Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Ale oni Steama liczą do sprzedaży czy jak? Bo ja np. od kiedy gram na PC kupuję tylko gierki na Steam. Chyba już z 5 szpili zakupiłem.

z witcherem chyba tak bo ktos sie wygadal, ale ogólnie ani steam ani origin nie ujawniaja danych.

ps moze na konsolach sie gry lepiej sprzedaja ale wcale nie ma tam lepiej z online :

Global stats

PC online 56 674

PS3 online 57 659

360 online 31 05

Edytowane przez SzewczykDratewka

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Potwierdzam na PCie nikt nie gra:

5lKLD.png

Opublikowano

ale przy ps3 jest większa liczba cokolwiek ona znaczy

Opublikowano

ale przy ps3 jest większa liczba cokolwiek ona znaczy

na ps3 sie sprzedalo tego 7 mln vs 2mln na pc.

na ps3 nikt nie gra w multi :(

Edytowane przez SzewczykDratewka

Opublikowano

Imo na konsolach duzo wiecej graczy jest, ale mówimy o sprzedaży. Pamiętam jak jakiś wydawca mówił o 4 % udziale w rynku segmentu dystrybucji cyfrowej, no i kolejna sprawa - profity. Moim zdaniem zysk jest dużo większy.

Opublikowano

Szewczyk, tak naprawdę to zazdrość. Chętnie powitałbym coś w stylu Steama na konsolach. Czyli niskie ceny, promocje, i tak dalej. Bez żalu pożegnałbym pudełka i płyty. Niestety, konsole są daleko za pecetami w kwestii e-dystrybucji, że o App Store nie wspomnę.

Opublikowano

Już ponad pół roku temu pisałem o powrocie devów i ludzi do pisania gier/grania na PC. Widzę, że moje słowa przemówiły do mas. SONY i M$ ssą pałę, doją te starocie tak długo, a sporo osób się jeszcze z tego cieszy.

Opublikowano

Potwierdzam na PCie nikt nie gra:

5lKLD.png

Darmowa beta, symulator murinio, 15letni CS, darmowy TF2, kolejny CS, blak klops, jeszcze inny CS i na koniec... kal of djuti.

HE HE

jednak gregz ma rację tutaj

Grają grają. Tyle, że ze sprzedażą to nic wspólnego nie ma ^_^

Opublikowano

Ciekaw jestem jak to policzyli. Widziałem dzisiaj coś takiego na neogafie, ale tam pisali, że PS3 + X360 straciły 8 mld $ - o ile o PS3 wiemy, że jest na minusie, to X360 nic nie stracił, więc całe te wyliczenia nie mają sensu.

Na samych konsolach. MS z tego co wiem to kokosy zarobił na Xbox Live i innych usługach premium+soft.

Microsoft już w drugim roku po premierze X360 nie dopłacał do konsol, a od 2 lat X360 jest sprzedawany średnio nawet do 100$ ponad koszty produkcji.

Generalnie to MS zarabia na konsolach już od 4-5 lat.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano
  • Autor

Szewczyk, tak naprawdę to zazdrość. Chętnie powitałbym coś w stylu Steama na konsolach. Czyli niskie ceny, promocje, i tak dalej. Bez żalu pożegnałbym pudełka i płyty. Niestety, konsole są daleko za pecetami w kwestii e-dystrybucji, że o App Store nie wspomnę.

App Store jest akurat bardziej hermetyczny niz Steam.

Opublikowano

Darmowa beta, symulator murinio, 15letni CS, darmowy TF2, kolejny CS, blak klops, jeszcze inny CS i na koniec... kal of djuti.

no nie ma w rankingu halo i gearsów wiec (pipi)nia co nie ? ;>

Opublikowano

W takie Halo 4 gra pewnie z 700 tys. ludzi dziennie więc z czym do ludzi :P

Opublikowano

Microsoft już w drugim roku po premierze X360 nie dopłacał do konsol, a od 2 lat X360 jest sprzedawany średnio nawet do 100$ ponad koszty produkcji.

Gdzie tak pisali, chyba na polskilive... :/

no nie ma w rankingu halo i gearsów wiec (pipi)nia co nie ? ;>

Chodzi o to że na steamie królują dinozaury (CS 1.6), darmowe gry (TF2 i Dota 2), gry kosztujące tyle co nic (CSS i CS GO), gry dla niedzielnych graczy (Football Manager) i Call of Duty w które gra śmiesznie mała ilość osób w porównaniu do populacji na konsolach. Te steamowe statystyki nie pokazują niczego wielkiego.

Opublikowano

Ciekaw jestem jak to policzyli. Widziałem dzisiaj coś takiego na neogafie, ale tam pisali, że PS3 + X360 straciły 8 mld $ - o ile o PS3 wiemy, że jest na minusie, to X360 nic nie stracił, więc całe te wyliczenia nie mają sensu.

Na samych konsolach. MS z tego co wiem to kokosy zarobił na Xbox Live i innych usługach premium+soft.

Microsoft stracił na x360 prawie 3 miliardy $ a Sony na PS3 straciło prawie 5 miliardów $.

http://www.vg247.com/2013/01/07/xbox-360-and-ps3-losses-total-8-billion-ex-sony-employee-paints-grim-future/

Opublikowano

Tanie gry na Steam, a niech cię gęś kopnie Greg. Jedyny okres w roku kiedy się kupuję to wyprzedaże. Ponadto brak pudełka, możliwości odsprzedania gry, itede itepe. Ale kij z tym, wchodzi SteamBox na Linuxie i zobaczy jak Valve się uda pogodzić te dwa dzieła

A co do tych strat, no cóż kolejny argument że next geny nie będą OP potworami na 10 lat.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Jak MS mógł stracić 3 mld $ na konsoli, na której od co najmniej 4 lat zarabia :P? Pomijam już fakt, że mówi o tym BYŁY PRACOWNIK SONY :D

Zajrzałem do tej tabelki - wszystko jasne, facet podliczył wyniki "Entrtainment & Devices" i wyszło mu, że to niby koszty X360 co jest (pipi) prawdą :P A wszystkie dekle to kopiują :D

"Entrtainment & Devices" = wszystko co związane z X360 + Zune + Skype + Windows Phone + jeden z działów Nokii, które kupił MS itd.

Opublikowano

gry dla niedzielnych graczy (Football Manager)

Trzymajcie mnie!!!

Opublikowano

HEHE inwalida nie fikaj, myślisz że jako lubiący piłkę nie miałem styczności nigdy z FM'em? lul :/

Przecież faktem jest że jest ogrom osób, którzy grają na kompie w FM'a i nic więcej. To nie podpada pod definicję niedzielnego gracza? Chyba jednak tak.

Opublikowano

Tak naprawdę nie wiadomo co podpada pod definicję niedzielnego gracza ( pomijam oczywistą konkluzję, że niedzielny gracz gra tylko w niedzielę xD ).

Czy to osoba, która gra mało,

dużo, ale w proste gierki,

czy to osoba która przeznacza pieniądze na gry,

czy woli grać w gry darmowe,

która gra na easy?

Czy nazwiemy kogoś, kto gra nałogowo w Simsy i Angry Birds i zna te gry jak własną kieszeń niedzielnym graczem ?

Nie wiem, nie mam pojęcia.

To chyba łatwiej wskazać hardkora, bo on kupuje każdą nowość w preorderze - kolekcjonerze, ma calaka/platynę, i o grze mógłby gadać godzinami.

Podam przykład mojego ojca - gra tylko w Day of Defeat/Total War Empire, obie kupione za 20 zł, nie ma pojęcia czym się różni Xbox od PS3, gra w weekendy, ale w obu grach ( na trzeźwo ) rozniósłby Was pewnie na miazgę.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Ja gram na kompie w Far Cry 3 Hitmana Guild Wars 2 Diablo III Dishonored Starcrafta i kazda inna wieksza premiere na PC nie na konsolkach ( mam ps3 i xO ) granie na PC w dzisiejszych czasach kiedy podpiecie pada od ps3 czy xO to kwestia 10 sekund a gry chodza w 60 FPS w full HD wybor jest prosty ... Koszta PC zwracaja sie szybko gdy placi sie polowe ceny za te same gry ( Podpiecie kompa do 50 calowego TV to tez dzisiaj zaden problem ) Konsolki odpalam tylko zeby pograc w jakies bijatyki ale tez coraz mniej ( SFIII Zawsze na propsie ) a granie w takiego Far Cry 3 na konsoli to katorga dla oczu

Opublikowano

No wiadomo że można i tak, tak naprawdę tylko exclusivy trzymają jeszcze PS3 przy życiu ( no dobra - TLoU ). Ja czekam na nowe konsole - jak będzie shit, to ogrywam zaległości na PS3/Xbox 360 i uprade kompa, jeśli konsole okażą się ciekawe, beż żadnych pierdół itp. z wsteczną kompatybilnością to uderzam w tą z lepszą bazą gier ex.

Opublikowano

Ja nawet byl bym sklonny do ponownego zakupu Wii ale lol skoncze Zelde i Mariana a pozniej Jak zyc panie premierze ?

Opublikowano

Jak MS mógł stracić 3 mld $ na konsoli, na której od co najmniej 4 lat zarabia :P? Pomijam już fakt, że mówi o tym BYŁY PRACOWNIK SONY :D

Zajrzałem do tej tabelki - wszystko jasne, facet podliczył wyniki "Entrtainment & Devices" i wyszło mu, że to niby koszty X360 co jest (pipi) prawdą :P A wszystkie dekle to kopiują :D

"Entrtainment & Devices" = wszystko co związane z X360 + Zune + Skype + Windows Phone + jeden z działów Nokii, które kupił MS itd.

Te były pracownik Sony opisał również straty Sony. Bardziej wierze gościowi który pracuje w branży od 13 lat w takich firmach jak Lionhead, EA, Sony niż tobie. Do 2008 microsoft wydał na naprawę rroda 1,15 miliarda $, na reklame kinecta wydał 500 milionów $.

http://macdailynews.com/2008/11/12/how_xbox_360_red_ring_of_death_debacle_cost_microsoft_115_billion_last_year/

Opublikowano

Te były pracownik Sony opisał również straty Sony. Bardziej wierze gościowi który pracuje w branży od 13 lat w takich firmach jak Lionhead, EA, Sony niż tobie. Do 2008 microsoft wydał na naprawę rroda 1,15 miliarda $, na reklame kinecta wydał 500 milionów $.

http://macdailynews....lion_last_year/

Ale co tu masz do wiary? "Entrtainment & Devices" =/= X360, to jest fakt. Nic na to nie poradzę, że ktoś ma łeb z betonu.

Ci którzy pisali ten artykuł na Kotaku to matoły i tyle.

I tak na marginesie - on nic nie opisywał, to są powszechne dane, do których mają dostęp wszyscy, przytaczałem je chociażby kiedy pisałem, że Sony przeżarło 70% zysków z ery PS i PS2.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.