Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Jakoś w 2001 i w 2005 jak ta największa firma na świecie weszła do tej branży to wszyscy wieszczyli jej rychłą porażkę, z sonoklapami na czele :P

Po 12 latach się nagle okazuje, że to było oczywiste. No popatrz popatrz :D

Edytowane przez DonSterydo

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Są pierwsze dane z NPD za grudzień i jeśli to prawda co tam wykalkulowano o Vicie, to będzie beka roku. Z WiiU chyba też kiepsko.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano
Jakoś w 2001 i w 2005 jak ta największa firma na świecie weszła do tej branży to wszyscy wieszczyli jej rychłą porażkę, z sonoklapami na czele
wtedy jeszcze nie było xbotów bo nie było sonybotów. dopiero kiedy faszystowski najeźdźca z doliny krzemowej zatruł umysły graczy, to z ciemności musiało zrodzić się światło (plus efekty uboczne w stylu tego z szotgunem)

dobra ide spać jeszcze paciorek przed snem

panie boże konsolowy spraw żeby ps4 powtórzyło sukces psxa a wrednym xbotom ześlij rrody i niech wrócą na kolanach w łaske na wieki wieków plejstejszyn

Opublikowano

pajgi - no coś takiego. mówisz plejstejszyn - myślisz konsola. mówisz xbox - myślisz taka konsola jak plejstejszyn. no sory ale ktoś musiał być pierwszym, żeby potem ktoś mógł wpaćś na pomysł "dobra robimy coś w tym stylu"

Zależy kto kiedy zaczynał przygodę z graniem. Dla ogółu w Polsce to Pegas kilkanaście lat temu, a dzisaj Plej (chociaż trzeba dodać, że marka Xa naprawdę zyskała na popularności, głównie za sprawą Kinecta ). Akurat dla mnie Plejstejszyn to taka podróba Atari 2600, w sensie, że konsola.

SONY ameryki nie odkryło robiąc PSXa, no chyba, że w świadomości Polaków, którzy myśleli, że szczytem technologii podłączanej do TVka jest Pegaz, tylko, że my tutaj nie dyskutujemy w gronie osób "słyszałem od pana w MM, że teraz sprzedają plejstejszyn z kintektem", lecz ciut bardziej ogarniętych w temacie.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Dokladnie, Kazub, poczytaj troche o historii konsol i gier wideo w ogole, bo az przykro czytac takie farmazony ;)

OK, podpowiadam - czym roznilo sie playstation od starszych konsol, oprocz naturalnej rzeczy jaka jest lepsza grafika?

Wprowadzilo internety? No nie.

Wprowadzilo achievementy? No nie.

Moze zaoferowalo 3d bez okularow? Nie bardzo.

Pewnie wprowadzilo gry na CD? No tez nie.

Wprowadzilo gry ruchowe? (pipi)a, tez nie, to juz bylo w latach '80.

Bylo juz nie raz i nie dwa mowione, ze synonimem konsoli to playstation moze i jest w niektorych czesciach polski, ale na pewno nie na swiecie. Ameryka - kiedys nintento, teraz xbox. Japonia - nintendo. Zostaje tylko europa dla fanow PSa :(

A w czasach PSX rownie mocno lubilem N64, Saturna, a potem DC. DC chyba najbardziej.

Edytowane przez Dave Czezky

Opublikowano
Jakoś w 2001 i w 2005 jak ta największa firma na świecie weszła do tej branży to wszyscy wieszczyli jej rychłą porażkę, z sonoklapami na czele
wtedy jeszcze nie było xbotów bo nie było sonybotów. dopiero kiedy faszystowski najeźdźca z doliny krzemowej zatruł umysły graczy, to z ciemności musiało zrodzić się światło (plus efekty uboczne w stylu tego z szotgunem)

dobra ide spać jeszcze paciorek przed snem

panie boże konsolowy spraw żeby ps4 powtórzyło sukces psxa a wrednym xbotom ześlij rrody i niech wrócą na kolanach w łaske na wieki wieków plejstejszyn

Nie było sonybotów?Czy wy naprawdę nie pamietacie wojenek PS vs Saturn,Ps vs N64,PS vs Dreamcast?

Czytając niektóre wypowiedzi w tym temacie mozna mieć wrazenie,że przed PSX nie było nic,ewentualnie konsole były dostepne w podziemiu dla jakiejś wtajemniczonej grupy ludzi :rofl:

Edytowane przez adi

Opublikowano

Timeline konsol wg Kazuba:

dinozaury----> smoki----> pierwsza konsola i pierwsze gry wideo = psx--->ps2--> guwno xbox i pozniej wersja rrod--->najlepsza konsola ewer ps3

Edytowane przez Dave Czezky

Opublikowano

Ja pamiętam jeszcze wojenki C-64 vs Atari, Amiga vs Atari, ew. późniejszcze Amiga vs PC i PC vs PSX ( o typowo konsolowych, to nie przypominam sobie, żeby istniało w naszym kraju coś przed SEGA vs SONY). Najlepsze, że żadnej z platform ( z wyjątkiem C-64) w tamtym czasie nie miałem. Widać punkt widzenia w tej sprawie jest zależny od tego kto kiedy zaczynał interesować się gierkami, ale wypowiadając się w ten desań na portalu dla zawodowo tracących czas na graniu, jest mimo wszystko sporą wtopą.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

W grudniu w USA zeszło 200-250 tys. Vita, a 3DS 1,3 mln. Dla porównania pierwszy grudzień PSP to 1,1 mln - zawstydza nawet 3DS, trochę się pozmieniało na rynku przez te ostatnie lata. Tablety, telefony uderzyły w rynek handheldów mocniej niż myślałem.

Opublikowano

3DS i tak nieźle sobie radzi. Wiadomo, że już nie da się powtórzyć tego co osiągnął pierwszy DS ale w dobie srajfonów to i tak niezły wynik. Vitę przemilczę, po prostu na ten system jest brak gier, takich killer-apów.

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej, żadne PS plusy Vicie nie pomogą. Sprzedaje się tak słabo, że nie zdziwię się jak niezależne studia zaczną wstrzymywać jakikolwiek deweloping na tą konsolę.

Opublikowano

Vita póki co robi za porty gier ze stacjonarek. Czyli to samo co z PSP, jednak z tą różnicą, że z PSP Sony zaczęło praktykować tę zasadę dopiero po kilku latach. Tutaj od razu. A miał być taki udany launch, tyle gier na starcie a chvj z tego wyszedł.

Opublikowano

Dokladnie, Kazub, poczytaj troche o historii konsol i gier wideo w ogole, bo az przykro czytac takie farmazony ;)

OK, podpowiadam - czym roznilo sie playstation od starszych konsol, oprocz naturalnej rzeczy jaka jest lepsza grafika?

Nie no, było trochę innowacji, choć duża część potem. Było np. Net Yaroze, pierwsze spopularyzowana oficjalna scena indie na konsolach, był pad z wibracjami (w dodatku dualnymi, w Gran Turismo silniczki działały w "stereo" np. gdy zjeżdżałeś na lewą tarkę, to tylko lewa strona wibrowała), pierwsze cykliczne pismo z demami na CD, ect. No ale oczywiście główny progres to była grafika, oraz przystępność. No i w niektórych rejonach świata łatwość piracenia.

Bylo juz nie raz i nie dwa mowione, ze synonimem konsoli to playstation moze i jest w niektorych czesciach polski, ale na pewno nie na swiecie. Ameryka - kiedys nintento, teraz xbox. Japonia - nintendo. Zostaje tylko europa dla fanow PSa :(

W Ameryce faktycznie - najbardziej tam chyba pamiętne są wojenki Segi i Nintendo, przy której nasze wojenki Atari vs. Amiga to jakieś marne manewry podjazdowe. Tam to szło całą parą, chamsko i potęgowały to reklamy które jechały po konkurencji (chociażby pamiętne Nintendon't). W Polsce natomiast termin konsola wszedł niewątpliwie w czasach PSX-a. Pegazus był bardziej postrzegany jako "gra telewizyjna", dopiero późno bardzo gdy wzrosła świadomość graczy że to klon NES-a, zaczęto o tym mówić per "konsola". Natomiast gdy PSX niesfornie wchodził, a prasa typu SS czy ŚGK zaczęła dyskretnie wprowadzać swoje działy pt. "konsola", ludzie zaczęli mimowolnie używać tego terminu wobec PSX-a. Bo ten dosyć szybko podbił Polskę, mimo że Saturn również się reklamował w pismach, można go było wygrywać w konkursach, ect. O Nintendo 64 nie wspominam :)

Miażdżący monopol PSX-a w Polsce, spotęgowany piractwem, utrwalił to w polskiej świadomości. Dzisiejsi dorośli to osoby, które mówiąc "konsola" miały na myśli "Playstation". PS2 kontynuowało tylko ten proces, i nawet do dziś można zobaczyć ludzi wywożących PS2 na święta ze sklepów, czy rosnącą liczbę komisów z grami właśnie na PS2. Zresztą to jak bardzo PS2 zawojował Polski rynek jest widoczne chociażby w sukcesie Psx Extreme, którego złote lata to właśnie złote lata Playstation 2 na rynku (nie tylko polskim). Ponoć wtedy PE miał większy nakład niż EDGE.

A co do wojenek, to chyba PSX vs. Saturn nie trwała zbyt długo, nawet ja jej nie pamiętam ;) Pamiętam za to zaczątki PSX vs. PC. I że kiedyś komputrowcom koparki opadały na widok T-Rex'a na katowickiej giełdzie ;)

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

Post dla Mendrka, który twierdzi, że multiplatrofrmy wcale gorzej na ps3 nie wyglądają i nie chodzą. Pożytkowałem się analizami na digital foundry bo są najbardziej obiektywne. Wziąłem pod uwagę największe hity 2012 roku. Wcześniejszych lat nie brałem pod uwagę bo wtedy x360 jakością multiplatrorm wręcz miażdżyło ps3. Teraz po 7 latach w 2012 developerzy lepiej opanowali ps3 i różnice nie są już tak drastyczne ale dalej w większości przypadków gry na ps3 są albo mocniej zblurowane, albo mają mniej stabilny framerate albo ciut mniejszą rozdzielczość. Dalej warto w nie zagrać na ps3 ale twierdzenia, że ps3 radzi sobie z multiplatformami na równi z x360 jest zakłamaniem rzeczywistości. Niestety dalej posiadacz ps3 musi drżeć o jakość konwersji. Dobrze, że po latach już tak nie odbiegają i nawet zdarzają się lepiej działające na ps3 choć dalej to sporadyczne przypadki

max payne3 - x360

xcom - x360

CoD BO II - x360

Slepping Dogs - x360

Far Cry3 - x360

Dishonored - ps3

Hitman - ps3

AC III - x360

Borderlands 2 - remis

Darksiders 2 - ps3

Dragons Dogma - x360

Resindet Evil 6 - x360

Opublikowano

Dodam tylko, ze akurat te gry, ktore przytoczyles, a chodzi mi tutaj o MP3, FC3 i AC III to roznice miedzy wersjami konsolowymi sa tutaj na tyle male, ze w zasadzie w ogole nieznaczace. Nie wiem jak z XCOMem i SD. Black Ops 2 natomiast to kompletna kompromitacja.

Edytowane przez Voytec

Opublikowano

mimo wszystko nawet w tych trzech tytułach kupując wersję na x360 mamy tytuł działający ciut lepiej płynnie i trzymający częściej 30fps. Nie chodziło mi o szydzenie z ps3. Po prostu po latach dalej większość silników graficznych działa lepiej na x360 tylko, że teraz na szczęście to w większości przypadków już czysta kosmetyka i 3-4fpsy mniej.

Opublikowano

Nie no, było trochę innowacji, choć duża część potem. Było np. Net Yaroze, pierwsze spopularyzowana oficjalna scena indie na konsolach, był pad z wibracjami (w dodatku dualnymi, w Gran Turismo silniczki działały w "stereo" np. gdy zjeżdżałeś na lewą tarkę, to tylko lewa strona wibrowała), pierwsze cykliczne pismo z demami na CD, ect. No ale oczywiście główny progres to była grafika, oraz przystępność. No i w niektórych rejonach świata łatwość piracenia.

W Ameryce faktycznie - najbardziej tam chyba pamiętne są wojenki Segi i Nintendo, przy której nasze wojenki Atari vs. Amiga to jakieś marne manewry podjazdowe. Tam to szło całą parą, chamsko i potęgowały to reklamy które jechały po konkurencji (chociażby pamiętne Nintendon't). W Polsce natomiast termin konsola wszedł niewątpliwie w czasach PSX-a. Pegazus był bardziej postrzegany jako "gra telewizyjna", dopiero późno bardzo gdy wzrosła świadomość graczy że to klon NES-a, zaczęto o tym mówić per "konsola". Natomiast gdy PSX niesfornie wchodził, a prasa typu SS czy ŚGK zaczęła dyskretnie wprowadzać swoje działy pt. "konsola", ludzie zaczęli mimowolnie używać tego terminu wobec PSX-a. Bo ten dosyć szybko podbił Polskę, mimo że Saturn również się reklamował w pismach, można go było wygrywać w konkursach, ect. O Nintendo 64 nie wspominam :)

Miażdżący monopol PSX-a w Polsce, spotęgowany piractwem, utrwalił to w polskiej świadomości. Dzisiejsi dorośli to osoby, które mówiąc "konsola" miały na myśli "Playstation". PS2 kontynuowało tylko ten proces, i nawet do dziś można zobaczyć ludzi wywożących PS2 na święta ze sklepów, czy rosnącą liczbę komisów z grami właśnie na PS2. Zresztą to jak bardzo PS2 zawojował Polski rynek jest widoczne chociażby w sukcesie Psx Extreme, którego złote lata to właśnie złote lata Playstation 2 na rynku (nie tylko polskim). Ponoć wtedy PE miał większy nakład niż EDGE.

A co do wojenek, to chyba PSX vs. Saturn nie trwała zbyt długo, nawet ja jej nie pamiętam ;) Pamiętam za to zaczątki PSX vs. PC. I że kiedyś komputrowcom koparki opadały na widok T-Rex'a na katowickiej giełdzie ;)

Mendrek,jak czegoś nie wiesz to sobie najpierw pogooglaj.Wibracje już były wcześniej,nazywanie Yarooze "spopularyzowaniem sceny"-chyba nie wiesz ile ten zestaw wtedy kosztował+dobry komp do tego.Pierwsze cykliczne pismo z demami....uff,szkoda komentować.

Opublikowano

Typical Mendrek :)

Opublikowano

Post dla Mendrka, który twierdzi, że multiplatrofrmy wcale gorzej na ps3 nie wyglądają i nie chodzą. Pożytkowałem się analizami na digital foundry bo są najbardziej obiektywne.

http://www.pown.it/3209

Co ciekawe Lens of Truth niedawno było tu przez hejterów Sony nazywane najbardziej obiektywnymi, dopóki nie zaczęli od czasu do czasu pokazywać że jednak wersje na PS3 są lepsze.

Skoro tak źle się prezentują gry na PS3 w porównaniu do wersji na X360, to zapewne dostawały gorsze oceny w profesjonalnych serwisach i pismach. To chyba formalność, że ten obrazek będzie na to dowodem...

z13130156Q.jpg

... uhm. Coś chyba nie tak.

@adi - Yaroze nie był tani, to fakt. Niemniej wychodziły perełki, a np. Time Slip niedawno został ponownie wydany na XBLA! PSM ciągle dodawał jakieś gry, a czasami nawet całe kompilacje. I wreszcie był dostępny poza Japonią, bo jak i WonderWitch, jak i Develo były dla Japończyków. Co do dem - zapomniałem że chodziło mi o Polskę. Nie wiem czy gdzieś indziej były jakieś pisma z demami gier konsolowych, ale pewnie tak. A wibracje? Pewnie też, acz czy dualne?

Opublikowano

ZERO OSIEM DZIESIATYCH NA METAKRYTYK TYLE WYGRAC

Edytowane przez mate5

Opublikowano

@Mendrek

Ale ty umiesz czytać w ogóle?

Gier powyżej 90% na xo jest 7 na ps3 6

Dobrych eksów powyżej 75% na xo jest 8 na ps3 6

Średnia ogólna jest o 0.8 mniejsza, ale gier na xo jest 39 więcej

ZERO SIEDEM DZIESIATYCH NA METAKRYTYK TYLE WYGRAC

do lekcji wracaj lepiej ;/

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

To nie jest dowod, bo czesto, ba, nawet w wiekszosci, o roznicach miedzy portami nawet sie nie wspomina, chyba ze taraz na plaszczyznie konsole - PC.

Opublikowano

W tym sęk właśnie, że ten obrazek powinien drastycznie pokazywać różnicę między PS3 a X360. Prawda jest taka, jak pisałem dawniej i to co pisze powyżej Voytec - różnice są tak mało znaczące, że się o nich nie wspomina. Bo i po co, skoro nie wpływają na rozgrywkę.

Grunt, że PS3 ma więcej lepszych ex'ów (>79 MC) ogółem, co sam podliczałem z MC nie tak dawno :)

Opublikowano

Weźcie odpuście już. Mendrek to najgorszy typ betona jaki może być - przeglądałem pierwsze Console Wars dzisiaj w nocy i potwierdziło się to co już każdy powinien wiedzieć, Mendrek to człowiek, który będzie wychwalał pod niebiosa jakikolwiek sprzęt, który kupi - w pierwszej edycji tematu wszyscy jechali PSP poza jedną osobą, Mendrkiem, bo sobie PSP kupił to miażdżyło DSa. Później wsiadł na PS3 i robi to samo co 3-4 lata temu. Kupiłby Wii czy X360, to też by pisał, że najlepsza konsola ever. Jeszcze dyskutujecie z tymi graphami gdzie każdy recenzent może sobie wpisać ocenę jaką chce.

Opublikowano

Don psujesz zabawe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.