Skocz do zawartości

Awaryjność PS3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jako że miałem sam problemy z uznaniem przez sklep "niezgodności towaru z umową" mam dla was dwie małe sugestie odnośnie dochodzenia swoich praw. Po pierwsze:

"...A ja kilka dni temu dostałam pismo z Media Markt odmawiające uznania reklamacji. Napisali mi mniej więcej jak Tobie podpierając się art.4 ustawy. Rzecznik radzi w tej sytuacji sąd mediacyjny a w ostateczności sąd powszechny..." -polecam pierw wysłać "pismo przedprocesowe" w którym w dość stanowczych słowach odrzucasz ich interpretacje, oraz wyznaczasz termin w jakim mają Ci naprawić/wymienić sprzęt, zaznaczając jednocześnie, iż jest to ostatnie pismo do nich, a następnym będzie pozew sądowy. Pismo to jest o tyle ważne, że w przypadku pominięcia tego etapu przedprocesowego, sąd może odrzucić twój pozew, argumentując niewyczerpaniem wszystkich "pokojowych" możliwości ugody. Znam przypadek gdzie to ostatnie pismo podziałało- widmo Sądu? Druga sprawa to; "... Nie wiem co teraz mam zrobić, poddać sie. Naprawa mnie wyjdzie bardzo drogo, słyszałem ze w serwisie sony może to kosztować nawet 1000 zł, a w serwisie pogwarancyjnym koło 500 ! nie mam tyle pieniędzy, ledwo stać mnie było na grę. Mógłbym iść do sądu, ale na sprawę mogę czekać nawet do roku, no i jest szansa że przegram, pewno mają bardzo dobrych adwokatów, a wtedy zapłacę jak za złoto:..."-raz że odpowiednio argumentując i popierając odpowiednimi zaświadczeniami (np. dochodów)możesz zwrócić się do Sądu o umorzenie kosztów sądowych. Dwa- możesz się zwrócić do Federacji Konsumentów(nie mylić z Rzecznikiem) o pomoc w tej sprawie, oraz reprezentowanie przed sądem. Koszty Cię wtedy nie dotyczą, a wygrana idzie na twoje konto. No i plus jest taki, że Federacja ma naprawdę dobrych prawników. Wiele potężnych firm z nimi poległo. Ja się nie "dałem" i teraz czekam na powrót konsoli ze Słowacji,choc przyznam się, że do Sądu nie musiałem iść.

Edytowane przez Lewis
Opublikowano

Dzięki Lewis za podpowiedź.

Byłam dziś u rzecznika, który radzi mi zrobienie ekspertyzy w autoryzowanym serwisie Sony. Nie wiem czy to coś da. Jeśli ktos robił taką ekspertyzę niech podpowie czy to dało coś w sprawie reklamacji.

Pozdrawiam gabi

Opublikowano

Zacytuję fragment pisma, jakie dostałem z Centrum Sony w Krakowie informującym mnie o nie uznaniu reklamacji, a dokładniej ostatni akapit:

"....W związku z powyższym odmawiamy usunięcia wady na koszt sprzedawcy.

Ps. Mając na względzie pełne rozeznanie przyczyn usterki postanawiamy przekazać powyżej wymieniony produkt do serwisu naprawczego celem ustalenia powodu/powodów uszkodzenia i możliwości skutecznej naprawy. O wyniku ekspertyzy/oceny poinformujemy osobnym pismem w terminie 14 dni."

Efekt końcowy jest taki, że po telefonie ze sklepu o nieodpłatnej naprawie, czekam na odbiór konsoli z serwisu. Widocznie to jednak wada ukryta była sprawcą awarii konsoli, a nie ??, i tu jest właśnie myk. Bo skoro ja sam w niej nie dłubałem śrubokrętem, nie bardzo widzę inną możliwość awarii jak wadliwy podzespół.

Pozdr

Opublikowano

Lewis czy u Ciebie ekspertyza była robiona w autoryzowanym serwisie? mam wątpliwości czy aby nie będą stronniczy w autoryzowanym serwisie . Mam już mętlik w głowie. W każdym razie mój prawnik już pracuje nad pismem przedprocesowym do Media Markt. Ekspertyza przyda się na sprawie sądowej , jeśli do niej dojdzie.

Pozdrawiam gabi

Opublikowano

Tak, ale to sklep we własnym zakresie zrobił. A czy nie będą stronniczy ???Ja odmowy uznania reklamacji na podstawie niezgodności towaru z umową, odbieram jako zagrywkę mającą na celu zniechęcić klienta do dochodzenia swoich roszczeń. Co niestety sklepom się udaje, bo zakładam że 95% gwarantów odpuszcza po odmowie naprawy. Z przypadków nie odpuszczenia patałachom( czyt. nieuczciwym sprzedawcom)jakie znam (5), sklepy wymiękły najpóźniej po piśmie przed procesowym. W Sądzie nie było finału. Więc w moim skromnym mniemaniu-warto walczyć. No i ostatnia sprawa, czy nie lepiej zaczekać z ekspertyzą ( koszty )do ostateczności jaką będzie sąd? Oczywiście daleki jestem od podważania opinii twojego adwokata, ale w Sądzie wiążąca jest tylko opinia Biegłego Rzeczoznawcy wskazanego przez Sąd, a opinia serwisu jest tylko jedną z wielu opinii, której Sąd może, ale nie musi dać wiary. Na PW prześlę Ci adres mail do pewnej miłej pani z Sony PL zajmującej się problemami klientów w naszym pięknym, choć dziwnym kraju. Gdy sklep miał problem ze zrozumieniem na czym polega rzetelna naprawa, otrzymałem od niej pomoc. Opisz swoje problemy ze sklepem, jak również zapytaj o ekspertyzę. Może Tobie również będzie pomocna.

Pozdr

Opublikowano

witaj Lewis

Jestem naprawdę wdzięczna za pomoc.

Paradoksem jest to,że posiadam wszystkie platformy Sony. I wszystkie działają oprócz rocznej PS3. Pierwszą konsolę zakupiłam w 1996 roku i chodzi do dziś.

Najgorsze w tym wszystkim jest to,że właścicielem tych konsol jest mój autystyczny syn. Ciężko wytłumaczyć autystykowi,że konsola się zepsuła i już. Byłam nawet skłonna kupić drugą, ale po namyśle stwierdziłam,że nie ma sensu. Będę walczyć o naprawę tej co mam.

Pozdrawiam Gabi

Opublikowano

No i bach, kolejny pad nawalił tym razem Dual Shock 3, a konkretnie pekł drucik odpowiadający za działanie L2. W sixaxis nawalił mi lewy analog, a teraz to. Przycisk dalej działał, ale nie tak jak trzeba. Wymieniłem na ten z Sixaxisa, no ale bez jaj, drugi pad w ciągu roku. Pady od PSXa i PS2 działały mi idealnie po około cztery lata, a z PS3... Dali ciała z tymi padami jak cholera, mam nadzieje, że przy następnej konsoli bardziej się postarają.

PS Wie ktoś gdzie mogę kupić te druciki? Czy raczej jestem skazany na kupienie zepsutego i używanego pada na części?

Opublikowano

Kiedy awarii nabawił się SixAxis, zadzwoniłem na infolinie Playstation, miły pan powiedział, żeby najpierw skontaktować się ze sklepem. Dałam sobie siana... Duala kupiłem w sklepie PE w dniu premiery MGS4 czyli w czerwcu i nie mam bladego pojęcia czy jest na gwarancji.

Opublikowano

PS3 mi umarło ;<

Nie da sie jej włączyć z pada, tylko na konsoli. Bipczy 3x, zielona lampka sie świeci, monitor sie uruchamia i gaśnie [dzwieku tez nie ma]. Wentylatory pracują, hdd tez... podlaczylem pod zwykly tv koneskopowy bo myslalem, ze kabel hdmi padł, ale tez nic... bipczy 3x... wyłącza sie tez z przycisku na konsoli po dosyć długim trzymaniu i 1bip'ie...

Teraz takie moje pytanie. Czy ja moge odesłac konsole bez HDD? bo tam mam zapisany nr karty płatniczej :/ i czy musze odsyłac do sklepu w którym była kupiona czy moge od razu do serwisu/centrum sony?

Jedyny plus całej sytuacji to, to, ze sesja nadchodzi wielkimi krokami i trzeba sie uczyc... ps3 nie bedzie kusiło.

ide sie wypłakac ;<

Opublikowano

Jeśli masz na gwarancji(czyli rok od zakupu nie minął) to nie ma różnicy czy do sklepu gdzie kupiłeś czy do serwisu Sony-przy czym wiadomo lepiej chyba nawet do serwisu od razu bo zaoszczędza się czas(sklep przecież i tak by ją tam wysłał).Po 12 miesiącach już tylko możesz oddawać do sklepu.

Nie musisz oddawać hdd-nawet w instrukcji pisze ,że nie trzeba :),ale jeśli już się tak boisz to przecież możesz z poziomu PC wejść na swoje konto i usunąć kartę płatniczą na https://store.playstation.com/login.gvm

Opublikowano

dzieki za odpowiedz.

jutro jade do centrum sony. w sumie jedyna moja mozliwość chyba, bo konsole poprzedni własciciel wygral w konkursie.

co serwis zazwyczaj robi? naprawia czy wymienia na nową konsole? szczerze to wolalbym 1 opcje, bo w przeciwnym wypadku bede musial [w zasadzie to 'chcial'] znowu kupowac gry z pss'a :<

aha i co daje opcja deaktywacji konsoli?

Opublikowano

1raczej wymieniają

2każde konto może być przypisane maksymalnie do 5 konsol i jeśli gry które masz z PSN były pobrane na tyle różnych konsol to będziesz musiał je na nowo kupować,w przeciwnym wypadku nie masz się o co martwić,ewentualna nowa konsola zabierze ci nowe miejsce z tych 5 do wykorzystania

3dezaktywowanie konsoli sprawi,że zwolni ci się jedno miejsce (patrz 2 punkt) :P

Opublikowano

Nic :P Konta bedziesz mogl uzyc, ale nie sicagniesz na nim nic z PSS (a przynajmniej nic platnego) i nie odpalisz rzeczy z PSS (nie wiem czy tyczy sie to tylko rzeczy kupionych czy tez dem itp).

Opublikowano
3dezaktywowanie konsoli sprawi,że zwolni ci się jedno miejsce (patrz 2 punkt) :P

mozna deaktywowac 1 z 5 konsol przez internet? czy tylko z poziomu konsoli? bo wszystkie gry mialem z slotow :/ tylko Qore sam sobie kupilem xD ale to nie gra...

Opublikowano

skumaj w opcjach czy jest tam taka opcja na tej stronce co Ci dałem.Raczej chyba jej nie będzie bo skąd system miałby wiedzieć jaką konsolę dezaktywować skoro dokonujesz tego z PC

Opublikowano (edytowane)

dzwonilem do centrum sony i powiedzieli, ze mi konsoli nie przyjma musze oddac do serwisu O_o ... no ok. przeboleje.

przed chwila włączylem konsole z wyjętym hdd i co ciekawe uruchomila sie czyt. wyswietlila obraz na ekranie w postaci "nie znaleziono hdd"...

teraz mam zamiar formatowac hdd w laptopie i moje pytanie... jaki system plików mam ustawic? fat32?

edit.

w sumie to chyba najpierw sprawdze czy bedzie sie dalo 2x zainstalowac system z pendrive'a

Edytowane przez Coati
Opublikowano

Wszystko jedno w jakim systemie sformatujesz - PS3 (jeśli odpali) i tak zrobi format HDD na swój własny system.

Opublikowano

ooo Coati w takim razie jest nadzieja,że wkradł się jakiś błąd w systemie i będzie się ją dało naprawić domowymi sposobami.Poszukaj na forum lub w necie tematu jak uruchomić menu serwisowe konsoli(trzeba włączając konsolę coś przytrzymać) -podobno jest takowe od jakiegoś softu ,a w nim min. są opcje do przywracania na nowo całego softu konsoli.

Opublikowano

hmmm

"It look like firmware 2.50 has introduced a hidden undocumented feature : RECOVERY MODE.

If you hold power on/off button without releasing it to cut off you ps3 when itis on XMB then press again this same button to power on the ps3 for 5 sec and you'll hear a small BIP , still holding it 2 more sec and you'll hear a double BIP.

Release the poweron/off button and press the PS button on your ps3 joystick .... and Magic come!"

sprawdze... potem, bo teraz nie mam nerwow do tego

Opublikowano (edytowane)

taki maly up tematu ;]

ok mam takie cos:

recovery425ps3.jpg

mam rozumiec, ze opcje 3,4,5 wywalą mi cala zawartość hdd? co wybrac? xD

opcja:

1- nie daje nic

2- nie daje nic

3- jeszcze nie wiem

4 j.w

5. nie chce tego robic xD