Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Czytaj całość - patrzą na całokształt = mają dostępną bibliotekę ponad 90% gier + lustrują znajomych kto ma jaką konsolę i gry.

Wiem, że PSboye wychodzą z założenia, że każdy woli ex'y z PS3, ale niestety dla was rzeczywistość wygląda inaczej. Xbox też ma Ex'y i dla wielu one właśnie bardziej przemawiają za tą konsolą.

Edytowane przez DonSterydo

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Zdajesz sobie sprawę z tego, że znowu sam sobie przeczysz? :rolleyes:

Może "pospolity" gracz, czy też casual, który nie zna konkretnych tytułów, jakie oferuje konkretna platforma tak właśnie wybiera. Świadomy gracz wybierze tą konsolę, która ma dla niego lepsze exy (bo multiplaformy przecież i tak dostanie niezaleznie od wyboru).

Opublikowano

Kupowanie danego sprzętu, bo znajomy ma taki sam jest trochę dziwne wg mnie, bo co mi po tym, że mogę z nim pograć jak mogłbym grać na sprzęcie, który oferuje mi więcej gier dla mnie. Nie piszę o exach na Pleja, bo większość mam gdzieś i każdy ma swoje gusta i nimi powinien się kierować przy wyborze sprzętu, a nie bo znajomi mają.

@up

no dokładnie

Opublikowano

Nie Emet, nie zaprzeczam sobie, problem w tym co piszecie jest taki, że wychodzicie z założenia, że PS3 ma więcej i lepszych ex'ów i dlatego taki gracz zawsze wybierze PS3, a sytuacji w drugą stronę jak widać nawet nie dopuszczacie do świadomości.

A jeżeli jesteśmy przy ex'ach, to wytłumaczę Ci starą prawdę - czasem wystarczy jedna seria by ktoś był w 100% przekonany do zakupu. 

Kupowanie danego sprzętu, bo znajomy ma taki sam jest trochę dziwne wg mnie, bo co mi po tym, że mogę z nim pograć jak mogłbym grać na sprzęcie, który oferuje mi więcej gier dla mnie. Nie piszę o exach na Pleja, bo większość mam gdzieś i każdy ma swoje gusta i nimi powinien się kierować przy wyborze sprzętu, a nie bo znajomi mają.

Dla Ciebie to jest dziwne, ale dla większości ludzi jest to normalne. Jak np. moim znajomi kupowali konsole i wiedzieli, że mam na X360 70 gier, a na PS3 10, to wybór dla nich był oczywisty - konsola do której na starcie mieli większy dostęp do gier. Później to idzie jak domino.

Opublikowano

Nie Emet, nie zaprzeczam sobie, problem w tym co piszecie jest taki, że wychodzicie z założenia, że PS3 ma więcej i lepszych ex'ów i dlatego taki gracz zawsze wybierze PS3, a sytuacji w drugą stronę jak widać nawet nie dopuszczacie do świadomości.

A jeżeli jesteśmy przy ex'ach, to wytłumaczę Ci starą prawdę - czasem wystarczy jedna seria by ktoś był w 100% przekonany do zakupu. 

Wskaż w moim poście gdzie napisałem o PS3...

Opublikowano

Wytlumaczcie mi w jaki sposob osoba, ktora ma w du.pie anczartety i inne infymusy, ktora cisnie w np. Fife czy inne Asasyny i majaca znajomych, ktorzy maja tylko 360tke, ma kupic PS3 dla kilku exow, ktore go nie interesuja ?

Opublikowano

Wy jesteście tak ograniczeni czy tylko tak udajecie??? Gdzie niby Square czy Emet w swoich postach piszą o wyższości exów Sony nad tymi od M$? Oni chcą Wam tylko wytłumaczyć, że jeśli biblioteka multiplatform jest identyczna na obu platformach, to o wyborze danej konsoli (obojętnie czy chodzi o X360 czy PS3) decydują gry na wyłączność (oraz po części tak jak pisał Don, jaką konsolę mają nasi znajomi\bliscy). Nikt tu nigdzie nie pisze, że zawsze trzeba wybrać PS3. I np. jeśli ktoś lubi multiplayerowe strzelanki czy powiedzmy wyścigi, to wiadomo, że raczej powinien wybrać X360 (gdzie jest więcej tego typu ex'ów - Halo, Girsy i Forza).

Opublikowano

Tylko widzisz akurat Sony zawsze stało mocnymi ex'ami więc ludzie "mieli prawo" czekać na nowe Playstation. Ale Xbox? Kurcze to głównie konsola do multiplatform, ani na pierwszej konsoli ani na drugiej M$ nie rzucił nie wiadomo ile tytułów ekskluzywnych. Więc pytam zupełnie serio - na co czekają fani Xboxa?

to raczej o wyborze danej platformy powinny decydować tytuły na wyłączność

No tak, wg ciebie i plusujacych botow odpowiadam na posty Emeta i Square'a (no chyba, ze wy to tylko Don) ...

No ale nadal nie rozumiem, jak gry ktore sa na wylacznosc i kompletnie wiekszosc ludzi ma je w d.upie ma przekonac kogos, by kupil sprzet na ktorym nie pogra ze znajomymi w swoje ulubione serie i nie powymienia sie grami.

Tyle pjerdolenia o wyzszosci i ilosci exow na PS3, a ludzie nadal kupuja 360tke. Faktycznie, glownym czynnikiem przy wyborze konsoli sa tytuly ekskluzywne xD

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Square i Karas nigdzie nie napisali o wyzszosci exow ps3, ale ps3 i tak dostaje pojazd od opozycji xD

Pysznie sie to czyta.

Edytowane przez Bansai

Opublikowano

Po pierwsze, jeśli odnosisz się do postów z poprzedniej strony to wrzucaj odpowiednie cytaty, bo jeśli tego nie robisz, to oznacza, że odnosisz się do ostatnich kilku postów (a w tym przypadku były to posty Emeta, Dona i Square, wiec do nich się też odniosłem).

Po drugie, gdzie w tym wyrażeniu "to raczej o wyborze danej platformy powinny decydować tytuły na wyłączność" widzisz wywyższanie exów Sony nad M$?

I po trzecie, czemu według ciebie jakaś seria/ip na wyłączoność nie może należeć do ulubionej serii jakiejś paczki znajomych?

edit: to było do Ins'a, ale mi się Bansai wciął ;)

Edytowane przez MBeniek

Opublikowano

Facepalm po calosci. Sonoklapy pisza o tym, ze jedynym (glownym) czynnikiem przy wyborze konosli powinny byc exy. Rzeczywistosc jest inna. Faktycznie pysznie sie to czyta xD

I po trzecie, czemu według ciebie jakaś seria/ip na wyłączoność nie może należeć do ulubionej serii jakaś paczki znajomych?

Gdzie tak napisalem ? (Ta da, tak wlasnie wygladal twoj post)

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Ja tam patrząc z perspektywy czasu jestem zadowolony z kupna PS3. Na początku tej generacji nawet rozważałem kupno X360 bo pomyślałem, a nóż może mnie M$ czymś zaskoczy (rofl naiwny) ale po namyśle jednak wybór padł na PS3. I w sumie słusznie bo nie licząc 2-3gier jakie bym chciał sprawdzić większość tytułów jakie cenie sobie najbardziej wyszły na kąsoli od Sony w dodatku większość to właśnie exy. Więc to, że exy mają wpłw na kupno kąsoli w moim przypadku się sprawdza.

No ale co kto woli. Pewnie wraz z następną generacją ponownie bym rozważył zakup maszynki od Japończyków bo jednak mogę się mniej więcej spodziewać tytułów jakie wpasowują się w moje gusta.

Opublikowano
Tyle pjerdolenia o wyzszosci i ilosci exow na PS3, a ludzie nadal kupuja 360tke.

Ja pieprzę, jakbym mówił do ściany. Tylko dawidi17 o tym pisał, no ale oczywiście Ins wie, że tak na prawdę wszyscy to mieli na myśli. No i Ins nie byłby sobą, gdyby przynajmniej w co drugim poście nie użył "sonyklapy", "boty" itp.

I po trzecie, czemu według ciebie jakaś seria/ip na wyłączoność nie może należeć do ulubionej serii jakaś paczki znajomych?

Gdzie tak napisalem ? (Ta da, tak wlasnie wygladal twoj post)

jak gry ktore sa na wylacznosc i kompletnie wiekszosc ludzi ma je w d.upie ma przekonac kogos, by kupil sprzet na ktorym nie pogra ze znajomymi w swoje ulubione serie i nie powymienia sie grami.

Nawet nie wiesz co piszesz, czy co???

I może byś odpowiedział na to: gdzie w tym wyrażeniu "to raczej o wyborze danej platformy powinny decydować tytuły na wyłączność" widzisz wywyższanie exów Sony nad M$? Chociaż pewnie znowu uchylisz się od odpowiedzi (ta da, tak właśnie wyglądają twoje posty).

Sonoklapy pisza o tym, ze jedynym (glownym) czynnikiem przy wyborze konosli powinny byc exy.

to o wyborze danej konsoli (obojętnie czy chodzi o X360 czy PS3) decydują gry na wyłączność (oraz po części tak jak pisał Don, jaką konsolę mają nasi znajomi\bliscy).

I nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz :(

Opublikowano

No i to chodzi, co kto woli, a wiekszosc woli multiplatformy w tej generacji tylko chodzi o to, ze niektorych to boli :)

Opublikowano

Ja wiem, czy 95% na obu platformach... kwestia gustu. Dla mnie trzy najlepsze gry, które wyszły w zeszłym roku na X-a, to nie multiplatformy, tylko ekskluzywy (które może jeszcze kiedyś wyjdą na PS3, a już wyszły na PC, ale przez dłuższy czas jednak tylko na X-a). Powiedziałbym, że cztery, ale Spelunky już potwierdzone na PS3. Jak ktoś się zmęczył masówką dużych studiów, to XBLA robi sporą różnicę, oferując więcej i inne tytuły niż PS3 (którego najbardziej doceniona i nagrodzona gra roku też jest na wyłączność).

Edytowane przez ogqozo

Opublikowano

Ja pieprzę, jakbym mówił do ściany. Tylko dawidi17 o tym pisał, no ale oczywiście Ins wie, że tak na prawdę wszyscy to mieli na myśli. No i Ins nie byłby sobą, gdyby przynajmniej w co drugim poście nie użył "sonyklapy", "boty" itp.

No a komu odpowiadalem w pierwszej kolejnosci (powiedzmy) ? xD Nie moja wina, ze taka osoba w sumie reprezentuje wiekszosc sonoklapow (twoje ulubione slowo).

I może byś odpowiedział na to: gdzie w tym wyrażeniu "to raczej o wyborze danej platformy powinny decydować tytuły na wyłączność" widzisz wywyższanie exów Sony nad M$? Chociaż pewnie znowu uchylisz się od odpowiedzi (ta da, tak właśnie wyglądają twoje posty).

A gdzie ty widisz tutaj pojazd po PS3 ? Cos cie boli. Niedobrze, ze wszedzie widzisz hejterow. Taka sama zabawa. Widze proplejstejszonowcow piszacych o exach wiec kazdy sie chyba domysla o co chodzi. No ale Beniek nie ogarnia.

Sonoklapy pisza o tym, ze jedynym (glownym) czynnikiem przy wyborze konosli powinny byc exy.

to o wyborze danej konsoli (obojętnie czy chodzi o X360 czy PS3) decydują gry na wyłączność oraz po części tak jak pisał Don, jaką konsolę mają nasi znajomi\bliscy).

I nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz :(

A ty nawet nie ogarniasz,ze pije do tego. Zrozum dziecko plejstejszonowe, ze teraz to nie jest po czesci tylko glownie.

PS. Odpisal bym szybciej ale alkohol i zje.bane cytowanie (glownie, a nie po czesci) skutecznie uniemozliwaja dyskusje ;P

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Ins brnie w ślepy zaułek. Jego argumentacje zbiłem już jakiś czas temu, ale on lubi tak jak katarynka-trollorynka powtarzać swoją "mantrę", że multiplatformy górą, a killer ex'y na PS3 nie są warte grania. Choć średnie ocen, nagrody, ludzie na forum i słupki sprzedażowe (ogółem WSZYSTKO) temu przeczą, to nawet hipotetycznie zakładając że Ins ma rację, to nadal jego argumentacja jest pupiata - bo multiplatformy jak nazwa sama wskazuje są "multi", czyli są dostępne dla każdego. I zasadnicze pytanie - po co się do nich ograniczać? Pamiętacie moje tłumaczenie z mlekiem? Po co mieć mleko bananowe, skoro można mieć bananowe i truskawkowe do wyboru :)

Czysta matematyka ludowa - lepiej mieć więcej niż mniej. Na szczęście jak widać po postach poprzedników, taki beton jak Ins to mniejszość (a najlepsze, że on i tak to wszystko ogrywa i jego PSN ID przeczy temu co pisze).

Opublikowano

Dzieki, ze napisales posta, moglem chociaz minusa walnac.

Lepiej nie gadaj o slupkach sprzedazowych bo sie pograzysz.

PS. Gdzie napisalem, ze exy nie sa warte zagrania ?

PS2. Killer-exy xD

PS3. Jak zwykle wtracasz sie w dyskusje pjerdolac o niczym. Milo, ze nadal zniechecasz ludzi do marki plejstejszyn. Moglbys pracowac dla majkrosoftu.

Opublikowano

Mendrek, ale ani PS3 ani X360 nie ma "TYLKO" multiplatform i jakąkolwiek kupisz, to nie musisz się do nich "ograniczać" więc piszesz straszne bzdury :P Jak zwykle zresztą.

Opublikowano

dodam od siebie, ze te wszystkie killer exy od sony od jakiegoś czasu nie trzymają już poziomu...

LBP dla mnie był rewelacyjny, ale już Sequel z pseudo fabula nawet nie udało mi się ukonczyc. Jakbym gral w DLC, w której dodano linke i fabule dla dzieci do lat 8.

Taki Motorstorm 3 dal ciala po calosci. Po swietnej 2ce wychodzi 3 czesc, która nie dość, ze gameplayowo odstaje, to jeszcze na premierze nie działa online. NIe działa przez 2 miesiące... (zresztą z LBP było podobnie, bo Sony w tamtym czasie na serwerach oszczedzalo - LOL)

Infamousy nigdy mnie nie interesowaly, a gry pokroju MGS4 czy GT to największy zawod tej generacji. Jak można tworzyć gre 6 lat i wydac cos takiego???!!!

Uncharted 3 niestety przykul mnie tak do ekranu, ze wolalem gierczyc w Raymana, a przecież dwojka to dla mnie jedna z najlepszych gier tej generacji !

Podobnie się miała sprawa z Killzone 2 którego każdy gracz powinien zobaczyć choćby przez efekty wizualne, no ale niestety, 3czesc, jej fabula, jak i jeszcze bardziej z(pipi)ane multi (a myslalem ze się nie da) powoduje, ze gra leci na allegro po 8 h gry.  Zreszta to samo dla mnie jest na Xie. Nowych Gearsow nawet nie mam zamiaru kupować, bo ile można grac w to samo... FABLE z kazda kolejna czescia było coraz słabsze, dzięki bogu HALO i Forza trzyma caly czas poziom.

Mimo wszystko Sony na koniec generacji wydaje 2 tytuly, które mogą okazac się hitami, MS przygotowuje nowe aplikacje Pizzy Hut.

No nie powiem, zaczyna się to robic wqrwiajace, dlatego mocno czekam na prezentacje nowej konsoli 21 maja. Oby mnie zaskoczyli tytułami startowymi.

Edytowane przez easye

Opublikowano

Chłopaki, nie wmawiajcie ludziom, że klientela dzisiejszych sprzętów bierze się z tego, że na każdej konsoli mamy większość tych samych tytułów. Ja przy zakupie PS3 brałem pod uwagę głównie exy i filmy na Blu-Rayu. Gdyby tak było, wybór pomiędzy konsolami do zakupu byłby pozbawiony sensu. To właśnie dla grupy graczy exy stanowią główną różnicę, podobnie jak bebechy ale w tym przypadku wiemy już, że są zbliżone przez błędy przy projektowaniu PS3.

@Don: nie oceniaj decyzji w zakupie konsoli przez pryzmat tego jak patrzą na to Twoi znajomi, bo skoro Ty masz pokaźną bibliotekę 70 gier (ja mam ich coś ok.50) to oznacza to, że koledzy kupują X360 sądząc, że po prostu gry będą mieli od Ciebie w ramach życzliwości. Z drugiej strony jak teraz sobie przypomniałem to w przypadku dwóch osób z mojego otoczenia było podobnie, choć tutaj ja sam ich namówiłem na zakup PS3 bo chcieli wybrać X360. Teraz trochę żałuję, bo może bym pożyczył od któregoś z nich. 

Edytowane przez Nemesis US

Opublikowano

Chłopaki, nie wmawiajcie ludziom, że klientela dzisiejszych sprzętów bierze się z tego, że na każdej konsoli mamy większość tych samych tytułów. Ja przy zakupie PS3 brałem pod uwagę głównie exy i filmy na Blu-Rayu. 

Sęk w tym Nemesis, że Ty to nie ogół graczy ;) Wyobraź sobie sytuację, że nie masz konsoli i 2 Twoich znajomych ma konsole Z, a Ty kupujesz konsolę Y. Efekt jest taki, że dwóch Twoich znajomych spotyka się przy piwie, grają sobie raz to u jednego, raz to u drugiego w domu na kanapce w co-op'a bo każdy ma już swojego pada, a na co dzień wymieniają się grami przez co i samo granie kosztuje ich mniej albo po prostu grają w gry, które może nie są produkcjami z ich pierwszej linii wyboru, ale mogą w nie grać bo nie kosztuje to ich zupełnie nic. 

Ty natomiast jesteś poza tym układem bo wybrałeś konsolę Y. Masz teoretycznie to co chciałeś, ale jesteś jednocześnie pozbawiony korzyści, które czerpią Twoi koledzy.  

Wybór każdorazowo zależy od gracza i to on ostatecznie decyduje co mu bardziej pasuje w danej sytuacji.

EDYTA: Nemesis, ale przecież zrobiłeś dokładnie to samo tylko w drugą stronę - SAM namawiałeś znajomych żebyście wszyscy mieli tą samą konsolę  :D

Pomijam tylko fakt, że skoro znajomi sami chcieli kupić X360 a nie PS3, a Ty ich od tego zamiaru odżegnałeś, to zachowałeś się jak rasowy fanboj ;) U mnie takie coś zawsze było niedopuszczalne i nikomu nigdy nie sugerowałem co ma kupić.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Tak wiem, ale z drugiej strony w ten sposób gracze sami się ograniczają i zawsze pozostania ciekawość co do możliwości konkurencyjnej konsoli. Niestety, teraz jak tak sobie pomyślałem, to coś w tym jest. Wystarczy na to spojrzeć przez pryzmat % posiadaczy konsol Nintendo. Nie oszukujmy się ale po gry Ninny sięgają tylko zdeklarowani gracze gustujący w tego typu grach.

Teraz wiemy skąd te dzisiejsze wojenki na polskich forach i zerowy poziom trollingu. Przez lata tworzyły się kołeczka wzajemnej adoracji i tak już pozostało. 

Opublikowano

Przez lata tworzyły się kołeczka wzajemnej adoracji i tak już pozostało. 

I tylko jacyś szaleńcy walą głową w mur i próbują stan rzeczy zmienić. Tak było jest i będzie.

Ktoś kupi jeden sprzęt, to go musi bronić no bo przecież nie może mieć gorszego sprzętu niż inni. I to się tyczy mieszkań, samochodów, procesorów itp.

Nie masz takiej samej karty grafiki jak ja ? No sorry, ale masz gorszą niż moja. Inny producent, inna technologia i układy ? Tym gorzej dla Ciebie. Twoja droższa ? Przepłaciłeś. Więcej mocy ? A na co komu, i tak gram w hirołsy. I tak do u.nej śmierci. bo JA jestem zbyt światły by się pomylić. I nie próbuj mi nawet wmawiać że znasz się lepiej, tytuły naukowe o niczym nie świadczą. 

Odłamkowym ładuj, czyli fakty faktami, ale racja musi być po naszej stronie.

Popatrzcie na ten temat - Każdy (pipi)a wszystko wie, na wszystkim się zna, do tego najlepiej na świecie.  Chodzące encyklopedie ale na ręke to 1200 + premie.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Ale z niektórymi przynajmniej śmiesznie jest. Z drugiej strony, gdyby rynek oferował tylko jedną konsolę byłoby trochę nudno. Fajnie jest mieć wybór, którzy mimo wszystko dzieli graczy ale to już naturalna kolej rzeczy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.