Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Przeglądnąłem sobie parę ostatnich stron na szybko i parę myśli mnie naszło. Ale najbardziej mnie rozwaliło, że siła konfliktu Sony vs MS sprawia, że niektórzy są już niemalże gotowi zaprzeczyć dominacji i klasy PSXa w latach panowania.

Xbox 1 był debiutem MS, na rynku był krótko, nie miał marki w momencie gdy PS2 wychwalano i sprzedał 25 mln konsol. Dla mnie dobry wynik. Inna sprawa to zysk MS, ale to mnie nie obchodzi za wiele. Zauważ że konfiltk Xboxa vs PS wyłączył z dyskusji lidera generacji - Nintendo. Btw nigdzie tutaj nie ma zaprzeczenia panowania i klasy marki Playstation.

Dziwne też jest, rozerwanie między dwoma różnymi podejściami do świata gier. No bo z jednej strony ciągle padają tu hasła o tym, że liczą się gry, a nie na jakiej konsoli są, że utożsamianie się z producentem to ślepa uliczka i trzeba wybierać po prostu lepszą konsolę, a za moment te same osoby wczuwają się w to, czy dana firma odniosła straty finansowe, albo czy straciła udziały w rynku i jest to sprawa godna największej uwagi. Ja rozumiem, dyskusja trwa, no ale pisanie o kwestiach finansowych Sony w odpowiedzi na wyliczankę kozackich tytułów, które nadchodzą, to jakieś pomieszanie wartości.

Co do wojny sprzedażowej, to dziwi mnie tak bezkrytyczne podejście do sprawy RRoD, nieraz na tym forum widziałem posty o tym, jak to ktoś kupił "już trzecią 360tkę", no nie wiem, ja bym do tego na takim luzie nie podchodził.

Gry są najważniejszym dla wielu powodem o kupnie tej czy innej konsoli. Ta generacja pokazała to imo aż nadto. Vita super sprzęt, gier nie ma nikt nie kupuje. Tak jak kiedyś PS3.

co do RRoDów - nie mam danych ile konsol siadło, ilu ludzi kupiło drugą itp. so picks or it didnt happen. Zresztą FATki też siadały, mniej ale siadały.

Co do sytuacji producentów - to chyba jasne, że im lepsza kondycja finansowa tym lepsze perspektywy dla konsol, człowiek myślący logicznie musi wziąć to pod uwagę.

Sony wydaję masę kozackich tytułów i ma straty, MS ma flotę ale nie ma gier, dlatego PS3 dogania coraz szybciej Xboxa. Jak będzie na next genach, zobaczymy na E3.

Napewno nikt nie będzie się cieszył z nowych gier na PS3, jeśli okaże się że PS4 nie pojawi się w 2013/14. Po prostu wszyscy w tym siedzimy, musimy patrzeć w dłuższej perspektywie i widzieć cały kontekst. Jestem pewien, że nawet największy Xbot nie cieszyłby się gdyby Sony po prostu przestało robić konsole i gry video. Konkurencja w każdym przemyśle to podstawa i zyskują tylko klienci, czyli my. Monopol na tym rynku byłby przerażający.

Poza tym, można lubić jakąś firmę,markę itp., życzyć jej dobrze i być zdrowo myślącym człowiekiem, który wie na czym stoi.

Nie zgodzę się też, że w tej generacji "najlepiej jest mieć obie konsole", a też takie zdania tu padały. W tej generacji jest chyba najmniej różnic w line upie między konsolami dwiema konkurującymi ze sobą konsolami i osoba licząca kasę na pewno ma dużo mniej powodów do kupna obu sprzętów, niż w czasach PS2 i Xa.

Chcesz multiplatformy - PC.

Chcesz Halo - Xbox.

Chcesz TLoU - PS3.

Chcesz Zeldę - Wii.

Jeśli chcesz więcej niż jedną pozycję, kupujesz więcej. Jak to mówią, bogatemu nikt nie zabroni. Exów jest mniej niż było kiedyś, ale jaki inny powód mogą mieć ludzie do kupna 7 letnich gratów w 2013, niż exowe gry ?

Edytowane przez aphromo

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Właśnie wymieniłem PS3 na iXa. O ile obydwie konsole miałem już kilka razy, tak po dłuższym obcowaniu z PS3 przesiadka na iXa jest jak łyk spragnionego na pustyni. Pal licho gry, na obydwa sprzęty są fajne, ale szybkość menu, jego funkcjonalność, wygoda użytkowania jest na iXie wręcz porażająca względem PS3. Dystansując się od wszystkich tutejszych kłótni naprawdę nie rozumiem czemu konsola Sony jest aż tak ułomna pod tym względem. Rzeczy, które robię w 3 sekundy na iXie na PS3 zajmują tych sekund 15 albo i więcej. Totalny fail.

W sumie nic nowego, ale mając porównanie na świeżo widać to sto razy wyraźniej. Pod względem obsługi bliżej PS3 do Wii, niż do next (past?) genów.

Opublikowano

Chyba dla większości osób największym powodem wymiany PS3 na xboxa jest szybciej chodzące menu, nie licząc gier, deal with it

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

PS3 można porównać do posiadania pięknej upośledzonej dziewczyny. Podczas seksu czyli grania wszystko jest za(pipi)iście ale jeśli chcesz porobić coś innego wtedy zaczynają się problemy.

Opublikowano
Co do wojny sprzedażowej, to dziwi mnie tak bezkrytyczne podejście do sprawy RRoD, nieraz na tym forum widziałem posty o tym, jak to ktoś kupił "już trzecią 360tkę", no nie wiem, ja bym do tego na takim luzie nie podchodził.

Wydawało mi się, że RRoD-a już dawno mamy za sobą... Sam mam już prawie czteroletniego klocka i wciąż śmiga jak należy. Była 3-letnia gwara na to, kto nie korzystał ten frajer albo co. Nie mówiąc o tym, że równie dużą plagą był YLoD dla pierwszych serii PS3. Może pojawił się trochę później niż RRoD, przeszedł mniejszym echem, ale spośród trzech znajomych, co PS3 kupili krótko po premierze (i zgadnijcie czy zrobili to z powodu gier, czy właśnie samej marki), dwie konsole padły na amen już dwa lata temu. Oboje oczywiście kupili kolejną PS3 :).

Więc sorry, ale z mojego punktu widzenia to jest argument bez znaczenia. RROD nabił sprzedaż X'ów tak samo jak YLOD wymusił kupno nowych PS3. Zresztą wydawało mi się, że takie usterki raczej zniechęcają do kupna, niż nakręcają sprzedaż.

Opublikowano

RROD w bardzo dużej mierze nabił sprzedaż x'a, niektórzy kupowali nawet jeszcze po 3-4 razy tą konsole po następnym rrodzie co uważam za debilizm

Opublikowano

To nie lepiej było by odesłać na gwarancje ? Tym bardziej ze było 3 lata :), tak btw znasz osobiście takie osoby co kupowaly po 4 konsole czy tylko takie internetowe pierdo.lenie ze kolega kolegi ;)

Opublikowano

Kogo obchodzi, ze jakis pirat musial kupic wiecej niz jedna konsole ?

Opublikowano

Własnie dlatego ,że sporo było przerobionych x360 to gdy dostały RROD musiały zostac kupione nowe (nie oddane na gwarancje) - tak podbiło to sprzedaz ze wzgledu na łatwosc piracenia

Opublikowano

To nie lepiej było by odesłać na gwarancje ? Tym bardziej ze było 3 lata :), tak btw znasz osobiście takie osoby co kupowaly po 4 konsole czy tylko takie internetowe pierdo.lenie ze kolega kolegi ;)

Może nie po 4, ale 2-3 to niemal "norma". Więcej w tym temacie:

http://www.psxextreme.info/topic/73988-ile-miales-xboksow-360/page__st__100

M$ to naprawdę geniusze, pewnie w dziale sprzedaży mają tablicę z napisem RROD=$$$ :D

Opublikowano

Własnie dlatego ,że sporo było przerobionych x360 to gdy dostały RROD musiały zostac kupione nowe (nie oddane na gwarancje) - tak podbiło to sprzedaz ze wzgledu na łatwosc piracenia

No zapewne byla to masakryczna ilosc sztuk, czekam jak napiszesz ze chodzi o 10/20 milionow sztuk xD

Opublikowano

Ja mialem 3 xy ale tylko z tego wzgledu ze wolalem kupic nowego a starego sprzedac i naprawic. Pozniej mnie to w(pipi)ilo i juz nie kupilem wcale.

Opublikowano

Ja tam wolalem wyslac do naprawy i po dwoch tygodniach dostac sprzet z bonusami roznymi.

Opublikowano

Ja tam wolalem wyslac do naprawy i po dwoch tygodniach dostac sprzet z bonusami roznymi.

Zdjęciem i plakatem billa gatesa z autografem ?

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Wrong betonie - 4 gierki, padzik, kod na Live :) No ale jakby byla fotka z autografem to bym tez opierdzielil na Allegro :)

Opublikowano

Ja dostałem z padem, grą i zdrapką Golda na 3 miechy

Opublikowano

Ja oddalem do naprawy w sklepie w którym kupiłem, jeszcze sprzedawca mnie zmierzył wzrokiem kowboja i spytał ,, Niepiracona ? " ja ,, tak tak, przeciez gry u pana kupowałem,, dostałem po 3 dniach ale bez niczego. A ile tych Xbox 460 padlo na RRoDa, to nie mam pojecia, trzeba czekac, może Don lub Andrew jakas tabelke wyciagna.

Opublikowano

Jakbys zadzwonil na infolinie MS to bys mial fanty.

Opublikowano

Prawdziwy facet nie czyta instrukcji i tym podobnych (pipi)

Opublikowano

Moja pierwsza konsola byla zakupiona zaraz po premierze w EU. Numer telefonu znalazlem w necie.

Opublikowano

Ja oddalem do naprawy w sklepie w którym kupiłem, jeszcze sprzedawca mnie zmierzył wzrokiem kowboja i spytał ,, Niepiracona ? " ja ,, tak tak, przeciez gry u pana kupowałem,, dostałem po 3 dniach ale bez niczego. A ile tych Xbox 460 padlo na RRoDa, to nie mam pojecia, trzeba czekac, może Don lub Andrew jakas tabelke wyciagna.

Nie ma takich danych.

Opublikowano

I nigdy nie będzie - żadna firma nie będzie się "chwalić" takimi liczbami.

Opublikowano
EDGE wybiera listę 50 najlepszych deweloperów

Oprócz listy recenzji, w najnowszym numerze magazynu EDGE pojawiło się także zestawienie 50 najlepszych deweloperów. W tworzeniu zestawienia wzięto pod uwagę masę czynników. Od kreatywności i gier stworzonych do tej pory, poprzez innowację którą wprowadziło lub może wprowadzić dane studio aż po lekki wybieg w przyszłość co możemy od nich otrzymać. W taki sposób powstała lista, którą znajdziecie wraz z omówieniem w rozwinięciu...

Pierwsze miejsce zgarnęło Valve, które konsolowcom znane jest głównie z powodu średniego portu Orange Boxa oraz dobrego Portal 2 czy Left 4 Dead. Jednak na rynku gier PC Valve jest najbardziej znanym developerem (prawdopodobnie razem z Blizzardem), który oprócz tworzenia gier operuje platformą Steam. Miliony fanów wyczekują informacji o kolejnej odsłonie Half Life'a, żartując, że Gabe Newell nie potrafi liczyć do trzech. Aktualnie według pogłosek Valve pracuje nad silnikiem Source 2, który będzie dostępny na następnej generacji.

Drugie miejsce przypadło ekipie Mojang, która osobom Notcha Perssona wydała na świat fenomem PC-towy - Minecrafta. Posiadacze Xboksa 360 mogą samemu sprawdzić czy popularność tego tytułu idzie w parze z jakością. Jedni kwestionują fenomen gry, inni tylko ze zrozumieniem spoglądają na ten tytuł grając w inne tytuły. Jednak co królewskie trzeba oddać - Mojang rozruszało znacznie rynek PC-tów.

Ostatnie miejsce na podium przypadło Nintendo EAD, czyli głównej komórce tworzenia gier na konsole Nintendo. Główna komórka firmy znana jest z takich serii: Mario, Pikmin, Donkey Kong, The Legend of Zelda czy Star-Fox. Mimo lekkiego opuszczenia lotów ostatnimi czasy, wybór raczej nie podlegający kwestionowaniu.

A jak wygląda reszta zestawienia?

1. Valve

2. Mojang

3. Nintendo EAD

4. Platinum Games

5. Naughty Dog

6. Rockstar North

7. Bungie

8. From Software

9. Arkane Studios

10. Riot Games

11. Epic Games

12. Media Molecule

13. DICE

14. Kojima Productions

15. Irrational Games

16. ArenaNet

17. Blizzard

18. Rocksteady

19. Ubi Montreal

20. Bethesda

21. Double Fine

22. Terry Cavanagh

23. Thatgamecompany

24. Gearbox

25. 343

26. Firaxis

27. EA Canada

28. Bioware

29. Eidos Montreal

30. Playdead

31. Sony Online Entertainment

32. Crytek

33. Redlynx

34. Vlambeer

35. CCP

36. Telltale Games

37. Id Software

38. Ninja Theory

39. Quantic Dream

40. Codemasters

41. Criterion

42. Mossmouth

43. Harmonix

44. Sony Santa Monica

45. Capybara

46. Creative Assembly

47. Halfbrick

48. Wayforward

49. Jagex

50. Relic

taka ciekawostka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.