Figaro 8 198 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Co sądzicie o SMS? Mówi się, że to najgorsza część Mariana, ale co dokładnie jest w niej takiego złego? Osobiście mam mieszane uczucia wobec tej sikawki. Trochę psuje sam flow skakania, bo można w locie z tej konewki skorzystać i się "podeprzeć', co trochę ułatwia sprawę. A jakie wy macie wspomnienia z tym tytułem? Pytam bo mam zamiar kupić, no. Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak dla mnie najlepszy 3D Mario. Gamecube był moją pierwszą stacjonarną konsolą nie licząc pegazusa, więc pewnie nostalgia robi swoje, ale klimat Isle Delfino był lepszy niż kosmosu z Mario Galaxy. Rozmach plansz i walk z Bossami był dla GC tym czym Mario Galaxy było dla Wii. Na tamte czasy grafika zachwycała, słońce świecące w grze dawało się odczuć na własnej skórze a woda była tak piękna, że aż chciało się do niej wskoczyć. Sikawki dawały ogromną radość. Może nie samo psikanie, ale bardziej rakietowe ulepszenia usprawniające poruszanie (motorówka!). Samo Delfino Plaza z której wyruszaliśmy do poszczególnych światów było o wiele ciekawsze niż statek i baza kosmiczna w bu Mario Galaxy. Była pełna sekretów i na tamte czasy można powiedzieć, że żyła własnym życiem. Pomysły na zadania, plansze (piękne widoki, wielkie konstrukcje z muszli, ogromne porty, podwodne jaskinie, parki rozrywki, rajskie plaże, lot na piaskowym ptaku, który się rozsypuje pod Twoimi nogami), były o wiele lepsze niż te z Mario Galaxy mimo że w tym drugim były ciekawsze elementy platformowe (ale to głównie dzięki zabawie grawitacją). Muzyka też była piękna (melodie na marimbach albo ukulele) a grafika ciągle jest "urocza", mimo, że mało szczegółowa. Polecam. I nie rozumiem dlaczego gra swojego czasu dostawała oceny 8-9. Ode mnie 10. Edit: co do ułatwiania skakania przez sikawkę: IMO jest ona bardzo pomocna z jednego względu. W SMS w odróżnieniu od innych marianów świat jest bardziej otwarty, jest mniej przepaści bez dna gdzie giniemy od razu, za to jest więcej przepaści gdzie spadamy do wody albo na niższe poziomy planszy i nie giniemy, ale musimy mozolnie wracać do miejsca z którego spadliśmy i kontyuować wspinaczkę. Sikawka bardzo ułatwia sprawę, unikamy frustracji a jednocześnie nie ma sztucznego respawnu przed przepaścią z której spadliśmy. Dodatkowo są ukryte plansze, gdzie przenosimy się jak gdyby do innego wymiaru na planszę zawieszoną w próżni, gdzie nie mamy psikawki i musimy polegać na pojedynczym skoku mariana. Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Hrubaz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 198 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 A to uspokoiłeś moje obawy i zdecydowałem się zakupić SMS. Wchodzę na allegro i... zero sztuk. That pain. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość UnexpectedBoy Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Z wszystkich Mario jakie gralem, wliczajac w to Galaxy, 64, czy czesc na SNES czy NES, to najgorsze Mario w jakie gralem, calkowicie dziwna, srednia gra, bez polotu, graficznie jest ok, reszta jest naprawde możaca, nieciekawa, nudna. Tak dla mnie 6/10 po prostu.Jezeli tak mialbys zagrac w Mario Galaxy 2 i SMS , to zdecydowanie zostal bys przy tej pierwszej.Inne gry z Marianem, to najlepszy material gatunku , tej akurat sie nie udalo.Mimo iz calkiem inne klimaty, to wolalem Starfox Adventures Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez UnexpectedBoy Cytuj Odnośnik do komentarza
Dahaka 1 851 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Ja może nie grałem, ale mam znajomego, dla którego SMS > SMG poniważa) SMS jest mniej linioweb) SMS ma więcej sekretów (a raczej w ogóle je ma)c) SMS nie jest tak łatwy jak SMG 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Kurde sorry dahaka miał byc plus dla mnie SMS jest/był gra bdb i ogólnie z poprzedniej generacji konsol najbardziej miło wspominam gamecuba Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 198 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 A to dlatego, iż Gacek to cudowna konsola, taka... skondensowana, sfokusowana i przemyślana. Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Opinia UnexpectedBoy jest pisana mam wrażenie trochę na przekór. Moja ocena 10/10 jest subiektywna, ale obiektywnie patrząc nie wystawiłbym tej grze mniej niż 8 bo po prostu na zdrowy rozum nie da się. Jest troszkę "innym" Marianem, ale Mario Galaxy też jest inny niż np. Mario 64, mimo że wszędzie chodzi o skakanie. Na pewno nie jest grą "średnią", na pewno nie jest "bez polotu", a jeżeli ktoś mówi, że jest "nużąca" to nie wiem czego więcej oczekiwał od tak rozbudowanej i ciekawej gry. Widocznie kupił ją szukając jakiejś strzelanki albo RPGa. SMS jest przeładowany sekretami i dodatkowymi monetami. Jest przeładowany bardziej niż nawet Mario Galaxy. Ale jest do niego bardzo podobny a różni się jedynie innym światem i brakiem zabaw z grawitacją. Jest też troszkę trudniejszy: elementy platformowe są trochę bardziej wymagające i podpowiedzi jest jakby mniej. No i jest Yoshi który w SMG pojawił się dopiero w sequelu. Było wiele gorszych gier z Marianem a wiem co mówię bo grałem w większość. Zaślepionym fanem Mario nie jestem, ale bardzo lubię gry z nim. Opis UnexpextedBoya pasuje bardziej do Satrfox Adventures jeśli ktoś nie trawi takich klimatów, chociaż dla mnie to gra na 8 (backtracking i brak dynamiki). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kakkoi 2 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Miałem przyjemność grać na gacku w SMS, jak i na Wii w SMG 1 i 2. Każda z tych części stała na naprawdę wysokim poziomie. Gdybym jednak miał wybrać między SMS a SMG bez wątpienia zdecydowałbym się na odsłonę z gamecube. Min dlatego, że bardziej odpowia mi wakacyjny, letni klimat. Plansze bardziej działały na wyobraźnię. Sikawka była swoistą ciekawą nowością, która świetnie się sprawdzała. Poziom trudności był wyższy niż w Galaxy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość UnexpectedBoy Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Opinia UnexpectedBoy jest pisana mam wrażenie trochę na przekór. Moja ocena 10/10 jest subiektywna, ale obiektywnie patrząc nie wystawiłbym tej grze mniej niż 8 bo po prostu na zdrowy rozum nie da się. Jest troszkę "innym" Marianem, ale Mario Galaxy też jest inny niż np. Mario 64, mimo że wszędzie chodzi o skakanie. Na pewno nie jest grą "średnią", na pewno nie jest "bez polotu", a jeżeli ktoś mówi, że jest "nużąca" to nie wiem czego więcej oczekiwał od tak rozbudowanej i ciekawej gry. Widocznie kupił ją szukając jakiejś strzelanki albo RPGa. SMS jest przeładowany sekretami i dodatkowymi monetami. Jest przeładowany bardziej niż nawet Mario Galaxy. Ale jest do niego bardzo podobny a różni się jedynie innym światem i brakiem zabaw z grawitacją. Jest też troszkę trudniejszy: elementy platformowe są trochę bardziej wymagające i podpowiedzi jest jakby mniej. No i jest Yoshi który w SMG pojawił się dopiero w sequelu. Było wiele gorszych gier z Marianem a wiem co mówię bo grałem w większość. Zaślepionym fanem Mario nie jestem, ale bardzo lubię gry z nim. Opis UnexpextedBoya pasuje bardziej do Satrfox Adventures jeśli ktoś nie trawi takich klimatów, chociaż dla mnie to gra na 8 (backtracking i brak dynamiki). No comment. Kazdy ma swoje zdanie, Ty powiedziales swoje, to ja tak samo moge uznac,ze twoje to jest z racji fanbojstwa, Ludzie, czlowieku, wyluzuj, Ty sie wypowiedziales, to ja tez, a to,ze ktos ma inne zdanie od twojego, to widocznie elegancko, bo nie ma zrytego mozgu takimi sredniakami. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez UnexpectedBoy Cytuj Odnośnik do komentarza
dexx 0 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Dokładnie też uważam że SMS jest genialny, och grałem w niego długie godziny, przechodziłem chyba z 4 razy. Plansze przemyslane, dużo sekretów i grafika nawet teraz jest fajna. SMG na Wii też było super ale dla mnie te plansze/planetki takie małe dla mnie, ogólnie była nowość też wszystko przemyślane ale ja lubię platformery z większą przestrzenią a SMG to daje. Dla mnie w dniu premiery 9+/10 a po latach można czysto dać 9/10. Miód 10/10 grywalność 9+/10 a grafika 9/10. Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 No comment. Kazdy ma swoje zdanie, Ty powiedziales swoje, to ja tak samo moge uznac,ze twoje to jest z racji fanbojstwa, Ludzie, czlowieku, wyluzuj, Ty sie wypowiedziales, to ja tez, a to,ze ktos ma inne zdanie od twojego, to widocznie elegancko, bo nie ma zrytego mozgu takimi sredniakami. No ok. To dla świętego spokoju dodam jeszcze, że trzeba się nastawić na brak przemocy w grze i kolorowe grzybki i inne takie pedalstwa. Jak ktoś liczy na rozlew krwi, ogromne giwery skomplikowane statystyki bohatera albo filmową fabułę to jasne, że się zawiedzie. Wtedy może subiektywnie wystawić nawet 3/10, ale niech nie pisze, że to jest opinia obiektywna i miarodajna dla osób rzeczywiście zainteresowanych grą. Ja tylko napisałem, że nie rozumiem jak można się tej gry czepiać i JAK DLA MNIE niskie noty są wystawiana na wyrost. Nigdzie nie napisałem, że nie można mieć swojego zdania, nie napisałem, że nie można pisać takich opinii w tym temacie. Ale za to dostałem odpowiedź, że "mam zryty mozg takimi sredniakami" Powiedziałem tylko, że nie rozumiem negatywnych opinii i tej jedynej grze. Nie bronię całej serii Mariana, bo zdaję sobie sprawę, że są często odtwórcze, ale ta jest troszeczkę inna i za to należą jej się plusy. A i przy okazji napiszę jeszcze jedną rzecz. Nie rozumiem zdania "Inne gry z Marianem, to najlepszy material gatunku , tej akurat sie nie udalo." Czym tak znaczącym różni się ta gra skoro piszesz, że tylko jej się nie udało? W każdym marianie 3D jest skakanie na głowy wrogom, jest kolorowo, jest zbieranie monet, jest skakanie po platformach, jest świat główny i plansze poboczne, jest różnorodnie. I SMS nie odbiega od tego schematu. Poprzyj więc czymś może swoje opinie w stylu "nuda" "średniak" bo to jedyna rzecz która mnie w Twoim poście razi: brak jakichkolwiek argumentów i tym samym wprowadzanie w ewentualny błąd Figara. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jaka ta giera jest cudowna. Zupełnie inny setting niż ten, który się w tej serii zna od lat. Bardzo fajne zadania na zdobywanie Shine Sprites i ekstra miejscówki. Dodam jeszcze, że dzięki 480p gierka wciąż wygląda i nie ma w tym krzty przesady. Kto wycisnął 100%? Ja próbuję ale te etapy z bieganiem po platformach i skakaniem to mega wyzwanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 198 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Chciałbym kiedyś ograć, chlip. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ja tez, musze kupić i nie końcu :-( Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Trza było do Auxa zagadać bo od niego mam za rewelacyjną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 198 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Tajne. Cytuj Odnośnik do komentarza
kazuyoshi 231 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Dla mnie czołówka Marianów 3D. Na 100% nie zrobiłem, ale byłem blisko. Kolejny Mariusz od Niny powinien być mieszanką Super Mario 64 i Mario Sunsine - brakuje mi tych rozległych plansz i tej niczym nieskrępowanej eksploracji w Mariuszach. @Nemesis oj tak, te etapy do których nas przenosi, dają w kość. Pamiętam jak jeden etap z 60 razy skakałem - ten z obracającymi się bryłami bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Tam jeszcze nie dotarłem. Mi już ten drugi nad jeziorem sprawił problem. Jeszcze mocarny był ten ptak z piasku w drugim świecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Whisker 1 386 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) O to Ty Nemesis tam nie dotarłeś jak Ci pożyczałem kilka lat temu? Kurde ja pamiętam jak ogrywałem w premierę na GCN, to była magia zdobyłem wszystkie gwiazdki, mogę się pochwalić Patent z wodą był świetny, na tamte czasy jedna z najlepszych wyglądających cieczy i do tego ta muzyczka w delfino plaza hehe Edytowane 6 Stycznia 2015 przez WESKER-DL Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 No właśnie nie, dlatego po latach postanowiłem jeszcze raz podejść do tej perełki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Taaa. Jak tak patrzę z perspektywy czasu, to chyba był najlepszy platformowy Marian ever. Marzy mi się Mario z jeszcze bardziej otwartym światem niż SMS. Cytuj Odnośnik do komentarza
Whisker 1 386 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Cieszę się, że byłem podczas premier mario, star foxa czy też zeldy ww bo teraz choć jest magia to już aspekty techniczne odstają, dobrze z drugiej strony, że wracają ludzie do tych gier by je docenić Jak dla mnie numer jeden to mario 64 (na dsie), potem sms i galaxy 1 a na końcu marian na 3dsa Edytowane 6 Stycznia 2015 przez WESKER-DL Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nintendo zawsze w modzie, Szef. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi