Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Mendrek ale ty mowisz o PRO czy o takich graczach jak ja i ty bo skoro o takich jak ty i ja to cie uswiadomie i powiem ze daleko nam do PRO

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 374,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Ta generacja jestem natomiast juz tak zmeczony, ze wole nadrobic pare szpil z Wii, niz grac po raz setny w kontynuacje. Macie podobnie?

Dość późno cię to dopadło , nie masz co się zastanawiać tylko to zrób :thumbsup:

Opublikowano

Mendrek ale ty mowisz o PRO czy o takich graczach jak ja i ty bo skoro o takich jak ty i ja to cie uswiadomie i powiem ze daleko nam do PRO

Przecież nawet żal go komentować.

Nawet jeśli turniej VF, TTT, MK odbywa się na PS3, to nie znaczy to, że grają na padach.

Opublikowano

Co do tych kosmicznych kombinacji na klawiaturze to dam taką małą ciekawostkę.

Zawsze sobie można przypisać dane czynności pod inne klawisze i się nie męczyć :sorcerer:

Opublikowano

Ta generacja jestem natomiast juz tak zmeczony, ze wole nadrobic pare szpil z Wii, niz grac po raz setny w kontynuacje. Macie podobnie?

Od dawna to stwierdziłem już na obecnej generacji zaraz po RDR nic już nie było wstanie na dłużej przy konsoli zatrzymać.Kupiłem Wii dla Skyward Sword  okazało sie że jednak to za mało i z racji ukończenia paru perełek nabrałem ochotę na 3DS.Wii stała się tym że od ponad pół roku oprócz 3DS nie gram na PS360 nawet w multi gdzie non top w poprzednim okresie katowałem.Owszem jara mnie jeszcze GTAV I TLoU,Destiny ale wiem już na bank że przyszły rok przywitam z bundle WiiU+ Wind WakerHD. Tym bardziej że gry Niny są nie do podrobienia jednocześnie licząc na mocny line-up w nadchodzącym roku ze strony WiiU za to coraz mniej podoba mi sie wprowadzana polityka niedoszłych rentgenów portfeli ale wszystko wyjaśni E3

Opublikowano

Co do tych kosmicznych kombinacji na klawiaturze to dam taką małą ciekawostkę.

Zawsze sobie można przypisać dane czynności pod inne klawisze i się nie męczyć :sorcerer:

Ja wiekszosc zycia gralem na PC i nie wyobrazalem sobie jak mozna grac na padzie az do momentu kupna 360. Chociaz juz konsoli nie mam a moj lapek jest w stanie uciagnac wiekszosc gier to doswiadczenia z padami zrobily swoje. Chyba tylko w BF3 gra mi sie lepiej na myszcze (ale to wiadomo FPS na multi) a do reszty brakuej mi pada i wszystkiego pod reka. Wiadomo moge dokupic pada ale chyba sie wstrzymam do premiery Next Genow  :turned:

Opublikowano

Mendrek jest tak pr0, że musi wysyłać życzenia smierci jak ktoś go pokona xD

Opublikowano

Mendrkowi trzeba przyznac ze w VF-a grac potrafi pewnie nawet jest w top10 kraju ( o co nie jest ciezko bo w gre gra pewnie z 12 osob xD ) ale do pr0 to jeszcze daleka droga :D

Opublikowano
  • Autor

Zresztą co ja będę mówił, wystarczy przejść się po sklepach i zobaczyć który pad jest najbardziej "podrabianą" konstrukcją.

[zdjecie Mendrkowego pada]

Ot, przyjęło się że to jest najbardziej optymalny wygląd i forma.

Dokladnie. I dlatego też 90% gier pecetowych w tej chwili defaultowo obsługuje DS3 zamiast pada od X'a.

A nie, czekaj.

Opublikowano

Taaak, bo akurat to z pewnością jest podyktowane wygodą pada a nie tym, że jest to sprzęt M$... :rolleyes:

Edytowane przez Emet

Opublikowano

@django

ale wiesz, że tutaj się rozchodzi o windows c'nie

Edytowane przez _Be_

Opublikowano
  • Autor

W wersjach na OSX i, tak podejrzewam, Linuxowych też obsługa jest natywna wiec strasznie dlugie macki musi miec ten MS, Emet. Wszystkie prompty zmieniaja sie w przyciski xbosowe itd. Nawet Logitechowy pad promowany przez Valve (a ktory wyglada jak DS) nie ma tak dobrze.

Nowy pad Xboxowy to najlepsze co bylo na calej konferencji i praktycznie kazdy pececiarz sie zgodzi, ze chce cos takiego. Az Valve nie wypusci swojego pada to podejrzewam, ze ten od Xa bedzie hegemonem. I slusznie, IMO.

Opublikowano

To do mnie, bluber? Bo jeśli tak, to chyba oczywiste, że mowa o windzie i dlatego właśnie gry na PC (robione przecież pod win) obsługują natywnie pada od X'a (który jest sprzętem M$, i nawet są w sprzedaży te pady z adapterami do PC w zestawie).

Chyba logiczne, że coś takiego a nie "obcy" pad Sony będzie ofcijalnie wspierany?

e: W wersjach linuxowych itd. też jest ta obsługa bo skoro mają ją gotową to czemu mieliby ją usuwać? Ja nie wiem, że takie rzeczy dla niektórych są niepojęte...

Edytowane przez Emet

Opublikowano

Oba pady są ergonomiczne i wygodne na swój sposób, ale abstrahując już od gałek (x-pad ma chyba faktycznie słuszniej je rozmieszczone) to niech ktoś powie jakim cudem designerzy Sony doszli do wniosku, że triggery w ich padzie będą lepsze od xboxowych. Nie chcę słyszeć o żadnych głupich nakładkach. Sprzęt ma być defaultowo wygodny, a nie żebym musiał przecierać paluchy szmatką, żeby się nie ześlizgiwały z przycisków.

Opublikowano

Mendrkowi trzeba przyznac ze w VF-a grac potrafi pewnie nawet jest w top10 kraju ( o co nie jest ciezko bo w gre gra pewnie z 12 osob xD ) ale do pr0 to jeszcze daleka droga :D

Co Ty możesz o tym wiedzieć, skoro w VF-ie bywasz rzadko? Nie chcę się przechwalać, ale jednak się mylisz. Ofkoz nie uważam się za najlepszego, ale spokojnie nawiązuję równą walkę z wieloma czołowymi graczami w sieci :) Choć niestety online w VF5: FS najlepsze czasy ma już za sobą...

Co do pada MS-u na PC-tach, to nie kwestia bycia lepszym, ale kwestia software'u. MS po prostu dostosował swojego pada od X360 pod swój system operacyjny, stąd dla dev'ów banalne jest go dodać jako opcję. Naturalną koleją rzeczy stał się trochę bardziej popularny, stąd tworzone są zamienniki. Co nie zmienia faktu, że jednak DS jest bardziej spopularyzowaną konstrukcją. I jest to kwestia wygody i przyzwyczajenia, bo pokolenia wyrastały na DS-ie.

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

To do mnie, bluber?

Nie, pisałem to do Django, ale wciąłeś się z swoim postem. 

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

Przecież DualShock i wygoda w jednym zdaniu to oksymoron. :/

Opublikowano

Przecież DualShock i wygoda w jednym zdaniu to oksymoron. :confused:

Powiedziałeś co wiedziałeś. Tyle milionów ludzi się męczy tyle lat, aż mi się serce kroi.

Opublikowano

@Mendrolina no gram w VF-a malo bo mam mase innych gier do ogrania na 2 konsole i PC a nie tylko to co przyjdzie z Plusa ( ktorego tez ogrywam ! ) to raz. Dwa nie chce mi sie grac w martwa gre w ktora na prawde dobrzy gracze graja tylko w JP ( a ja gram i tak calkiem niezle jak na kogos kto moze przegral w ta gre 50h ) wole grac w SF-a ktory ma o wiele lepsza scene. Trzy to pad od xO jest lepszy do kazdego typu gier poza bijatykami

Opublikowano

. Naturalną koleją rzeczy stał się trochę bardziej popularny, stąd tworzone są zamienniki. Co nie zmienia faktu, że jednak DS jest bardziej spopularyzowaną konstrukcją. I jest to kwestia wygody i przyzwyczajenia, bo pokolenia wyrastały na DS-ie.

Kolejki też są spopularyzowane w polsce bo pokolenia wyrastały stojąć w kolejkach ale to nie znaczy ze kolejki są za(pipi)iste...

Opublikowano
  • Autor

Wygoda to rzecz subiektywna (i klocenie sie o nia wymaga niezlego intelektu), ale wygoda użytkowania to już inna sprawa. Kto zabrania Sony stworzenia oficjalnych sterowników dla Windy, OSXa i Linuxa? Jedna strona sama odpuszcza pewien rejon konfliktu, ale to MS jest zly bo wymaga (hint: nie wymaga, jezeli nie wydaja na GFWL) od biednych twórców obslugi pada od Xa. Odpuscic jedyny rynek (oprocz mobilnego) ktory ma wzrost to rzeczywiscie trzeba mieć wygraną w DNA.

Smutną (dla tego tematu) prawdą prawdopodobnie jest to, że oba pady są siebie warte. Gdyby pad od Xa byl taki (pipi)owy to kazdy by kupowal Duale i grał przez Motionjoy albo XInput co przecież nie jest takie trudne. Sony nie zależy specjalnie na popularyzacji swojego pada to ma za swoje. Dwie z czterech platform do grania natywnie obsługują Xa i żaden "hehe windows xd beka" nie ma nic do tego.

Opublikowano

Jako człowiek, który ma chyba rozeznanie we wszystkim co możliwe, jako, ze mam X360, pada od PS3, Wii oraz PC (a nie jak coniektórzy nie wiedzą jak X360 wygląda, ale wypowiadają się) nie mogę się z Tobą do końca zgodzić. Próbowałem grać w Skyrima, Fallouta, Max Payne czy Bioshocka Infinite na mysze i szczerze mówiąc wolę pada. Nie wiem, czy to lata przyzwyczajeń robią swoje, ale oprócz celowania wszystko jest gorsze. Musisz sobie łamać palce, by sięgnąć do kucnięcia, użycia przedmiotu, uderzenia z łapy, menusów, zmiany przedmiotu itd. Na padzie masz wszystko pod palcami i ani sekundy się nie zastanawiasz gdzie sięgnąć, a na klawiaturze... daj Pan spokój. Nie mówiąc o tym, ze co jedna gra to trzeba się uczyć tych przycisków na nowo, bo zawsze coś inaczej jest. Jedynie SR3 przeszedłem na myszce, ale to tylko z tego powodu, że wymiany ognia w tej grze są beznadziejne i bez sypania headshotami na lewo i prawo gra robiła się dosyć nieznośnie trudna.

Po pierwsze, to kwestia przyzwyczajenia lub "wygody", gdyż po prostu nierealne jest (w tego typu grach) osiągnięcie tej samej precyzji na padzie, co na klawiaturze+mysz. Po drugie, to z tym uczeniem się klawiszologii to już zostało powiedziane, że wszystko można sobie przystosować, a i zazwyczaj domyślnie już też wszystko jest pod ręką. WASD + ctrl shift, spacja, E, F, R, 1-4 itd. - jak nie sięgasz tego palcami, to masz dziwną klawiaturę. ;)

Oczywiście chcecie grać na padzie w FPP/TPP, bo tak Wam wygodniej, to spoko, Wasza sprawa - teraz już i tak większość gier jest tak ograniczana, że bardziej się nie da (5 różnych akcji pod jednym przyciskiem... bosz). Do tego wręcz stopnia, że na konferencji Xkloca ludzie od CoD Ghost możliwość wychylania się zza ścian przedstawili jak jakąś niesamowitą innowację w grach... Bo przecież nie było tego wcale w FPSach z lat 90tych... Zresztą, wystarczy sobie porównać np. oryginalnego Deus Ex i to co zrobili w Human Revolution jeśli ktoś chce świetne porównanie sterowania i możliwości w pozornie podobnych grach (np. raptem 4 aktywowane zdolności, bo przecież krzyżak... a w DX było tego od F1 do F12).

Także na konsolach nie ma to takiego znaczenia w multi, bo w większości przypadków i tak ludzie grają na padzie. Gdyby jednak to porównać do dobrze przystosowanej (pod gracza) myszy, to osiągi są nieporównywalne - nawet jeśli na padzie mają te wszystkie przyspieszenia, aim assisty itp. No po prostu to jak z dyskusją o grze w bijatykę na klawiaturze vs arcade stick. I nie spierajcie się, że da się na padzie grać tak samo efektywnie (efektywnie =/= wygodnie), bo to bzdura kompletna.

Cóż, wszystko robione teraz jest pod pady, to i grać można na padach... ale to już działa na niekorzyść gier, które stają się przez to za łatwe, ograniczone, uproszczone... No a tak jakoś wychodzi, że większość to właśnie FPP lub TPP - sru do przodu i szczelamy do upośledzonych wrogów kucając za zasłoną, aby magicznie odzyskać migiem całe HP. Naprawdę nieliczne tytuły potrafią zaoferować coś więcej w kwestii gameplay'u (o ironio, DX:HR się to udało, mimo uproszczeń).

Damn, chyba sobie Deus Ex zainstaluję do przejścia po raz setny...

deusex1.jpg

Opublikowano

Wygoda wygodą, ale jeśli chodzi o jakość wykonania to pad od X360 zjada na śniadanie Dualshocka.

Opublikowano

www.vg247.com/2013/06/01/xbox-e3-2013-media-briefing-how-to-watch/

konfa ms tylko 90 min - słabo, liczyłem na wiecej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.