Jermex 0 Opublikowano 10 września 2012 Opublikowano 10 września 2012 Witam, Nie wiem ilu z was pamięta, bo to raczej post skierowany do dzieci lat 90, ale niegdyś PSX Extreme miało konkurenta w postaci magazynu Playstation Plus. Jak wielkim konkurentem dla PSX Extreme było to czasopismo nie mnie oceniać (bo i po co), jednak tak się składa, że to był mój pierwszy magazyn, który kupowałem. Jako, że sentyment do tych czasów powrócił wraz z jubileuszem naszego PSXa, to chciałem gdzieś wyszperać i PS+, by móc przypomnieć sobie tamte czasy jeszcze lepiej. Niestety tamte numery zostały najprawdopodobniej wyrzucone podczas mojej przeprowadzki (rodzice...). Postarałem się znaleźć skany tego pisma w internecie, ale ze względu na nową usługę PS3 i jej potęgi marketingowej (stosunkowo, offkoz) nic nie wskórałem. Zatem prośba do was. Jeśli ktoś widział/ma/może mieć coś związanego z tym pismem, lub z innymi (PSX Fan, Gamestation, etc) proszę o kontakt. PS. Mam nadzieję, że nie złamałem żadnego podpunktu regulaminu i nie pomyliłem działów. Z góry przepraszam jeśli tak się stało. Cytuj
Gość Wściekły Pies Opublikowano 10 września 2012 Opublikowano 10 września 2012 opa D: jeden numer znalazłem, powinno być tego więcej gdzieś na strychu. Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 10 września 2012 Opublikowano 10 września 2012 Mam jeden z crashem na okładce. Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 10 września 2012 Opublikowano 10 września 2012 To sie później nazywalo Playerstation plus?. Cytuj
QstomPL 83 Opublikowano 10 września 2012 Opublikowano 10 września 2012 Ja mam tego chyba na masę xD Pamiętam, że jak byłem mały to wolałem o wiele bardziej to od extrima bo w extrimie nie wiedzialem o co chodzi xD Cytuj
Jermex 0 Opublikowano 10 września 2012 Autor Opublikowano 10 września 2012 O proszę, jak miło Ma_niek: Tak, bo Sony miało objekcje co do nazwy QstomPL: Same here PS+ było mniej odjechane, przez co bardziej trafiało wtedy w moje gusta. Będąc szczerym, to marzy mi się małe archiwum takich magazynów do przeglądania online, ew. z możliwością pobrania w pdf. Jeśli chodzi o stronę techniczną to spokojnie bym sobie poradził, jednak nie wiem jak jest z kwestią prawną. Czy skany nieistniejących już magazynów, bądź wydawnictw podlega łamaniom praw autorskich? Cytuj
karmaster 362 Opublikowano 10 września 2012 Opublikowano 10 września 2012 1 numer mi się zachował Poza tym mam mase Playstation Magazynów, w których niestety poza demami to za wiele ciekawego nie było Cytuj
rajnerGT 159 Opublikowano 11 września 2012 Opublikowano 11 września 2012 Miałem trochę starych numerów PSX Fana itp, ale przeprowadzka zrobiła swoje i w moim przypadku Cytuj
szeni 114 Opublikowano 11 września 2012 Opublikowano 11 września 2012 PS+ zbieralem kiedys namietnie, co najlepsze nie majac wtedy konsoli xD Pamietam ze kilka lat temu byla nieudana proba reaktywacji Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 11 września 2012 Opublikowano 11 września 2012 Psx fan i Playstation Plus to dwa oddzielne wydawnictwa. Pierwsze było nędznym ścierwem, a drugie kopało zady. Cytuj
Gość Opublikowano 12 września 2012 Opublikowano 12 września 2012 No, też mam zachowany symboliczny jeden numer z Crociem bodajże na okładce. W środku opisy Ape Escape, Dino Crisis itd. Świetny magazyn to był, co najważniejsze z klimatycznymi działami (Racoon Tribute, MK Korner) oraz listami z pracami Czytelników itd. Młodzi tego już nie zrozumieją Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 12 września 2012 Opublikowano 12 września 2012 (edytowane) Redaktorem naczelnym tego "Fana" był kolo o ksywce Baron Jack bodajże. Typ zawsze pluł się do Extrima, że grają na piratach, a jak wyszła sprawa recki Thrill Kill to się we wstępniakach spuszczał z oburzenia. Edytowane 12 września 2012 przez Siara_iwj Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 13 września 2012 Opublikowano 13 września 2012 PSX Fan miał chyba jakiś przypał z PS + za kopiowanie opisów. Pamiętam, że kiedyś opublikowano "List otwarty do PSX Fan'a" gdzie autor dokładnie opisał jak kradli opisy innym autorom. Ach te wojenki prasowe Fajnie było... Cytuj
ciwa22 856 Opublikowano 14 września 2012 Opublikowano 14 września 2012 (edytowane) Playstation Plus w porównaniu (przynajmniej w kwestiach wizualnych) z Psx Fanem było za(pipi)ista gazetą. Od Fana zajeżdżało ujowej jakości papierem i generalnie szata graficzna pisma wydawała się jakaś tandetna. Pamiętam tę akcję z rzekomym kopiowaniem opisów przez Fana z innych gazet i przyznam, że wierzę, iż ta ekipa była do tego zdolna :blum1: Mi też się ostało kilka numerów Playstation Plus w bardzo dobrej formie, z tego co pamiętam. Fana też chyba dwa numery mam, ale nawet nie moje, pożyczyłem je od kumpla na wieczne nieoddanie, jak się w tym momencie okazało. Na przełomie wieków wychodziło jeszcze jedno ciekawe pismo o grach w ogóle (i nie mówię tu o crapiastym Clicku) - Play wszystko gra!!! Ktoś kojarzy to kolorowe pismo dla dzieci? Edytowane 14 września 2012 przez ciwa22 Cytuj
Mr Hyde 8 Opublikowano 15 września 2012 Opublikowano 15 września 2012 Na przełomie wieków wychodziło jeszcze jedno ciekawe pismo o grach w ogóle (i nie mówię tu o crapiastym Clicku) - Play wszystko gra!!! Ktoś kojarzy to kolorowe pismo dla dzieci? Dodawali fajne gadżety, ale samo pismo słabe. Do dzisiaj mam koszulkę z 'prasowanką' z Jill i Nemesisem Cytuj
Czoperrr 5 134 Opublikowano 7 października 2012 Opublikowano 7 października 2012 Mam trochę numerów Playstation Plus, pierwsze pismo, które kupowałem regularnie (od numeru z Ape Escape na okładce ). Szkoda tylko, że nie mieli recenzji, a tylko szczegółowe poradniki i ciekawe kąciki tematycznej (kącik Resident Evil rządzi). Ciekawy mieli też sam sposób pisania opisów, w którym pisano "z pierwszej osoby". Czytało się to jak opowiadanie czy tam powieść Pamiętam, że Shadow Man rył mi czachę. Cytuj
yaczes 14 483 Opublikowano 7 października 2012 Opublikowano 7 października 2012 Nom, podobalo mi sie zwlaszcza jak wyszlo na jaw, ze z gamefaqs przepisuja slowo w slowo Anyway, mieli kacik rekordow i z ziomem pobilismy wszystkich w cool boarders 2 <duma> Cytuj
Sibian 154 Opublikowano 7 października 2012 Opublikowano 7 października 2012 Pamiętam Barona Jacka z miesięcznika "Gry Komputerowe" gdzie pisał recenzje produkcji konsolowych. Może i sentyment ale jego recki wspominam bardzo ciepło. Z PE chyba nic nie utkwiło mi tak w pamięci jak wypociny BJ. Fakt ,że wtedy dopiero "zaczynałem" i wszystko miało swoją niepowtarzalną "magię". Trochę kontrowersyjny, pamiętam jak ździebko objechał pierwszą odsłonę Spyro czy pisał o muzyce w FFVII jako nieporozumienie. Z tym ostatnim całkowicie się nie zgadzam. Cytuj
pieniu 0 Opublikowano 26 października 2012 Opublikowano 26 października 2012 Fajny temat, bo akurat kilka dni temu sprzątałem swoją piwnicę, skąd wyniosłem całą torbę starej makulatury konsolowej. Są wśród nich Play(er) Station Plus, PSX FAN, Game Station, NEO, Neo Plus, Play Station Magazyn, Konsola, dwa numery Maniaka no i oczywiście PSX Extreme. Przeglądając to wszystko i układając nie raz łezka zakręciła mi się w oku. To były piękne czasy gdy jako jedyny miało sie na osiedlu opis do danej gry (głównie czasy szaraka), nie jeden pożyczał opisy, których nie zobaczyłem juz do dziś. Dlatego szanuje i nie wyrzucam swoich szmatłactw, może się jeszcze przydadzą do jakiegoś opisu (często odpalam PSXa) albo żeby powspominać jak to kiedyś było beztrosko w naszym konsolowym światku. W wolnej chwili powrzucam jakies zdjęcia ze PS+ o które prosił Jermex. W międzyczasie polecam obadać stronkę: http://katalog.erd2.webd.pl/czasop/index.html . Dużo tutaj okładek i wspominków. Cytuj
grzybiarz 10 299 Opublikowano 30 października 2012 Opublikowano 30 października 2012 (edytowane) W piwnicy posiadam kilka kilogramów tych czasopism, trochę też powywalałem (np. Enter, czy inne pecetowe szity). Kiedyś liczyłem to łącznie z Kaczorami Donaldami i ówczesną prasą - wychodziło mi że zapłaciłem jakieś 2000 zł... Mam tylko jeden numer PS+ z Larą na okładce, która leży nago i poduszką zasłania cyce. Pamiętam że tą okładkę przerysowałem, tylko że zamiast poduszki, była głowa typa. Tak znalezioną pracę znaleźli rodzice i pytali się "co ten pan jej robi?" Rysunek pogniotlem i do kosza, a miałem wysłać do PSX Extreme. Bylo to w '99 roku i chodziłem do czwartej klasy . O PSX Fanie źle wypowiedzieć się nie mogę bo ich zbierałem - a od kolegi tylko pożyczałem PE, które coraz bardziej mi się podobało. Wiem że jakiś typ - Barthezz, gość od opisów - pisywał później w miesięczniku PLAY (które z konsolowo - pc, przeszło na opisywanie pecetowe i zmarło nie wiem kiedy). W ogólę co to za czasy, że pisma się utrzymywały a pisały tylko o jednej konsoli i nie było recenzji (początkowo w PSX FAnie nie było),a same opisy. Więcej o magazynach napisałem kiedyś (pięc lat temu) na innym forum: http://www.skizo.org/forum/index.php?s=&showtopic=17381&view=findpost&p=142048 szkoda że zdjęcia imageshack trochę pokasował, ale i tak wposmnienia wracaja:) PS. Jeszcze w tamtym temacie jest link do moich gratów które sprzedawałem w 2007 roku, jakieś kasety pierdoły, faktycznie podroż do przeszłości... Edytowane 30 października 2012 przez grzybiarz Cytuj
Longin1983 0 Opublikowano 6 listopada 2012 Opublikowano 6 listopada 2012 To sie później nazywalo Playstation plus?. Player Station Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 6 listopada 2012 Opublikowano 6 listopada 2012 1 numer mi się zachował Poza tym mam mase Playstation Magazynów, w których niestety poza demami to za wiele ciekawego nie było ziomek, zrob skany tych tabelek z vagrant story jakbyś mógł, z góry dzieki. Cytuj
karmaster 362 Opublikowano 6 listopada 2012 Opublikowano 6 listopada 2012 Nie ma problemu: na imageshack: http://imageshack.us/g/687/vs1w.jpg/ albo spakowane na rapidzie: https://rapidshare.com/files/4016834982/vagrant_story.rar 2 Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 7 listopada 2012 Opublikowano 7 listopada 2012 Dzieki wielkie. Zakupiłem Vagranta jakiś czas temu i powoli sie zabieram za granie. Cytuj
grzybiarz 10 299 Opublikowano 8 listopada 2012 Opublikowano 8 listopada 2012 A nie było tego na gamefaqs? Szkoda że teraz w PE nie ma opisów, co prawda gry są łatwiejsze, ale jednak jakieś tabelki przy niektórych grach przydałyby się. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi