Skocz do zawartości

Prenumerata i cena PSX Extreme

Gość MasterShake

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z FB "Zmieniliśmy drukarnię, więc wysyłkę prenumeratorską realizować będziemy na trzy dni przed premierą "kioskową" numeru. Ten najbliższy ukaże się w czwartek 16 lutego, więc na pocztę jedzie w poniedziałek 13 lutego." Zobaczymy czy nowa drukarnia wyśle na czas numer.

• This 1
Opublikowano

Na fejsie pokazano tez okładki nowego numeru, jedna będzie tylko dla prenumeratorów, akurat jak już mi się skończyła prenumerata (na numer zero w pdfie tez się nie zalapalem:/ To będzie moj pierwszy numer od wielu lat, kupiony w galerii. Zobaczymy co ludzie będą pisac na forum, odnosnie wysyłek, to może wznowię. Ale przyznam że nastawiałem sie już psychicznie ze wyjdę z domu:)

Opublikowano

Okładki nic ciekawego, będą mogły z powodzeniem walczyć o podium najsłabszych okładek roku. Tylko jedno mnie zastanawia "116 stron", nie miało być 124, tak żeby te parę więcej stron było dla pixelowców?

sn2.jpg

• Dzięki 1
Opublikowano
12 godzin temu, Square napisał:

To nie ma co czekać tylko zgłaszać, bo wszyscy dostali 1-2 dni po wysyłce.

Komu najlepiej zgłaszać, bo też dalej nie mam?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.01.2023 o 15:12, MichAelis napisał:

Łysol na Fb pisze, ze drukarnia padła co PE mu drukuje i musi szukac nowej xD Nie zmyslam.

Drukowało tez u nich jedno wydawnictwo mangowe. Niby takie napiete terminy mieli a i tak się zesrało.

Opublikowano (edytowane)

Tak. Streszczam: pan Secret Service stwierdził, że z tabelek w excelu mu wychodzi, że Pixel powinien dalej wychodzić i się sprzedawać, bo Czechów jest 10 milionów, a nas Polaków 40. Co więcej wie czemu pismo upadło, ale to nie jest moment na taką rozmowę. Świetlana przyszłość przed PSXem jednym słowem. 

Edytowane przez whitesand
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.02.2023 o 00:52, whitesand napisał:

To jest efekt, nie przyczyna. 

3:39

Przyczyny są jasne i zrozumiałe. Podwyżki cen druku. A dlaczego? Bo podrożał papier, farby, siła robocza. A dlaczego? Bo inflacja, napędzana także przez rząd - bezmyślnym rozdawnictwem. Bo podwyżki cen prądu, bo jesteśmy po przestoju covidowym, bo wojna iiij... bo ogólnie wszystko się yebie na świecie - nowe rozdanie/nowy rozdział historii świata. I my jesteśmy tego świadkami chcąc nie chcąc. Drukarnie to nie firmy pracujące 4fun, to tony papieru, hektolitry farby i tysiące złotówek wynagrodzeń dla operatorów druku i działu introligatorni. Do tego trzeba w coś to wszystko zapakować i wysłać drogą, która wymaga paliwa.

Jeżeli magazyn na siebie nie zarabia to nie zarabia. 

PSX extreme też jasno do zrozumienia dało, że jest nierentowne (nooo może wystarczy na lizaki i przysłowiowe waciki), a całość jest robiona dla małej rzeszy stałych odbiorców. To jest pismo tworzone od serca dla serca - a takim z pewnością nie był PIXEL. 

Edytowane przez NicraM
Opublikowano (edytowane)

Tak, w tym jednym trzeba się zgodzić - PSX Extreme to nie Pixel. Pixel zdechł, a jego twórca niestety jest teraz całkowicie zaangażowany w Szmatławca. I raczej gazecie nie pomoże, tak jak nie miał pomysłu jak ocalić swoje pierwsze dziecko. Stąd ma ironia odnośnie porównań wspomnianego Czech względem Polski, gdzie gazety się sprzedają i trwają, a u nas nie. Tylko to nie jest remedium na rosnące koszty druku. Po prostu słabo to widzę. 

Edytowane przez whitesand
literówka, składnia
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

KOMUNIKAT DO CZYTELNIKÓW

Kolejna drukarnia, z którą współpracowaliśmy, nie wyrobiła na ciasnej i krętej drodze i zakończyła działalność. Zawirowania z ceną papieru (tak, póki co nie drożeje, ale na przestrzeni 1,5 roku podrożał o 100%). To koszt oczywisty dla każdego. Do tego dochodzi prąd, który jak powszechnie wiadomo nie tanieje, a maszyny potrafią go zassać konkretnie.

Ale potężnie w biznesy drukarskie (a więc i nasze) uderzyły koszty pracowników – presja płacowa oraz ograniczona liczba fachowców na rynku spowodowały, że pensje bardzo mocno poszły w górę w krótkim czasie. Znacznym kosztem stały się też obciążenia logistyczne (pakowanie, rozwiezienie towaru do centrów dystrybucyjnych, nadanie prenumerat na poczcie). 

No więc kolejny numer Szmatławca będzie drukowany w nowej drukarni (w kioskach 20 lipca). My walczymy, wszak dzierżenie statusu jedynego w Polsce miesięcznika o grach wideo do czegoś zobowiązuje. Tacy czytelnicy jak Wy również, zresztą to dzięki Wam, prenumeratorom, osobom kupującym nas co miesiąc, Patronom w akcji www.patronite.pl/psxextreme oraz reklamodawcom nadal się ukazujemy.

Możemy Wam zdradzić, że około roku temu mieliśmy taki wewnętrzny czas i nastawienie, że „dociągamy do 300. numeru, a potem zobaczymy”. Tymczasem przed nami numer 311, więc następny checkpoint wypada na 350.

Zbierając do kupy powyższe, bo do 350. numeru jeszcze trochę czasu, przy zmianie drukarni usiedliśmy i zrobiliśmy krótką naradę. 

Nie wchodząc w szczegóły, na stole zostały dwie opcje: tniemy objętość do 100 stron (tak jak to było przed przejęciem PSXa przez IA) i zostajemy przy niezmienionej cenie, albo zostajemy przy 116 stronach (124 dla Patronów!) i podnosimy cenę magazynu o 5 PLN.

Opinie były różne, więc podjęcie ostatecznej decyzji spadło na mnie jako wydawcę. Oznajmiłem, że podnosimy cenę o 5 PLN. Wierzę w naszych Czytelników, wiem, że dostarczamy jakościowe pismo, które moim zdaniem warte jest tej ceny i musi trzymać jakość. Nie chcę przeliczać, bo to zawsze jest nieporównywalne, ale to jest niecała złotówka dziennie, albo paczka fajek i piwo. Dobre, autorskie pismo jest tego warte. 

Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie, że lepiej wydać pięć złotych więcej, ale dostać pismo bardziej dopracowane, niż je zaoszczędzić kosztem jakości i objętości magazynu. Skoro robimy papier, to róbmy go jak najlepiej, zarówno merytorycznie, jak i edytorsko. Zresztą, w numerze 311 wypatrujcie liftingu w layoucie.

Aha. Jest opcja łatwego uniknięcia podwyżki. Prenumerata magazynu! Przykładowo roczna kosztuje 180 PLN. Daje to cenę 15 PLN za numer, z gwarancją stałej ceny i obejmuje również numer specjalny z Kalendarzem Gracza. Do tego przed premierą prenumerator otrzymuje gratis wypasioną wersję PDF (wzbogaconą o ekskluzywne 8 stron cylku Extreme Plus). Każdy prenumerator, niezależnie od wybranej opcji, otrzyma w dodatkowo prezencie nasze wydawnictwo specjalne z okazji 25-lecia magazynu: PSX EXTREME NUMER 000 (format pdf). 

Dla Was taniej, my nie musimy uprawiać logistyki dystrybucyjnej i dzielić się przychodami ze sprzedaży. Link w komentarzu :)

Raz jeszcze serdecznie dziękujemy, że czytacie!

Robert

Prosto z funpaga psx.

Ach ten Robert :)

• Plusik 5
Opublikowano

to już zadecydowali? Ja tam wolałbym jednak chyba te 2 dychy i 100 stron, bo z wiekiem czasu coraz mniej na czytanie gazetki. A wtedy miałbym wszystko skondensowane (np. tematy o kosmosie w PE mnie nie interesują).

• Plusik 1
Opublikowano

Kolejna drukarnia się zesrała. Może powinni wrócić do starych czasów współpracy z Elanders Polska? Cena +5 zł w górę to nie dużo. Ale pewnie znajdą się dusigrosze i opuszcza pokład PE. Na szczęście cena na już opłacone prenumeraty nie wzrośnie. I chyba w sumie dobrze, że przed ostatnią podwyżką przedłużyłem prenumeratę i mam jeszcze półtora roku w starej cenie hehe. Druga sprawa, że PE wykańcza (;)) drukarnie jedna po drugiej i już nie będzie kto miał drukować szmatławca :[

Opublikowano

Sam aż nie wierzę, że to piszę, ale podnieście cenę i w ogóle się nad tym nie zastanawiajcie. Wszystko idzie do góry, więc prasa papierowa tym bardziej. 

Nie czytam nic na szybkach, więc jak nie będzie wersji papierowej, nie będę czytał, ani kupował.

Czytelnik od 4-tego numeru.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę jaki przedział wiekowy kupuje obecnie papierowe pisma o gierkach, to można śmiało założyć, że dla zdecydowanej większości 5zl/miesiąc to raczej nie jest/nie powinien być problem