Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Trochę cyferek dla sonybotów podniecających się sprzedażą i vgchartzem

Czemu nie wrzucisz wyników sprzedaży WiiU?

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 374,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Konsoli, która jest na rynku od 2 miesięcy? A masz takie? Wg vgchartz konsola poszła w 2.58 miliona sztuk. Nintendoland i NSMB po 1.5 bańki.

Opublikowano

Trochę cyferek dla sonybotów podniecających się sprzedażą i vgchartzem

Mario Kart Wii 33 miliony

NSMB Wii 26,5 miliona

Smash Bros. Brawl 11,5 miliona

Super Mario Galaxy 10,5 miliona

Super Mario Galaxy 2 7 milionów

Zelda Twilight Princess 7 milionów

Donkey Kong Country Returns 6 milionów

Pohandlujcie z tym. Żaden ex z PS3 nie przekroczył 10 baniek. Wśród 5 najlepiej się sprzedających gier 4x CoD i GTA.

Jest rożnica pomiędzy sprzedażą gier a dodawaniem ogromnej ich ilości gratis do konsoli. Zobacz że takie hity które nie były bundlowane jak super maro galaxy, zelda, donkey kong mają problem z przekroczeniem 10 milionów.

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Żadna z tych gier nie była bundlowana na starcie

Opublikowano

Tak, next gena. Oto małe porównanie sprzedaży Wii i WiiU w analogicznym czasie:

245.4k - Wii sales for the week ending January 20st, 2007

039.4k - Wii U sales for the week ending January 19th, 2013

Co o tym sądzisz?

Opublikowano

A co mam sądzić? Nie interesuje mnie WiiU aż do jesieni

Opublikowano

WiiU ma na razie lepszy start od ps3 i x360.

To nie jest jakiś wielki wyczyn mieć lepszy start od PS3 :P

Opublikowano

Jeśli patrzeć na pierwsze 2 lata na rynku ps3 i x360 to wtedy konsola sony miała lepszy start.

Opublikowano

Ale to nie z X360 o drugie miejsce Sony chciało walczyć

Opublikowano

Wii miało najlepszy start w historii konsol i przynosiło więcej zysku niż produkcja narkotyków więc ps3 w cenie 600$ było z góry na straconej pozycji.

Opublikowano

I myślisz, że w 2006 roku Sony było tego swiadome?

Opublikowano

"Sony chciało", "Sony było świadome", nie no, pogratulowałbym wtyków w tak dużej firmie, gdyby te teksty nie były tak bzdurne.

Ile razy by nie powtórzyli tego internetowi geniusze, to nadal będzie debilny sposób wymierzania sukcesu - tylko poprzez bezwzględną ilość sprzedanych konsol. Dlaczego to by miał być wyznacznik? Konsola to nie jest telewizor, że możesz go sprzedać albo nie sprzedać i tyle. Dla producentów to jest dopiero początek zarobków.

Dlaczego "Sony" miałoby "chcieć" mieć "pierwsze miejsce" w wyściu o nic nieznaczącą cyferkę, która jara tylko ignorantów z sieci? Co im to da? Firmy myślą o pieniądzach, a ile pieniędzy jest z czego, to wszyscy wiedzą. Mimo to z jakiegoś powodu niektórzy ciągle lubią sobie wyobrażać, że nadrzędnym celem firm jest to, co w ich wizji, czyli opchnąć jak najwięcej sztuk konsoli i tylko to się liczy.

W rzeczywistości nie da się powiedzieć o żadnym "pierwszym miejscu", "drugim miejscu", bo to nie jest celem. Czy wy jak sobie żyjecie to macie zamiar być na "pierwszym miejscu na Ziemi" w jakiejś cyferce, czy po prostu chcecie spełniać własne potrzeby?

W ostatnim roku schodziło tak mało Wii i gier, że Nintendo popadło w najgorszy kryzys w swojej historii. Co wtedy mieli z tego, że internetowi znawcy sobie pisali o pierwszym miejscu?

Edytowane przez ogqozo

Opublikowano

1 miejsce=ilosc sprzedanych konsol, a ilosc sprzedanych konsol= sprzedaz gier, a to sie przeklada na zyski.

Idac Twoim tokiem rozumowanie N moze miec w tylku, ze sprzeda tysiac konsol na swiecie, a Sony 2 tysiace.

Ostatni rok, to ten rok w ktorym juz kazdy czekal na wiiu? A na horyzoncie brak nowej Zeldy czy Mario.

Ps3 ssalo na poczatku batona, bo nie bylo gier- tutaj tlumaczyli sie trudnoscia cella.

Edytowane przez luck1985

Opublikowano

Trzeba przyznać że Wii było najbardziej dochodowe z całej trójki, mieć zysk na sprzedanej konsoli to coś o czym Sony czy MS mogą tylko pomarzyć. W dodatku ich gry się znakomicie sprzedają, więc z

Wii Nintendo musiało być zadowolone. Zresztą pozostali giganci również coraz mocniej koncentrują się na innych segmentach rynku, jak kontrolery ruchowe itp.

Opublikowano

Jest oczywistą sprawą, że chodzi o udział w rynku oraz liczbę sprzedanych jednostek. Ale niezawodny ogqozo przyszedł i napisał kilka oczywistych rzeczy. O których nikt nie posze, bo są... oczywiste. Ale dzięki, dzięki. Co prawda, jak zwykle, bezużytecznie, ale i tak dzięki. Wklej jeszcze podręcznik do czytania ze zrozumieniem i Twoja wypowiedź będzie kompletna

Opublikowano

Greg, twoje wypowiedzi w stylu "Sony chciało walczyć" i "Sony było świadome" ewidentnie wskazują na to, że nie rozumiesz tych oczywistych rzeczy. Tutaj nie ma żadnej oczywistości, jest A albo B.

G: Sony chciało to i to

O: Oczywiste, że nie chciało.

G: Nie no, oczywiste, nie musisz tego tłumaczyć, bla bla bla, niezawodny ogqozo, paczcie jaki ze mnie cynik, bla bla.

Kurde o to chodzi w całych twoich wypowiedziach, które idą w setki. Są one bzdurne poprzez to założenie. Nie możesz na to tak po prostu odpowiedzieć "tak, to oczywiste", to absurd... a zresztą, kogo ja oszukuję, jesteśmy w internecie w temacie o wojenkach konsolowych, wszystko możesz.

Edytowane przez ogqozo

Opublikowano

Trzeba przyznać że Wii było najbardziej dochodowe z całej trójki, mieć zysk na sprzedanej konsoli to coś o czym Sony czy MS mogą tylko pomarzyć. W dodatku ich gry się znakomicie sprzedają, więc z

Wii Nintendo musiało być zadowolone. Zresztą pozostali giganci również coraz mocniej koncentrują się na innych segmentach rynku, jak kontrolery ruchowe itp.

I taki MS skupil sie na kinekcie- bo przeciez to dalo wii 1 miejsce. Brakuje mi tego agresywnego uderzenia jakie bylo na wejsciu X360. Kupowanie firm, promocja marek, gierki wychodzily, sony tracilo exy. To bylo mistrzostwo swiata. Na chwile obecna jest slabo u X360. Na nowa Forze nie licze, Horizon dala rade, Halo 4 juz mamy, dojdzie tylko nowy GOW i to tyle w temacie.

W sumie Ps3 dostanie jeszcze TLOU.

Chyba sony zaczelo wydawac stare gry z dopiskiem HD? Kolejny biznes na ktorym chca zarobic, brak pomyslow i wyciaganie kasy z DLC.

Opublikowano

Ok, wyjaśnienie dla ogqozo.

Pytając o to, czy Sony było świadome czym jest Wii chodziło mi o to, że mając w pamięci sukces PS2 i PSX raczej nie nastawiało się na tak dramatyczne zmniejszenie swojego udziału w rynku kosztem konkurencji. Świadczą o tym i wypowiedzi ówczesnych szefów Sony, zwolnienie Kutaragiego, ostre i nieskoordynowane ruchy (typu Home), zmiana kierownictwa i wreszcie zmiana polityki dotyczącej PS3. To jest chyba jasne. Dokładnie o to samo chodzi mi o walkę z Xboxem o drugie miejsce. Czyli o dużo mniejszy udział w rynku niż w poprzednich latach.

Sorry stary, ale nie będę Ci tłumaczył oczywistych rzeczy tylko dlatego, że wolniej łapiesz

Opublikowano

I taki MS skupil sie na kinekcie- bo przeciez to dalo wii 1 miejsce. Brakuje mi tego agresywnego uderzenia jakie bylo na wejsciu X360. Kupowanie firm, promocja marek, gierki wychodzily, sony tracilo exy. To bylo mistrzostwo swiata. Na chwile obecna jest slabo u X360. Na nowa Forze nie licze, Horizon dala rade, Halo 4 juz mamy, dojdzie tylko nowy GOW i to tyle w temacie.

W sumie Ps3 dostanie jeszcze TLOU.

Chyba sony zaczelo wydawac stare gry z dopiskiem HD? Kolejny biznes na ktorym chca zarobic, brak pomyslow i wyciaganie kasy z DLC.

w sumie to ps3 dostanie jeszcze pare innych ekskluzywnych tytułow poza tlou

zdaje sie że xboty doczekały sie swojego mendrka

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

Ta tabelka już była więc nie zabłyśniesz w towarzystwie :(

Tabelka była kilka ze 3 miesiące temu więc dużo osób myślało że mała liczba preorderów wynika z niedawnej premiery gears of war 3. Tymczasem 9 tygodni przed premierą GOW Judgment ma zaledwie 70 tysięcy preorderów a GOW 3 miało w tym samym czasie prawie milion.

Miesiąc po premierze NPD zweryfikuje VGC. Na 99% jest mniej niż GoW 3, ale wątpię, żeby ten wykres miał cokolwiek wspólnego z rzeczywistością.

Opublikowano

Pamiętasz jak sprzeczaliśmy się jaki procent dywizji microsoftu Entertainment and Devices stanowi x360. Nareszcie zostało to wyjaśnione, x360 stanowi około 1/3.

The Entertainment and Devices Division, which includes the Xbox, posted revenue of $3.77 billion, down from $4.24 billion a year ago.

"Xbox 360 platform revenue decreased $1.1 billion or 29%, due mainly to lower volumes of consoles sold and lower video game revenue, offset in part by higher Xbox LIVE revenue," said Microsoft in a statement.

3pdv12.jpg

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Szkoda, że w takich zestawieniach ludzie nie do końa rozumieją, że mamy już końcówkę generacji i raczej trudno o to aby konsola wróciła do formy sprzedażowej sprzed dwóch/trzech lat.

M$ mistrzowsko zakombinował z Kincetem i choć słynny Project Natal nie okazał się takim cudem to i tak opchnięto stosownie dużą ilość kontrolerów i konsol w zestawach. Dzięki temu też przedłużono żywot i dobrą sprzedaż X360. W latach 2010/2011 konsola świetnie schodziła ze sklepowych zapasów. Także promocja była bardzo dobra.

Andrew: ja uważam, że Microsoft osiągnął już swój cel z X360 i obecny stan rzeczy był przez nich (może) przewidziany.

Edytowane przez Nemesis US

Opublikowano

Pamiętasz jak sprzeczaliśmy się jaki procent dywizji microsoftu Entertainment and Devices stanowi x360. Nareszcie zostało to wyjaśnione, x360 stanowi około 1/3.

The Entertainment and Devices Division, which includes the Xbox, posted revenue of $3.77 billion, down from $4.24 billion a year ago.

"Xbox 360 platform revenue decreased $1.1 billion or 29%, due mainly to lower volumes of consoles sold and lower video game revenue, offset in part by higher Xbox LIVE revenue," said Microsoft in a statement.

3pdv12.jpg

Skąd wziąłeś te 1/3?

Jeśli X360 przyniósł przychody o 1.1 mld $ niższe i to jest spadek o 29%, to 100% rok temu musiało wynosić ok. 3.7 mld $. z 4.2 mld $.

I co niby wygrałeś? Ja tylko pisałem, że nie wiadomo jaka część zysków i przychodów E&D to Xbox, bo Microsoft ma w E&D inne jeszcze produkty.

Jednak dalej nie wiadomo jaki % to Xbox, bo revenue to w tym wypadku "przychód", a jeśli np. X360 przyniósł w tym kwartale X mld $ "przychodu", a inne części składowe przyniosły same "straty", to i przychód będzie jako całość pomniejszona = jeśli nie wiadomo co i jakie przynosi: przychody, zyski i straty, to dalej nie można niczego policzyć.

Tak więc, znowu miałem rację, a Ty znowu się myliłeś.

Jakoś przez 7 lat nikt się na neogafie nie doliczył ile % z E&D to Xbox. Twoja kulawa matematyka w tym względzie nic nie zmieni.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Mnie ciekawią roczne wpływy na konto firmy z Redmond z samego pakietu Xbox Live. Nie wiem tylko jaki % użytkowników X360 korzysta z tej usługi. Pamiętam te śmieszne przechwałki lamusów z Sony o 70 mln kont PSN, z czego konsola może ich mieć 16. A ludzie zakładali te konta, żeby mieć gry ze składki PSN.

Microsoft zarabia nawet na sprzedanych egzemplarzach dzięki Xbox Live. Sony niby też dzięki PS Plus ale w tym przypadku usługa jest opcjonalna.

Edytowane przez Nemesis US

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.