak kiedyś Gamera po lewej, Senti po prawej. Nie szkoda Ci numerów których się pozbyłeś? Dla mnie są bezcenne Cytuj
saptis 620 Opublikowano 3 września 2012 Opublikowano 3 września 2012 To juz 15 lat - jak ten czas leci ! Numer zapowiada sie nadzwyczaj ciekawie, okladka mi sie podoba - pewnie ze wzgledu na jubileusz bedzie wiekszy naklad bo z cala pewnoscia ten numer rozejdzie sie w wiekszej ilosci egzemplarzy ! Czekam z niecierpliwoscia na dostawe prenumeraty ! Cytuj
Zafkiel 0 Opublikowano 3 września 2012 Opublikowano 3 września 2012 (edytowane) Hej wszystkim, Cieszę się że okładka się podoba, chciałem żeby była wyjątkowa i po komentarzach sądzę że tak jest. Edytowane 4 września 2012 przez Zafkiel Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 4 września 2012 Opublikowano 4 września 2012 Twoja kreska jednak jest nazwijmy to slaba a dokladnie bez wyrazu a szkoda bo te postacie niewygladaja jakos szalowo. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi