Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 373,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

Oj, MS zalicza faila. Co prawda na rynku PC-towym, ale to chyba powinno cieszyć nas podwójnie? :) Swoją drogą ciekawe czy MS byłby w stanie porzucić PC-ty i skupić się na smartfonach/tabletach + konsolach :)

http://www.pb.pl/289...dazy-windowsa-8

Pojawienie się na rynku nowego systemu operacyjnego Windows 8 miało tchnąć nowego ducha w urządzenia produkowane przez Microsoft. Tak się jednak nie stało. Sprzedaż komputerów stacjonarnych w okresie od pojawienia się Windowsa 8 do połowy listopada spadał aż o 21 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2011 r.

Sprzedaż tabletów z Windows 8 praktycznie w tym okresie nie istniała. Tablety stanowiły minimalne 1 proc. sprzedaży wśród wszystkich urządzeń Microsoftu wyposażonych w najnowszy system operacyjny.

- Wprowadzenie Windowsa 8 w niczym nie polepszyło, ani nie pogorszyło sytuacji, w jakiej znajduje się obecnie Microsoft. Nowy system operacyjny nie stał się impulsem, na którego wszyscy liczyli – oznajmił Stephen Baker, analityk NPD, w rozmowie z dziennikiem New York Times.

Opublikowano

Miałem kupić WiiU, ale pokazuję faka Nintendo i kupuję Vitę i Plusa. Mendrek się cieszy :lol:

Opublikowano

Miałem kupić WiiU, ale pokazuję faka Nintendo i kupuję Vitę

Czyli na złość mamie wyjdziesz na mróz bez czapki.

Opublikowano

Gregz: ja cieszę się z nadchodzącej Twojej radości z grania. Wiadomo, jesteśmy kolektywem ze wspólną pasją, i chcemy dla siebie jak najlepiej :)

Znaczy ja bym Vity nie kupował, ale Plusa owszem :P Moim wyborem byłoby PSP z ogromną biblioteką gier. No ale może ktoś musi zacząć Vitę kupować, żeby więcej gier wychodziło ;p

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

Miałem kupić WiiU, ale pokazuję faka Nintendo i kupuję Vitę

Czyli na złość mamie wyjdziesz na mróz bez czapki.

Nah, nie mam jak podłączyć bezboleśnie tego WiiU, a gry na tą konsolę nie dają mi motywacji, żeby to robić. Więc zostaje mi do kupienia tylko Vita (bo X360, Wii, PS3, 3DS i iPada już mam). A, że inwestować w gry na Vitę zamiaru nie mam to Plusik idealnie mi podchodzi

Mendrek, na PSP przeszedłem to co chciałem. Miałem kilka razy, kupiłem nawet na premierę.

Opublikowano

Ja nie mam zamiaru grać w Microsoft Flight Simulatora tylko dlatego że jest trudny i wymaga miesięcy masterowania by wylecieć z Okęcia.

Akurat wylot z lotniska w Microsoft Flight Simulator to nic trudnego.

2 przyciski i fruu :P

Opublikowano

Mendrek, a powiedz mi co ma Windows 8 do konsol? Jest chu,jowy, owszem, ale to nie zmienia ani o jotę obecnej sytuacji na rynku konsol.

Vita to konsolka z mega potencjałem, ale jak zwykle spier,dolona przez beznadziejny lineup. Myślę ostatnio o jakimś handheldzie i chyba kupię po prostu DSi XL albo 3DS XL :/. PSP troszkę stare już, choć z drugiej strony dobrych szpili nie brakuje. Wtopiłem trochę sprzedając swoje 3000 dawno temu, kasy mi i tak nie brakowało, a za konsolką tęsknię.

Opublikowano

Też się zastanawiam czy Vity sobie nie sprawić. Plusa mam wiec od razu na start dostane Uncharted czy Gravity Rusha. Ponadto zaczynaja wychodzic gry które mnie by interesowały(Little Big Planet na przykład)

Xbox 360 rządzi na Nokaut.pl

W wyniku licznych błędów, jakie na początku obecnej generacji popełniło Sony, Xbox 360 zagarnął dla siebie znaczną część rynku. Atrakcyjna cena oraz mocne tytuły w pierwszym roku życia konsoli, spowodowały, że maszynka MS stała się w Polsce bardzo popularna. Nokaut.pl ujawniło dziś ciekawe dane, według których najczęściej wyszukiwaną konsolą przez użytkowników tego serwisu była właśnie maszynka giganta z Redmond.

Dzięki informacjom, jakie ujawnił serwis Nokaut.pl, dowiedzieliśmy się, które platformy cieszyły się największym zainteresowaniem wśród Polaków w pierwszych sześciu miesiącach 2012 roku.

Największą popularnością wśród użytkowników porównywarki cen Nokaut.pl cieszył się zatem Xbox 360. Najczęściej wyszukiwanym modelem był ten z 4 GB pamięci, a następnie X-klocek z dyskiem twardym 250 GB. Kolejne miejsca na liście zajęły: PlayStation 3 (kolejno modele z dyskiem o pojemności 320 GB, 160 GB i 250 GB), Nintendo Wii oraz wiecznie młoda królowa znana jako PlayStation 2. Niezbyt dużym zainteresowaniem cieszył się PS Move, za to tytuły na Kinecta zdominowały zestawienie najczęściej wyszukiwanych gier na X360. Były to: Kinect Sports, Sports Island Freedom oraz Zumba Fitness Rush.

Na poletku handheldów bez większych zmian. Konsole Nintendo (3DS, DSi i DSi XL) cieszą się zdecydowanie mniejszym zainteresowaniem niż kieszonsolki Sony. W pierwszej połowie 2012 roku rządziło nieśmiertelne PSP, a na miejsu drugim uplasowała się PS Vita.

Edytowane przez Lionel

Opublikowano

lol, Nokaut wykupił sponsorowany wpis na ppe.pl a wy się tu podniecanie jakby nie wiem co tam było. Ciekawe czemu nie napiszą co tam w ceneo, na allegro, ultimie, czy tam innych porównywarkach najlepiej się "sprzedaje", śmieszne to trochę.

aha, najczęściej oglądane jest tam PS3 z konsol, a Xboxa nawet nie ma w zestawieniu, woot.

Edytowane przez Fenikz

Opublikowano

Ależ mi szał.

Ludzie porównują ceny, to nie znaczy że kupują. Ja nawet z ciekawości na Ceneo czy Nokaut różne produkty wpisuje. PS3 masa ludzi ma, więc raczej nie muszą już wpisywać.

Opublikowano

Wiecie, że w UK sprzedało się 40k Wii U, a u nas w Polsce kupiono aż 10 sztuk tej jakże nowatorskiej, bezproblemowej, o super mocy kompów z 2004 roku kąsolki? Czyżby kolorowe Super Mario nie przekonało do siebie starszych i pracujących już graczy? No bo który rodzic kupiłby tak drogą zabawkę swojemu dziecku? Nintendo zapomniało kto głównie kupuje (za pieniądze rodziców) ich zabawki?

Opublikowano

Pomijając oczywiste (pipi)ety mendroliny to kogo to obchodzi? Obok tego w czołówce są jakieś gówna na Kinecta czyli kupują to rodzice swoim brzdącom do skakania na pontonie.

"zwycięstwo" równie ważne co dominacja PS3 w Japonii.

Opublikowano

Japonia dla naszego rynku nie znaczy nic, ale fakt faktem że tam PS3 jak nigdzie indziej zmiotło Xboxa. Choć liczby jak na 140 milionowy naród, wymierający wprawdze, nie są duże.

Kiedyś już wstawiałem najlepiej sprzedające się tytuły w Polsce i rządzą gry na Move/Kinecta, Simsy itp. Polak jako gracz to casual w większości.

Niezbyt mi się to podoba, ale cóż - ludzie tak kupują. Z drugiej strony, muszę się przyznać że gry ostatnio przechodzę na easy, z jednego powodu - nie mam kiedy grać, za mało czasu. Powinni dołożyć 2 - 3 godziny do zegara.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Wiecie, że w UK sprzedało się 40k Wii U, a u nas w Polsce kupiono aż 10 sztuk tej jakże nowatorskiej, bezproblemowej, o super mocy kompów z 2004 roku kąsolki? Czyżby kolorowe Super Mario nie przekonało do siebie starszych i pracujących już graczy? No bo który rodzic kupiłby tak drogą zabawkę swojemu dziecku? Nintendo zapomniało kto głównie kupuje (za pieniądze rodziców) ich zabawki?

Mała podaż w europie. Do naprawienia.

Opublikowano

Jeszcze wczoraj ktoś tu pisał na moje wieści, co Windows 8 (i jego kiepska sprzedaż) ma wspólnego z konsolami. Ktoś z Yahoo postanowił coś przeanalizować:

http://finance.yahoo...-181558610.html

Almost one year ago today, we laid out the nightmare scenario for Microsoft (MSFT) that could lead to its business collapsing. After laying it all out, we concluded, "Fortunately for Microsoft, none of this is going to happen."

We were wrong.

A lot changed in the last year. Microsoft's nightmare scenario is actually starting to take hold. We're revisiting our slideshow from last year to see how things have played out.

5a334d3900.jpg

(...)

9. The Xbox was never going to make up the slack, and Microsoft can no longer afford to keep investing in it.

In a year of relative gloom, Microsoft's Xbox has become a big bright spot for the company. Kinect is great technology, people are still buying the console, and it's been a great entry point for Microsoft to take over the living room. But, for a company like Microsoft, Xbox isn't enough. Microsoft had $21 billion in operating income last year. The Entertainment and Devices division, which is home to the Xbox had $364 million in operating income. So, as nice as Xbox is, it's not going to be enough to boost Microsoft if the rest of the business collapses.

To tak w skrócie co nas powinno interesować, ale warto przeczytać cały artykuł, by zobaczyć czarny scenariusz.

Oczywiście to raczej mało prawdopodobne by coś mogło przeszkodzić premierze następcy X360, ale z drugiej strony jak widać nawet w MS nie jest do końca wesoło. Zresztą, do niedawna niektórzy uprawiali tu hejt że niby Sony bankrutuje, więc taka informacja powinna przytemperować nieco ich zapędy...

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

A fakty wyglądają tak:

Rok temu w grudniu cena jednostkowa akcji Microsoftu stała na poziomie 26$ - Dzisiaj poziom jest ten sam ( w międzyczasie w trakcie roku cena najwyżej była na poziomie ok. 32$).

Cena akcji Sony spadła od wyboru Kaza o 40% i jest najniższa w historii firmy. Rok temu było ok. 18$ a dzisiaj jest ok.10$ (po drodze najwięcej było ok. 22$)

Dziękuję za uwagę :)

Ciekawa jest puenta tego artykułu - Microsoft przestanie inwestować w X360 bo przynosi rocznie setki mln $ zysku/przychodów, a nie miliardy :P

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

LOL mendrek Ty naprawde to tu wkleiłeś :)

kiepska sprzedaż W8 ... Sony chciało by tak vitę sprzedawać jak W8 schodzi

no ale trolle musza się czymś pocieszac po BB-

Microsoft had $21 billion in operating income last year

if the rest of the business collapses

mój ulubiony fragment :)

Edytowane przez typfon

Opublikowano
Microsoft had $21 billion in operating income last year

if the rest of the business collapses

mój ulubiony fragment :)

Czepiasz się szczegółów :sleep:

Edytowane przez Paliodor

Opublikowano

No i jeszcze fakty nr 2 i 3:

Ostatnio Microsoft podał w oficjalnych notach prasowych:

- Windows Phone 8 sprzedaje się 3x lepiej niż Windows Phone 7 w tym okresie rok temu.

- Windows 8 sprzedaje się tak samo (albo lepiej - tu dokładnie nie pamiętam) jak Windows 7.

Opublikowano

równie dobrz emożemy ropatrywac bankructwo Sony ja usa postanowi znów zrzucić na nich atomówki :)

Opublikowano

- Windows 8 sprzedaje się tak samo (albo lepiej - tu dokładnie nie pamiętam) jak Windows 7.

To akurat niezbyt dobra wiadomość widząc jaką padaką jest ten system...

Opublikowano

To akurat niezbyt dobra wiadomość widząc jaką padaką jest ten system...

Nie wartościuję tej informacji. Ale jeżeli chodzi o sprzedaż to chyba jest tak: Vista < Windows 7 =/< Windows 8.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Jedyny kumaty komentarz. Na przykładzie argumentów Dona, który tak podnieca się w pokazywaniu wielkich zysków M$, nie widząc jednocześnie najważniejszego. Dramat.

Edytowane przez Dixi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.