Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Uncharted 2 to narazie gra generacji.

Co tam jest takiego na miarę gry generacji? Strzelanie z kapiszonów (a nie rozwalenie na 1000 kawałków) czy skakanie nie wymagające krzty skilla?

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Dokładnie

Bardzo mi się podobał Uncharted 2(za jakis czas 3 kupię),ale bez przesady że gra generacji. Tak samo GTA IV,żadne GOTG

Edytowane przez Lionel

Opublikowano

Kwestia gustu.

Opublikowano

d3f3b046490c9.png

Brawo sonoklapku, dajesz mi minusa za to, że moim zdaniem nowy Killzone nie odbiega zbytnio jakościowo od super-pokazówki UE4 reklamującej silnik :]

Widać cię nie zrozumiał.

Opublikowano

Uncharted 2 generacji, dobre żarty, gra jest bdb i to wszystko, strzelanie bez większego polotu, a skakanie i wspinaczka to tak samo "super" jak w AC wszystko samo sie robi...

Natomiast U3 jest w porównaniu do U2 jest słabe i nudne jak flaki z olejem, ukonczylem jakoś miesiąc temu może mniej i żadna, ale to żadna scena nie zapadła mi w pamięci

Na grę generacji już bardziej pasuje RDR ;) a patrząc przez pryzmat akcji to nic nie pobije serii gears of war

W sumie i tak wszystko odnosnie GOTG wyjaśni sie po premierze GTA V

Edytowane przez kubson

Opublikowano

Grubasek z Filmwebu został dziś moim nowym idolem. Dawno nie widziałem tylu betonów i takiego bólu pupy w komentarzach. Linka nie dam bo regulamin, wpiszcie sobie w goglach

TOP GIER WIDEO: Dlaczego konsole są lepsze niż PC

Dla większości z nas to oczywiste oczywistości, ale myślę że dobrze jest od czasu do czasu przypomnieć ludziom że PC to nie jedyna platforma do gier. No i ten żarcik o Xboxie, pyszne! ;)

Opublikowano

Co tam jest takiego na miarę gry generacji? Strzelanie z kapiszonów (a nie rozwalenie na 1000 kawałków) czy skakanie nie wymagające krzty skilla?

Nie od dziś wiadomo, że granie w piłkę ciałami szarańczy jest lepsze.

A tak poważnie, w U2 wszystko zagrało, świetna opowieść, piękna grafika, genialny filmowy gameplay, do tego naprawdę spoko multiplayer. Nic lepszego już ND wydać nie mogło :)

Opublikowano

Więc która konsola tej generacji (Waszym zdaniem) zaproponowała Wam lepszą opcję jeśli chodzi o całokształt ?

Edytowane przez Drug Cloud

Opublikowano

@aux 

Tylko u nas w Polsce tak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o gry (wszyscy kochają pc, bo metin i piratebay, no jest jeszcze majnkraft) czy reszta świata też tak ma ?

@Drug Cloud

Ponieważ głównie gram w multi i gry multiplatformowe to xbox. Lecz dla graczy single player, szczególnie od 2009 roku myślę, że ps3 jest lepsze (dla mnie to dobra konsola jako uzupełnienie).

Opublikowano

Nie od dziś wiadomo, że granie w piłkę ciałami szarańczy jest lepsze.

A tak poważnie, w U2 wszystko zagrało, świetna opowieść, piękna grafika, genialny filmowy gameplay, do tego naprawdę spoko multiplayer. Nic lepszego już ND wydać nie mogło :)

Te notoryczne skrypty w których coś się zawala po raz trzysta dwunasty to ten genialny filmowy gameplay?

Prawda jest taka że poza grafiką i postaciami (Drake w szczególności) ta gra nie wyróżnia się niczym.

- strzelaniny to poziom Kane & Lynch i Army of Two czyli jedna wielka kapiszonowa drętwota

- na dodatek ich ilość jest zbyt duża, ile razy miałem sytuacje kiedy mówiłem sobie pod nosem "boże znów".

- kretyńskie projekty przeciwników, mam tu na myśli zarówno terminatorów przyjmujacych na klatę i łeb więcej ołowiu niż Boomer z Gears of War jak i mutantów z końca gry

- elementy platformowe to ten sam poziom co Assassin's Creed - w sam raz by przypadkiem żaden dałn nie spadł

- świetna opowieść, w której na końcu

Lazarevic wypija żywicę i staje się nieśmiertelny, NIGGA PLEASE

Ot i cała różnorodność gameplayu. Aha czekaj, zapomniałem o zagadkach w ilości... nie wiem, trzech może czterech w ciągu całej gry?

Najbardziej przereklamowana gra Playstation 3, a z Naughty Dog tacy mistrzowie gameplayu, jak z EA dobry wydawca.

Opublikowano

Więc która konsola tej generacji (Waszym zdaniem) zaproponowała Wam lepszą opcję jeśli chodzi o całokształt ?

Patrząc całościowo przez pryzmat dobiegającej końca generacji to zdecydowanie stwierdzam że PS3 po mimo swych bolączek.

Opublikowano

Wara od U2! Nie wiem czy to najlepsza gra tej generacji.. ale zdecydowanie jedna z najlepszych (a, że nie każdemu się spodobała... to chyba oczywiste.. nie ma chyba takiej rzeczy, która podoba się każdemu).

To jak dla mnie jedna z bardzo niewielu (lub nawet jedyna) gier na PS3, której z czystym sumieniem mógłbym wystawić pełne 10/10 (przynajmniej jak na swoje czasy).

Edytowane przez Emet

Opublikowano

10/10 powiadasz,czyli gra idealna pozbawiona wad itd i na pewną ta gra jest Uncharted 2? No kurna nie ma takiej gry idealnej,jest to niemożliwe

Edytowane przez Lionel

Opublikowano

Jak na razie gra generacji to RED DEAD REDEMPTION. Handlujcie z tym. 

Zaraz za RDR jest U2. 

A na trzecim miejscu B: Infinite. 

Opublikowano

PS3. Dużo fajnych gierek, darmowe multi, PS+ i oczywiście Uncharted 2 - gra generacji.

@aux 

Tylko u nas w Polsce tak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o gry (wszyscy kochają pc, bo metin i piratebay, no jest jeszcze majnkraft) czy reszta świata też tak ma ?

Na kompach ludzie grają na całym świecie, ale u nas i generalnie na wschodzie, PC ma dużą przewagę. I jeszcze to agresywne podejście do konsolowców że głupki, to mnie wkurza najbardziej.

Opublikowano

2006-2012 X360

2013 PS3

Opublikowano

10/10 powiadasz,czyli gra idealna pozbawiona wad itd i na pewną ta gra jest Uncharted 2? No kurna nie ma takiej gry idealnej,jest to niemożliwe

-__- To powiedz mi w takim razie po co jest ocena 10 skoro nie można jej wystawić żadnej grze?

Opublikowano

Może się źle wyraziłem.

Ocena 10 powinna być zarezerwowana dla gry idelnej,dla gry która wybija się zdecydowanie na tle innych produkcji,jest czymś innym,innowacjnym no z całym szacunkiem ale Uncharted 2 taka gra nie jest.

Tak jak pisałem Uncharted 2 jest dla mnie gra na 8+

Edytowane przez Lionel

Opublikowano

Żadna część Uncharted na pewno nie jest grą generacji, każda część ma pełno wad, a to skrypt nie zadziała, a to  hitboxy nie wiadomo jak są poustawiane (tak, grałem w całą trylogię za jednym zamachem).

Skłaniałbym się bardziej ku RDR ze względu na kilka czynników: dość realistyczną budowę świata, wyrazistych bohaterów, nie nużący gejmplej. Dodatkowo jest to też multiplatforma, więc bardziej tutaj pasuje określenie: gra generacji (a nie ex). Jest to jednak tylko moja własna opinia , bo przecież nie każdemu może pasować dziki zachód.

Biorąc jednak pod uwagę całokształt i serię: zdecydowanie Mass Effect, ale znowu nie każdy lubi klimaty space-opera.

I tak dalej...

Powyższe tytuły są moimi prywatnymi "dziesiątkami", tak jak Dig, Pierwszy Deus Ex, System Shock 2, Wrota Barldura.

Każdy z nas ma ulubione gry, każdy też w grach zwraca uwagę na inne składowe danego tytułu.

Dla jednego może być to seria Halo czy GeoW, dla innego Uncharted, ktoś może rzucić też Guild Wars 2 :)

Edytowane przez Andreal

Opublikowano

Ale z Was zgrywusy. Przecież wiadomo, że grą generacji jest Portal 2. Czy ta gra ma jakieś wady?? Nope. Czyli -> GOTG :D

Opublikowano

Tylko szkoda, że wielu rzeczy pokazywanych przed premierą jednak w tej grze nie zaimplementowali.

Dobrze, że przypomniałeś, trzeba będzie jeszcze raz przejść :)

Opublikowano

Grubasek z Filmwebu został dziś moim nowym idolem. Dawno nie widziałem tylu betonów i takiego bólu pupy w komentarzach. Linka nie dam bo regulamin, wpiszcie sobie w goglach

TOP GIER WIDEO: Dlaczego konsole są lepsze niż PC

Dla większości z nas to oczywiste oczywistości, ale myślę że dobrze jest od czasu do czasu przypomnieć ludziom że PC to nie jedyna platforma do gier. No i ten żarcik o Xboxie, pyszne! ;)

nie wiem czy mam brać na serio ten film, ale jak ktoś mi sugeruje aby kupic ps3 bo wtedy bede mogł kupić mac'a i lansowac sie w starbuck ( i mówi to lokaty spaslak) to mam ochote (pipi)nac go w twarz.

Opublikowano

No więc...

Patrząc całościowo przez pryzmat dobiegającej końca generacji to zdecydowanie stwierdzam że PS3 po mimo swych bolączek.

PS3. Dużo fajnych gierek, darmowe multi, PS+ i oczywiście Uncharted 2 - gra generacji.

... cóż więcej mógłbym dodać? Hmm... W sumie na korzyść PS3 przemawia głównie:

- lepsza usługa online: to przede wszystkim najlepsza usługa abonamentowa na konsolach, czyli PS+ która miażdży nędzną ofertę Xbox Gold! (niektórzy wolą nawet nie porównywać ich, taka przepaść je dzieli); to prawdziwie DARMOWA usługa online, prawdziwie free-to-playowe gry jak DCUO, DUST514 czy PS Home które obecnie rozrosło się do wielkiej platformy gier i socjalu; to świetne promocje wielkich gier po ich premierze  w stylu Farcry 3 za 134 PLN czy Tomb Raider za 120 PLN i to dla wszystkich (a nie tylko dla abonentów); to usługi wspierające i unifikujące sprzęty m. in. PS Vita czy PS Portable (poprzez np. Adhoc Party, Cross Play, Remote Play, Cross Buy czy wspólna usługa PS+). Bo Playstation to wiele konsol, które żyją w swoistej symbiozie. Nie podłączysz PSP do X360. Za to świetnie poradzi sobie z Twoim PS3. Oczywiście solidna obsługa grania po sieci. A na koniec dostęp do biblioteki klasyków - z PSOne i PS2. To swoista skarbnica świetnych gier, które dziś nawet często trudno dostać na aukcjach, że o rozsądnych cenach nie wspomnę. Front Mission 3 po 19 PLN? Vagrant Story za 22 PLN? Tak, te potężne tytuły za psie pieniądze to nie tylko wspomnienia, ale nadal świetne gry. Sam takiego Front Missiona z 7 razy na okrągło przeszedłem - on się chyba nigdy nie nudzi :)

- wyżej ocenione gry na wyłączność: nie ma co ukrywać, wyjątkowość danej konsoli najmocniej określa biblioteka gier, która często jest głównym powodem zakupu. Obecnie mamy zalew multiplatform, ale pośród nich dwa studia kontynuują również politykę tytułów na wyłączność, robionych przeważnie przez wewnętrzne i świetnie znające niuanse sprzętowe studia. To oczywiście Nintendo i Sony. To przynosi swoje skutki - w październiku zeszłego roku podliczyłem liczbę wszystkich ex'ów na obu konsolach ze średnią ocen powyżej 79, i wychodziło 61-52 na korzyść PS3. Od tamtej pory sytuacja niewiele się zmieniła - wyszły Halo 4 i Forza Horizon na X360, na Sony zaś oceny powyżej 79 otrzymały Ni no Kuni i God of War Ascention, natomiast Gears of War Judgement 79 na MC, więc sorry Batory. Poza tym w zestawieniu X360 i PS3 to właśnie konsola Sony posiada: najwyżej ocenioną grę AAA na wyłączność na MC - Uncharted 2, oraz najwyżej ocenioną grę z cyfrowej dystrybucji - Journey. Uncharted 2 i Journey mogą się poszczycić wieloma nagrodami, których w tej ilości próżno szukać u konkurencji z Redmont. Pomijam już fakt, że większość ekskluzywnych gier na X360 wyszła w pierwszych latach jego życia (a więc nieco się zestarzały), zaś na PS3 wychodzi spora liczba co roku. Na X360 w dwóch poprzednich latach ich liczba to było zwykle 4, w tym roku to aż 1 (JEDEN) ze średnią ocen nie przekraczających 80 na MC. Na PS3 w ostatnich dwóch latach liczba ex'ów przekraczała dwucyfrową liczbę, zaś w tym roku nadal jest ich też około 10, i to nie zwykłe zapychacze, a prawdziwe hity pokroju Ni no Kuni, God of War: Ascention, czy świetnie zapowiadające się Beyond: Two Souls czy bardzo mocno wyczekiwane The Last of Us.  A multiplatformy? Jak to multiplatformy - raz lepsze na tej, a raz lepsze na tamtej konsoli. Nie ma reguły, acz naprawdę rzadko zdarza się by gdzieś tytuł był niegrywalny z powodu różnic. Niemniej to PS3 często posiada ekskluzywne materiały np. dodatkowe stroje i lokacje w Red Dead Redemption, czy więcej aren, postaci i fatality w Mortal Kombat 2011. Wybrać wersję z niewidoczną dla oka różnicą w grafice, czy z większą ilością grywalnego contentu? Hm, dla mnie wybór jest prosty.

- lepsze traktowanie klientów: jako posiadacz konsoli lubię gdy jej producent nie traktuje mnie jak frajera który kupił ją bo jest maniakiem gier. Sony w tej generacji zadbało m. in. o rynki lokalne. To oznacza, że nie traktuje Polski jako trzeciego świata. Nie każe Polakom przez 3/4 trwania generacji udawać, że żyją w sławnym hotelu w USA czy w chatce na Pago Pago, by mogli oni korzystać z usługi online. Organizuje turnieje i wydarzenia, wynajmuje profesjonalną i ugodową pomoc techniczną (przekonałem się o tym, gdy po pewnym czasie korzystania z usług pomocy technicznej Playstation, zadzwoniłem do help deska EA Polska - do tamtej chwili myślałem że poziom usług Sony jest normą u wszystkich), nie wciska im na starcie zepsutej konsoli która potem tkwi po kilka razy z rzędu w serwisie, dba o profile społecznościowe na Twitterze czy Facebooku często rzucając tam różne promocyjne kody i organizując konkursy. Współpracuje z serwisami typu PPE.pl gdzie podczas tzw. "piątków z Vitą" można się bardzo łatwo obłowić, albo sponsoruje nagrody na tzw. spotkaniach Vitowców organizowanych przez mypsvita.pl. Co robi MS? Spróbujcie zapytać o Xbox Fun Day i sami się dowiecie jakie mają zdanie o Polakach i gdzie ich mają. Ponadto to PS3 zaczęło bardzo profesjonalnie lokalizować gry - zatrudnianie gwiazd pokroju Lindy, Englerta, Boberka, Jandy czy Lubaszenki w grach na konsole (w tym grach dla dzieci), sprawia że to wspaniały prezent dla tych którzy nie chcą tracić nic z akcji patrząc na napisy czy słuchając amerykańskich dialogów z akcentem tak dziwnym, że nawet lingwiści mieliby problemy z przetłumaczeniem. To przełożyło się na wyniki - PS3 panuje w Europie (w tym w Polsce) i Japonii (na dwóch z trzech wielkich rynków sprzedaży gier), mimo rocznej przewagi w premierze konkurencji z Redmont, dogoniło ich przed końcem generacji, a wg. niektórych danych nawet przegoniło. A przecież żyję w Europie i żyję w Polsce. Fajnie, że więcej graczy wokół mnie ma tą samą konsolę co ja, chociażby dlatego że rynek wtórny, że więcej ludzi z lepszymi pingami po sieci, więcej ludzi z którym mogę o tym pogadać, ect.

Także w skrócie... Drogi Xbocie, byłeś w tej generacji mocną konkurencją (bo twój poprzednik zwinął się dosyć szybko z pola walki), ale ostatecznie...

46139_12_27_2012_8_46_57_AM_-_15-three-s

Ps. Post ten może wywołać ostry ból tyłka nie potrafiących pogodzić się z bolesną prawdą posiadaczy Xboxa360 i osób mających dziwny uraz do Sony. Możliwa duża ilość minusów. Jak wiadomo bowiem dziś prawda nie w oczy, a właśnie poniżej pleców boli.

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

- lepsza usługa online: to przede wszystkim najlepsza usługa abonamentowa na konsolach, czyli PS+ która miażdży nędzną ofertę Xbox Gold! (niektórzy wolą nawet nie porównywać ich, taka przepaść je dzieli); to prawdziwie DARMOWA usługa online, prawdziwie free-to-playowe gry jak DCUO, DUST514 czy PS Home które obecnie rozrosło się do wielkiej platformy gier i socjalu; to świetne promocje wielkich gier po ich premierze  w stylu Farcry 3 za 134 PLN czy Tomb Raider za 120 PLN i to dla wszystkich (a nie tylko dla abonentów); to usługi wspierające i unifikujące sprzęty m. in. PS Vita czy PS Portable (poprzez np. Adhoc Party, Cross Play, Remote Play, Cross Buy czy wspólna usługa PS+). Bo Playstation to wiele konsol, które żyją w swoistej symbiozie. Nie podłączysz PSP do X360. Za to świetnie poradzi sobie z Twoim PS3. Oczywiście solidna obsługa grania po sieci. A na koniec dostęp do biblioteki klasyków - z PSOne i PS2. To swoista skarbnica świetnych gier, które dziś nawet często trudno dostać na aukcjach, że o rozsądnych cenach nie wspomnę. Front Mission 3 po 19 PLN? Vagrant Story za 22 PLN? Tak, te potężne tytuły za psie pieniądze to nie tylko wspomnienia, ale nadal świetne gry. Sam takiego Front Missiona z 7 razy na okrągło przeszedłem - on się chyba nigdy nie nudzi :)

Nie jest lepsza. Mylisz w swojej prosto z Korei Północnej propagandzie jakość techniczną usługi od oferty. Jeżeli nie potrafisz dostrzec tej różnicy to nie mógłbyś pracować w telekomunikacji ani chwili. Miażdżąca oferta PS+ to osobny temat, który cały czas plączesz z jakością online. Otóż na PS3 pomimo poprawy, technicznie odbiega ona od Xbox Live, co mógłbyś rzetelnie powiedzieć, gdybyś spędził z nim przynajmniej miesiąc. Nie zrobiłeś tego więc nie wdając się w puste argumenty, shut the fuck up. Nie wiesz nic o jakości XBLA a piszesz o niej najwięcej. Płatna? Tak, ale nie stanowi to żadnego problemu dla ludzi, patrząc na twoje ulubione cyfry. Miażdżąca większość aktywnych użytkowników ma usługę wykupioną i po zakończeniu abonamentu robi to dalej.

- wyżej ocenione gry na wyłączność: nie ma co ukrywać, wyjątkowość danej konsoli najmocniej określa biblioteka gier, która często jest głównym powodem zakupu. Obecnie mamy zalew multiplatform, ale pośród nich dwa studia kontynuują również politykę tytułów na wyłączność, robionych przeważnie przez wewnętrzne i świetnie znające niuanse sprzętowe studia. To oczywiście Nintendo i Sony. To przynosi swoje skutki - w październiku zeszłego roku podliczyłem liczbę wszystkich ex'ów na obu konsolach ze średnią ocen powyżej 79, i wychodziło 61-52 na korzyść PS3. Od tamtej pory sytuacja niewiele się zmieniła - wyszły Halo 4 i Forza Horizon na X360, na Sony zaś oceny powyżej 79 otrzymały Ni no Kuni i God of War Ascention, natomiast Gears of War Judgement 79 na MC, więc sorry Batory. Poza tym w zestawieniu X360 i PS3 to właśnie konsola Sony posiada: najwyżej ocenioną grę AAA na wyłączność na MC - Uncharted 2, oraz najwyżej ocenioną grę z cyfrowej dystrybucji - Journey. Uncharted 2 i Journey mogą się poszczycić wieloma nagrodami, których w tej ilości próżno szukać u konkurencji z Redmont. Pomijam już fakt, że większość ekskluzywnych gier na X360 wyszła w pierwszych latach jego życia (a więc nieco się zestarzały), zaś na PS3 wychodzi spora liczba co roku. Na X360 w dwóch poprzednich latach ich liczba to było zwykle 4, w tym roku to aż 1 (JEDEN) ze średnią ocen nie przekraczających 80 na MC. Na PS3 w ostatnich dwóch latach liczba ex'ów przekraczała dwucyfrową liczbę, zaś w tym roku nadal jest ich też około 10, i to nie zwykłe zapychacze, a prawdziwe hity pokroju Ni no Kuni, God of War: Ascention, czy świetnie zapowiadające się Beyond: Two Souls czy bardzo mocno wyczekiwane The Last of Us.  A multiplatformy? Jak to multiplatformy - raz lepsze na tej, a raz lepsze na tamtej konsoli. Nie ma reguły, acz naprawdę rzadko zdarza się by gdzieś tytuł był niegrywalny z powodu różnic. Niemniej to PS3 często posiada ekskluzywne materiały np. dodatkowe stroje i lokacje w Red Dead Redemption, czy więcej aren, postaci i fatality w Mortal Kombat 2011. Wybrać wersję z niewidoczną dla oka różnicą w grafice, czy z większą ilością grywalnego contentu? Hm, dla mnie wybór jest prosty.

Widzisz, patrzysz na te tytuły, na które chcesz. Journey jest najwyżej ocenianą grą w cyfrowej dystrybucji, a to na XBLA jest ich więcej. Ja na to uwagi nie zwracam, bo w indie gram naprawdę mało i nawet nie biorę tego pod uwagę, ale znowu omijasz jedą z większych wad PS3 - multiplatformy. Zdecydowaną większość z nich w tej generacji ograłem na PS3 i nie powiem, żebym tego żałował, ale grałem ze świadomością najgorzej wyglądającej wersji. Przytoczyłeś przykład RDR'a, który jest jednym z nich. W tym przypadku dzięki potężnej immersji, zapomniałem o tym, lecz większość multiplatform wygląda gorzej i trzeba wspomagać się kalibracją TV. Nie mniej przypadki gier z niższą rozdzielczością można mnożyć, a wiąże się to niestety z rozmytym obrazem. Dopiero teraz, przy końcu generacji wersje te są niemal identyczne, ale jeszcze 2 lata temu DS2, który na obu platformach wyglądał tak samo był wyjątkiem i przywitałem go z ogromną ulgą.

- lepsze traktowanie klientów: jako posiadacz konsoli lubię gdy jej producent nie traktuje mnie jak frajera który kupił ją bo jest maniakiem gier. Sony w tej generacji zadbało m. in. o rynki lokalne. To oznacza, że nie traktuje Polski jako trzeciego świata. Nie każe Polakom przez 3/4 trwania generacji udawać, że żyją w sławnym hotelu w USA czy w chatce na Pago Pago, by mogli oni korzystać z usługi online. Organizuje turnieje i wydarzenia, wynajmuje profesjonalną i ugodową pomoc techniczną (przekonałem się o tym, gdy po pewnym czasie korzystania z usług pomocy technicznej Playstation, zadzwoniłem do help deska EA Polska - do tamtej chwili myślałem że poziom usług Sony jest normą u wszystkich), nie wciska im na starcie zepsutej konsoli która potem tkwi po kilka razy z rzędu w serwisie, dba o profile społecznościowe na Twitterze czy Facebooku często rzucając tam różne promocyjne kody i organizując konkursy. Współpracuje z serwisami typu PPE.pl gdzie podczas tzw. "piątków z Vitą" można się bardzo łatwo obłowić, albo sponsoruje nagrody na tzw. spotkaniach Vitowców organizowanych przez mypsvita.pl. Co robi MS? Spróbujcie zapytać o Xbox Fun Day i sami się dowiecie jakie mają zdanie o Polakach i gdzie ich mają. Ponadto to PS3 zaczęło bardzo profesjonalnie lokalizować gry - zatrudnianie gwiazd pokroju Lindy, Englerta, Boberka, Jandy czy Lubaszenki w grach na konsole (w tym grach dla dzieci), sprawia że to wspaniały prezent dla tych którzy nie chcą tracić nic z akcji patrząc na napisy czy słuchając amerykańskich dialogów z akcentem tak dziwnym, że nawet lingwiści mieliby problemy z przetłumaczeniem. To przełożyło się na wyniki - PS3 panuje w Europie (w tym w Polsce) i Japonii (na dwóch z trzech wielkich rynków sprzedaży gier), mimo rocznej przewagi w premierze konkurencji z Redmont, dogoniło ich przed końcem generacji, a wg. niektórych danych nawet przegoniło. A przecież żyję w Europie i żyję w Polsce. Fajnie, że więcej graczy wokół mnie ma tą samą konsolę co ja, chociażby dlatego że rynek wtórny, że więcej ludzi z lepszymi pingami po sieci, więcej ludzi z którym mogę o tym pogadać, ect.

No i widzisz, to zależy od doświadczenia. Przez całą generację, dopiero teraz zepsuła mi się PS3. Jeden raz, nieporównywalnie mniej do X360, który padł mi 7 razy, aż go sprzedałem nie mając do niego siły. Tyle, że ja te PS3 stale wymieniałem, wiec na to też muszę zwrócić uwagę. Ale, pisałeś o lepszym traktowaniu klientów. Jestem w trakcie odzyskiwania konta XBLA, ale nie chce się wdawać w szczegóły. Obsługa? Wymiata. Jestem w stałym kontakcie z pracownikiem Microsoftu i o wszystkim informuje mnie na bieżąco, ma do mnie zaje.biste podejście, a wiem jak ważne to jest bo sam miałem styczność z tego typu pracą. Kontaktowałem się z infolinią PlayStation Polska i na początku było ok, kiedy babka pomagała mi rozwiązać problem z konsolą w oparciu o soft. Gorzej było, kiedy weszliśmy na temat gwarancji. Innymi słowy, powiedziała mi, że wysłanie konsoli to koszt wysyłki + 50 zł za diagnozę + dalsze koszty ewentualnej naprawy. Do widzenia, rozłączyła się.

Nie twierdze, że jest źle, albo gorzej. Nie, ale zależy to od osobistych doświadczeń, których ty nabrałeś tylko po jednej stronie. Czyni Cię to nieobiektywnym i wyłącza z dyskusji.

Jaka konsola dla mnie jest lepsza na przekroju całej generacji? PS3, dlatego, że:

a) spędziłem z nią więcej czasu,

b) mimo wszystko mimo opornego socjalu, rozwinąłem go bardziej na konsoli

c) w multi spędziłem najwięcej czasu w BF3 na PS3

d) PS+

c) wole Sony

d) eksy, które kocham, nie mniej tęskniąc za np. Girsami, ale to już niedługo

Opublikowano

Voytec ma rację, Mendrek blefuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.