Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

@raven: Wydałeś 415 PLN, a i tak byłeś skazany na to co wyląduje w promocji. Teraz zobacz co ja nabyłem za niecałe 200 PLN.

Ta czesc mnie po prostu rozwala. Na ps plus dostajesz 5 gierek miesiecznie ktore wybiera sony.Masz wieksza szanse kupic cos co cie interesuje na promocji steam/amazon/gmg(ktorych jest min. z 20 dziennie) niz,ze dostaniesz cos co cie interesuje w ps plus. Mowie tu o graczach ktorzy sa na bierzaco. Czerwiec w ps plus:

29th May: Kingdoms of Amalur: Reckoning

29th May: ICO and Shadow of the Colossus HD Collection

29th May: Demon’s Souls

99% osob ktore chcialy kupic te gry juz je kupily. 1% to gracze jak ty.moze bedzie w ps plus poczekam.

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Gry na Steam'ie da się odsprzedawać?

Wypożyczam na czas abonamentu, ale jednocześnie ten abonament stale daje mi co miesiąc pięć lub więcej gier. Także nie narzekam.

Nie można, oczywiście, że nie. Ale jest różnica między nabyciem a wypożyczaniem. Raz zapomnisz przedłużyć plusa i co? I du,pa, po gierkach.

Hm? Przecież jak zapomnisz przedłużyć Plusa, to nie tracisz tych gier które nabyłeś. W tym cały sęk, one zawsze będą twoje. Mogą być nieaktywne gdy nie masz zapłaconego abonamentu, ale gdy tylko zapłacisz choćby po roku, to staną się aktywne. Nie szerz tutaj swojej niewiedzy, bo to jeden z najczęstszych stereotypów o Plus.

Ja jako nowy subskrybent też nie będę miał dostępu do tych pozycji i raczej na pewno one już się nie powtórzą. A promocje się baaaardzo często powtarzają, niektóre gry (szczególnie te od SE) bez przerwy są jak nie w jednym sklepie, to w drugim i trzecim na -66/75%.

No trudno, jak nie umiesz liczyć i nie chcesz wziąć Plusa od razu, to tracisz. Niemniej zyskujesz kolejne ponad 50 gier w ciągu roku. Mamy dobrobyt, także i tak się będzie opłacać.

Ale przyznam, lista jest pokaźna a PS+ zaje,biste, sam bym korzystał i jarał się gdybym miał możliwość. Niemniej nie wszystkie gry na tej liście są warte poświęcania im czasu, a to co ja kupiłem to wszystko są szpile najwyższej jakości.

W Plusie też większość gier to szpile najwyższej jakości, zważywszy że kilka z tytułów które kupiłeś, znalazło się w Plusie i to jakiś czas temu :>

Mendrek, ale weź pod uwagę to, że  raven_raven kupił te gry, a ty tylko wypożyczasz.

I ciągle za to dostaje nowe. W obu jednak przypadkach, nikt z nas nie odsprzeda tych tytułów. Co mi z tego, że kupię np. Sleeping Dogs? Gra na raz. De facto w obu przypadkach, moim i ravena gra będzie na liście do ściągnięcia i nikt już drugi raz jej stamtąd nie ściągnie.

A połowa gier w Plusie to zwyczajny chłam i takie jest tru story. :(

Mój komentarz: http://www.pown.it/3209

Opublikowano

Sony za dużo nie powiedziało o TV i innych tego typu usługach więc niestety zrobią to na E3. Dlatego bardziej czekam na konferencje MS. Tam spodziewam się zobaczyć swieże, dobrze zapowiadające się gry. Z drugiej strony szkoda będzie odpuścić dekoder jak faktycznie gry już od zapowiedzi będą zapowiadać się super. No ale z takimi atrakcjami jakie dostaniemy gratis z X0 trzeba sobie kupno odpuścić. Pora sprawdzic co tam było na GC i Wii do ogrania poza grami od N....

Tak jakbyś zapomniał, że jest Gamescom jeszcze.

Opublikowano

99% osob ktore chcialy kupic te gry juz je kupily. 1% to gracze jak ty.moze bedzie w ps plus poczekam.

Czemu nie bierzesz pod uwagę osób, które z jakiś przyczyn tej gry nie kupiły, a mimo wszystko chciałyby zagrać? Powodów mogło być przecież multum - ktoś gry nie docenił, ktoś był zajęty przechodzeniem innych gier, ktoś o grze zapomniał, ktoś nie miał kasy, ect. I nagle dostaje w Plusie, voila.

Opublikowano

Aha, ale za plusa to nie musi zapłacić tak? Jak ktoś ma wybór wydać kasę na plusa(gdzie jest jedna interesująca go gierka), której nie odzyska, a grą w pudełku za tą samą, albo niższą cenę to prędzej wybierze pudełko, bo potem może je odsprzedać, część, albo całość kasy się zwróci, a w Plusie musi liczyć na łaskę Sony i szczęście, że jakaś gra trafi się, w którą on jeszcze nie grał. Tak było  w moim przypadku, o jarałem się Ps+, kupiłem na 3 miechy dla InFamous 2, skończyłem InFamous 2 i do tej pory nie było dla mnie nic ciekawego w plusie i raczej nie będzie. :] Mogłem kupić pudełko, przejść i odzyskać część kasy. 

Człowiek uczy się na błędach, 

Edytowane przez suteq

Opublikowano

Dobra do tego 1% niech dojda ci ktorzy nie kupili z roznych powodow. Czerwcowy plus poza vita,to starocie i tak jak mowie 99% osob juz ma je ograne. Mozna by co miesiac robic ankiete w ps3 --> Online,z rospiska plusa i zobaczyc ile osob ogralo gry ktore daja w ps+. Ankiete podzielic na wersje ps3 i vita. Obstawiam,ze srednio 90% forum bedzie mialo ograne min 2 z 3 tytulow  na ps3.

Edytowane przez Zaqair

Opublikowano

Gamescom kogoś ... toż to całkiem inny kaliber niż E3

Opublikowano

I ciągle za to dostaje nowe. W obu jednak przypadkach, nikt z nas nie odsprzeda tych tytułów. Co mi z tego, że kupię np. Sleeping Dogs? Gra na raz. De facto w obu przypadkach, moim i ravena gra będzie na liście do ściągnięcia i nikt już drugi raz jej stamtąd nie ściągnie.

Ciągle dostajesz nowe = i tak ich w rok nie zmęczysz wszystkich. Tymczasem raven_raven jeżeli będzie miał ochotę zagrać za 2 lata w którykolwiek tytuł (może będzie sobie chciał odświeżyć Sleeping Dogs), to go sobie odpali bez płacenia dodatkowego abonamentu. Ty zabulisz 200 zł.

Proszę, nie porównuj 2 różnych usług, nie rób z siebie downa.

Edytowane przez ragus

Opublikowano

Aha, ale za plusa to nie musi zapłacić tak? Jak ktoś ma wybór wydać kasę na plusa(gdzie jest jedna interesująca go gierka), której nie odzyska, a grą w pudełku za tą samą, albo niższą cenę to prędzej wybierze pudełko, bo potem może je odsprzedać, część, albo całość kasy się zwróci, a w Plusie musi liczyć na łaskę Sony i szczęście, że jakaś gra trafi się, w którą on jeszcze nie grał. Tak było  w moim przypadku, o jarałem się Ps+, kupiłem na 3 miechy dla InFamous 2, skończyłem InFamous 2 i do tej pory nie było dla mnie nic ciekawego w plusie i raczej nie będzie. :] Mogłem kupić pudełko, przejść i odzyskać część kasy. 

Jak pisałem, argument z tyłka. To, że ktoś ma jakiś ograniczony gust, to jego problem. Plus daje mnogość gatunkową, oraz gry które są z wyższej półki. Zawsze można odpalić i spróbować - w moim przypadku większość była fajna i miło się grało, żadnego grania na siłę. To po prost dobre gry, w które się dobrze gra.

A skoro masz ograniczony gust, to problemem też muszą być promocje. Bo tak samo w promocji mogą lądować gry, które Cię nie interere. Także problem Twój ze Steamem nie zniknie.

Aha pomijam fakt, że promocje w Plusie na gry też są, i jeśli kupisz grę z obniżoną ceną z Plusa, to jest Twoja na zawsze.

Dobra do tego 1% niech dojda ci ktorzy nie kupili z roznych powodow. Czerwcowy plus poza vita,to starocie i tak jak mowie 99% osob juz ma je ograne. Mozna by co miesiac robic ankiete w ps3 --> Online,z rospiska plusa i zobaczyc ile osob ogralo gry ktore daja w ps+. Ankiete podzielic na wersje ps3 i vita. Obstawiam,ze srednio 90% forum bedzie mialo ograne min 2 z 3 tytulow  na ps3.

Dysproporcja między ilością konsol na rynku, a sprzedażą tytułów jest ogromna. Twój argument łatwo obalić - gdyby było jak mówisz, to by Plus zbankrutował bardzo szybko. A do Plusa gry wrzuca nawet zachłanne jak ch*j EA, i nota bene jest najbardziej aktywnym supporterem Plusa. Jeśli EA gdzieś lokuje swoje rzeczy, to na pewno w coś co przynosi spore zyski. Także sorry, ale takich osób o których wspomniałem jest cała masa. Przy dzisiejszym dobrobycie gier, szansa na to że któraś nam przepadnie jest bardzo duża.

Ciągle dostajesz nowe = i tak ich w rok nie zmęczysz wszystkich. Tymczasem raven_raven jeżeli będzie miał ochotę zagrać za 2 lata w którykolwiek tytuł (może będzie sobie chciał odświeżyć Sleeping Dogs), to go sobie odpali bez płacenia dodatkowego abonamentu. Ty zabulisz 200 zł.

Proszę, nie porównuj 2 różnych usług, nie rób z siebie downa.

Pewnie nie zmęczę wszystkich, ale niecałe 200 PLN za choćby i 1/4 z nich to i tak jest mega deal. Ba, czasami dostaje się gry na premierę. Ja zabulę, ale dostanę kolejne ponad pół setki gier. Serio tak kiepsko u pc-bojów z matematyką?

Opublikowano

Hm? Przecież jak zapomnisz przedłużyć Plusa, to nie tracisz tych gier które nabyłeś. W tym cały sęk, one zawsze będą twoje. Mogą być nieaktywne gdy nie masz zapłaconego abonamentu, ale gdy tylko zapłacisz choćby po roku, to staną się aktywne. Nie szerz tutaj swojej niewiedzy, bo to jeden z najczęstszych stereotypów o Plus.

No trudno, jak nie umiesz liczyć i nie chcesz wziąć Plusa od razu, to tracisz. Niemniej zyskujesz kolejne ponad 50 gier w ciągu roku. Mamy dobrobyt, także i tak się będzie opłacać.

W Plusie też większość gier to szpile najwyższej jakości, zważywszy że kilka z tytułów które kupiłeś, znalazło się w Plusie i to jakiś czas temu :>

O fak, nie miałem pojęcia, że gry po anulowaniu subskrypcji PS+ zostają. Zaje,bista oferta, nie mam pytań!

No jak mam brać plusa, jak nawet PS3 nie mam? Mówię o ludziach, którzy do PS+ chcieliby się przyłączyć w tym momencie - wszystko wstecz jest dla nich stracone. I nie mów mi tu o liczeniu, bo jak zaraz policzymy ile dobrych gier dostaję ja i Ty za 100 zł, to wyniki mogą Cię zadziwić :).

Kilka tytułów które kupiłem były w PS+, cała reszta nie była ;). W Plusie jesteś totalnie zdany na łaskę Sony i nie masz wyboru, kiedy promek jest kilka nowych dziennie, a do promocji trafiają nawet bardzo świeże tytuły (Tomb Raider czy Dishonored, niestety B:I jeszcze nie :().

Podsumowując z mojej strony: PS+ jest naprawdę zaje,biste, ale Steam i granie na PC jest IMO równie opłacalne, a wybór daje większy. I nie masz presji, jak raz kupisz to masz i koniec.

Edytowane przez raven_raven

Opublikowano

na pierwszej prezentacji MS jasno powiedział że nie będzie mówił duzo o grach ...

Ale pokazali prawie każdy aspekt jaki będzie miała do zaoferowania ich konsola od bebechów przez usługi po gierki. Na e3 także poruszą każdy z tych aspektów tyle że jeśli nie ściemniali tym razem zamiast skupiać się na TV , poświęcą w końcu więcej uwagi gierką i to na nich według zapowiedzi mają się głownie koncentrować.Choć o TV  pewnie znowu będzie (bo chyba nikt nie wierzy że nie ?)w końcu to jeden z ważniejszych ficzerów nowej konsoli MS.

Edytowane przez Karas

Opublikowano

przez sklep internetowy ps store można kupić plusa, konto też założyć w PSN z poziomu pc. Jak zrobisz to i to to to gry też możesz dodawać do dowload list z poziomu pc. Ja tak robię odkąd na konsoli wprowadzili tej przechu.jowy sklep - po prostu nie potrafię znieść jak on muli,działa i wygląda

Opublikowano

Nie chcę psuś Wam zabawy.. ale Karas.. (pipi)a mać..

[...] Dla tego piszę że nie zdziwię się jak będzie to samo tyle że wersji rozszerzonej czyt. poświecą innym rzeczą (w tym i gierką)[...]

... rzeczom i gierkom

Już któryś raz widzę tego typu analfabetyzmy (i chyba nie tylko od Ciebie) <_<

Opublikowano

Jak pisałem, argument z tyłka. To, że ktoś ma jakiś ograniczony gust, to jego problem. Plus daje mnogość gatunkową, oraz gry które są z wyższej półki. Zawsze można odpalić i spróbować - w moim przypadku większość była fajna i miło się grało, żadnego grania na siłę. To po prost dobre gry, w które się dobrze gra.

A skoro masz ograniczony gust, to problemem też muszą być promocje. Bo tak samo w promocji mogą lądować gry, które Cię nie interere. Także problem Twój ze Steamem nie zniknie.

Aha pomijam fakt, że promocje w Plusie na gry też są, i jeśli kupisz grę z obniżoną ceną z Plusa, to jest Twoja na zawsze.

Ktoś grał w pozostałe gierki z Plusa wcześniej to ma ograniczony gust. Ja (pipi)e, co za pokurcz umysłowy. xD No nie wyrabiam. :D

Edytowane przez suteq

Opublikowano

Ktoś grał w pozostałe gierki z Plusa wcześniej to ma ograniczony gust. Ja (pipi)e, co za pokurcz umysłowy. xD No nie wyrabiam. :D

No to jak nie gust, to pech. Równie dobrze mogłeś zagrać je przed promocją na Steam. Nadal nie rozwiązuje problemu.

Tak, Plus nie jest dla jakiś kolekcjonerów co na śniadanie zamiast bułek kupują gry i przez to potem gry w Plusie im się powtarzają ;)

Opublikowano

Czy tu naprawdę trzeba pomocy kapitana oczywistego?

Mendrolenie mendroleniem, fanboy'stwo fanboy'stwem, ale Plus wcale złą opcją nie jest. Idiotyczne jednak jest postrzeganie tego jak zakup gier i porównywanie np. do Steam...

Porównujecie dwie usługi na dwóch odmiennych platformach od których ludzie oczekują nieco innych rzeczy. Dla PS3 (a także PS Vita przecież) oferta PS Plus jest jak najbardziej korzystna, jak na swoją cenę. Jasne, wybór gier jest losowy i dyskusyjny, użytkownik ich tak naprawdę nie kupuje tylko wypożycza, a w dodatku będzie można o nich zapomnieć po zakupie PS4. Tylko czy ta "wypożyczalnia" gier za ~17zł miesięcznie, średnio 5 gier co 30 dni, to dużo? Jeśli ktoś chce tylko dany tytuł ukończyć i odstawić, nie wracając do niego, to cenowo nie wyjdzie go to przecież drożej jak zakup gry w pudle i jej późniejsze odsprzedanie ze stratą. A weźmy pod uwagę, że mówimy tu o kĄsoli, na którą to gierki nadal są drogie nawet zarówno cyfrowo jak i na płytach - już pomijając kwestię PC vs kĄsole i co jest rzekomo "lepsze".

Porównanie Plus do Steam jest na tyle poronione, że choć gry też nie są naszą własnością (warto przeczytać warunki umowy), to ani nie płacimy za dostęp do nich, ani też nie jesteśmy skazani na użytkowanie ich z przestarzałego sprzętu. Będą one "nasze" i dostępne z każdego PC dopóki Steam nie przestanie istnieć (a na to się raczej nie zapowiada). Argument cenowy gier to zupełnie osobna kwestia, co kto gdzie kupi i za ile i czy faktycznie zagra choćby w 1/4 tego co kupił. Mam dużo ponad 300 gier na Steam, nie wiem czy tknąłem choćby ćwiartkę tego. Niemniej jednak one zawsze tam będą, wiec jak mnie najdzie za 5 czy 15 lat, to nie będę musiał odkurzać chlebaka, ani płacić abonamentu, tylko zwyczajnie sobie zainstaluję co chcę. Ale tu raz jeszcze tkwi różnica, gdyż PS Plus nie jest skierowany do kolekcjonerów gier, tylko właśnie do tych, co chcą mieć tani dostęp do przyzwoitej jakości pozycji do przejścia w trakcie trwania usługi. Już też się nie oszukujmy, że zapracowani ludzie z ograniczonym zasobem czasu wolnego będą chcieli wracać do tego wszystkiego co już przeszli na chlebaku po iluśtam latach...

Co innego w przypadku gier DRM-Free - tam to nawet gdy usługa padnie, to nasza zachowana instalka jest legalna do usranej śmierci. Patrz GOG.com.

A że niektórzy do tego wszystkiego muszą dorabiać jakieś ideologie na miarę fanboy'a, to już inna sprawa...

Edytowane przez Suavek

Opublikowano

Zasada jest prosta: na PC nie kupuje się gier POZA promocją, bo bankowo za tydzień, dwa góra miesiąc będzie gdzieś taniej :). Każda gra prędzej czy później będzie przeceniona, naprawdę. Więc jak ktoś kupił w pełnej cenie to musiał naprawdę chcieć zagrać w to, inaczej wystarczy chwila cierpliwości. Przypominam, że cała moja lista została zakupiona W MIESIĄC.

Opublikowano

Nie chcę psuś Wam zabawy.. ale Karas.. (pipi) mać..

[...] Dla tego piszę że nie zdziwię się jak będzie to samo tyle że wersji rozszerzonej czyt. poświecą innym rzeczą (w tym i gierką)[...]

... rzeczom i gierkom

Już któryś raz widzę tego typu analfabetyzmy (i chyba nie tylko od Ciebie) <_<

Masz rację mój błąd oba zwroty są dopuszczalne jedynie w grach :sweat:

Edytowane przez Karas

Opublikowano

rzeczą jest poprawna formą , jest to nadrzędnik w liczbie pojedynczej.

Ani to nadrzędnik, ani to liczba pojedyncza.
Opublikowano

rzeczą jest poprawna formą , jest to nadrzędnik w liczbie pojedynczej.

Ani to nadrzędnik, ani to liczba pojedyncza.

W kontekście mojej wypowiedzi faktycznie nie , ale jest to narzędnik (wiem wcześniej strzeliłem literówkę) w formie pojedynczej.

Edytowane przez Karas

Opublikowano

Fuse na razie ze średnią 67% na metacritic - chyba imsomniac zapomniało jak się robi gry inne niż kolejne części ratcheta :/

Opublikowano

Nie masz promocji na życzenie (a w PS+ masz xD?), jesteś zdany na łaskę wydawcy (conajwyżej wishlista i powiadomienie o promocji). Ale wydawca jest bardzo łaskawy. Stary, wielkich sklepów sprzedających klucze na Steam jest chyba z 5 (do tego jeszcze sam Steam), promocji jest kilka CODZIENNIE. Do tego jeszcze sklepy z bundlami, gdzie za dolca np. można wyrwać Alana czy za $6 były gierki THQ (w tym SR3 chociażby). Nie mówiąc o tym, że gry KUPUJESZ*, a nie wypożyczasz do końca abonamentu.

Ja w ostatnim tylko 1,5 miesiąca wyrwałem:

Fallout 3 GOTY za 20 zł

Fallout NV za 20 zł

Borderlands 2 za 20 zł

Dirt 3 za 20 zł

Max Payne 1, 2 za 7 zł

Max Payne 3 za 30 zł

Alan Wake i dodatek za 3 zł

GTA IV + epizody za 30 zł

Shogun 2 z dodatkami i DLC - 40 zł

Dark Souls PTDE za 20 zł

Batmany AA i AC GOTY za 30 zł

Deus Ex HR z DLC za 30 zł

Hitman Absolution za 15 zł

Just Cause 2 za 15 zł

Sleeping Dogs za 20 zł (a i tak trąba jestem bo za 14 zł było)

Mass Effecty po 20 zł każdy (tak, 1, 2 i 3 razem 60 zł).

NFS HP za 20 zł

XCOM za 15 zł

to chyba większość z tych fajniejszych, jest jeszcze od groma indie i mniejszych/starszych gierek

dosyć różnorodne i dosyć AAA? (nie wiem czy >90 metacritic, ale całkiem dobre, przyznasz)

>na PC jest mało gier AAA

błagam Cię przestań XD, na PC jest wszystko oprócz exów, mało tego, wszystko w 1080p/60 fps z darmowym multi, cloud syncem i modami

a za chwilę Steam Summer Sale, wtedy dopiero się będzie działo

*technicznie rzecz biorąc jest to dożywotnia subskrypcja, a nie kupno na własność, ale podejrzewam, że z prawnego punktu widzenia identycznie jest na X360/PS3

Większość gier które wymieniłeś też mogę zagrać na konsoli w podobnej cenie, na zasadzie kupuję używkę, przechodzę i odsprzedaję z małą stratą. Z tego co widziałem na allegro niektóre kozaki wystawiają gry w które jeszcze grają, kończą je w czasie trwania aukcji.

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć jak kupujesz AW+dodatek za 3zł, Borderlands 2 za 20zl czy XCOM za 15zł na konsole.

xDD

Okazało się, że kamerę w kinekcie będzie można wyłączyć. xD

Ból dupy sonybotów wzrasta. 

Edytowane przez suteq

Opublikowano

Z ciekawości, gdzie był XCOM za 15zł? Bo chyba coś przespałem. Kojarzę tylko taniego bundla z Civilization 5 Gold.

A i chciałbym widzieć argument o odsprzedawaniu używanych gier przy następnej generacji konsol. ;> Cały Xbox One będzie właśnie takim upośledzonym Steamem, tyle, że ze znacznie droższymi grami i ograniczony tylko i wyłącznie do jednej platformy... Thx but no thx.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.