Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

piękne czasy Berion przypomniałeś - japońskiego PS2 na giełdzie widziałem na własne oczy, czasy nalotów policji co weekend też. Pamiętam niedzielne poranki gdzie z tatą wsiadałem do tramwaju i kierowałem się na Załęże(a później pod Spodek) i te nerwowe wypatrywanie z okien czy czasem nie ma dużej kolejki przed wejściem(w okresie świątecznym trzeba było nawet prawie godzinę czekać by się dopchać do środka). W środku znowu jak w puszcze od konserw...każdy nerwowo przemierzał korytarze z śmieszną pieczątką na rękach by dotrzeć do celu, do tego te nerwowe oczekiwanie czy czasem sprzedawca nie pozbył się wszystkich kopii jego tytułu.

Giełda Katowicka choć była wręcz pomnikiem ówczesnego piractwa w tamtych czasach ma kolosalny wpływ na rozwój konsol w Polsce - tak jak wpominałeś

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 374,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Giełda Katowicka choć była wręcz pomnikiem ówczesnego piractwa w tamtych czasach ma kolosalny wpływ na rozwój konsol w Polsce - tak jak wpominałeś

To tam sprzedawali KASETY z Kilerem 2-3 miesiace przed premierą itp :D

Przeróbka na miejscu i rok gwarancji od nich ;)

Opublikowano

Swego czasu bylo cos byc typem ktory trzepie z tego hajs sprzedajac gry. Teraz nie jest to powod do dumy. Lecz fakt faktem, mialo to wplyw. teraz czyta sie post 16latka i piractwo jest fe... tylko gdyby nie to piractwo, ten 16latek prawdopodobnie teraz sam by piracil, bo okres rozwoju naturalna koleja rzeczy bylby opozniony.

ps. czesto ludzie nadziewali sie na bety gier! (kiedys nie byly zabezpieczane, za czasow PSX szlo je odpalic na przerobionym retailu)

Wiecie ile teraz KOPIA! nie oryginal od producenta, tylko kopia z takimi betami kosztuje? K...WA na assemblergames chodza po 100USD jakies Crashe i inne, tak wiec czasem szkoda ze wszystko bylo na "esperanzie"

Edytowane przez Dabman

Opublikowano

No ciekawe - Watch Dogs w przyszłym roku na X360 i PS3. Może to tani blef studia.

http://www.ppe.pl/ne...szlym_roku.html

Wimy już, iż w Watch Dogs zagramy jeszcze na obecnej generacji konsol, ale gra do dnia dzisiejszego funkcjonowało bez choćby zbliżonej daty premiery. Wprawdzie nie otrzymaliśmy w tej kwestii żadnych konkretów, ale szef Ubisoftu, Yves Guillemot, na spotkaniu z inwestorami zakomunikował, iż technologiczny thriller bliskiej przyszłości pojawi się w przyszłym roku.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Tu masz racje, prawda jest taka ze PSX'y ktore byly w obiegu byly z DE i FR.

Dopiero pod konic zycia polski dzial PSX'a SONY Poland (obecnie Sony Europe Limited) zdecydowal sie na marke SONY Computer Entertaitment i powstalo SCEP (pare gier chyba bylo po polsku).

SCEP powstał dopiero podczas ery PS3. Wcześnie PlayStation zajmowało się parę osób wydzielonych z Sony. Pierwszą grą po polsku była Księga Dżungli o ile się nie mylę na PSOne.
Opublikowano

dobrze ze naprostowales to, bo pewny nie bylem, nigdy mnie "legalna czesc" SCEP nie interesowala. Lecz prawda jest taka. Nawet w polsce SCE sie lepiej miewa niz SONY ltd. Co jest smieszne bo wywodza sie od nich...

Opublikowano

Nikomu nie poleciłem LBP2, Crysisa 2 ani Renegade Opsa. Ani nikogo do tych gier nie zniechęciłem. Ty polecasz Uncharted. Widzisz różnicę, czy mam ją narysować?

Bo to bardzo dobra gra jest. Wszystko za tym przemawia - oceny, opinie graczy, opinie krytyków, nagrody, ect. Na dobrą sprawę nieważne co bym od siebie napisał, nawet jakby to miało być: "gra super kupa/gra super hit", to niczego by nie zmieniło. W czym widzisz problem, że aż za kredki chcesz chwytać?

Nie zajmuję się rzeczami, które nie istnieją

Nie przypinaj mi cech, które są twoje.

Każdy idiota może sobie sprawdzić filmik, recenzję albo notę na gamerankings. Mendrek nikomu do tego nie jest potrzebny. Ja się opieram na własnych doświadczeniach i przyżyciach i jeżeli kogoś proszę o opinię to mam właśnie coś takiego na myśli. I każdy inny tam samo. Jak chcę wiedzieć co o czymś sądzą forumowicze to pytam forumowiczów. Jak chcę sobie sprawdzić gamerankings to wchodze na gamerankings. Nie jest mi potrzebne forum PE żeby się dowiedzieć jaką ocenę na gamerankings ma gierka

A tak niedawno deprecjonowałeś rolę opinii jako takiej. Bo dla Ciebie liczą się fakty, a tu nagła zmiana frontu - liczą się opinie! No to się zdecyduj.

Poza tym to Console Wars. Tutaj podajemy argumenty które mają przekonać innych do konkretnego systemu, lub mają pokazać nasze zdanie nt. konsol i gier. To też konsolidacja wiedzy na temat systemów i gier, tak by w jednym pocisku zmieścić jak najmocniejsze argumenty. Jak widać skoro nadal toczy się tu bój, to znaczy że wciąż są podzielone zdania.

Ale jakiej merytoryki? Odnośnie czego? Mogę z Tobą porozmawiac o Plusie i przyznaję, że Twoje zdanie i zdanie innych ludzi przekonały mnie, że to ja się mylę w ogólnej ocenie tej produkcji. Ale o czym jeszcze można z Tobą rozmawiać? O exach na PS3? Przecież w nie nie grasz. O exach na X360? To samo. O Nintendo? To już wcale. O rynku konsol? Nie znasz się na ekonomii. To o czym z Tobą merytorycznie rozmawiać?

Cieszę się, że zauważyłeś swój oczywisty błąd w kwestii Plusa, bo to aż po oczach dawało. Rozumiem hejtować Plusa z zawiści, jak to robią xboty. Ciebie za xbota nie mam, więc dziwiło mnie twoje bzdurne uprzedzenie do najlepszej cyfrowej usługi w historii konsol, zwłaszcza że mnóstwo gier w Plusie ominęło Twoje gamerankingowo-snobistyczne kryterium zakupu.

Oczywiście że można ze mną rozmawiać o ex'ach, bardzo wiele z nich ograłem, zobacz w mój profil i sam się przekonasz.

Poza tym mam stały dostęp do wszystkich konsol, możemy śmiało dyskutować, pod warunkiem że będzie to merytoryczna dyskusja, a nie takie ad persona.

O ekonomii? A gdzie niby się wyłożyłem, poza tym że się przejęzyczyłem syntetyczny-elastyczny?

Poniekąd to Ty uznałeś, że liczba sprzedawanych aktualnie konsol determinuje to czy konsola jest current genem czy next genem, co by oznaczało że w swoim czasie PS2 było next genem. Zresztą do tamtych wygibasów które popełniłeś przy okazji porównania sytuacji Wii i Wii U w wolnej chwili powrócę.

Opublikowano

rozwiń no proszę Twój enigmatyczny wszak coraz częściej stosowany zwrot "mam stały dostęp do wszystkich konsol"....co przez to rozumiesz? Do wszystkich konsol czyli co...Virtual Boy, Game Gear itp też ?:P

Opublikowano

Skrót myślowy. Do obecnej generacji, tj. Wii, PS3 i X360. Nie posiadam wszystkich na własność, bo PS3 i PSP wyczerpują limit czasu i pieniędzy jaki mogę na gry poświęcić, a zarazem najlepiej trafiają w moje potrzeby jako core gamera - PS3 do grania w domu, PSP do grania poza domem.

Opublikowano

no ale napisz wprost - stały dostęp czyli co...kolega w bloku, youtube, rano chodzisz na standy do Media markt i grasz aż ochroniarz Ciebie wywali? Bo nonstop piszesz stały dostęp, a nigdy się nie określiłeś. Ja mam kilku kumpli z x360 i czasem jak wpadne do nich to mi zapuszczają jakąś gierke(jak np ostatnio pisałem,że grałem chwilę w halo4) ale stałym dostępem tego nie nazwę.

Opublikowano

Kilka pięter niżej w bloku mieszka najlepszy kumpel, do którego często wpadam. On ma wszystkie systemy i jest trochę taki jak GregZ/Albert, bardziej kolekcjonuje niż gra i w zasadzie fakt że gramy razem jest jego motywacją żeby czasami pewne gry odpalać :)

Opublikowano

to się pochwal w co ostatnio grałeś na x360 lub wii. Może w jakiegoś ekskluzywa? może sprawdzałeś jakąś multiplatformę?

Opublikowano

mendrek serio opuszczasz pokój ?, fantastico, ale itak nie wierzę.kiedy przyznasz że ps3 to crap ?

Opublikowano

ps3 to crap ?

:empathy3:
Opublikowano

Razem zaliczyliśmy Gears of War 3.

I tak xbox ma więcej exów Mendrku.

PS3 ma lepiej ocenione, oraz ma więcej ex'ów aktualnych.

Aha i nie zamierzam tutaj robić jakieś AMA nt. tego w co i gdzie gram. Skupmy się na grach i konsolach, bo o tym jest temat.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Kilka pięter niżej w bloku mieszka najlepszy kumpel, do którego często wpadam. On ma wszystkie systemy i jest trochę taki jak GregZ/Albert, bardziej kolekcjonuje niż gra i w zasadzie fakt że gramy razem jest jego motywacją żeby czasami pewne gry odpalać
i ten najlepszy kumpel co to posiada wszystkie systemy i kolekcjonuje gry nie może Ci pożyczyć kilku tytułów przez co Twoja biblioteka ogranych pozycji to albo jakieś arkadówki za dolara albo gry z plusa?
Opublikowano
Kilka pięter niżej w bloku mieszka najlepszy kumpel, do którego często wpadam. On ma wszystkie systemy i jest trochę taki jak GregZ/Albert, bardziej kolekcjonuje niż gra i w zasadzie fakt że gramy razem jest jego motywacją żeby czasami pewne gry odpalać
i ten najlepszy kumpel co to posiada wszystkie systemy i kolekcjonuje gry nie może Ci pożyczyć kilku tytułów przez co Twoja biblioteka ogranych pozycji to albo jakieś arkadówki za dolara albo gry z plusa?

Mendrek najwidoczniej takich ma przyjaciół XD Wizyta pewnie wygląda tak, że pod pretekstem pożyczenia szklanki cukru wbija się na chatę pooglądać przez szparę w drzwiach jak syn sąsiadów gra na X360 albo Wii.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Mendrku, skaczesz po tematach i wmawiasz mi rzeczy, których nie powiedziałem, albo nie dopowiadasz innych i wyrywasz z kontekstu. Tak się nie dyskutuje

Poniekąd to Ty uznałeś, że liczba sprzedawanych aktualnie konsol determinuje to czy konsola jest current genem czy next genem, co by oznaczało że w swoim czasie PS2 było next genem

Pisałem, że generację determinuje to, czy konsole bezpośrednio ze sobą konkurują oraz, w dużej części, data premiery. A nie to, czy się sprzedają w jednym czasie

O ekonomii? A gdzie niby się wyłożyłem, poza tym że się przejęzyczyłem syntetyczny-elastyczny?

Tego Ci nie wypominam, nie jestem małostkowy. Po prostu widać po Twoich postach, że nie jesteś ekonomistą, nie zajmujesz się sprzedażą, handlem. Ja w tym robię już ponad 10 lat, pracuję w naprawdę dużym banku, szkolę ludzi z zakresu sprzedaży, więc widzę takie rzeczy. Nie bierz tego do siebie, nie musisz się znać na wszystkim. Ja się nie znam na hydraulice, więc nie mówię hydraulikowi jak ma naprawiać rury. Moge go najwyżej spytać jak to robi, a jak on chce to mi wytłumaczy, a ja tego nie neguję, bo to on jest specjalistą. Tak samo potraktuj mnie. Jeżeli czegoś nie wiesz o ekonomii, czy handlu, to spytaj, chętnie wytłumaczę. Ale nie neguj tego co mówię, bo zwyczajnie się na tym znam i z tego żyję :) Ok?

Ale ogólnie spoko post. Drobne wycieczki osobiste zawsze będą, bo to wojny, nie? :) Masz mój szacun, tylko czasem przyjmij do wiadomości, że ktoś może wiedzieć więcej od Ciebie. Jak tak zrobiłem z Plusem w stosunku do Ciebie i źle nie wyszedłem :)

Edytowane przez GregZPL

Opublikowano

pamiętaj - nie pożycza gier od kumpli tylko wg Mendrka o nie się ŻEBRA. Moderator to człowiek honoru więc tego się brzydzi

Opublikowano

Mendrek nie da sie tego czytac. Chociaz jedna rzecz jest dziwna jak na Ciebie.

Wii obecna generacja? Nie pomylikes sie? Ty okresliles Wii jako obecna generacje, nie miales na mysli Wii U?

A tak na serio, jestws graczem czy sony wypranym?. Ile mozna sie moglic do tej marki. Wszystko pasc bo nie ma loga SCE? a co z logo SCE to mistrzostwo? Nawet Tokio Jungle czy jak temu shitowi bylo?

Opublikowano

Mendrek nie da sie tego czytac. Chociaz jedna rzecz jest dziwna jak na Ciebie.

Wii obecna generacja? Nie pomylikes sie? Ty okresliles Wii jako obecna generacje, nie miales na mysli Wii U?

Haha w tym sęk, że o to właśnie mi kiedyś poszło z GregZem, to ja stwierdziłem że Wii w dużej mierze siedzi w poprzedniej generacji, a on się ze mną nie zgodził.

A tak na serio, jestws graczem czy sony wypranym?. Ile mozna sie moglic do tej marki. Wszystko pasc bo nie ma loga SCE? a co z logo SCE to mistrzostwo? Nawet Tokio Jungle czy jak temu shitowi bylo?

Według mnie Playstation 3 najlepiej trafia w gusta obecnych core gamer'sów, a przynajmniej lepiej niż X360. Jako że chcę by gracze mieli jak najlepiej, bo wszak jesteśmy jednym gronem, tak staram się przekonać do tych racji. Proste, prawda?

Opublikowano

Co to są exy aktualne?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.