macGyver 96 Opublikowano 24 maja Opublikowano 24 maja Odnośnie cyferek: jak tam te statystyki wypadły, maestro? @Perez Nic pilnego, tylko miałem się przypomnieć, a ciekaw jestem tych proporcji cyfra versus papier ;-) Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 24 maja Opublikowano 24 maja 15 minut temu, macGyver napisał(a): Odnośnie cyferek: jak tam te statystyki wypadły, maestro? @Perez Nic pilnego, tylko miałem się przypomnieć, a ciekaw jestem tych proporcji cyfra versus papier ;-) Nie mam jeszcze :). U kolporterów tych od papieru jest tak, że jak numer kończy sprzedaż (bo wchodzi nowy), to mają zazwyczaj do 14 dni roboczych na podesłanie finalnego raportu - teraz właśnie jest ten czas i dwa raporty mam, na dwa czekam. Natomiast ogólnie nawet po tych historycznych danych to niezmiennie to są okolice cyfry na poziomie dosłownie kilku procent. Na pewno nie jest to porównywalne w tym, co dzieje się w sprzedaży gier pudełka vs cyfra. 2 Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 24 maja Opublikowano 24 maja 21 minut temu, Perez napisał(a): Nie mam jeszcze :). U kolporterów tych od papieru jest tak, że jak numer kończy sprzedaż (bo wchodzi nowy), to mają zazwyczaj do 14 dni roboczych na podesłanie finalnego raportu - teraz właśnie jest ten czas i dwa raporty mam, na dwa czekam. Natomiast ogólnie nawet po tych historycznych danych to niezmiennie to są okolice cyfry na poziomie dosłownie kilku procent. Na pewno nie jest to porównywalne w tym, co dzieje się w sprzedaży gier pudełka vs cyfra. O, to nie jest tak źle z tym papierem ;-). Jak będziesz mieć komplet, to podrzuć info prenumerata vs kioski vs cyfra. U grzybiarza ponad rok temu w mini skali wyszło tak: Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 24 maja Opublikowano 24 maja Prenumerata bliżej 25-30%, bo tu u grzybiarza to sporo więcej, ale możliwe, że po prostu poszła ankieta wśród bardziej stałych czytelników, a nie tych z doskoku, co kupią numer na dworcu etc. Cytuj
LeifErikson 1 116 Opublikowano 24 maja Opublikowano 24 maja No to biorac pod uwage lapuszowe dane sprzed jakiegos czasu że prenumerat jest bodaj ok. 1300 to można już z tego jakies całościowe liczby posklejać. Cytuj
malyjaca 0 Opublikowano 24 maja Opublikowano 24 maja Z numerem 320 zakończyła się moja prenumerata PSX Extreme. Czy jest lub będzie możliwe wykupienie kolejnej od numeru 321? Na stronie shop.pixel-magazine: "Zakup prenumeraty jest chwilowo niemożliwy. Trwa przenoszenie danych do nowego sklepu pod adresem https://www.psxextreme.pl/. Wracamy za kilka dni! Warto poczekać :)" Nowa strona psxextreme.pl informacyjnie podaje "Trwają prace nad nową stroną PSX Extreme. Do zobaczenia w maju!" Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 24 maja Opublikowano 24 maja Godzinę temu, malyjaca napisał(a): Z numerem 320 zakończyła się moja prenumerata PSX Extreme. Czy jest lub będzie możliwe wykupienie kolejnej od numeru 321? Na stronie shop.pixel-magazine: "Zakup prenumeraty jest chwilowo niemożliwy. Trwa przenoszenie danych do nowego sklepu pod adresem https://www.psxextreme.pl/. Wracamy za kilka dni! Warto poczekać :)" Nowa strona psxextreme.pl informacyjnie podaje "Trwają prace nad nową stroną PSX Extreme. Do zobaczenia w maju!" Tak, oczywiście, po weekendzie wracamy z nowym sklepem. Będziemy informowac 1 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja Miałem nie być 60 ale u mnie na ośce jest taki namiot handlowy, co sprzedaje po taniości książki, komiksy i inne czasopisma, no o PE jest za pół ceny. W stopce napisane jest, że to jest illegal. @Perez włączycie z tym jakość czy wywalone bo i tak hajs wleciał z kolportera? Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 1 godzinę temu, mitra napisał(a): Miałem nie być 60 ale u mnie na ośce jest taki namiot handlowy, co sprzedaje po taniości książki, komiksy i inne czasopisma, no o PE jest za pół ceny. W stopce napisane jest, że to jest illegal. @Perez włączycie z tym jakość czy wywalone bo i tak hajs wleciał z kolportera? Nagminny proceder np. na stacji Warszawa Śródmieście, gdzie jest taki punkt z książkami i prasą i też numer wsteczny za pół ceny. Nie działo się w tej sprawie nigdy nic. Kojarzę, że kiedyś chyba CDA coś próbowało i kolporterzy mieli jakoś oznaczone swoje nadziały, no i potem wyszło, że od jednego konkretnego te numery były. Bo ogólnie w myśli umowy niesprzedane numery powinny być protokolarnie zniszczone, a nie trafiać do drugiego biegu. Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 38 minut temu, Perez napisał(a): Nagminny proceder np. na stacji Warszawa Śródmieście, gdzie jest taki punkt z książkami i prasą i też numer wsteczny za pół ceny. Nie działo się w tej sprawie nigdy nic. Kojarzę, że kiedyś chyba CDA coś próbowało i kolporterzy mieli jakoś oznaczone swoje nadziały, no i potem wyszło, że od jednego konkretnego te numery były. Bo ogólnie w myśli umowy niesprzedane numery powinny być protokolarnie zniszczone, a nie trafiać do drugiego biegu. Czyli kolporterzy nie zwracają niesprzedanych gazet wydawcom, a jedyne co mogą zrobić z tym wykupionym (jak rozumiem) przez nich towarem, to go zmielić? Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 24 minuty temu, macGyver napisał(a): Czyli kolporterzy nie zwracają niesprzedanych gazet wydawcom, a jedyne co mogą zrobić z tym wykupionym (jak rozumiem) przez nich towarem, to go zmielić? Jest opcja zwrotow fizycznych, ale… to kosztuje :). Nie jest to majatek, no ale gdybys kombinowal „o, wezme zwroty, wywioze na makulature” to niekoniecznie moze to sie kalkulowac w ogolnym rozrachunku. No i plus magazynowanie. A summa summarum no nie bardzo cos z tym zrobisz, bo archiwa sie raczej nie sprzedaja, mozna probowac jakies gratisy czy cos. Cytuj
macGyver 96 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 1 godzinę temu, Perez napisał(a): Jest opcja zwrotow fizycznych, ale… to kosztuje :). Nie jest to majatek, no ale gdybys kombinowal „o, wezme zwroty, wywioze na makulature” to niekoniecznie moze to sie kalkulowac w ogolnym rozrachunku. No i plus magazynowanie. A summa summarum no nie bardzo cos z tym zrobisz, bo archiwa sie raczej nie sprzedaja, mozna probowac jakies gratisy czy cos. Tak myślałem (że kosztuje) i piwnicę/garaż trzeba mieć obszerny ;), ale odkąd pamiętam, to archiwa chyba zawsze były w sprzedaży w sklepie PE (czy tam na allegro). A że się za bardzo nie sprzedają, to też raczej zrozumiałe, bo kto ma kupić, to kupuje na bieżąco; poza wyjątkowymi sytuacjami typu: miałem w plecaku, ale przesiąknęły mi kanapki ze śledziami w oleju ;D Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 3 godziny temu, Perez napisał(a): Bo ogólnie w myśli umowy niesprzedane numery powinny być protokolarnie zniszczone Jak to? Powinny wracać do redakcji, bo potem ciężko archiwalne numery kupić. Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 20 minut temu, grzybiarz napisał(a): Jak to? Powinny wracać do redakcji, bo potem ciężko archiwalne numery kupić. Z tych numerów od 2011 od zmiany na ADVERTIGO to mam teraz prawie wszystkie poza jakimiś pojedynczymi przypadkami - jak to już przesortuję, bo część siłą rzeczy trochę zniszczona po tylu latach, to na nowy sklep wrzucimy. Natomiast archiwa akurat rzadko się sprzedają - czasami ktoś jakiś starszy numer weźmie, ewentualnie kupi prenumeratę, miał 3 numery przerwy, to sobie takie 3 dokupi, aby uzupełnić, ale żeby nagle jakieś numery sprzed lat to rzadko. Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja Ja czasem dorzucam do speciali jedną sztukę chyba ,że biorę więcej okładek xd W covidzie też kupiłem kilka w ramach wsparcia. Cytuj
Shen 9 689 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 7 maja anulowałem prenumerate, zwrotu kasy nadal nie ma Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 26 maja Opublikowano 26 maja 12 minut temu, Shen napisał(a): 7 maja anulowałem prenumerate, zwrotu kasy nadal nie ma O, dobrze, że mówisz! Bo właśnie w weekend, jak zamknęliśmy sklep pixelowy, to robiłem rozliczenie dla Roberta i już te zwroty powliczałem :D. Sorki za problem, jutro go złapię i ustalę, jaki ma z tym etap. 1 Cytuj
Grześ 412 Opublikowano 27 maja Opublikowano 27 maja @Perez jak tam praca nad nową stronką i sklepem? Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 27 maja Opublikowano 27 maja 48 minut temu, Grześ napisał(a): @Perez jak tam praca nad nową stronką i sklepem? Całkiem OK. Trochę się przeciągnęło, no ale to przysłowiowe życie. Natomiast dzisiaj koder skończył moduł prenumerat, co było większą przeprawą, bo sporo chcemy tam zoptymalizować (powiadomienia o kończącej się prenumeracie etc.), a mnie czeka romantyczny wieczór z dostosowaniem jakichś 60 numerów PE pod sklep: wgrać PDF-y, poprawić opisy etc. :). Tfu, tfu, odpukać, jak się nic nie wywali to start na dniach. Może uda się środa, a jak nie to czwartek/piątek akurat przy okazji zapowiedzi nowego numeru. 2 Cytuj
Jared_ 2 Opublikowano 28 maja Opublikowano 28 maja Chciałem zamówić dwa poprzednie numery, a tu bum! nie da się. Dobrze słyszeć, że za niedługo już będzie można, can't wait. Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 28 maja Opublikowano 28 maja 15 godzin temu, Jared_ napisał(a): Chciałem zamówić dwa poprzednie numery, a tu bum! nie da się. Dobrze słyszeć, że za niedługo już będzie można, can't wait. Tak jest, wróci wszystko, a docelowo nawet więcej :). Na razie na ten pierwszy rzut wracamy z tym, co było u Robert (czyli od numeru 261.), ale docelowo rozszerzymy to do numeru 166., a jak wreszcie się odkopię i porozmawiam m.in. z Fenixem to zobaczymy, co ze starszymi. BTW - ja akurat nigdy nie korzystałem, więc pytanie - jak ktoś zamawiał wydanie papierowe pojedyncze to miał dostęp do PDF-a? Czyli zamawiasz, czekasz sobie na pisemko, a w międzyczasie już PDF do pobrania. Cytuj
Square 8 710 Opublikowano 28 maja Opublikowano 28 maja Wydaje mi się, że pdf był tylko w prenumeracie. Cytuj
Grześ 412 Opublikowano 28 maja Opublikowano 28 maja 13 minut temu, Perez napisał(a): BTW - ja akurat nigdy nie korzystałem, więc pytanie - jak ktoś zamawiał wydanie papierowe pojedyncze to miał dostęp do PDF-a? Czyli zamawiasz, czekasz sobie na pisemko, a w międzyczasie już PDF do pobrania. PDF był osobno wyceniany i nie było dostępu do niego po zakupie papieru. Cytuj
Perez 1 817 Opublikowano 28 maja Opublikowano 28 maja OK, tak coś mi się wydawało. No to my m.in. działamy, aby PDF był dostępny równolegle z papierem :). Zamawiasz wydanie papierowe na chatę, a od razu po opłaceniu masz dostęp do PDF-a i sobie możesz już czytać. Ale to jeszcze w fazie testow :). 1 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 28 maja Opublikowano 28 maja Ten papierowy extreme plus to był kiedyś czy dopiero jak Perez przejął pismo? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi