Wredny 9 707 Opublikowano 30 października 2021 Opublikowano 30 października 2021 12 godzin temu, Figuś napisał: Szpileczka wbita Sony - brawo Techland 12 godzin temu, Boomcio napisał: U mnie gra 2 razy zrobiona, na 3ci nie miał bym ochoty. U mnie wleci drugie przejście, bo muszę wreszcie dotrzeć do tego The Following, które tak ludzie chwalą. Przez to, że obaliłem podstawkę w wersji premierowej, francuskiej (po angielsku, ale wydanie french), a później byłem zmuszony sprzedać konsolę wraz z grami to jak wreszcie wszystko odkupiłem okazało się, że nasze wydanie The Following (które kupiłem w zastępstwie normalnej wersji) nie jest kompatybilne i save nie działa - stąd wciąż nie zagrałem w to rozszerzenie. 10 godzin temu, 20inchDT napisał: Już jest 60 na xboxie Ale ten xboxowy fps-boost to jakieś półśrodki, bo rozdzielczość chyba obniża do jakichś śmiesznych wartości Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Nie obniża, ale gra ma dziwna rozdzielczosc ~1540 x 1080 Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Obniża i proszę nie kłamać. Było o tym pisane. 1 Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 https://majornelson.com/fpsboost/ 1 Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 44 minuty temu, 20inchDT napisał: https://majornelson.com/fpsboost/ Ogarniasz coś? Wrzucasz listę gier co obsługuje fps boost XD Przy okazji pierwszych gier (fallout4) z fps boost było mówione ze może być downgrade rozdzielczości, stad ta funkcja jest w niektórych grach domyślnie wyłączona. 1 Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 No geniuszu, to teraz zobacz kolumnę "turned off by default" przy dying light zamiast brnąć dalej. 1 Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Po fps boost w danej grze idzie się po zgodę do twórców. Jeśli Techland pozwolił na boosta fps kosztem rozdzielczości to wtedy może być domyślnie boost włączony co nie zmienia faktu że rozdzielczość może siadać i tak jest przy Dying Light. Zanim zaczniesz znowu forumowiczów wprowadzac w błąd - troche poczytaj...pooglądaj...użyj głowy.... Dodam jeszcze na koniec że przy FPS boos bardzo często siada rozdziałka (bardzo nieznacznie albo w granicy założonego błędu). Rodzielczość też jest zmniejszana przez twórców nawet gdy sami "uwalniają fpsy" 1 Cytuj
łom 2 028 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 To o czym piszesz jest w tytułach (nie wszystkich) które dostały patcha na OneX (i na nim działały przykładowo w 4k/30fps) i wtedy żeby osiągnąć 60fps zmienia swój 'profil' na ten z OneS. Dying Light nigdy nie dostało patcha pod OneX więc działa w rozdzielczości z OneS tylko w 60 fps. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Żałosny jestes. Zarzuciłes mi klamstwo, a to ty sie mylisz i dalej w to brniesz. 26 minut temu, LiŚciu napisał: Zanim zaczniesz znowu forumowiczów wprowadzac w błąd - troche poczytaj...pooglądaj...użyj głowy.... Daj nam dowod na to, ze w dying light zmniejsza sie rozdzielczosc po wlazeniu fps boosta albo zamilcz. Chyba nie bedzie trudne, bo przeciez 4 godziny temu, LiŚciu napisał: Było o tym pisane. 1 Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Jeżeli gra na poprzedniej generacji leci w FHD 1920*1080 a na Series X z boostem fps leci w 1536*1080 to jednak downgrade resolution jest. Jak odpale dzisiaj DL na ps4pro to będzie FHD w 30 fps. Jeśli odpale dzisiaj na xsx z fps boost - to będzie 1536*1080 w 60 fps. Mówiłem: 58 minut temu, LiŚciu napisał: ...użyj głowy.... 1 Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Ta gra nie działa w 1920 x 1080 na xboxie one Cytuj
łom 2 028 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Tylko DL na poprzedniej generacji Xa działa w 1536*1080 (bez względu czy na OneS czy OneX) to że w FHD na PS4 czy Pro nie ma żadnego znaczenia. W stosunku do OneS/X nie ma żadnej obniżonej rozdzielczości. Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 No to po kolei bo chyba Wam nie specjalnie trybi. 1. XsX jest kolejnym krokiem - rozwinięcem architektury z Xbox One stąd mamy takie łatwe przejście między generacjami oraz super działającą wstęczną 2. Na Xone gierka leciała w 1536 żeby móc osiągnąć lepsza płynność kosztem rozdzielczości. Poniżej cytat i link do źródła: Dying Light: The Following will feature new gameplay mechanics along side a patch that will update the game’s visuals, facial expressions, draw distance, offer better console performance and lighting effects. However it seems that Techland won’t be updating the resolution of the consoles. In an interview with GamingBolt, Tymon Smektala, Lead Producer of Dying Light: The Following, confirmed that the Xbox One version will still run at a resolution of 1536×1080. The PS4 version already ran at 1920X1080 at launch. “It’s still 1536×1080. We believe a smoother frame-rate is more important than the exact resolution,” Tymon confirmed to GamingBolt. It seems that Techland have focused their resources towards improving gameplay and technical performance along with better post processing effects instead of improving rendering resolution, which by the way is absolutely fine. People won’t even the notice the slightly reduced resolution on the Xbox One as it is. https://gamingbolt.com/dying-light-enhanced-edition-on-xbox-one-will-not-have-improved-resolution-dev-looking-into-dx12-support 3. Teraz mamy XsX który wyciągą lepszy frame rate względem OneX aż do 60 fps z poprzednich 30 ale nadal odbywa się to kosztem rozdzielczości tak jak to miało miejsce na Xone. 4. Żeby osiągnąć fps na poziome 30 fps (xone) i 60 fps (xsx) konieczne jest obniżenie rozdzielczości Stąd to ta opinia Wrednego odnośnie obniżenia rozdzielczości do śmiesznych wartości. Pewnie wcześniej grał na PS4 a teraz leci na XsX i zobaczył różnice. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Tak, na pewno to miał na myśli @Wredny piszac, ze rozdzielczosc spada po wlaczeniu fps boost. Cytuj
Wredny 9 707 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Nie. Miałem na myśli faktyczne obniżanie rozdzielczości, które jak widzę, w tym przypadku nie miało miejsca i ten Twój artykuł tylko to potwierdza. Skoro wersja z XONE działała w takiej rozdziałce, a wersja z fps-boost na XSX nadal działa w tej samej (plus 60fps) to o żadnym obniżeniu nie może być mowy - prawda? Po prostu jakoś tak mi się obiło o uszy kiedyś i dlatego tak napisałem, ale to najwyraźniej dotyczy tylko tych tytułów co dostały znaczek "XBOX ONE X Enhanced" - jak Gears of War 4 np, gdzie było 4K/30, ale dali fps boost do 60fps, kosztem powrotu do Full HD. Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Na pewno jednak, odpalając te grę na Xboxie z fps boostem nie sądził że będzie takiego zjazdu na na rodziałce. Może gdyby grał w to na Xone nie było by takiego szoku rozdzielczościowego. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Było dzisiaj pite, bo na trzezwo nie da sie tak jebac logiki, zmieniac tematu i odwracac kota ogonem. Cytuj
Wredny 9 707 Opublikowano 31 października 2021 Opublikowano 31 października 2021 Jakby było pite to zaraz byście sobie padli w ramiona w akompaniamencie słów "Stary, ja Cię zawsze szanowałem" Cytuj
Bzduras 12 764 Opublikowano 1 listopada 2021 Opublikowano 1 listopada 2021 Nie popisałeś się @LiŚciu, bo ten wywiad dosłownie potwierdza to, co inch napisał. Gra śmiga w jakiejś dziwnej rozdziałce, a FPS Boost w tym przypadku jej nie zmienia. Cytuj
LiŚciu 1 314 Opublikowano 1 listopada 2021 Opublikowano 1 listopada 2021 Godzinę temu, Bzduras napisał: Nie popisałeś się @LiŚciu, bo ten wywiad dosłownie potwierdza to, co inch napisał. Gra śmiga w jakiejś dziwnej rozdziałce, a FPS Boost w tym przypadku jej nie zmienia. Uważam inaczej ale spoko. Cytuj
Bzduras 12 764 Opublikowano 1 listopada 2021 Opublikowano 1 listopada 2021 Rozdzielczość w grze to nie jest kwestia opinii, a faktów - Dying Light od początku miało 1536x1080 w wersji na Xboxa i FPS Boost nic w tej rozdzielczości nie zmienia. Cytuj
MierzejX 883 Opublikowano 1 listopada 2021 Opublikowano 1 listopada 2021 (edytowane) Tak z ciekawości bo nie jestem w temacie. Jak grałem to z dwa/trzy lata temu na XOX to grałem w 30 czy 60fps? Gram teraz na Switchu w 30fps ale port jest niesamowity. Przebili wszystko co do tej pory widziałem, chociaż trzeba przyznać, że port Wieśka i DOOM Eternal również są software'owym cudem bo pomimo niskiej jakości tekstur są jak najbardziej grywalne. Niemniej jednak o Dying Light na Switchu można powiedizeć, że chodzi i wygląda naprawdę dobrze. Jedynie LOD i idący za tym pop-up dają się zauważyć ale jest bardzo przyzwoicie. Edytowane 1 listopada 2021 przez MierzejX Cytuj
Bzduras 12 764 Opublikowano 1 listopada 2021 Opublikowano 1 listopada 2021 Teraz, MierzejX napisał: Tak z ciekawości bo nie jestem w temacie. Jak grałem to z dwa/trzy lata temu na XOX to grałem w 30 czy 60fps? W 30, chociaż nie dam głowy, czy akurat w DL klatkaż nie był odblokowany i nie dobijał do okolic 40 momentami (chyba tak właśnie było na PS4). 1 Cytuj
Figuś 21 256 Opublikowano 1 listopada 2021 Opublikowano 1 listopada 2021 Tak na PS4PRO jak się włączyło w ustawieniach konsoli Boost Mode to gra śmigała bardzo płynnie, ale lubiła się wtedy wywalać na pysk co jakiś czas, ale to było kilka lat wstecz, teraz to może być spatchowane i z sztywnym lockiem na 30FPS Cytuj
MierzejX 883 Opublikowano 1 listopada 2021 Opublikowano 1 listopada 2021 To jestem tym bardziej pod wrażeniem Switchowego portu. Wydawało mi się, że grałem wcześniej w 60fps. Nie to, że się oszukiwałem, że tak było - po prostu nie pamiętałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi