Skocz do zawartości

Konsole NextGen  

296 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na którą konsolę nextgen czekasz najbardziej?

• PlayStation 4
    • Xbox 720
    • Wii U
    • Jestem zawiedziony konsolami, nie zakupie kolejnej.
  2. 2. Nazwa następcy Xbox 360 to?

3. 3. Premiera nowego Xboxa będzie?

4. 4. Premiera PS4 będzie?

5. 5. Ile RAM będą posiadać nowe konsole?

6. 6. Nowe konsole będą kosztować...

• 299-399 € (1199-1599 zł)
    • 400-499 € (1600-1999 zł)
    • 500-599 € (2000-2399 zł)
  7. 7. Ile rdzeni będą mieć nowe konsole?

8. 8. Czy granie na PS Network dalej będzie za darmo?

• Tak, będzie dalej za free.
    • Nie, będą opłaty podobne do XBL GOLD.
  9. 9. Czy liczysz na wsteczną kompatybilność?

• Tak! Chcę czasami ogrywać tytuły ze starych platform.
    • Nie, wolę już żeby konsola była trochę tańsza.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DonSterydo

Z tego co znalazłem to jakoś w 2004 devkity były dostępne, a zapowiedziano konsolę w maju 2005. Czyli można domniemywać, że devkity trafiły do deweloperów rok-półtora przed zapowiedzią X360 i półtorej-dwa lata przed premierą.

Edytowane przez DonSterydo

A w tej prezentacji ktoś napisał, że użycie "consoles" odnosi się do stacjocjonarnych "consoles". Ewidentnie tuta widać, że jest mowa o przenośnej konsoli od Microsoftu.

Ja bym tam chciał, żeby nowa konsola nazywała się Radeon HD 8990 i kosztowała 1500 zł.

Microsoft raczej nie miałby większych szans na poletku handheldów, tym bardziej kiedy tak mocno promuje Windows 8 dla smartfonów. W sumie to nowa konsola również może opierać się na tym systemie bądź podobnym przynajmniej z wyglądu dashu (kafelki).

A co do Sony to podoba mi się ich decyzja na temat 4k (tylko filmy i zdjęcia). Ledwo, która gra jest dzisiaj we full hd, o 60 klatkach nie wspominając, a taki standard, przynajmniej mi, w zupełności by wstarczał. Poza tym Carmack już przewiduje, że jednak 30 klatek będzie standardem. Chociaż być może to tylko kokieteria z jego strona mająca na celu podkreślenie dbałości o ten "detal" przez jego firmę. Tak naprawde, zresztą jak zawsze, wszystko zależy od deweloperów. Sony ma jednak dość bogaty zastęp devów first party i może z góry narzucić full hd i 60 fpsów swoim ludziom.

Nikt nie będzie narzucał 60fps bo w większości gier nie jest to potrzebne i developerzy będą woleli uzyskać wyraźnie lepszą grafikę kosztem połowy framerate'u. Poza tym... aby konsole znowu kilka lat po premierze były w stanie wyświetlać grafikę na zbliżonym do PC poziomie.. będą znowu zmuszane do kompromisowych rozwiązań (30fps i pewnie rozdzielczości poniżej 1080p).

Co do rozdzielczosci to ogólnie obstwiałbym, że 1080p będzie dla nowych konsol mniej więcej tym, czym dla obecnych jest 720p. Większość gier będzie chodziła w pełnym 1080p.. a część np. w przedziale między 1280x1080 a 1920x1080. Być może jakieś nieliczne wyjątki będą obsługiwały też wyższą rozdzielczość (jakies małe gierki z Live'a czy PSN).

ps. Ja nadal obstawiam, że przynajmniej jedna z konsol (raczej PS4) będzie wyposażona w GPU nvidii.

• Plusik 1
  • 2 tygodnie później...
Source is not the most trustworthy, but this news was kinda expected to arrive these days.

http://semiaccurate.com/2013/01/02/x.../#.UORC9zWoGv0

MS and AMD has finished preliminary works on Xbox 720 CPU/APU architecture [we still dont know what exactly they are making], and they've sent final designs to be manufactured. If these wafers come out good and without bugs or yield problems, the most important part of Xbox 720 will be ready for mass production in few months. Taping process usualy lasts two months, with one additional month for detailed testing.

This news means that Xbox 720 will most likely be launched in 2013.

For the guys who missed it, here is the recent info from Chinese AMD guy who also stated that Durango will come out in 2013 if they encounter no problems.

http://club.tgfcer.com/thread-6577631-1-1.html

-Console will only have one bigass APU

-X720 will use HD8XXX

-GPU has a yield problem

-"Console will use 285W of power", most likely thats a number for power supply/ac adapter [it will surely be capped at 60-70% to provide better thermals and reliability, so 170-180W is most likely we will ever see from it].

-Both X720 and PS4 will be powerful

http://club.tgfcer.com/thread-6586999-1-1.html

- repeted claim of 8850/8870 architecture in X720

http://club.tgfcer.com/viewthread.ph...=2#pid15931245

- Durango APU will be 384bit

This also needs to be treated as rumor. Some of his posts were deleted, but that is not proof.

Dodatkowo majornelson rozpoczął już odliczanie do E3 2013

http://majornelson.com/2013/01/02/countdown-to-e3-2013/

dobra misiaki ale tak szczerze bez spiny - jakie stosujecie podejście pod nową generację. Od lat kupuję TYLKO Sony, bo jak słusznie @Yeti zauważył, za jakość się płaci. Sporo znajomych, dobre tytuły ex i takie tam, kto czyta Console Wars ten wie jaka jest jedyna słuszna konsolka od lat na rynku a nie jakieś coś tam do tańczenia.

Jednak obecnie sytuacja się zmienia, gdyż multiplatformy wyglądają lepiej na coś tam to do tańczenia niż na boskiej PS3. z jednej strony szkoda mi bogatej liczny znajomków z drugiej może się okazać że graficznie gry na coś tam do tańczenia mogą wyglądać lepiej. I co teraz? Obie konsole odpadają bo nie mam tyle czasu.

Dodatkowo zawsze kupuję sprzęt na premierę.

u?

dobra misiaki ale tak szczerze bez spiny - jakie stosujecie podejście pod nową generację. Od lat kupuję TYLKO Sony, bo jak słusznie @Yeti zauważył, za jakość się płaci. Sporo znajomych, dobre tytuły ex i takie tam, kto czyta Console Wars ten wie jaka jest jedyna słuszna konsolka od lat na rynku a nie jakieś coś tam do tańczenia.

Jednak obecnie sytuacja się zmienia, gdyż multiplatformy wyglądają lepiej na coś tam to do tańczenia niż na boskiej PS3. z jednej strony szkoda mi bogatej liczny znajomków z drugiej może się okazać że graficznie gry na coś tam do tańczenia mogą wyglądać lepiej. I co teraz? Obie konsole odpadają bo nie mam tyle czasu.

Dodatkowo zawsze kupuję sprzęt na premierę.

u?

Zobacz jakie gry startowe bedą i tyle. Ale i tak pewnie weźmiesz ps4.