Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

Idzcie Wy lepiej już grajcie w te wszystkie gry, a nie kłócicie sie o to, która jaką cyferkę dostała, mogła, lub kategorycznie nie miała prawa dostać. Zalatuje gimbazą.

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 374,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Bez przesady, a czym lepiej się sugerować User scorem?

Gta4 ma za mocną ocenę zdecydowanie, no ale nie powiesz chyba, że w dniu kiedy wychodziła na prawdę ciężko było dać jej ocenę niższą niż 9 i stąd powstała taka potężna średnia.

no wlasnie nie wypada dac. Tak samo gta5 nie bedzie zbierac ocen gorszych niz 9.

te srednie są totalnie do dupy i zaklamuja rzeczywistosc. Taki np battlefield ma srednia 87% a przez pierwszy miesiac/dwa miesiace po premierze nie mial prawa dostac oceny wiekszej niz 5-6 / 10...

Co ma do tego srednia, skoro oceny wystawiaja serwisy?

Poza tym z BF3 to brednia, bo fakty, wtedy bylo zdecydowanie wiecej bugow niz teraz, to i tak nie ma prawa tak zanizyc oceny. Dobrze, ze tacy jak ty nie oceniaja gier zawodowo.

Opublikowano

Idzcie Wy lepiej już grajcie w te wszystkie gry, a nie kłócicie sie o to, która jaką cyferkę dostała, mogła, lub kategorycznie nie miała prawa dostać. Zalatuje gimbazą.

w koncu Starcia Betonów nie ...

Opublikowano

Ciekawe ile z tych fapujących nad ocenami sonoklapów grało w najlepiej oceniane gry generacji

Opublikowano

jak były w plusie to pewnie kilku grało ... kupno gier na PSczy po wprowadzeniu ograniczenia na dzielenie się kontami to teraz nielada wydatek :P

Opublikowano

Ciekawe ile z tych fapujących nad ocenami sonoklapów grało w najlepiej oceniane gry generacji

generacji :D? Mendrek ma problemy z ograniem najlepiej ocenianych gier na PS3 a Ty tutaj z generacją wyskakujesz ;P

Opublikowano

Gta4 ma za mocną ocenę zdecydowanie, no ale nie powiesz chyba, że w dniu kiedy wychodziła na prawdę ciężko było dać jej ocenę niższą niż 9 i stąd powstała taka potężna średnia.

no wlasnie nie wypada dac. Tak samo gta5 nie bedzie zbierac ocen gorszych niz 9.

te srednie są totalnie do dupy i zaklamuja rzeczywistosc. Taki np battlefield ma srednia 87% a przez pierwszy miesiac/dwa miesiace po premierze nie mial prawa dostac oceny wiekszej niz 5-6 / 10...

Co ma do tego srednia, skoro oceny wystawiaja serwisy?

Poza tym z BF3 to brednia, bo fakty, wtedy bylo zdecydowanie wiecej bugow niz teraz, to i tak nie ma prawa tak zanizyc oceny. Dobrze, ze tacy jak ty nie oceniaja gier zawodowo.

Tak samo jak z diablo 3

user score na poziomie 3.7 bo przy starcie serwery nie chodziły..

świetne podejście do oceniania

Opublikowano

Niech mi ktoś powie jak można nadal brać pod uwagę do średniej serwis, który wpierw daje 4/10 dla Uncharted 3, 4/10 dla Max Payne 3, nazywa Deus Exa "w 90% złą grą", a teraz ocenia Halo 4 na 2/10?

Jakiś sku.rwiel, który jest dziwką na kliknięcia (niestety ja tez kliknałem :confused:) ma taką moc, że przez niego ludzie dostają, lub nie, premię (vide sytuacja bodajże z Obsidianem i Fallout New Vegas), albo nawet sprawia że stanowiska pracy są likwidowane.

rly, (pipi)ć metacritica

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

(pipi)a człowieczku ok, fajnie, że wszystkie kolorowanki Mijamoto mają super oceny,że Mario lata po planetach, skacze i ma za to dożywotnie propsy, a Link nakłada maski, i walczy z glutami, ALE ...

Co wejdę w ten temat to jesteś (pipi)a monotematyczny, jakbyś miał mózg zaprogramowany na lizanie po (pipi)e nintendo. Każdy ma oczy, widzi jak prezentują się rankingi. Dla mnie to gorsze niż czytanie o PC. Masz do tego dwóch czy trzech pomagierów - DWÓCH CZY TRZECH człowieku, cała rzesza"!!!

Opublikowano

Niech mi ktoś powie jak można nadal brać pod uwagę do średniej serwis, który wpierw daje 4/10 dla Uncharted 3, 4/10 dla Max Payne 3, nazywa Deus Exa "w 90% złą grą", a teraz ocenia Halo 4 na 2/10?

Jakiś sku.rwiel, który jest dziwką na kliknięcia (niestety ja tez kliknałem :confused:) ma taką moc, że przez niego ludzie dostają, lub nie, premię (vide sytuacja bodajże z Obsidianem i Fallout New Vegas), albo nawet sprawia że stanowiska pracy są likwidowane.

rly, (pipi)ć metacritica

No i co, jeden troll mało zmienia przy 50 normalnych recenzjach

Jak jest dużo trolli to można wyliczyć medianę i wyjdzie w miarę miarodajna ocena

Opublikowano

ME2 z oceną ponad 95 to jakies kpiny ... EA dobrze posypało $$ że takie recki się sypały

niedawno znów przelazłem cz 1 i trochę cz 2 i jako RPG cz 1 jest dużo lepsza (choć i tak nie idealna) cz 2 to już jakieś kpiny i TTP fabuła się kupy nie trzyma jest nudno

(ME2 nie jest grą złą, jest ładnie, misje poboczne sa ciekawe, i rozgrywka nawet potrafi wciągnąć... ale do części pierwszej poprostu nie ma startu)

A u mnie na odwrót. Mass Effect 2 jest zdecydowanie lepszy od 1.

@MaZZeo

Ta sytuacja z Falloutem i premiami jest chora. Bo brakowalo im 1pkt na MC i Bugthesda nie dala im premii. 84 a 85 jest.w chvj duża różnica

Opublikowano

A nie lepiej sugerować się własnymi wrażeniami? Just sayin'...

Opublikowano

Nie wiem czy tak mało bo ta recenzja sprawiła że mc poszybowaa w dół o dwa procent. Przypadek Obsidian pokazuje, że to nie jest mało.

No to dominantą i medianą w zestawie recenzji jest 9tka. Idiotów, którzy oceniają gry jak filmy w ogóle nie powinno się brać pod uwagę.

Opublikowano

Mazzeo aka Kali Mentality. ”MC dobry jak niskie oceny PS3 wystawia, MC zły jak złe wystawia X360”.

MC to nie jest serwis recenzencki. To tylko serwis statystyczny. Ma jakiś wspólny kanon hierarchii serwisów które bierze pod uwagę. Jedna ocena nie zaniży aż tak bardzo średniej, jeśli pozostałe oceny są wysokie. Halo 4 widocznie nie zbiera powyżej 9, i w końcu jest jak jest. To nie wina MC, że serwisy jednej grze dają tyle, a innej tyle.

Z ocen Halo 4 można toczyć bekę, ale jest to historia smutna dla społeczności. Jeśli się czeka rok na spodziewanego killera, jeśli MS stawia na politykę exową ”raz ale za.(pipi)iście”, to powinien zadbać by to był hit który jest w ocenach powyżej 90. W 2011 w zasadzie to mu się udało, bo wyszły i Forza i Gearsy (choć te drugie przejawiały zmęczenie materiału), z tym że Sony 2011 miało miażdżący - wyszedł wysoko oceniony Uncharted 3 i LittleBigPlanet 2 (gry które do dziś cieszą się również uznaniem w multi), a do tego kanonada mocnych tytułów w postaci Infamous 2, Killzone 3, MLB 11 (to dla hamburgerów), Resistance 3, Motorstorm: Apocalypse, Yakuza 4, ect.

W tym roku MS miał niezwykłą szansę zniszczenia exami. Studia Sony wyprztykały się z gier, a te na 2012 albo zostały ocenione na okolice 7-8, albo przeszły na rok kolejny. Sony w tym roku praktycznie ratują reedycje HD, jedno Journey i Unfinished Swan (kontra Trialsy, MotN i Dust) i Playstation Plus. Tyle, że ważniejsze są gry, i tu gdyby Forza H i H4 zgarnęły ultra oceny, i przy okazji GOTY, to MS wyszedłby dumnie z podniesioną głową. Tak jednak nie będzie. Co gorsza, exowo 2013 to kolejna ofensywa Sony, i oddanie pola przez MS. W środku ofiarami tej polityki są gracze, tacy sami, którzy wybrali taką konsolę, a nie inną. Którzy mozolnie płacą MS-owi za usługi u innych darmowe, i mają prawo wymagać. Co robi MS? Zbiera łatwą ręką ten szmal i cieszy mordę. Pytanie - jak długo gracze będą to tolerować? Czy na tyle, że wszyscy producenci uznają że gracze to owce, i każdy bez wyjątku postępować będzie jak MS? Obyśmy się nie obudzili z ręką w nocniku...

PS. Liczę się z negatywnym odbiorem tego posta, prawda boli, ale nawet jeśli choć jednej osobie przemówi do rozsądku, to uznam to za sukces.

Opublikowano

Jaki ty jesteś nienormalny :P Halo 4 to gra niemalże doskonała, dopracowana technicznie i gameplayowo pod każdym względem z niespotykaną ilością "kątentu" w zestawia, a ty dalej pierniczysz, że jest słabo bo na MC poniżej 90% XD

Udajesz hardkora, a jesteś największym casualem na forum. Beka.

Reprezentujesz najbardziej zdebilałych graczy, którzy po przeczytaniu dokładnie tej samej recenzji i tak podejmują decyzję o zakupie na podstawie tego czy pod tekstem jest 7 czy 10 bez względu na to co mówi treść.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Skoro niemalże doskonała, to czemu nie wychodzi poza 90? Uwzięli się, spisek ukrytych miłośników Sony, a może masowa halucynacja?

Opublikowano

Oczywiście że najlepiej sugerować się własnymi wrażeniami. Lubię tak w ogóle oceniać wszelakiej maści rzeczy: muzykę, filmy itd.

No ale nie powiesz chyba, że tak spokojnie można wszystko ograć, a skąd wiesz czy coś warto ograć jeśli nie spojrzysz na oceny?

Opublikowano

Mendrek: A coś zmieni że zamiast 90% gra będzie miała 89%? Czy 89% (czy tam ile na końcu uzyska) będzie miało przełożenie na jej końcowy odbiór? 90% to jakaś magiczna granica która z hitu robi crap? Bo serio - czytając to co piszesz takie właśnie odnoszę wrażenie.

Opublikowano

Oczywiście że najlepiej sugerować się własnymi wrażeniami. Lubię tak w ogóle oceniać wszelakiej maści rzeczy: muzykę, filmy itd.

No ale nie powiesz chyba, że tak spokojnie można wszystko ograć, a skąd wiesz czy coś warto ograć jeśli nie spojrzysz na oceny?

Internet kolego. W dzisiejszych czasach nie trzeba się skazywać na łaskę bądź niełaskę recenzentów kiedy sami twórcy przed premierą udostępniają parę godzin ze swojej gry, są przedpremierowe streamy itp., a jeśli dalej nie jesteś pewny, to zawsze możesz nastepnego dnia grę wystawić na allegro i sprzedać 20-30 zł taniej.

Z 10 lat temu jeszcze można było się sugerować ocenami, ale jak czytałem CDA, to skala ocen nie zaczynała się od 7, a 10 dostawała może jedna gra na rok. Teraz oceny to jest biznes, nikt wprost nie płaci za recenzje czy pochlebne teksty, ale jak któryś wydawca obieca Ci, że będzie wykupował 40% powierzchni reklamowej albo będzie Cię zapraszał na wszystkie zamknięte pokazy, to inaczej też będziesz patrzył na jego produkcje i nawet jak gra będzie maksymalnie niedopracowana, to dostanie te 7, które kiedyś dostawały bardzo solidne produkcje, a kiedyś to by miały ocenę na poziomie 5 z dopiskiem "całkiem dobra gra, ale niedopracowana".

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Mendrek: A coś zmieni że zamiast 90% gra będzie miała 89%? Czy 89% (czy tam ile na końcu uzyska) będzie miało przełożenie na jej końcowy odbiór? 90% to jakaś magiczna granica która z hitu robi crap? Bo serio - czytając to co piszesz takie właśnie odnoszę wrażenie.

Nie, absolutnie nie robi crapa, ba gra z 70 to nadal gra warta ogrania i sporo ludzi tą 7 stawia jako granice. Tyle, że oceny dziś też wyznaczają kryteria. Jednak ma to znaczenie. Już nie o prestiż chodzi. Niedawno rozmawiałem z Torbą, który ma swój sklep z grami. Masa ludzi jak dzwoni, to pyta o ocenę gry w PE przed zakupem. ”Tylko (tu ocena niżej niż 9)? Eee to nie biorę“, to częste i poniekąd chore zjawisko. Niby hit, ale nie na 9. Niby oczko niżej, ale jednak.

Opublikowano

Nie, absolutnie nie robi crapa, ba gra z 70 to nadal gra warta ogrania i sporo ludzi tą 7 stawia jako granice. Tyle, że oceny dziś też wyznaczają kryteria. Jednak ma to znaczenie. Już nie o prestiż chodzi. Niedawno rozmawiałem z Torbą, który ma swój sklep z grami. Masa ludzi jak dzwoni, to pyta o ocenę gry w PE przed zakupem. ”Tylko (tu ocena niżej niż 9)? Eee to nie biorę“, to częste i poniekąd chore zjawisko. Niby hit, ale nie na 9. Niby oczko niżej, ale jednak.

Bo są kretynami, a ty się zachowujesz dokładnie tak samo :)

Opublikowano

Tak się zachowują causale

Opublikowano

Z 10 lat temu jeszcze można było się sugerować ocenami, ale jak czytałem CDA, to skala ocen nie zaczynała się od 7, a 10 dostawała może jedna gra na rok. Teraz oceny to jest biznes, nikt wprost nie płaci za recenzje czy pochlebne teksty, ale jak któryś wydawca obieca Ci, że będzie wykupował 40% powierzchni reklamowej albo będzie Cię zapraszał na wszystkie zamknięte pokazy, to inaczej też będziesz patrzył na jego i nawet jak gra będzie maksymalnie niedopracowana, to do stanie te 7, które kiedyś dostawały bardzo solidne produkcje.

Ale w jakiś sposób te najlepiej oceniane gry co mają średnią ocen po 90%+ są naprawdę kozackie i spokojnie na takie średnie zasługują. Co tam, że większość to gry na raz, typu uncharted, gow itd. ale to nie zmienia faktu, że są to gry bardzo dobre. A i gry ambitne również dostają bardzo dobre noty typu: dark souls, journey (więcej ambitnych gier tak z pośpiechu nie kojarzę, takie czasy :D).

Więc dla mnie ranking wypada naprawdę ok i nie wydaje mi się, żeby to było aż takie przekupione.

A i to, że gry nie dostają ocen gorszych od 7 to też dosyć normalne. Aktualnie nie wychodzi tyle gier co kiedyś i jeśli już coś wychodzi no to przeważnie jest to gra conajmniej dobra.

Ja takimi grami przeważnie się nie interesuje, bo i tak mam za duże zaległości (jeszcze gry z ps1 i ps2.. :<)

Opublikowano

Don, ale serio już skończ ubliżać. Gorzką prawdę przyjmij na klatę, a nie odreagowuj jak mentalny gimbus. Szkoda, że nie wypominałeś koledze jak wypominał All4One w Plusie, że gra na 70 i szkoda czasu. Idź prowadź ten serwis o Xboxie, udawaj że MS wyziewa na graczy miłością i dostawaj za to promki.

Ja zdaję sobie sprawę, że bywają gry niedocenione. Pewnie gdyby nie Plus, wiele tytułów gracze by przegapili w związku z dyktaturą ocenową. Tyle, że mówić, że Halo 4 jest niedocenione... Niedorzecznie brzmi. Możecie ludzi co kupują gry na 9 tylko, nazywać casualami, debilami, ect. Takie wymagania stawiają. Faktu to nie zmieni. 9 to 9, 8 to nie 9, są gry bardzo dobre, i są gry bardzo dobre, ale wyżej oceniane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.