Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

No chodzi o Next Gen. No napewno... Jeżeli masz kompa za 6k, to już wyprzedzasz x2 nowe konsolki. 

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 374,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

No jasne.. ale odpal mi na kompie (za 6k) z 2005-6 roku np. BF3, FC3 czy kilka innych gier z ostatnich 2 lat. W kilku zobaczysz slideshow.. a reszty nawet nie odpalisz (dlatego, że dev/wydawca sobie wymyślił, że np. wymagadna jest karta obsługująca dx11.. czy przez inne ograniczenie).

Na 99% podobnie będzie i tym razem.

Edytowane przez Emet

Opublikowano

Niektórzy widzę że nie mają pojęcia o PC. Kup nawet i za 100000 kompa i tak (pipi) to da bo części niedostępne. Max ale to max 5 lat i nie mówimy tu o max czy średnich detalach ale low pod koniec. Pamiętam jak sam tak PC do grania kupiłem, przez 2-3 lata wszystko śmigało a nagle Battlefield BC2 potrzebował 4 rdzeni pomimo dobrej grafiki i 4GB ram. Do tego stara architektura, mogłem kupić Core 2 Quad na starej podstawce, wolałem wymienić całość na AM2. Co się okazało wymieniłem tez grafikę na Radeona, ale co z tego jak stary GeForce 8800gtx miał physix i radził sobie z grą lepiej. Do tego z płytą były problemy i freezy ale takie że kompa wieszaly na amen. Zaraz okazało się po przestudiowaniu masy for że można wyłączyć w biosie zintegrowaną dźwiękowke i dokupić osobną i problemy się skończyły. A to wszystko dla 1 gry. Dziękuję ale już wolę konsole, za stary jestem na zabawę na PC jak za malolata.

Opublikowano

Wydaje mi się, że Battlefield 3 na potworze z 2006 byłby całkiem grywalny. Nie wiem, czy na najniższych czy coś na poziomie konsol, ale nie sądzę, by jedyne, co da się osiągnąć, to pokaz slajdów albo komunikat o błędzie.

@up

No dobra, ale to wszyscy wiedzą. Coś za coś. Albo mody, rosnąca z czasem wydajność, elastyczność w doborze komponentów i wiążące się z tym wydatki i problemy albo wygodna, stabilna i (prawie) zawsze gwarantująca niczym niezmąconą zabawę konsola, która po 2-3 latach zaczyna pokazywać pierwsze niedobory mocy a końcówka generacji to prawdziwa bitwa o każdą klatkę na sekundę i wręcz znęcanie się nad tym tymi starutkimi układami.

Edytowane przez raven_raven

Opublikowano

Ładowanie kasy załóżmy tych 6k i więcej w PC jest czystą głupotą no chyba że ktoś nie ma co z kasą robić.Tak naprawdę rynek konsol nie ma wpływu na wymagania wersji PC gierek na dłuższą metę. Oczywiście wraz ze startem nowej generacji konsol następuje wzrost wymagań ale im dłużej trwa dana generacja to tak naprawdę wzrost wymagań jest sztucznie napędzany (czyt. nie optymalizujemy gierek , damy większe wymagania) na co ogromny wpływ mają producenci podzespołów w końcu w jakiś sposób muszą "zachęcać" klientów do zakupu nowych produktów.Optymalna kwota to powiedział bym max 4k z tym że aby mieć pewność grania na max detalach prze całą "generacje" (wyznaczoną przez konsole) trzeba się liczyć z modernizacjami takiego zestawu w przyszłości.

Opublikowano

W dniu premiery nowych konsolek kupujesz kompa za 3 tys zł i grasz na nim, przez 2-3 lata. W tym czasie gierki i tak wyglądają lepiej na tym kompie niż na konsoli. Później wydajesz kolejne 3 tys i już nawet nie ma co porównywać. W przeciągu trwania generacji różnice w cenie gierek zwrócą różnice w cenie sprzętu (4000-4500 to ja wydałem na gry w pierwszym roku po zakupie current genów) więc aspekt ekonomiczny jest żaden.

Zwłaszcza teraz, kiedy już pokazano premierowe tytuły nic nie wskazuje, żeby sytuacja uległa zmianie, a wręcz może być nawet lepiej dla PC (przeskok graficzny w porównaniu z tym co teraz wychodzi na piece jest praktycznie niezauważalny), bo skoro konsole mają korzystać na architekturze PC, to dlaczego niby to nie ma być obopólna korzyść? Nie trzeba będzie się bawić w robienie gier od nowa na zupełnie inną architekturę, więc tym bardziej popularny model schodzenia na detalach z podstawki robionej pod wypasionego pieca.

Opublikowano

No co? Konczymy generacje i wylaczamy wszystkie PS3. Dzieki temu oczekiwanie na nowa konsole bedzie jeszcze wieksze.

Czasu na przejscie TLoU bylo wystarczajaco duzo.

Opublikowano

no spoko, konsole w końcu kupuje się za 600 zł raz na 10 lat, a kompa za 7 tysięcy na 2  :banana:

Opublikowano

@Don: ale nad nim stoi ktoś jeszcze, prawda?

Mattrick jest szefem całego IEB - już od 2007 był Vice, a od 2010 jest głownym. No chyba, że masz na myśli szefa wszystkich szefów jakim jest Ballmer  ;)

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Wydaje mi się, że Battlefield 3 na potworze z 2006 byłby całkiem grywalny. Nie wiem, czy na najniższych czy coś na poziomie konsol, ale nie sądzę, by jedyne, co da się osiągnąć, to pokaz slajdów albo komunikat o błędzie.

Zależy jeszcze od tego co dla kogo oznacza grywalny. 8 generacja grafik to wcześniej opisywana przeze mnie 8800 która wyszła w w roku 2006, o ile pamiętam core 2 Quad wyszedł jeszcze później. Gra jaką był bc2 strasznie nastawiona była nie tyle na pamięć l3 a ilość rdzeni. Z dostępnego na tamte czasy sprzętu pomijając to że i tak byś nie uruchomił bez nowej karty z DirectX 11 z 10 fpsów byś uzbierał w singlu może.

Opublikowano

no spoko, konsole w końcu kupuje się za 600 zł raz na 10 lat, a kompa za 7 tysięcy na 2  :banana:

Za >2000 zł raz na 7-8 lat, z czego ostatnie lata są aż przykre do oglądania (nie mówiąc o kilku prześlicznych wyjątkach typu TLoU). Chyba, że udało Ci sie kupić w 2003 roku PS3 za 600 zł, to zwracam honor.

X360 dało się wyrwać w podobnej cenie coś koło 2008 roku, ale to golutką wersję Arcade, która dzisiaj średnio by się sprawdzała ze względu na brak dysku twardego.

Opublikowano

//

Raven, to był taki trolling, spoko. :)

Edytowane przez Marian80

Opublikowano
Feralna łatka 4.45 już zniknęła z PSN, ale zdążyła narobić sporo problemów.

Aktualizacja 4.45, która pojawiła się dzisiaj dla PS3, miała zmienić informowanie o trofeach oraz poprawić stabilność systemu. Stało się jednak odwrotnie - gracze alarmują, że po instalacji łatki konsoli nie da się już włączyć, bo zawiesza się na ekranie początkowym. Innymi słowy, staje się bezwartościową cegłą. Problem nie dotyczy wszystkich sprzętów, ale wydaje się dość szeroki - awarię zgłaszają właściciele każdego modelu konsoli, od Fata po Super Slim. Wydaje się, że szczególnie podatne na awarię byli właściciele PS3 z nieoryginalnymi dyskami twardymi.

W tej chwili aktualizacji już nie ma w PSN, choć jeszcze kilka godzin temu funkcja autoaktualizacji w PS+ pobierała ją - na szczęście nie instalowała jej samodzielnie.

Ciekawe, jak Sony rozwiąże problem, skoro konsole zawieszają się zaraz po włączeniu - raczej trudno będzie to poprawić zwyczajną łatką. Na razie żadne "domowe" rozwiązanie nie jest stuprocentowo pewne (np. wymiana twardego dysku i jego instalacja w safe mode).

To nie pierwszy raz, kiedy firma ma problem z działaniem sieci. I podobnie jak 2 lata temu, jedyną odpowiedzią Sony jest milczenie - firma wciąż nie odniosła się do problemu.

Nieźle

Edytowane przez Szprota

Opublikowano

Wy serio porównujecie kupno wypasionego PC za 4,5,6 K żeby niby gry chodziły przez całą generację? A jakie gry, skoro pctowcy nie mają TLOU, Halo, Forzy czy czekają ponad rok na port GTA... Takie porównanie dla ludzi co chcą grać w świetne produkcje a nie jarać się detalami w CODzie czy BF4 są warte funta kłaków ;)

Opublikowano

"SONY uczy się na błędach"

edit. kermit- nie licząc dłuższego oczekiwania na takie GTA, nie płakałbym za żadną z przedstawionych przez Ciebie gierek. Na tej generacji najlepsze tytuły to multiplatformy, a te najlepiej wyglądają i działają na PC (nie licząc GTA IV ;) ). Do tego mamy mody i praktycznie zawsze polonizacje. Na PC masz dużo gier niszowych, dużo pierwoszligowych tytułów z gatunków, których nie znajdziesz na konsolach, zaczną się pojawiać projekty niezależne z kickstartera, które zapowiadają się lepiej niż niejeden tytuł AAA od jakiegoś giganta. Ktoś, kto płacze za oryginalnymi tytułami (nie robionymi właśnie dla jarania się grafą) i jednocześnie olewa rynek PC musi niewiele o nim wiedzieć.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Ciekawe co zrobią z osobami które pobrały ten upadate i popsuł im konsolę? Kupią kazdemu z poszkodowanych nowe PS3?

Opublikowano

jeśli będzie się dało sprawdzić, że to w 100% wina softu... to może tak 

Opublikowano

jak w ogóle ta awaria wygląda? konsola jest kaput i nie da rady jej nawet włączyć?

Opublikowano

Z tego co wyczytałem to uruchamia się, ale nie przechodzi dalej za ekran startowy. Ponoć po sformatowaniu dysku w safe mode konsola się normalnie uruchamia.

Opublikowano

Cholera, a ja mam auto update w nocy włączony. Mam nadzieję, że tym razem konsola znowu nie dogadała się z moim routerem :P

Opublikowano

Tak samo działa przy wymianie dysku. Działa również Recovery Menu - z jego poziomu można instalować FW więc pewnie Sony wyda FW 4,56 i zaleci instalacje z RM.

BTW: Jak ktoś ma autoupdate to konsola sama mu nie wgra tego FW (jest tylko pobrany). Tylko te opcjonalne FW są instalowane na auto. Mandatory up i FW które zmieniają prace systemu trzeba ręcznie zaakceptować.

Opublikowano

beka, że tyle po premierze oni sami nie ogarniają swojego systemu i wypuszczają coś takiego xD

Opublikowano

Hahaha cebulaki szybko siagac Update i psujcie konsole zanim to minie!!

Rozwalę młotkiem i powiem, że to przez update ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.