Skocz do zawartości

Prenumerata i cena PSX Extreme

Gość MasterShake

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie cyferek: jak tam te statystyki  wypadły, maestro? @Perez 

Nic pilnego, tylko miałem się przypomnieć, a ciekaw jestem tych proporcji cyfra versus papier ;-)

Screenshot_20240516-113052.jpg

Opublikowano
15 minut temu, macGyver napisał(a):

Odnośnie cyferek: jak tam te statystyki  wypadły, maestro? @Perez 

Nic pilnego, tylko miałem się przypomnieć, a ciekaw jestem tych proporcji cyfra versus papier ;-)

Screenshot_20240516-113052.jpg

Nie mam jeszcze :). U kolporterów tych od papieru jest tak, że jak numer kończy sprzedaż (bo wchodzi nowy), to mają zazwyczaj do 14 dni roboczych na podesłanie finalnego raportu - teraz właśnie jest ten czas i dwa raporty mam, na dwa czekam. Natomiast ogólnie nawet po tych historycznych danych to niezmiennie to są okolice cyfry na poziomie dosłownie kilku procent. Na pewno nie jest to porównywalne w tym, co dzieje się w sprzedaży gier pudełka vs cyfra. 

• Dzięki 2
Opublikowano
21 minut temu, Perez napisał(a):

Nie mam jeszcze :). U kolporterów tych od papieru jest tak, że jak numer kończy sprzedaż (bo wchodzi nowy), to mają zazwyczaj do 14 dni roboczych na podesłanie finalnego raportu - teraz właśnie jest ten czas i dwa raporty mam, na dwa czekam. Natomiast ogólnie nawet po tych historycznych danych to niezmiennie to są okolice cyfry na poziomie dosłownie kilku procent. Na pewno nie jest to porównywalne w tym, co dzieje się w sprzedaży gier pudełka vs cyfra. 

O, to nie jest tak źle z tym papierem ;-).

Jak będziesz mieć komplet, to podrzuć info prenumerata vs kioski vs cyfra.

U grzybiarza ponad rok temu w mini skali wyszło tak:

IMG_20240524_113315.jpg

Opublikowano

Prenumerata bliżej 25-30%, bo tu u grzybiarza to sporo więcej, ale możliwe, że po prostu poszła ankieta wśród bardziej stałych czytelników, a nie tych z doskoku, co kupią numer na dworcu etc. 

Opublikowano

Z numerem 320 zakończyła się moja prenumerata PSX Extreme.
Czy jest lub będzie możliwe wykupienie kolejnej od numeru 321?

Na stronie shop.pixel-magazine:
"Zakup prenumeraty jest chwilowo niemożliwy.
Trwa przenoszenie danych do nowego sklepu pod adresem https://www.psxextreme.pl/.
Wracamy za kilka dni! Warto poczekać :)"

Nowa strona psxextreme.pl informacyjnie podaje
"Trwają prace nad nową stroną PSX Extreme. Do zobaczenia w maju!"

Opublikowano
Godzinę temu, malyjaca napisał(a):

Z numerem 320 zakończyła się moja prenumerata PSX Extreme.
Czy jest lub będzie możliwe wykupienie kolejnej od numeru 321?

Na stronie shop.pixel-magazine:
"Zakup prenumeraty jest chwilowo niemożliwy.
Trwa przenoszenie danych do nowego sklepu pod adresem https://www.psxextreme.pl/.
Wracamy za kilka dni! Warto poczekać :)"

Nowa strona psxextreme.pl informacyjnie podaje
"Trwają prace nad nową stroną PSX Extreme. Do zobaczenia w maju!"

Tak, oczywiście, po weekendzie wracamy z nowym sklepem. Będziemy informowac :)

• Lubię! 1
Opublikowano

Miałem nie być 60 ale u mnie na ośce jest taki namiot handlowy, co sprzedaje po taniości książki, komiksy i inne czasopisma, no o PE jest za pół ceny. W stopce napisane jest, że to jest illegal. @Perez włączycie z tym jakość czy wywalone bo i tak hajs wleciał z kolportera?

Opublikowano
1 godzinę temu, mitra napisał(a):

Miałem nie być 60 ale u mnie na ośce jest taki namiot handlowy, co sprzedaje po taniości książki, komiksy i inne czasopisma, no o PE jest za pół ceny. W stopce napisane jest, że to jest illegal. @Perez włączycie z tym jakość czy wywalone bo i tak hajs wleciał z kolportera?

Nagminny proceder np. na stacji Warszawa Śródmieście, gdzie jest taki punkt z książkami i prasą i też numer wsteczny za pół ceny. Nie działo się w tej sprawie nigdy nic. Kojarzę, że kiedyś chyba CDA coś próbowało i kolporterzy mieli jakoś oznaczone swoje nadziały, no i potem wyszło, że od jednego konkretnego te numery były. Bo ogólnie w myśli umowy niesprzedane numery powinny być protokolarnie zniszczone, a nie trafiać do drugiego biegu. 

Opublikowano
38 minut temu, Perez napisał(a):

Nagminny proceder np. na stacji Warszawa Śródmieście, gdzie jest taki punkt z książkami i prasą i też numer wsteczny za pół ceny. Nie działo się w tej sprawie nigdy nic. Kojarzę, że kiedyś chyba CDA coś próbowało i kolporterzy mieli jakoś oznaczone swoje nadziały, no i potem wyszło, że od jednego konkretnego te numery były. Bo ogólnie w myśli umowy niesprzedane numery powinny być protokolarnie zniszczone, a nie trafiać do drugiego biegu. 

Czyli kolporterzy nie zwracają niesprzedanych gazet wydawcom, a jedyne co mogą zrobić z tym wykupionym (jak rozumiem) przez nich towarem, to go zmielić? 

Opublikowano
24 minuty temu, macGyver napisał(a):

Czyli kolporterzy nie zwracają niesprzedanych gazet wydawcom, a jedyne co mogą zrobić z tym wykupionym (jak rozumiem) przez nich towarem, to go zmielić? 

Jest opcja zwrotow fizycznych, ale… to kosztuje :). Nie jest to majatek, no ale gdybys kombinowal „o, wezme zwroty, wywioze na makulature” to niekoniecznie moze to sie kalkulowac w ogolnym rozrachunku. No i plus magazynowanie. A summa summarum no nie bardzo cos z tym zrobisz, bo archiwa sie raczej nie sprzedaja, mozna probowac jakies gratisy czy cos.

Opublikowano
1 godzinę temu, Perez napisał(a):

Jest opcja zwrotow fizycznych, ale… to kosztuje :). Nie jest to majatek, no ale gdybys kombinowal „o, wezme zwroty, wywioze na makulature” to niekoniecznie moze to sie kalkulowac w ogolnym rozrachunku. No i plus magazynowanie. A summa summarum no nie bardzo cos z tym zrobisz, bo archiwa sie raczej nie sprzedaja, mozna probowac jakies gratisy czy cos.

Tak myślałem (że kosztuje) i piwnicę/garaż trzeba mieć obszerny ;), ale odkąd pamiętam, to archiwa chyba zawsze były w sprzedaży w sklepie PE (czy tam na allegro). A że się za bardzo nie sprzedają, to też raczej zrozumiałe, bo kto ma kupić, to kupuje na bieżąco; poza wyjątkowymi sytuacjami typu: miałem w plecaku, ale przesiąknęły mi kanapki ze śledziami w oleju ;D

Opublikowano
3 godziny temu, Perez napisał(a):

Bo ogólnie w myśli umowy niesprzedane numery powinny być protokolarnie zniszczone

Jak to? Powinny wracać do redakcji, bo potem ciężko archiwalne numery kupić. 

Opublikowano
20 minut temu, grzybiarz napisał(a):

Jak to? Powinny wracać do redakcji, bo potem ciężko archiwalne numery kupić. 

Z tych numerów od 2011 od zmiany na ADVERTIGO to mam teraz prawie wszystkie poza jakimiś pojedynczymi przypadkami - jak to już przesortuję, bo część siłą rzeczy trochę zniszczona po tylu latach, to na nowy sklep wrzucimy. Natomiast archiwa akurat rzadko się sprzedają - czasami ktoś jakiś starszy numer weźmie, ewentualnie kupi prenumeratę, miał 3 numery przerwy, to sobie takie 3 dokupi, aby uzupełnić, ale żeby nagle jakieś numery sprzed lat to rzadko. 

Opublikowano
12 minut temu, Shen napisał(a):

7 maja anulowałem prenumerate, zwrotu kasy nadal nie ma :rayos:

O, dobrze, że mówisz! Bo właśnie w weekend, jak zamknęliśmy sklep pixelowy, to robiłem rozliczenie dla Roberta i już te zwroty powliczałem :D. Sorki za problem, jutro go złapię i ustalę, jaki ma z tym etap. 

• Lubię! 1
Opublikowano
48 minut temu, Grześ napisał(a):

@Perez jak tam praca nad nową stronką i sklepem?

Całkiem OK. Trochę się przeciągnęło, no ale to przysłowiowe życie. Natomiast dzisiaj koder skończył moduł prenumerat, co było większą przeprawą, bo sporo chcemy tam zoptymalizować (powiadomienia o kończącej się prenumeracie etc.), a mnie czeka romantyczny wieczór z dostosowaniem jakichś 60 numerów PE pod sklep: wgrać PDF-y, poprawić opisy etc. :). Tfu, tfu, odpukać, jak się nic nie wywali to start na dniach. Może uda się środa, a jak nie to czwartek/piątek akurat przy okazji zapowiedzi nowego numeru.  

• Plusik 2
Opublikowano
15 godzin temu, Jared_ napisał(a):

Chciałem zamówić dwa poprzednie numery, a tu bum! nie da się. Dobrze słyszeć, że za niedługo już będzie można, can't wait.

Tak jest, wróci wszystko, a docelowo nawet więcej :). Na razie na ten pierwszy rzut wracamy z tym, co było u Robert (czyli od numeru 261.), ale docelowo rozszerzymy to do numeru 166., a jak wreszcie się odkopię i porozmawiam m.in. z Fenixem to zobaczymy, co ze starszymi. 

BTW - ja akurat nigdy nie korzystałem, więc pytanie - jak ktoś zamawiał wydanie papierowe pojedyncze to miał dostęp do PDF-a? Czyli zamawiasz, czekasz sobie na pisemko, a w międzyczasie już PDF do pobrania. 

Opublikowano
13 minut temu, Perez napisał(a):

BTW - ja akurat nigdy nie korzystałem, więc pytanie - jak ktoś zamawiał wydanie papierowe pojedyncze to miał dostęp do PDF-a? Czyli zamawiasz, czekasz sobie na pisemko, a w międzyczasie już PDF do pobrania. 

PDF był osobno wyceniany i nie było dostępu do niego po zakupie papieru.

Opublikowano

OK, tak coś mi się wydawało. No to my m.in. działamy, aby PDF był dostępny równolegle z papierem :). Zamawiasz wydanie papierowe na chatę, a od razu po opłaceniu masz dostęp do PDF-a i sobie możesz już czytać. Ale to jeszcze w fazie testow :). 

• Lubię! 1