Ludwes 1 682 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Dorzuciłbym jeszcze Rafała Wolskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 540 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Nadal nie mogę w to uwierzyć, ale Holandia doszła do półfinału MŚ. Dziś wraca ich ustawienie defensywne, ze znanymi irytującymi zagrywkami personalnymi: Kuyt na prawej, trzech stoperów, w środku mało przydatny Wijnaldum i zero-jedynkowy Sneijder. Przynajmniej niespodziewanie z kontuzji wrócił Nigel De Jong, więc oszczędzono nam Guzmana, co też zwiększa szanse Holandii. Dziś pewnie powrócą do swojego ulubionego stylu, czyli ściana w środku, czasem coś zagramy flankami (od kiedy gra na prawej Kuyt, nic to nie daje, ale próbują), no i czekamy jak piłka spadnie duetowi RVP-Robben i coś się stanie magicznego. Hmmm, to brzmi jak przepis na sukces, faktycznie... Argentyna bez Di Marii, który... robił wiele szumu i poprzestańmy na tym. Choć był ustawiony ofensywnie, nie miał wiele udziału w konkretnych akcjach bramkowych, podobnie zresztą jak cała reszta ekipy. Do tej pory chyba wszystkie 8 goli dla nich wyprodukował albo Messi, albo przypadek. Dzięki Bogu, nie gra Aguero i zobaczymy tylko jednego nieprzydatnego napastnika w postaci Higuaina, obok niego Lavezzi, który do tej pory grał na Mundialu... całkiem średnio. Więc mamy skład z meczu z Belgią po zejściu Di Marii (plus powrót Rojo), który to skład kompletnie niemal zabił mecz, bo i do czego innego można wykorzystać Pereza i Biglię, gdy się ma korzystny rezultat z niebezpiecznym rywalem. Teraz rywal też niebezpieczny, ale znacznie lepiej przygotowany - tak samo jak Belgia, jest najgroźniejszy w kontrach, z tym że Belgia chyba sama o tym nie wiedziała, a Holandia wie. W większości ostatnich meczów kluczowe były stałe fragmenty i tutaj też Belgia o dziwo była słabiutka, a Holandia jest znacznie groźniejsza. Pytanie inne - czy Messi jakoś przejdzie przez mur. Belgom udało się go masowo zatrzymać. Jeśli Holandia zrobi to samo, to wydaje się, że jest w dobrym miejscu. Ale... niedoświadczona, wyraźnie przerażona obrona Holandii do tej pory nie grała z finiszerem tej klasy, potrafiącym rąbnąć z każdego miejsca na obszarze znacznie większym, niż pole karne. Ogólnie, nie mogę się doczekać Holandii w meczu, który będzie tak drastycznie odmienny od klasycznego już spotkania z Kostaryką. Ale nie będzie zdziwki, jeśli wynik też się skończy na 0-0. Albo 1-7. Edytowane 9 Lipca 2014 przez ogqozo Cytuj Odnośnik do komentarza
Tokar 8 262 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Czuję w moczu karne. Cytuj Odnośnik do komentarza
lennox 67 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Szpaku mimo ze się ciagle myli ,ale jak dla mnie to jeden z najlepszych komentatorów w tiviku ,legenda .On i jedynie Borek .Znacie lepszych? Ci z NC+ w sumie nie legendarni, ale myslę, że wiedze mają większą. Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Żeby mówić że Szpaku i Borek są lepsi od ludzi z NC+ to trzeba chyba mecze tylko na TVP i Polsacie oglądać. Borek jest niezły, ale Pełka jeszcze lepszy, ale z Polsatu poszedł do... NC+. Finał LM komentował mistrzowsko. Edytowane 9 Lipca 2014 przez MYSZa7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
qvstra 3 210 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 i co najwazniejsze - dobrze sie ich slucha Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 No to oczywiste, Wolski to mój ulubieniec. Najlepszy "GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL" w Polsce jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
ofsajd 1 104 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Laskowski podobno ma komentować mecz o 3. miejsce, więc na finał zostaje Szpaku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość DonSterydo Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Persie jest cienki jak barszcz. Robben pewnie by nie zauważył jakby zszedł z boiska. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 325 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 W oczekiwaniu na gify / memy z "tańcem" Marszczerano... Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartg 5 435 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Wczoraj juz 5:0 było Cytuj Odnośnik do komentarza
lennox 67 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Żeby mówić że Szpaku i Borek są lepsi od ludzi z NC+ to trzeba chyba mecze tylko na TVP i Polsacie oglądać. Borek jest niezły, ale Pełka jeszcze lepszy, ale z Polsatu poszedł do... NC+. Finał LM komentował mistrzowsko. Nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 325 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Żeby mówić że Szpaku i Borek są lepsi od ludzi z NC+ to trzeba chyba mecze tylko na TVP i Polsacie oglądać. Borek jest niezły, ale Pełka jeszcze lepszy, ale z Polsatu poszedł do... NC+. Finał LM komentował mistrzowsko. Nic dodać, nic ująć Najorszy to ten sztuczny Sergio Ryszard, nie szanuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 540 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Widziałem schrony przeciwatomowe, które były mniej bezpieczne niż ten mecz. Edytowane 9 Lipca 2014 przez ogqozo Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Będą karne może, fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ore 188 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ogór taktyczny ignorancie, zachwycaj się. Wiadomo już kto będzie sędziował finał? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Darude Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Żeby mówić że Szpaku i Borek są lepsi od ludzi z NC+ to trzeba chyba mecze tylko na TVP i Polsacie oglądać. A ktos powiedział ze nie ma lepszych ? ja pisałem w sensie komercyjnym .Tak oglądam tylko tvp i polsat co nadaje ,nie mam zajawki na inne ligi .Interesują mnie wyniki ino Pogoni Szczecin i po trochu reprezentacji, MŚ i ME mam w tych TV wiecej mi nie trzeba. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Darude Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość DonSterydo Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 2 minuty doliczone, gdy Marszczerano tańczył po boisku, a w drugiej jak komuś się będzie grunt palił pod stopami to znowu doliczą 4 z niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 540 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Ogór taktyczny ignorancie, zachwycaj się. Wiadomo już kto będzie sędziował finał? Osobiście uważam się za fana taktyki, za to niespecjalnego fana Grecji. W Holandii nawet Van Persie gra (czy to dobre słowo? Może... istnieje? Zasłania innym?) praktycznie jako środkowy pomocnik - oczywiście musi, bo Sneijder nie umie bronić nic a nic, więc generalnie sobie stoi na pozycji przed pomocą i nie robi nic przydatnego w żadnym momencie meczu, a próbując bronić tylko 7 zawodnikami z pola (że Robben gra do przodu, tego nie zmienisz), nie nadążali. Od kiedy Van Gaal odkrył ten trick, mecz w zasadzie umarł - od ponad 20 minut nie widzieliśmy strzału na bramkę z obu stron. Wcześniej... całe trzy, dwa bez szans powodzenia z dystansu i ta główka Garaya z rożnego. W Argentynie jako pomocnik gra w zasadzie każdy, bo ich zajścia pod bramkę nie są nawet sporadyczne. Holandia rzuca te długie lagi (bez skutku - przez 45 minut mieli dosłownie zero udanych podań w pole karne i tylko kilka, które się zbliżyły o chociaż 10 metrów), a Argentyna dochodzi powoli i... u nich zazwyczaj jakieś 10 m przed polem karnym zabawa się kończy zwykłym zatrzymaniem przez ścianę. Indywidualny skill Messiego i Lavezziego pozwolił im parę razy wejść na poziom pola karnego z prawej strony, z czego nic nie ugrali... i to tyle z ich poczynań ofensywnych. Edytowane 9 Lipca 2014 przez ogqozo Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Nudny mecz. Van Persie ma fajną twarz. Pomocnik komentatora jest do bani. Tyle wyniosłem z pierwszej połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 021 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Jestem zniesmaczony. Po wczorajszej karuzeli chyba każdy tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Oglądanie chińskich bajek zamiast meczu okazało się jednak dobrą decyzją. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Darude Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Holendrzy pewno liczo na Krula Cytuj Odnośnik do komentarza
Ore 188 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ogór taktyczny ignorancie, zachwycaj się. Wiadomo już kto będzie sędziował finał? Osobiście uważam się za fana taktyki, za to niespecjalnego fana Grecji. W Holandii nawet Van Persie gra (czy to dobre słowo? Może... istnieje? Zasłania innym?) praktycznie jako środkowy pomocnik - oczywiście musi, bo Sneijder nie umie bronić nic a nic, więc generalnie sobie stoi na pozycji przed pomocą i nie robi nic przydatnego w żadnym momencie meczu, a próbując bronić tylko 7 zawodnikami z pola (że Robben gra do przodu, tego nie zmienisz), nie nadążali. Od kiedy Van Gaal odkrył ten trick, mecz w zasadzie umarł - od ponad 20 minut nie widzieliśmy strzału na bramkę z obu stron. Wcześniej... całe trzy, dwa bez szans powodzenia z dystansu i ta główka Garaya z rożnego. W Argentynie jako pomocnik gra w zasadzie każdy, bo ich zajścia pod bramkę nie są nawet sporadyczne. Holandia rzuca te długie lagi (bez skutku - przez 45 minut mieli dosłownie zero udanych podań w pole karne i tylko kilka, które się zbliżyły o chociaż 10 metrów), a Argentyna dochodzi powoli i... u nich zazwyczaj jakieś 10 m przed polem karnym zabawa się kończy zwykłym zatrzymaniem przez ścianę. Indywidualny skill Messiego i Lavezziego pozwolił im parę razy wejść na poziom pola karnego z prawej strony, z czego nic nie ugrali... i to tyle z ich poczynań ofensywnych. OK, ale musisz przyznać, że nawet mając większość zespołu jako kolegów z pomocy Mascherano rozgrywa kapitalne zawody. Nie tylko świetnie gasi większość ataków Holendrów (w środku, z boku, na ich połowie, gdziekolwiek) to jeszcze przyzwoicie wyprowadza piłkę. Już skreśliłem Argentyńczyków gdy padł na murawę po "główce". Jednak w tej Barcelonie to jełopy są, że zmuszają go do mocno przeciętnej gry na pozycji środkowego obrońcy. Przydałby mu się jako partner w środku Banega, mimo że kiepski w defensywie to potrafi nieszablonowo zagrać do przodu, minąć kogoś dryblingiem. Chociaż z drugiej strony dublowałby się pewnie z Leosiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 540 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) No ogólnie w fazie pucharowej, kiedy Argentyna wkroczyła na maksa w rozsądny tryb "bronimy po całości i może coś przez przypadek wpadnie" to Mascherano stał się kluczowym zawodnikiem. Zarówno świetnie broni, jak i dobrze rozpoczyna akcje, szybko i celnie podając do przodu. Można by niby docenić też duet stoperów (obaj 55/55 celnych podań, wygrane wszystkie górne piłki). W Holandii o dziwo jedynym, którego można wyróżnić, to Kuyt, no i powiedzmy schodzący do niego czasem De Vrij, bo Argentyna na lewej stronie po prostu nie istnieje. Dosłownie, nie atakują w ogóle lewą stroną, nigdy. Ze dwa razy sam Rojo się nią puścił. Z pomocników, Lavezzi gra na prawej, a reszta w środku i tyle. No ale może uznali, że Kuyt jest nie do przejścia... Edytowane 9 Lipca 2014 przez ogqozo Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi