Opublikowano 15 lutego 201312 l A czy jest możliwość, że np fizycznie się wyjście hdmi po prostu zdupcyło? Co dziwne by było, bo nic nadzwyczajnego nie zrobiłem. I tym bardziej dziwne, że tego samego dnia 2 godziny wcześniej jej używałem, było gicior, elegancko wyłączyłem i tyle. No cóż, szukam po znajomych kabla i walczę. edit: Kurwa, jak dziwnie zabrzmiało, szukam po znajomych kabla... Mi tak padło wyjście HDMI. Grałem na konsoli, przepiąłem kabel z konsoli do lapka, żeby film obejrzeć, następnego dnia podłączyłem PS3 i nie działało. Jak dzwoniłem po wrocku po serwisach, to praktycznie wszędzie mówili, że to jedna z częściej spotykanych usterek. Ile wyniosła Cię naprawa? O ile nie miałeś już gwarancji. LOL. Poczytałem w necie itd, nic mądrego bardzo nie znalazłem w sumie i tak mi przyszedł do głowy, stary sprawdzony patent, dmuchnąłem w wejście hdmi porządnie i taaadaaaa, nagle wszystko działa Dziwna sprawa, ale działa Dzięki wszystkim za pomoc EDIT 2: Przygód Skotnika Serwisanta ciąg dalszy. W skrócie, po tym jak napisałem, że działa, działało 15 min i przestało. Wieczorem chciałem lapka podłączyć pod TV i tym razem już nawet to nie prażyło. No i tym sposobem, wszelkie podejrzenia padły na kabel. Kupiłem nowy, wygląda, że wszystko działa Mam nadzieję, że nie będzie dalszej części tej historii i skończy się na "i grali długo i szczęśliwie". Edytowane 18 lutego 201312 l przez Skotnik
Opublikowano 2 marca 201312 l Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział na moje pytanie, ale lepszego chyba nie ma. Parę dni temu moja PS3 FAT 60GB (ta z emulacją PS2) po raz kolejny dała ciała. Ze 3,5 miesiąca temu naprawiany był YLOD, teraz zaś konsola nie chce się włączyć (mruga się czerwona dioda, wcześniej system wyłączał się w trakcie odtwarzania filmów). Kolejna naprawa nie ma raczej sensu, rozglądałem się zatem za innymi modelami konsolki. Moje pytanie brzmi: Jaki jest najpewniejszy/najmniej awaryjny model PS3? Z tego, co czytałem na necie, to model SLIM (nie super SLIM) o dysku powyżej 80GB. Czy ktoś mógłby napisać o (nie)awaryjnośći danego modelu z własnego doświadczenia? Pozdrawiam. PS: Czy w razie czego możliwe jest przegranie danych ze starej konsoli na nową? Czy moje save'y są "w chmurze" (logowałem się do PSN, ale niczego nie zgrywałem)?
Opublikowano 2 marca 201312 l Jeżeli nie masz PS+ i nie zgrywałeś save na chmure, to będziesz musiał naprawić tą 60 GB, zgrać dane na nową konsole.
Opublikowano 2 marca 201312 l Czyli lipa ;/A co myślicie o najmniej awaryjnym modelu? W który ewntualnie celować?
Opublikowano 3 marca 201312 l Byćmoże to nieodpowiednie miejsce ale mam dziwny problem a mianowicie chodzi o internet w moim PS3.. Po 2 miesiącach przerwy znów podłączyłem sobie neta do konsoli, IP,połączenie internetowe i z PSN wszystko działa tylko do pewnego momentu. Mianowicie nie mogę wejść do ps Store. Sklep się wczytuje do momentu gdy powinny pojawić się oferty gier,dema itd a pojawia się tylko samo tło z dolnym paskiem i nic się nie da zrobić,nawet wyjść "kółkiem". Gdy biorę zakończ konsola się restartuje. Myślałem,że chodzi tylko o PSstore ale nie. Wchodzę normalnie w google, potem w jakąś stronkę i to samo. wczytuje się,wczytuję i zawiesza i znów reset. A przecież połączenie internetowe jest i aktualizacja też pobrana więc o co chodzi???
Opublikowano 3 marca 201312 l Może spróbuj usunąć sklep (trójkąt na sklepie) i pobrać jego aktualizację jeszcze raz?
Opublikowano 3 marca 201312 l Witam, jest problem. Wczoraj po zakończeniu grania i wyłączeniu konsoli tak jak pan Bóg przykazał, ta trzykrotnie zapikała po czym się wyłączyła. Dziś po włączeniu wyskoczył komunikat - czego się spodziewałem - że system został nieprawidłowo zamknięty (chociaż nie wiem jak skoro konsola została wyłączona z menu ps) i odbuduje bazę danych. Wszystko przebiega ok, konsola się po tym resetuje i można śmigać po xmb, oglądać zdjęcia, filmy z dysku, dane z pen drive'a, filmy na dvd, korzystać z przeglądarki. Natomiast przy próbie uruchomienia jakiejkolwiek gry czy to z dysku czy płyty, a także youtube czy ps store, wskakuje czarny ekran i konsola "zawisa". Jedyne co można zrobić to wypiąć zasilanie bo na nic nie reaguje. Po ponownym włączeniu, oczywiście wyskakuje komunikat, że nastąpi odzyskanie danych i tak "wkoło Macieju". Próbowałem 3 opcji z recovery menu czyli odzyskiwania plików, ale nic to nie dało i dalej to samo. Wychodzi na to, że powinienem spróbować opcji numer 4 czyli Rebuild Database, no chyba, że proponujecie inne rozwiązanie. Chciałem tylko zapytać czy przy odbudowie bazy danych sejwy itp. nie zostaną usunięte? Jeśli chodzi o konsolę to wcześniej się tak nie zachowywała i bez problemu wszystko się uruchamiało, pomijając to, że raz czy dwa podczas ponad trzech lat, zdarzyło jej się zwiesić po czym odzyskiwała dane i wszystko było ok. Z góry dzięki za porady.
Opublikowano 3 marca 201312 l Nie stracisz żadnych danych podczas tej operacji. Znikną jedynie wiadomości, playlisty i nazwy folderów na poszczególnych mediach. No i całość niby trwa kilka minut, a nie kilka godzin jak to jest w komunikacie.
Opublikowano 10 marca 201312 l teraz zaś konsola nie chce się włączyć (mruga się czerwona dioda,) właśnie o co to chodzi? Szukałem w google ale wersji jest tyle, że głowa mała. konsola w czasie grania wyłazyła się i mruga czerwona dioda. Obecnie robię twardy reset (przycisk z tyłu), ale to nic nie daje - naciskam aby włączyć konsokę, ta startuje i zaraz potem si wyłącza i znów świeci czerwona lampka. Wyłączanie wygląda tak, że ma zielona dioda zmienia się na ułamek sekundy w żółtą i potem w czerwoną i koniec i tak w kółko. szkoda mi kupować nowy model na pół roku przed next genem zwłaszcza, że gram okazjonalnie. forumku co robić?
Opublikowano 10 marca 201312 l ale ona zimniutka stoi bo jeszcze nie grałem - chciałem właśnie odpalić RDR
Opublikowano 10 marca 201312 l Miałem identycznie z 2 konsolą. Wyłączyłem i sobie poszedłem. Po powrocie włączam i taki sam objaw występował jaki Ty masz. YOLD. U mnie luty na płycie puściły i odkleił się RSX. Stąd ten błąd.
Opublikowano 10 marca 201312 l Miałem identycznie z 2 konsolą. Wyłączyłem i sobie poszedłem. Po powrocie włączam i taki sam objaw występował jaki Ty masz. YOLD. U mnie luty na płycie puściły i odkleił się RSX. Stąd ten błąd. toś mnie pocieszył. samodzielnie do zrobienia czy serwis?
Opublikowano 10 marca 201312 l Ja wysłałem do serwisu, naprawiłem, zrobiłem backup i na aukcję dałem. Zależało mi po prostu na danych z HDD a jak masz OFW to inaczej nie zgrasz danych jeśli jej nie naprawisz. W tym temacie pisało parę osób że sami naprawili (piekarnik czy opalarka czy jak tam się to nazywa), zgrali dane ale z reguły konsole naprawiane po pewnym czasie i tak padają (2 tygodnie do kilku miechów).
Opublikowano 10 marca 201312 l Niejasno napisałeś Myślałem, że Ci się wyłączyła przed chwilą i nie chce ruszyć. Jak najbardziej do samodzielnej naprawy. Serwis Cię skasuje, a zrobi to samo co Ty.
Opublikowano 10 marca 201312 l ale czekajcie, @Square zrobiłeś literówkę i to jest jest własnie ten YLOD czy też YOLD? Bo wiecie ja to nie wiem tak trzeba trochę za rączkę. Jak powiecie co i jak to sobie ogarnę w necie. Z góry dzięki za pomoc
Opublikowano 10 marca 201312 l Kyo zrobił literówkę nie ja I tak miał na myśli "żółte światło śmierci".
Opublikowano 13 marca 201312 l Dobra Panowie wczoraj naprawiałem YLODa i konsola działa, mam jednak kilka uwag, gdyż osobiście wydaje mi się, że pochodzi max tydzień więcej (chyba, że mnie zaskoczy). Całość zajęła mi 3 godzinki łącznie z 40 minutowym czekaniem na wychłodzenie płyty głównej. Nie miałem do dyspozycji zgrzewarki więc użyłem suszarki fryzjerskiej żony - ma pier.dolnięcie, więc uznałem, że się nada. Pastę użyłem taką jaką miałem pod ręką - na szczęście dla dość wysokich temperatur. Jednak.... ... moje "ale" budzi jakość wykonania połączeń na płycie głównej. Tzn. sama płyta główna mojego egzemplarza jest wykonana całkiem w porządku - ścieżki proste, ładnie zalane, otwory symetryczne, centralne, więc uznaję, że jest ok. Ale luty to już zupełnie inna sprawa. Przede wszystkim szalenie oszczędne, dodatkowo wydają się z marnego materiału. Owszem, podgrzewanie ich może coś dać, jednak w mojej ocenie zimnych lutów jest tam sporo. Niestety w domu mam miernik marki Castorama, więc mogę sobie co najwyżej popikać czy kabel jest cały a nie pomierzyć opory na płycie (dopiero to sprawdzę w robocie) ale mimo wszystko nawet na oko wygląda to licho. Wyciągnąłem procesory i wydają się mieć nie pełne łączenia (te luty kulkowe - jak rozbieraliście to wiecie o co chodzi). Również w domu mam lutownicę taką ręczną z dość małą temperaturą, tutaj przydałaby się taka stacja lutownicza z pier.dolnięciem - takiej niestety nie mam. Pasty nałożyłem naprawdę sporo, jest bezcynkowa więc jak mi się porozłazi na luty to nie umrę, a może odbierze ciepło z większej powierzchni. Poza tym mega trudne to nie jest, bardziej mnie boli ta jakość wykonania, która wskazuje na to, że tylko lekko przedłużyłem agonię mojej czarnuli. bonus - mój piękny CELL po polerce Edytowane 13 marca 201312 l przez waldusthecyc
Opublikowano 13 marca 201312 l A ja mam pytanie jak wygląda awaryjność względem dłuższego grania? Szukałem w googlach ale co strona to inne mądrości ktora wersja konsoli jest awaryjna a która nie. Mam PS3 SS, i moje pytanie to czy mogę bez strachu robić na nim tak jak robię np na X360 czyli czasami wieczorem jak siądę i partyjka mnie wciągnie to potrafię siedzieć bez przerwy i przez 3-4 godziny. Czy grozi konsoli np Ylod czy przegrzanie jak tyle się jedzie bez wyłączenia ? Pozdrawiam
Opublikowano 13 marca 201312 l A ja mam pytanie jak wygląda awaryjność względem dłuższego grania? Szukałem w googlach ale co strona to inne mądrości ktora wersja konsoli jest awaryjna a która nie. Mam PS3 SS, i moje pytanie to czy mogę bez strachu robić na nim tak jak robię np na X360 czyli czasami wieczorem jak siądę i partyjka mnie wciągnie to potrafię siedzieć bez przerwy i przez 3-4 godziny. Czy grozi konsoli np Ylod czy przegrzanie jak tyle się jedzie bez wyłączenia ? Pozdrawiam moja konsola ma dobrych kilka lat, męczona w grach online po 4-6 godzin non stop (BF3) i długo działała ok. Nie wiem czy ktokolwiek potwierdzi Ci jednoznacznie taką zależność, zwłaszcza, że narzekacze często trzymają swoje czarnule w szafkach pod tv szykując im saunę.
Opublikowano 13 marca 201312 l Nie ma zasady, konsola może Ci paść po miesiącu odpalając ją raz w tygodniu, a może działać bezawaryjnie 5 lat gdy korzystałeś z niej po kilka godzin dziennie. Graj i się nie przejmuj Daj jej tylko miejsce do oddychania.
Opublikowano 24 marca 201312 l No to moja PS3 tez padla. YLOD. W serwisie reballing bedzie mnie kosztowal ~200 zl. Niektore daja nawet 6 miesiecy gwarancji na usluge. Pytanie: czy jest w tym sens? Wiem ze to ratowanie trupa, a chcialbym pograc jeszcze chociaz przez pare miesiecy. Taki reballing to dorazne remedium czy solidne rozwiazanie problemu na dluzej?