Skocz do zawartości

Awaryjność PS3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To chyba muszę sobie kupić kafelki ;).

Edith: no i pewnie z grania w taką pogodę nici :<. A FF13 czeka.

Edytowane przez Dark Millenia
Opublikowano

Kafelki są wykluczone jak na razie xD. Jakaś inna propozycja (szklany stolik, książki, itd.)?

Co do okna - przy domowej menażerii (koty + pies) odpada - jeszcze mi wyskoczą, może być tylko uchylone :D.

Nie spodziewałam się, że będę się tak stresować konsolą :P.

Opublikowano

@Dark Millenia

Na otwartej przestrzeni, na twardym podłożu. Może leżeć, może stać. Nie musi to być laboratorium. ;) To że jest lato nie ma znaczenia dopóki nie pracuje na słońcu.

• Plusik 1
Gość DonSterydo
Opublikowano

Ludzie nie przesadzajcie. Jak konsola ma się zepsuć, to się zepsuje nawet jak będzie stać w chłodni. Kafelki? Nie może być za gorąco w pokoju? :P

Opublikowano

Ludzie nie przesadzajcie. Jak konsola ma się zepsuć, to się zepsuje nawet jak będzie stać w chłodni. Kafelki? Nie może być za gorąco w pokoju? :P

dokładnie mam takie samo zdanie (o dziwo hehe ^^)... wyluzujcie to jest sprzęt elektroniczny a nie zwierze.... jak bym miał tak oszczędzać sprzęt to bym musiał klimatyzacje w domu założyć i grać tylko w nocy

Opublikowano

Nie wiem jak jest z tymi podstawkami chlodzacymi do PS3, ale te do X360 zamiast wydluzac zycie konsoli, podobno powodowaly, ze te szybciej padaly. Wystarczy, zeby konsola miala wystarczajaco miejsca, zeby wypluc gorace powietrze i zassac chlodne

Opublikowano

Raczej nie jest to problem z wiatrakiem tylko z przegrzewaniem (albo z samym czujnikiem). Jak często robisz "fan test"? Dobrze byłoby ją też rozebrać i przeczyścić. Tak na moje oko, nie zajmuję się serwisowaniem konsol.

Fan test raz w tygodniu wykonuje , o rozkreceniu myslalem bo w srodku nagromadzilo sie juz sporo kuzu ,ale czy aby dostac sie wiatraka ( w fat80 gb polozony na spodzie konsoli) nie trzeba przygotowac sie na wymiane pasty termoprzewodzacej , na YT nie znalazlem filmu z rozkrecenia tego modelu co ja mam , ale jak jest tak jak w 40GB wersjach to na to wyglada ze trzeba sie przygotowac do takiego zabiegu czyszczenia bebechow i najlepiej zaopatrzyc sie odrazu w paste. Jest tez taka opcja przemuchania sprezonym powietrzem ,ale nie jestem do tego przekonany bo co forum to inne opinie , ze zaszkodzi ,ze czesciowo pomoze ,ze kuz sie rozejdzie po konsoli , chyba nie ma jakiegos uniwersalnego sposobu.

Nie trzeba pasty wymieniać, rozbierasz konsolę do momentu jak radiator procka z heatpipe'ami zobaczysz, psikasz powietrzem w sprayu i finito. Sam fan test nie wygrzebie całego syfu. Mam konsolkę kupioną parę miechów po premierze ps3 i jak ją w zeszłym roku po raz pierwszy otworzyłem to kłaki kurzu palcami wyjmowałem hehe

W takim razie jakie jest optymalne ustawienie konsoli do grania i do przechowywania jej? Szczerze powiedziawszy trochę się zmartwiłam, czytając wszystkie te opinie o przegrzewaniu się. Dopiero co kupiłam PS3 i chciałabym jednak, żeby trochę pożyła :).

Jak dla zasilacza od Atari czyli na balkonie hehehe ;)

Wystarczy dbać by dookoła konsoli kurz się grubą warstwą nie osadzał, dać jej trochę miejsca dookoła i tyle.

Opublikowano

Panowie, mam problem z swoją PS3 40 GB (CECHGxx), konsola zaczyna działać bardzo głośno jak zaczynam grać w BF3 ( po 5-10 minutach, głośność porównywalna do Fan Testu...), jednak w Killzone 3, Sly Trylogy i kilku innych grach nawet w największe upały działała bardzo cicho. Konsola stoi na podłodze, ma dużo miejsca na chłodzenie. PS3 zaczyna mi zdychać ??

Opublikowano

Nie wiem czy dobry temat na moje pytanie, ale chodzi o to, że od jakiegoś tygodnia nie mogę nic pobrać z PSS, a dokładnie to cokolwiek bym nie pobierał, zatrzymuje się przy 479 mb i staje. Próbowałem reset konsoli, zatrzymywanie i wznawianie pobierania, pobieranie na innych kontach i nic. Myślałem, że może to wina braku miejsca, ale na dysku jest dostępne ponad 60 gb wolnej przestrzeni. To już przestaje być zabawne. Jakieś pomysły?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Możesz mieć uszkodzony dysk, spróbuj zainstalować jakąś cięższą grę (np >2GB), albo wrzucić kilka GB danych.

Swego czasu Ratchet ToD miał błąd, że nie dało się go zainstalować z powodu braku miejsca, pomimo tego że dysk był prawie w całości pusty. Wystarczyła instalka czegoś cięższego aby działało.

Opublikowano

Szybkie pytanko:

Padla mi chyba moja stara grubaska. Dziś 2 razy sama się wyłączyła ze znanym pik pik pik i miganiem czerwonej diody. 3 razu juz nie przeżyła i kiedy próbuję ją włączyć działa przez 3 sekundy po czym sama się wyłącza z tradycyjnym pik pik pik i mioganiem czerwonej diody.

Nie grzała się przed tym i nie świecą się żadne inne diody.

Co robić i jak ewentualnie wyciagnać mojego bf3 z kieszeni (bez rozkręcania)

Opublikowano

Jeżeli nie jest to 60GB to wystarczy Fan Test aby odzyskać płytę. Chociaż gdzieś kiedyś czytałem że z sześćdziesiątek też się da bez problemu.

Opublikowano

To jest 60... Nie znam innego sposobu na fan test 60 niż metoda do góry nogami i zatkanie wylotu a skubana nawet tyle nie podziała by eject zaskoczył z wypluciem plyty. pal licho płytę, tę zawszę mogę wyjąć rozkręcając napęd, szkoda tych godzin w gt5, sejwów z niedokończonych gierek... echhh

Opublikowano

Ten fantest w 60tkach polega tylko na tym że ta turbinka wskakuje na wyższe obroty poprzez brak dostępu powietrza i nie ma toni wspólnego z fantestem jaki jest w pozostałych modelach gdzie sprzętowo jest uruchamiany z automatu eject oraz turbina wskakuje na wysokie obroty.

Opublikowano

Na 90% padł napęd. Berion, napisz mi proszę czy konsola przyjmie napęd od innego fata (na alle jest jakiś od 40gb), czy może są one przypisane jakoś do danej konsoli i tak łatwo nie będzie. Jak poznać czy padł laser czy jakaś elektronika w napędzie?

I czy dla kogoś kto ogarnął samemu wymianę pasty na procku oraz rozkręcenie samego napędu w celu wyjęcia płyty, bezproblemowa będzie wymiana samego lasera czy lepiej pchnąć do jakiegoś serwisu?

No i najważniejsze czy bawić się w wymianę napędu (koszt ok 360zł z robocizną) czy rzucić się na jakiegoś slima ze sklepu. Dodam, że konsolka nie doznała yloda i po prewencyjnej wymianie pasty jak i przedtem chodziła bezproblemowo.

Opublikowano

Ja mam dwie lewe ręce do hardware, więc się zwykle nie dotykam - a jak już mnie rzeczywistość zmusiła to z kroplami potu na czole al'a McGyver rozbrajający bombę zapałką. ;) PS3 jeszcze nie miałem tej wątpliwej przyjemności rozbierać (a w zasadzie to już powinienem bo kilka lat "nie odkurzana" w środku).

Co do napędu to nie wiem, kojarzę że jak z innego to trzeba robić remarry, a bez CFW tego nie zrobisz. Zajrzyj na ps3dev wiki do tabelek.

Czy ja wiem? Chyba się nie opłaca zmieniać konsoli - nie przy tak dużej różnicy w cenie.

Opublikowano (edytowane)

Slim podczas gry wydmuc.huje ciepłe powietrze z tyłu obudowy? Czy tylko chłodne? Bo mam PS3 80GB i powietrze zazwyczaj jest ciepłe, może nie gorące, ale ciepłe.

Edytowane przez krzysiek3103