Janush 224 Opublikowano 11 lutego 2014 Opublikowano 11 lutego 2014 Hej, mam problem. Konsola po około 15 minutach gry zawiesza się, wyłącza i zaczyna migać czerwona dioda. Po naciśnięciu przycisku włączającego konsolę dioda przestaje migać i świeci się tak jak powinna na czerwono, po ponownym wciśnięciu konsola się uruchamia, a problem znów powtarza. Nie może to być na pewno nic związanego z napędem tak jak czytałem w intenecie, ponieważ podczas grania w grę z plusa zapisaną na dysku twardym problem również występuje. Osobiście zdaje mi się, że zużyła się pasta termochłodząca (czy jak to tam się nazywało) i konsola po tych 15 minutach przegrzewa się i system automatycznie się wyłącza. Jeżeli mam rację to gdzie można by było kupić taką pastę i ewentualnie znaleźć, jakiś poradnik jak to samemu zrobić lub gdzie można by było oddać konsolkę do serwisu na terenie warszawy ? Jakie są koszty naprawy ? Konsola to playstation 3 fat 40gb z marca 2008 roku. Robiłem "czyszczenie" odpalając specjalny tryb w którym wentylator działan na maksymalnych obrotach przez pewien czas. Oprócz tego próbowałem czyszczenie suszarką (najpierw wyjmuje się dysk twardy, a potem suszarką przewiewa wnętrze przez szczeliny z tyłu). Nic nie pomogło. Cytuj
w_s 30 Opublikowano 12 lutego 2014 Opublikowano 12 lutego 2014 Miałem zapytać czy to normalne że w Super Slimie złącze zasilania się rusza w górę i w dół, ale zobaczyłem pełno wątków na necie, i filmów na YT, że to chyba normalne. Cytuj
kotlet_schabowy 2 693 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Co do tego fan testu, to spotkałem się z tekstami, że to może uszkodzić konsolę, pier.dolenie czy jest taka szansa ? Cytuj
Kazub 4 583 Opublikowano 24 lutego 2014 Opublikowano 24 lutego 2014 recovery menu > odbudowa bazy danych > ekran trwa przygotowanie czekaj i czekam ponad godzine. w prawym górnym rogu kręci się ta animowana ikona, więc sie nie zawiesiło chyba. mam czekać jeszcze ? jak to przerwać/wyłączyć, żeby czegoś nie spyerdolić ? Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 26 lutego 2014 Opublikowano 26 lutego 2014 A odpalałeś gierkę na płytce? To samo jest? Jak będzie ok chodziło to wg mnie dysk zdycha Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 27 lutego 2014 Opublikowano 27 lutego 2014 Jak jest z awaryjnością Slima z dyskiem 320GB? używaną konsolkę mógłbym wyrwać za 120 funtów z czteromiesięczną gwarancją. W sumie będzie używana tylko do ogrania exów, bijatyk i tytułów z PSN. Na x360 przeszedłem ponad 100 gier więc znaczna część multi platformowych must have odpada. Ryzykować czy brać nówkę w bundlu z TLoU i GT 6 za 199 funciaków z amazona? Cytuj
nemix 36 Opublikowano 28 lutego 2014 Opublikowano 28 lutego 2014 Mam pytanie co to za przypadłość że podczas włączania konsoli miga pomarańczowa dioda ? https://www.dropbox.com/s/7iciycva92fh0x3/2014-02-28%2010.00.52.mp4 Cytuj
Berion 207 Opublikowano 28 lutego 2014 Opublikowano 28 lutego 2014 (edytowane) @areka Podłącz ten HDD do komputera i sprawdź S.M.A.R.T dysku. My nie wróżki. Tylko nic z nim nie rób bo inaczej po powrocie do konsoli będzie Cie czekać format. @nemix Ale konsola Ci się bootuje do XMB w ogóle? Bo jak nie to masz YLOD. http://www.ps3devwiki.com/ps3/Boot_modi Edytowane 28 lutego 2014 przez Berion Cytuj
nemix 36 Opublikowano 1 marca 2014 Opublikowano 1 marca 2014 @Berion Konsola się normalnie odpalała tylko że migały diody- konsola jest kolegi. Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 2 marca 2014 Opublikowano 2 marca 2014 Ja nie mam zbytnio problemu, ale zauważyłem, że konsola jest coraz wolniejsza. Dłużej np wczytują się ikonki demówek i w ogóle wydaje się byc bardziej ślamazarne. Jest na to jakiś sposób? Może muszę pousuwac stare śmieci, albo jest jakaś opcja "odświeżenia" w menusach? Cytuj
Afroman 81 Opublikowano 4 marca 2014 Opublikowano 4 marca 2014 Mój 7 letni fat(wersja 40GB) powoli kończy swój żywot. Metoda na suszarkę do włosów w ciągu ostatnich 4 miesięcy już 5 razy przywróciła ją do życia. Aktualnie szukam używanej konsoli. Polecacie jakieś konkretne modele? SuperSlim jest mniej awaryjny niż Slim? Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 4 marca 2014 Opublikowano 4 marca 2014 Podłączam się pod pytanie. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Berion 207 Opublikowano 6 marca 2014 Opublikowano 6 marca 2014 @Figaro Na wolne XMB pomaga rebuild baz w SM. Chyba, że Ci HDD dogorywa. @nemix To ja w takim razie nie wiem, cuda jakieś. ;d Cytuj
Tokugawa1982 95 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 Pytanie do użytkowników Super Slima. Jak wygląda awaryjność trzpienia na którym mocuje się płyty? Czy coś się kruszy? Klapka jest szczelna czy soczewka mocno się kurzy? Cytuj
zlewo 233 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 Mam problem z konsolą ps3 fat 60gb. Konsolka nie chce się włączyć wyskakuje na chwilę żółte światełko po czym czerwone zaczyna pikać (prawdopodobnie YLOD). Ile mam hajsiku szykować na naprawe tak mniej więcej ? Cytuj
Berion 207 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 (edytowane) Dlaczego martwisz się o trzpień? Nabijanie i zdejmowanie płyty nie różni się wiele od tego co robi automat. Ja bym się bardziej martwił o tą klapkę. ;p Na pewno się kurzy bardziej, ale to akurat przewrotnie jest zaletą, bo skoro masz do niej łatwy dostęp i łatwiej się kurzy to łatwiej jest wyczyścić (nie trzeba rozbierać połowy konsoli). - - - Dużo. Wyguglaj Reballing. Edytowane 7 marca 2014 przez Berion Cytuj
Epitaph 53 Opublikowano 10 marca 2014 Opublikowano 10 marca 2014 Witajcie, W moim modelu slimki 320gb mam następujący problem. Przy próbie odtworzenia filmu Blu-ray wyskakuje komunikat o błędzie 800299ae i konsola nie chce czytać filmu. Jest widoczna w menu, ale dalej nie idzie. Oczywiście wszelkie DVD, CD czyta. Co dziwne konsola nie ma najmniejszych problemów z grami. Z tego co znalazłem w internecie to wina laseru. Czyżby wymiana? (gwarancja skończona) Czy ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj
Berion 207 Opublikowano 13 marca 2014 Opublikowano 13 marca 2014 A gry na BD czyta? Region filmu zgodny z regionem konsoli? Cytuj
Epitaph 53 Opublikowano 13 marca 2014 Opublikowano 13 marca 2014 Tak, gry na BD czyta bez problemu. Sprawdzałem kilka filmów, nadal to samo... Cytuj
Berion 207 Opublikowano 14 marca 2014 Opublikowano 14 marca 2014 (edytowane) Czy film zgodny jest z regionem konsoli? Jeśli nie to masz odpowiedź, blokada regionalna (jest na filmy i gry z PSX/PS2 z płyt). Edytowane 14 marca 2014 przez Berion Cytuj
Epitaph 53 Opublikowano 18 marca 2014 Opublikowano 18 marca 2014 (edytowane) Film jest zgodny z regionem. Nie mam pojęcia co się dzieje. Edytowane 18 marca 2014 przez Epitaph Cytuj
Berion 207 Opublikowano 21 marca 2014 Opublikowano 21 marca 2014 To ja też nie wiem. ^^" Skoro odpalasz gry na BD (które też są dwuwarstwowe, nawet jeśli gra zmieściłaby się na DVD) to z filmami nie powinno być problemu. To raczej wyklucza laser. Próbowałeś tylko jeden film? Może akurat ten jeden jest na bardzo niskiej jakości płycie (tłoczone też potrafią być słabe)? Cytuj
Berion 207 Opublikowano 29 marca 2014 Opublikowano 29 marca 2014 (edytowane) Nie pomógł bo to co zrobiłeś nie ma z tym związku i sensu. Masz problem z napędem, stąd ta losowość w weryfikacji nośnika (raz da radę, raz nie, zależnie od temperatury napędu, drgań, jakości płyty itp. voodoo ). Tego się nie naprawia, wymienia. Dużo. Ale ja bym na Twoim miejscu po prostu przeczyścił soczewkę, może jest zakurzona (nie musi to być widoczne gołym okiem ). Jeśli problem występuje tylko i wyłącznie z tą konkretną płytą to też wina napędu, ale widać ta gra jest niższej jakości w stosunku do pozostałych. To żałuj bo na CFW grałbyś z dysku twardego i napęd leżałby przez 95% czasu bezczynny. Edytowane 29 marca 2014 przez Berion Cytuj
loozaque 0 Opublikowano 11 maja 2014 Opublikowano 11 maja 2014 Hej, witam, jestem nowy. Polecili mi to forum, podobną są ty sami eksperci Mam problem ze swoją PS3. Od jakiegoś czasu przy uruchamianiu mam pojawia się dziwny dźwięk (filmik: http://youtu.be/6uwlK0cykEI?t=24s). Od tego czasu konsola nie czyta żadnej płyty. Mogę wyciągnąć płytę i włożyć inną bez problemu, efekt zawsze będzie ten sam - przy starcie jest "zgrzyt". Jakieś sugestie co to może być? Może orientuje się ktoś gdzie w Krakowie można to naprawić i ile to może orientacyjnie kosztować? Idealnie byłoby, gdybym sam mógł się tym zająć pozdr. Tomek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi