Skocz do zawartości

PSX Extreme 185

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- Komodo- w zapce MGS5 - pisze "w między oczy" - Rozwiązanie na ostatniej stronie ( magazynu?). Patrzę ,patrzę i nic nie widzę. Albo wzrok mi padł albo była to przenośnia dotycząca szarady Kojimy :)

TIP: Szukaj na ostatniej zapisanej przez zgredów stronie :)

Opublikowano

Dzisiaj kupiłem nowy numer. Jeszcze nie ogarnąłem całego, ale czytając felieton Michała Mazura, naszła mnie pewna myśl.

Tekst "Gender, czyli płeć gier wiedo" wpisuje się w gender pierwszego etapu. Gender, który odkrywa obraz kobiety w kulturze i kręci głową nad mężczyznami, którzy urządzili taki okropny świat, gdzie kobieta, osaczona fałszywymi wzorcami obecnymi w kulturze, ma pod górę. Gender drugiej fali, jeśli mogę się tak wyrazić, uczynił coś ważniejszego, bo przebiegunował dotychczasowe myślenie brzydkich kobiet (=feministek, (żart)). Okazało się, że tak jak prawdziwa kobieta, nie jest cytatą blondynką o IQ średnio wysmażonej frytki albo cycatą Larą Croft, tak nie każdy facet jest umięśnionym Kratosem, przywódcą itp. itd. Presja wzorców kulturowych - "ah muszę być zdobywczy, silny" jak i ich zniekształcający rzeczywistość charakter - "wcale nie jestem cytata/głupia" działa w obie strony.

A co do Kanadyjczyków, to powinno się im odebrać dzieci. Płeć społeczna jest relatywna, były takie plemiona, gdzie to kobiety polowały, a mężczyźni opiekowali się dziećmi. Ale budować swoje ego - "jestem tak postępowy, że pozwalam dziecku wybrać płeć" - kosztem dziecka, które choćby stawało na głowie, nie zrozumie tego czym jest płeć kulturowa, gender, kobieta i mężczyzna - to przyjemność duchowa, za którą zapłacą dzieci. Ale co tam dzieci, kiedy można być wobec świata postępowym, bo skoro o nich piszesz (nie mówię rzecz jasna, że się zgadasz z ich metodami) to domyślam się, że chętnie dzielą się ze światem swoim oświeceniem.

Opublikowano

- Komodo- w zapce MGS5 - pisze "w między oczy" - Rozwiązanie na ostatniej stronie ( magazynu?). Patrzę ,patrzę i nic nie widzę. Albo wzrok mi padł albo była to przenośnia dotycząca szarady Kojimy :)

TIP: Szukaj na ostatniej zapisanej przez zgredów stronie :)

Jednak się starzeję/ Świetny Easter egg? Już się łudziłem / the truth is out there :mocking:

Opublikowano

Mam pytanie co do gier w zestawieniach podsumowujących zeszły rok. Jak ustalaliście Top Redakcji PSX? Np w kwestii najlepsza gra sportowa. W tabelce co drugi redaktor wypowiada się o SSX, a w Topce króluje PES wraz z Fifą i bodajże NFL. Podobnie jest w przypadku gier network.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W podsumowaniu roku myślę jest trochę za mało pozycji (pierwsza trójka). Przydało by się co najmniej 5- 7. Może w przyszłym roku?

Czy jest możliwość pyblikacji całości głosowań czytelników na PPE ?

W nowym numerze liczę na okładkę i playtest Grand Theft Zbyszko. Konkurencja ma już ten tytuł na testach (Game Informer).

Edytowane przez Tokugawa1982
Opublikowano

Mam pytanie co do gier w zestawieniach podsumowujących zeszły rok. Jak ustalaliście Top Redakcji PSX? Np w kwestii najlepsza gra sportowa. W tabelce co drugi redaktor wypowiada się o SSX, a w Topce króluje PES wraz z Fifą i bodajże NFL. Podobnie jest w przypadku gier network.

Z TOP10 jest tak, że każdy redaktor ustalał swój zestaw, gdzie miejsca były punktowane (1. miejsce 10 punktów, 2. dziewięć itd.). Tym samym mogło być tak, że np. 2-3 redaktorów wysoko w swoim TOP10 ustawiło PES-a lub Fifę i to już dawało wysoką pozycję tym grom. A SSX do zestawienia poszczególnych redaktorów mógł trafić na zasadzie "nie gram za dużo w sportówki, ale jak już, to...", co jednak nie musiało się równać z umieszczeniem gry w prywatnym TOP10.

Opublikowano

W nowym numerze liczę na okładkę i playtest Grand Theft Zbyszko. Konkurencja ma już ten tytuł na testach (Game Informer).

GTA V? Na testach? Z tego co mi się wydaje, polityka R* jest prosta - nikt przed premierą nie dostaje ni minuty grywalnego kodu.

Opublikowano

czy Koso po tym jak przestał być rednaczem w GZ.pl będzie więcej pisał do PE? :)

Koso z sieci tak całkiem nie znika :).

Aczkolwiek tak się składa, że akurat w lutowym numerze znajdziecie jego 4-stronicowy tekst - Cudowne Lata 90.