Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Ja pier.... Przeciez raport IDC mowi o konsolach wysłanych do sklepow a nie o sprzedanych konsolach. Widzisz te subtelna róznice?

A uprzedzając - na wysłanych konsolach do sklepów Sony/MS/Nintendo już swoje zarobili. Problem mają później sklepy. Bo później ktoś nie załapie różnicy :)

Edytowane przez Musiol

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Ja pier.... Przeciez raport IDC mowi o konsolach wysłanych do sklepow a nie o sprzedanych konsolach. Widzisz te subtelna róznice?

A uprzedzając - na wysłanych konsolach do sklepów Sony/MS/Nintendo już swoje zarobili. Problem mają później sklepy. Bo później ktoś nie załapie różnicy :)

Sklepy maja rózne umowy z producentami. Jestem pewien ,że najwieksi sprzedawcy moga negocjowac mozliwosc zwrotu jesli nie sprzedadza odpowiedniej ilosci w odpowiednim czasie. Producent czesto gwarantuje odbior jesli przy ustalonych z gory warunkach (cenie ostatecznej) sprzedaz nie osiagnie wyznaczonego progu

Opublikowano

Uważam że nie bo każdy powinien wybierać konsole pod własne osobiste preferencje,a najlepiej mieć obie konsole ;)

Ja też uważam, że najlepiej mieć dwie konsole, tu zależnie od gustu. Dwie pozostałe świetnie uzupełnią bibliotekę z PS3, które moim zdaniem najlepiej spełnia oczekiwania core gamera jeśli miałby wybierać tylko jedną konsolę. Natomiast jak ktoś ma czas i możliwości, to niech śmiało dokupuje drugą konsolę. Trzy konsole - hm, tu mam powiem dylemat. Jest to bardzo fajna sprawa, ale znam kilku ludzi którzy mają 3 konsole, i żaden tak naprawdę nie wykorzystuje z wszystkich 3 pełnego potencjału IMO. Raczej skacze tak z jednej na drugą, a z czasem wybiera sobie jedną priorytetową, a reszta zwykle się kurzy. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy wszyscy tak mają. Albercie?

Zdefiniuj "wykorzystanie potencjału".

Ja po prostu sobie gram. Nie mam priorytetowej konsoli, mam priorytetowe gry. Posiadanie wszystkich sprzętów ma ten oczywisty plus, że nie przejmujesz się exami, czasowymi exami i tak dalej. Wychodzi Uncharted, grasz w Uncharted. Wychodzą Gearsy, grasz w Gearsy. Wychodzi Zelda, grasz w Zeldę. Przez nawał hitów omijam pewnie mnóstwo niedocenionych perełek. Z tym, że nie martwi mnie to, bo i tak gier mi nie brakuje. W końcu ukrytych perełek szukamy tylko wtedy, gdy te oczywiste perły są już ograne.

A jeżeli chodzi o liczby ogranych gier to pewnie pierwsze miejsce dla Xboxa. Raz, że najdłużej go mam. Dwa, że na nim gram w multiplatformy. Drugie miejsce dla PS3. Najmniej ograłem gier na Wii, bo i za dużo tych gier wartych ogrania nie ma. Zupełnie inaczej jest jeżeli chodzi o jakość. Tutaj IMO exy na Wii>multiplatformy=exy na PS3>exy na 360.

No i zgadzam się z Mendrkiem w jeszcze jednej kwestii. Jeżeli ktoś nie jest ultrahardcorowcem muszącym nawalać setki godzin w multiplayerowe siekanki, a po prostu chce pograć w sporo dobrych i zróżnicowanych gier to PS3 jest najlepszym wyborem. Gorszych multiplatform nie zauważy, bo jak. Multi jest wystarczające do pykania. A exów jest więcej i są IMO lepsze niż na 360

Opublikowano

Ooo, czyżby PPE miało jaja i dali newsa o tym raporcie ? Tutaj od wczoraj jest on wałkowany, ja obecnie czekam na oficjalne info, a dla sonyklapów

tumblr_mcmkbx3Asz1qdcel5o1_250.gif

Opublikowano

Nikt nie czyta tych "raportów", nikt się na nich nie zna. Wszyscy kopiują jedni od drugich bo się klika, prawda ma mniejszą wartość niż tysiące dodatkowych odsłon strony :)

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

ej moim pierwszym sprzętem do grania był rambo (atari), potem pegazus (najpopularniejsza u nas replika nesa), potem pc 486, psx, dreamcast, ps2, ps3. ja wiem że granie na świecie nie zaczeło się od psxa, ale u mnie mania zaczeła się właśnie od pierwszej konsoli sony ,zacząłem bardziej interesować się tematem, psm z demami, extrim, neo jeszcze bez plusa, choć wcześniej przewineło mi się przez łapy kilka numerów secret servis i gamblera (numer z blade runnerem mam do dziś). przynajmniej w polsce masowe granie zaczeło się od psxa, wiadomo piractwo, ale to było też wcześniej (tyle że legalne). zanim przerobiłem, miałem kilka oryginalnych gier - crash 2, abe, soul blade, nightmare creatures, one, destruction derby 2, bloody roar. pamiętam że crasha kupiłem za 209 zeta, co było wtedy dla mnie majątkiem. co takiego zrobił psx ? przede wszystkim spopularyzował środowisko 3d. saturn został wyposarzony w 3d w ostatniej chwili w odpowiedzi na maszynke sony, 2d miał najładniejsze, 3d kulało. n64 było dość niszowe u nas, do tego brak piractwa (chyba) i niedorzecznie drogie gry. sony weszło między hegemonie nintendo i segę wywarzając drzwi będąc zupełnie zielonym w temacie. odnieśli ogromny sukces w sposób zupełnie naturalny. na psx wydano MASE gier, powstało mnóstwo kultowych pozycji, serii, rodziły się nowe gatunki gier które ewolułują do dziś.

ogarnijcie te cytataty, wyniki sprzedaży i zestawienia ocen bo palce drętwieją od przewijania

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

Microsoft w 2011 roku stwierdził że x360 będzie najlepiej sprzedającą się konsolą w roku. Z wielkich exów na x360 wyszły tylko 2: Forza 4, Gears 3 i to w 3 kwartale. Wszyscy łapali się za głowe gdyż przez pierwsze 2 kwartały ps3 wypracowało sobie prawie 3 milionową przewagę w sprzedaży. Microsoftowi chodziło o liczbę konsol dostarczonych do sklepów. W gre wchodziła reputacja microsoftu. Sklepy w USA pamiętając genialny start kinecta w 2010 zgłosiły duże zapotrzebowanie na x360 i kinecty. Wszytko szło zgodnie z planem do czasu grudnia który okazał się słabszy od listopada. Mimo to microsoft dostarczył do sklepów w 3 kwartale aż 6.5 miliona x360. Wtedy doszło do tzw zapchania kanału dystrybucji. Widać to po ilości konsol dostarczonych następnych kwartałach. Jednak cel został osiągnięty. Microsoft w 2012 roku dostarczył do sklepów najwięcej konsol. Przez pierwsze 9 miesięcy 2012 roku znowu przestały wychodzić exy na x360. Dodatkowo na największym rynku x360 - usa nie ma już zbyt wielu potencjalnych klientów x360. W tej chwili w USA jest 40 milionów sprzedanych x360 czyli ponad 50% wszystkich. Średni rodzina składa się z 4 osób czyli w USA 200 milionów ludzi ma dostęp do x360. Dolicz do tego 40 milionów wii i 23 miliony ps3 w USA. Można powiedzieć że USA czyli największy rynek x360 jest już zbyt nasycony. Ponad 60% gospodarstw domowych w USA ma konsole.

Sytuacja PS3 była na początku 2012 roku zupełnie inna. Sony podeszło do dostaw PS3 racjonalnie mimo iż na wschodzących rynkach, europie i japonii ps3 sprzedawało się bardzo dobrze. Wnioskując po dostawach ps3 do sklepów w kwartale pierwszym i drugim większość świątecznych dostaw zostało sprzedanych. Wtedy też nastąpił przełom. Sony wprowadziło nowe PS3 super slim. Wtedy sklepy obniżyły cene zwykłego slima i zaczęła się masowa wyprzedaż. Możnabyło wyrwać PS3 slim 160gb za 170 $. Równie dobrze sprzedawał się super slim z racji tego że był to nowy model. Sklepy widząc bardzo dobrą sprzedaż zgłosiły zapotrzebowanie na kolejne ps3. Doszło do tej samej sytuacji jak w 2011 roku z x360 i kinectem. Jednak ps3 jest bardzo popularne w Europie i na rynkach wschodzących miało do dyspozycji więcej sklepów i ludzi. W samej Europie jest 750 milionów ludzi a ps3 jest tylko 28 milionów. Na rykach wschodzący synonimem konsoli jest ps3 a tam rynek growy zwiększa się kilkadziesiąt procent rocznie. N

Sprzedaż PS3 i x360 jest słabsza niż w 2011 roku ale w przypadku ps3 dochodzą rynki wchodzące i ogromna populacja dla której lepszy dostęp ma sony. X360 sprzedaje się dobrze tylko w USA i UK skąd pochodzi 65% sprzedanych x360. Takie wii to 48% a ps3 41%. Zobacz don, jaki potencjał ma ps3 jeśli chodzi o sprzedaż.

Opublikowano

Eh.. wieje nudą.. :morning1:

Spoko Emet. Kiszący poczeka ze 3 strony żeby post, w którym go zdziesionowałem znikł i znowu wrzuci link do "raportu" IDC i napisze, że PS3 przegoniło X360 ;)

Microsoft w 2011 roku stwierdził że x360 będzie najlepiej sprzedającą się konsolą w roku. Z wielkich exów na x360 wyszły tylko 2: Forza 4, Gears 3 i to w 3 kwartale. Wszyscy łapali się za głowe gdyż przez pierwsze 2 kwartały ps3 wypracowało sobie prawie 3 milionową przewagę w sprzedaży. Microsoftowi chodziło o liczbę konsol dostarczonych do sklepów. W gre wchodziła reputacja microsoftu. Sklepy w USA pamiętając genialny start kinecta w 2010 zgłosiły duże zapotrzebowanie na x360 i kinecty. Wszytko szło zgodnie z planem do czasu grudnia który okazał się słabszy od listopada. Mimo to microsoft dostarczył do sklepów w 3 kwartale aż 6.5 miliona x360. Wtedy doszło do tzw zapchania kanału dystrybucji. Widać to po ilości konsol dostarczonych następnych kwartałach. Jednak cel został osiągnięty. Microsoft w 2012 roku dostarczył do sklepów najwięcej konsol. Przez pierwsze 9 miesięcy 2012 roku znowu przestały wychodzić exy na x360. Dodatkowo na największym rynku x360 - usa nie ma już zbyt wielu potencjalnych klientów x360. W tej chwili w USA jest 40 milionów sprzedanych x360 czyli ponad 50% wszystkich. Średni rodzina składa się z 4 osób czyli w USA 200 milionów ludzi ma dostęp do x360. Dolicz do tego 40 milionów wii i 23 miliony ps3 w USA. Można powiedzieć że USA czyli największy rynek x360 jest już zbyt nasycony. Ponad 60% gospodarstw domowych w USA ma konsole.

Sytuacja PS3 była na początku 2012 roku zupełnie inna. Sony podeszło do dostaw PS3 racjonalnie mimo iż na wschodzących rynkach, europie i japonii ps3 sprzedawało się bardzo dobrze. Wnioskując po dostawach ps3 do sklepów w kwartale pierwszym i drugim większość świątecznych dostaw zostało sprzedanych. Wtedy też nastąpił przełom. Sony wprowadziło nowe PS3 super slim. Wtedy sklepy obniżyły cene zwykłego slima i zaczęła się masowa wyprzedaż. Możnabyło wyrwać PS3 slim 160gb za 170 $. Równie dobrze sprzedawał się super slim z racji tego że był to nowy model. Sklepy widząc bardzo dobrą sprzedaż zgłosiły zapotrzebowanie na kolejne ps3. Doszło do tej samej sytuacji jak w 2011 roku z x360 i kinectem. Jednak ps3 jest bardzo popularne w Europie i na rynkach wschodzących miało do dyspozycji więcej sklepów i ludzi. W samej Europie jest 750 milionów ludzi a ps3 jest tylko 28 milionów. Na rykach wschodzący synonimem konsoli jest ps3 a tam rynek growy zwiększa się kilkadziesiąt procent rocznie. N

Sprzedaż PS3 i x360 jest słabsza niż w 2011 roku ale w przypadku ps3 dochodzą rynki wchodzące i ogromna populacja dla której lepszy dostęp ma sony. X360 sprzedaje się dobrze tylko w USA i UK skąd pochodzi 65% sprzedanych x360. Takie wii to 48% a ps3 41%. Zobacz don, jaki potencjał ma ps3 jeśli chodzi o sprzedaż.

Ahaha nie no beka.

A gdzie dowody zamiast jakiś statystycznych pierdół o liczbie rodzin w USA :D?

Opublikowano

Moim zdaniem w 2013 PS3 bankowo wyprzedzi Xkloca, juz bez zadnych raportow za 4500. Skąd wiem ? Bolały mnie plecy jak o tym pomyślałem, a każdy wie że łupanie w krzyżu to nieodłączny element każdego wróżbity.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Moim zdaniem w 2013 PS3 bankowo wyprzedzi Xkloca, juz bez zadnych raportow za 4500.

Jak Microsoft nie obniży ceny X360, to PS3 wyprzedzi klocka w 2013 na 100%.

Opublikowano

Już wyprzedziło i pogódź się z tym. Wiem że praca dla Microsoftu w polish xbox comunity i polski live dostarcza ci wiele frajdy i promek ale czas zrozumieć że x360 to żywy trup. Zakup tej konsoli dzisiaj za 900 złotych i opłacenie live za 150 złotych to głupota.

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Już wyprzedziło i pogódź się z tym. Wiem że praca dla Microsoftu w polish xbox comunity i polski live dostarcza ci wiele frajdy i promek ale czas zrozumieć że x360 to żywy trup. Zakup tej konsoli dzisiaj za 900 złotych i opłacenie live za 150 złotych to głupota.

Widzisz, ja nie twierdzę, że nie wyprzedziło. Ja się nabijam z takich nieogarów, którzy twierdzą, że przegoniło, a jako argument podają dane wyciągnięte z buta.

Tym ja się różnię od Ciebie.

Opublikowano

Moim zdaniem w 2013 PS3 bankowo wyprzedzi Xkloca, juz bez zadnych raportow za 4500.

Racja, Sony też by się przydało. Ale to i tak nie ma znaczenia, mój kręgosłup się nie myli.

Moim zdaniem w 2013 PS3 bankowo wyprzedzi Xkloca, juz bez zadnych raportow za 4500. Skąd wiem ? Bolały mnie plecy jak o tym pomyślałem, a każdy wie że łupanie w krzyżu to nieodłączny element każdego wróżbity.

Aha, Don skoro nabijasz się z nieogarów opierających się na rapocie to jak ci się podoba nazwa niusa na PPE ,, Playstation 3 prześcignęło Xboxa 360 "

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Racja, Sony też by się przydało. Ale to i tak nie ma znaczenia, mój kręgosłup się nie myli.

Wiadomo, lepsze np. sprzedane 13 mln PS3 z zyskiem niż 15 mln ze stratą. W drugim przypadku to byłby śmiech przez łzy. Sony dobrze zrobiło, że nie obniżyli ceny po rewizji konsoli, minus tylko, że namieszali przy tym z cenami konsol w Europie.

Opublikowano

realnie patrząc

Obniża ceny w momencie jak ogłosza nowa generacje.

Nie zdziwie sie jak na E3 zapowiedza next boxa i ps4 oraz conajmniej -50$

Edytowane przez Niewidoczny

Opublikowano

Nie ma znaczenie czy wyprzedzilo czy nie i nie ma co wyciagac wnioskow na podstawie jakiegos biednego raportu na ign uk. Zeby takie rzeczy stwierdzic nalezy czekac na oficjalnie wyniki opublikowane pod koniec fiscal year przez obie firmy. A i tak wiadomo, ze najwieksza porazke w tej generacji zanotowalo Sony, ktore z PS3 nie tylko nie zblizylo sie do wynikow PS2 pomimo rozwoju rynku, ale co wazniejsze notuje co roku bardzo duzo straty finansowe.

Opublikowano

ale co wazniejsze notuje co roku bardzo duzo straty finansowe.

Chyba notowało.

Opublikowano

Straty finansowe to nie tylko wina PS3. Biorac pod uwage fatalny start, doscigniecie Xboxa to sukces, nie tylko propagandowy.

Opublikowano

Chyba notowało.

Pierwsze dwa kwartały tego roku to -500 mln $.

Opublikowano

Wow, widzę że przyparte do muru xbox community ściąga swoich naczelnych generałów z różnych zakątków galaktyki. Nawet Zeratul aka "szolszolszolszol" wraca by wesprzeć upadłe morale posiadaczy Xboxa. MSPolska po raz pierwszy podaje dane sprzedażowe. Mamy koniec tygodnia, a w oddziale MSPL musi być poruszenie jak przy epidemii biegunki.

Aha, motyw z różnicami rynku kiedy panowało Sony i był monopol, a sytuacja która jest zupełnie inna obecnie, był wałkowany już tutaj.

@GregzPL - zgodzę się co do tego, że PS3 zapewnia ogromna różnorodność, ale do multiplayerowej siekanki i nawalania godzin też się nadaje - zobacz statystyki konsolowych BF-ów w Polsce, sam zresztą mam w tym setki godzin i to na PS3 :) Podobnie gram w bijatyki i nawet VF znany z szybkiego umierania sceny online, to na PS3 potrafi wykrzesać jeszcze jakieś granie, a nawet ostatnio zakończyła się ogólnoświatowa internetowa liga VFCircuit.

A co do grania - to przy obecnym dobrobycie, chyba trudno obsługiwać 3 konsole, nawet ogrywać wszystkie hity. Ja sam dzięki Plusowi ledwo nadążam na jednej konsoli ogrywać te tytuły, nawet jeśli nie wszystkie mnie interesują z tej oferty. Zauważyłem też wśród tych co mają trzy konsole, o ile na początku generacji grali na X360, obecnie szarpią na PS3 lub Wii jako głównej konsoli.

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

Chyba notowało.

pod koniec marca zobaczymy ile utopilu w obecnym fisklanym

Opublikowano

czym sie różni przegoniło (na piechotę) od wyprzedziło (samochodem)?

;)

Edyta: Jaki suchar :D

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

dominujący w tej generacji gatunek fpsów jest bardzo mało rozwojowy, z codami na czele.

no to poczekaj na S.T.A.L.K.E.R.2 , ktory najprawdopodobniej ukaze sie na next geny. Jest na to kilka jasnych wskazowek

jesli przypadlo ci do gustu skyrim, ale wolisz strzelac i zwiedzac tereny post-industrialne to raczej ci podejdzie, i to bardzo. okreslenie 'punk' chyba dobrze pasuje do takich gier.

apropo, ciekaw jestem czy kogos to zainteresuje

swinia_duzy.jpg

leshy_duzy.jpg

drewniak-duzy.jpg

drewniak2-duzy.jpg

Edytowane przez Najtmer

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.