szaden 228 Opublikowano 22 listopada 2013 Opublikowano 22 listopada 2013 Każdy film jest bardzo dobry, ale nie zmienia to faktu, że Smarzowski opowiada podobne historie (Róża była inna). Mimo wszystko lubię jego filmy i bardzo cenię jako reżysera. Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 22 listopada 2013 Opublikowano 22 listopada 2013 róża obiektywnie, odkładając na bok osobiste preferencje i sentyment, to chyba jego najlepszy film, ale także najcięższy. boję się drugiego seansu . 1 Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 22 listopada 2013 Opublikowano 22 listopada 2013 Dla zarówno Wesle, jak i Drogówka, nawet Dom zły były super ja pie,rdole, tłumacza mnie* sucharze 1 Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 22 listopada 2013 Opublikowano 22 listopada 2013 Ok, przepraszam Cie gekon, to oczywiscie moja wina ze składasz zdania jak pijany i nie moge rozgryzc ich sensu. Cytuj
darkos 4 339 Opublikowano 22 listopada 2013 Opublikowano 22 listopada 2013 A dlaczego nie, widzialem zapowiedz i jest smiesznie wiec moze i byc na poziomie drogówki. 1 Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 22 listopada 2013 Opublikowano 22 listopada 2013 (edytowane) Ok, przepraszam Cie gekon, to oczywiscie moja wina ze składasz zdania jak pijany i nie moge rozgryzc ich sensu. Faktycznie, do tego trzeba być inżynierem, żeby zobaczyć, że zjadło mi słówko:) a nie, czekaj Edytowane 22 listopada 2013 przez gekon Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 23 listopada 2013 Opublikowano 23 listopada 2013 Uwielbiam filmy Wojtka więc szykuje się [polski] film roku. Cytuj
Masorz 13 214 Opublikowano 24 listopada 2013 Opublikowano 24 listopada 2013 Będzie GOTY, ale pewnie do połowy sielanka a potem ciężki dramat. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 24 listopada 2013 Opublikowano 24 listopada 2013 Będzie GOTY, ale pewnie do połowy sielanka a potem ciężki dramat. No juz mówił, że komediowo do połowy a potem ciężej. Cytuj
Masorz 13 214 Opublikowano 26 listopada 2013 Opublikowano 26 listopada 2013 Wojtek stal sie przewidywalny, pora zaczac budowac antyfront! Cytuj
Lipa 520 Opublikowano 17 stycznia 2014 Opublikowano 17 stycznia 2014 Musze przyznać, że się zawiodłem. Miałem zbyt wysokie oczekiwania co do tego filmu. Nie podpasowal mi. Widać styl Smarzowskiego, ale.. Cytuj
aux 3 807 Opublikowano 18 stycznia 2014 Opublikowano 18 stycznia 2014 Właśnie wróciłem z kina. Seans 11:15, a prawie pełna sala. Film świetny i dosadny - obsrane tyłki, zarzygane poduszki, delirka i ocean wódki. Dobrze ukazano piekło nałogu. Uprzedzam że trailer wprowadza w błąd. To nie jest komedio-dramat tylko film psychologiczny, dla niektórych może być zbyt ciężki i nudny. Smarzowski ma swój styl i aktorów, ale to nie jest kolejne "Wesele". Dla mnie mocne 9/10. PS: Ładnie zagrał Kraków, widziałem Kazimierz, Podgórze, rynek, planty i chyba szpital w Kobierzynie. Cytuj
Masorz 13 214 Opublikowano 18 stycznia 2014 Opublikowano 18 stycznia 2014 Ten szpital w Kobierzynie to już kultowy jest. Na podhalu jak ktoś traci zmysły albo w ogóle na określenie osoby psychiczniej chorej, to mówi się 'wezmą Cię do Kobierzyna'. Cytuj
MichAelis 5 621 Opublikowano 18 stycznia 2014 Opublikowano 18 stycznia 2014 Pod mocnym aniołem. Jak ktos spodziewa się drugiego domu zlego, drogowki, czy innego z "ostatnich" filmow Smarzowskiego to sie zdziwi. Film jest inny. Psychodela pijacka. Wbrew temu co pokazywal zwiastun smiac sie nie ma z czego, moze po za paroma bluzgami. Myslalem ze (pipi)ne se fajna nierówność typu Wesele=dom zly>drogowka>roza ale sie nie da. Jakbym mial ocenić ten film przez pryzmat powyzszych tytulow i jaka dal mi rozrywke to byłby najgorszy z nich. Niepowinno sie tak robić, bo rownie dobrze moglbym porównywać to z expandebles(przesadzam). Zawiodla mnie jedna rzecz, ale nie jest to wina filmu tylko (pipi)enia w telewizji w jakim to szoku wychodzi sie z kina. Szok jest niewielki w sumie nic do myślenia o chlaniu mi nie dał, bo w nim same patole. Bałem sie ze odkryje w sobie pijaka, tak sie nie stalo. 7/10 Cytuj
michal 558 Opublikowano 18 stycznia 2014 Autor Opublikowano 18 stycznia 2014 Zawiodłem się, Smarzowski po raz kolejny konsumuje pierwotne instynkty widza, ale choroba Pilcha jak i twórczość Smarzowskiego powoli staje się przebrzmiałym tematem kopiującym sam siebie, który kieruje w ślepą uliczkę. Oprócz brutalizmu nie mamy tego co w poważnym filmie egzystencjalnym a nie manierycznym mamy do czynienia czyli z motywem upadku głównego bohatera. Czuję jakby problem kompletnie zinfantylizowano co dało się wyczuć po twarzach widzów w sali kinowej. Szkoda bo myślałem, że to uzdolniona persona jednak życie brutalnie weryfikuje te opinię. Wesele, Dom Zły tak, pozniej to już symptomatyczny regres. 5/10 Cytuj
Masorz 13 214 Opublikowano 18 stycznia 2014 Opublikowano 18 stycznia 2014 Nie widziałem jeszcze Ppod Mocnym Aniołem, ale Róża to regres? Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 18 stycznia 2014 Opublikowano 18 stycznia 2014 Jak mam być szczery to róża mi się najmniej podobała z jego dorobku, za mało chlania i zero komedii. Cytuj
michal 558 Opublikowano 18 stycznia 2014 Autor Opublikowano 18 stycznia 2014 no, drogówka i pod mocnym aniołem to regres. Widoczny regres. Facet jedzie po nazwisku i to ostro. 1 Cytuj
Gość suteq Opublikowano 18 stycznia 2014 Opublikowano 18 stycznia 2014 (edytowane) Drogówka jest dobra, nie pier.dol. Edytowane 18 stycznia 2014 przez suteq Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 18 stycznia 2014 Opublikowano 18 stycznia 2014 Czyli co ? Po raz kolejny to samo, tylko że po raz kolejny w innym otoczeniu ? Cytuj
michal 558 Opublikowano 18 stycznia 2014 Autor Opublikowano 18 stycznia 2014 Czyli co ? Po raz kolejny to samo, tylko że po raz kolejny w innym otoczeniu ? zmienia tematykę, ale forma już się nieco przejadła. Nie daje nic nowego od siebie, a porusza się po jedynym słusznym i opłacalnym dla niego kierunku czyli przerysowanie rzeczywistości. 1 Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 19 stycznia 2014 Opublikowano 19 stycznia 2014 Po obejrzeniu zwiastunu w kinie wiedziałem że to film nie dla mnie. Jako jedyny na sali nie śmiałem się, zwiastun szedł w kierunku komedii ale jakoś mnie takie tematy nie śmieszą. Jasne można pośmiać się z na(pipi)anego ale by przez cały film ?. A jeśli to ma być film o Polskiej ulicy to chyba mocno koloryzowanej jak to teraz mają polscy reżyserzy w modzie, iść w kontrowersyjny temat dodać kolorku i mamy Polski hit który się sprzeda. 1 1 Cytuj
Manor 645 Opublikowano 19 stycznia 2014 Opublikowano 19 stycznia 2014 Spoko film, inny od poprzednich. Byłem na 8 - godzinnym maratonie jego filmów, więc mam porównanie. Powiedziałbym - bardziej refleksyjny film. Monologu Gajosa w Żółtym szaliku nie przebije, ale i tak dobrze pokazuje stadium uzależnienia, na wysokim technicznie poziomie (film miejscami jest niesmaczny, te rzygi i obsrane gacie, jest całkiem grubo). 1 Cytuj
darkos 4 339 Opublikowano 19 stycznia 2014 Opublikowano 19 stycznia 2014 Nie podobał mi się, na trailerze pokazali nie wiadomo co a w filmie nie było nic rewelacyjnego. Na takim samym poziomie Wesela Cytuj
Harbuz 954 Opublikowano 19 stycznia 2014 Opublikowano 19 stycznia 2014 Wesele to arcygeniusz, najlepsza współczesna polska komedia i najlepszy polski dramat w jednym. Drogówka już słabsza, odtwórcza i już za bardzo przemalowana jak na film z taką intrygą. "Pod mocnym aniołem" to już zupełnie nie komedia. Dramat obyczajowy, schizy, zagmatwanie rzeczywistości, świetna charakteryzacja i zdjęcia, słabsze dialogi. Zmusza do refleksji i powinien być puszczany na odwykach. Opowieści alkoholików, szczególnie kobiet niesamowicie do mnie przemówiły. 8/10 I wciąż czekam na stricte komedię od Smarzola. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi