Skocz do zawartości

The Witness

Andrew21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

The Witness to nowa gra przygodowa od Jonathana Blowa - twórcy bardzo dobrego Braid. W The Witness gracz śledzi akcję z perspektywy pierwszej osoby, a miejscem zabawy jest sporej wielkości wyspa. Aby rozwiązać kolejne łamigłowki, będzie trzeba wykazać się spostrzegawczością i umiejętnością czytania między wierszami. Tytuł ten  będzie dostępny w cyfrowej dystrybucji.

Gra jest w developingu od 2010 roku i będzie wykorzystywać możliwości touchpada w DS4.

Opublikowano

Sama gra zapowiada się dobrze (wyspa wypełniona zagadkami), ale jeśli wszystkie łamigłówki będą typu 'przeprowadź wężyka przez labirynt z punkta A do B' to jednak podziękuję za taką zabawę.

• Plusik 1
Opublikowano

Też mnie martwił ten wężyk, ale miejmy nadzieję, że to będzie tylko końcowy panel, w który wklepiemy rozwiązanie znalezione (i wydedukowane) gdzieś indziej, na innych łamigłówkach, żeby przejść dalej. Podział na małe "światki" przypomina mi zestaw oddzielnych mini-gier z jedną zagadką, co może negatywnie wpłynąć na jednolitość gry, chociaż jeśli połączą to jednym celem do którego dążymy i wcisną wyjaśniającą takie róznorodne mikroklimaty fabułę, to może się to udać.

Opublikowano

Gra wygląda ciekawie. Przyjemna oprawa (kapitalna muzyka w tym trailerze). Szczegółów na razie jak na lekarstwo - z samej prezentacji nie wiele można wywnioskować (nazywanie tych "wężyków" łamigłówkami jawi mi się jednak jako semantyczne nadużycie). Wiadomo, żaden killer, ale chyba jedna z nielicznych gier prezentacji, która w jakims stopniu mnie zaintrygowała.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

czy ta gra bedzie polegac na rozwiazywaniu  w pieknym plenerze gier które mogłyby byc na pierwszym gameboyu? ja pier,dole

Gość DonSterydo
Opublikowano

A na innym zakręcie będziemy grali w kółko i krzyżyk na tle przepięknego jeziora ;) Mi to wygląda na klasyczny przerost formy nad treścią, ale gry nie śledzę więc może jest w tym coś więcej.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

The Witness will be playable by the public for the first time, at the PlayStation Experience event in December:

<--- tu jest link do twittera Jonathana Blowa, ale nie wiem czemu go nie widać po wysłaniu posta. Edytowane przez YETI
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Tymczasem rok później kilkaset osób sprawdzi po raz pierwszy grywalny fragment. Ktoś się pospieszył z zapowiedzią.

Edytowane przez Kasias
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Widzę, że PPE na głównej dało kolejny popis wiedzy, rzetelności i w ogóle. Brawo za równanie do LOLygona, bo pewnie stamtąd (albo z Gamespotu) ściągali ten news.

http://www.ppe.pl/news-33802-the_witness_jest_10_razy_wieksze_niz_braid.html

Tak przynajmniej twierdzi producent gry Jonathan Blow, który dostał swoje pięć minut w naszej branży, dzięki wspaniałej platformówce pod tytułem Braid, która zapisała się w 2009 roku złotymi zgłoskami.

Tym razem jego najnowsze dzieło, jakim jest The Witness, ma być dużo większe i dużo dłuższe niż swój poprzednik - jak napisał na Twitterze sam Jonathan dziesięciokrotnie.

Jednakże co do słuszności tej tezy można mieć trochę wątpliwości, albowiem autor stwierdził przy tym, że swoją pierwszą produkcję potrafi przejść w 38 minut zaś, póki co, w przypadku The Witness zajmuje mu to 380 minut. Co daje wynik nieco ponad 6 godzin.

Oczywiście twórcy zawsze ukończenie własnego produktu zajmie najmniej czasu, jednakże jeśli chodzi o grę, która ma być wyzwaniem, skłaniać nas do logicznego myślenia i rozwiązywania zagadek, to trochę mało. Oczywiście Blow zaznaczył przy tym, że wszystko może się jeszcze zmienić w trakcie dewelopingu.

"Dziennikarz"  oczywiście zamiast sprawdzić wiadomości, poczytać twitty na które się powołuje, poszedł na łatwiznę i w zasadzie przekopiował wnioski LOLygona. Najśmieszniejsze jest jednak to, że i sam Polygon, zmieniał treść newsa. Podając pierw wiadomość: The Witness będzie trwał 6 godzin.

Teraz pora na fakty:
1: "Dziennikarz" polygona, jak to współczesny przedstawiciel swojego zawodu miał problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Twiitt Blowa, który wspominał, że ukończył swoją grę speedrunując ją w ponad 6 godzin, przedstawił w kompletnie innym świetle.
2. Polygon zmienia swój artykuł na "Jonathan Blow, twierdzi, że gra będzie 10-krotnie dłuższa od Braida.
3. "Dziennikarz"  PPE.Pl bezmyślnie kopiuje news.
4. Sam Blow, wielokrotnie wspominał w twittach o długości gry, która raczej będzie 20+, w zasadzie pisał to też niedawno.
5. Jak tępym trzeba być, aby wywnioskować czas gry ze speedruna twórcy gry. Gry logicznej, gry w której zna rozwiązanie każdej zagadki, bo sam je projektował. Nie wiem jak można tolerować takie dziennikarstwo jako redaktor/edytor danej strony :(

Edytowane przez Hendrix
  • Plusik 2
Opublikowano

No i jeszcze przytaczają w tym newsie na PPE, że ten Braida przeszli w 38 min(jak normalnie to kilka h), a Witness w 6 h i na tej podstawie twierdzi, że to będzie krótka gra. :facepalmz:

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...