kermit 6 998 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 hendrix - ja obejrze trailer jaram sie gra, ale jak widze te same materialy, lub nieco inne przez kolejne 3 lata to odechciewa mi się juz sluchac o tej grze i skupiam sie na innych szpilach bethesda zapowiada gre, o super za pol roku bede gral i wale konia 6msc a on nawet nie zdąży opaść 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 3 minuty temu, Hendrix napisał: Nigdy się z tym nie zgodzę i nie mam zamiaru się pukać w głowę. Za to analogicznie zapytam - jaka jest różnica między wiedzą o tym, że dany dev nad czymś pracuje, a jej brakiem? Nie sprawi to, że gra będzie inna, nie sprawi to, że dev nagle nad czymś innym będzie pracował, ani nie sprawi, że gra będzie krócej robiona. Powiem więcej, ta wiedza pozwala łatwiej oszacować jak będzie wyglądał kalendarz wydawniczy w całej generacji, co mi jako potencjalnemu klientowi pasuje. Uwielbiam przykład Bethesdy - jaka jest różnica w zapowiedzeniu F4 6 miesięcy przed premierą skoro było wiadomo, że prace zaczęły się po skończeniu Skyrima? Dla mnie żadna. Jakości gry to nie zmieniło. Dodatkowo większość podobnych krótkich okresów zapowiedź-premiera, to gry związane z już istniejącą marką (jak nowy Tomb Raider - i znowu, o powstawaniu gry było wiadomo jeszcze przed premierą poprzedniej części). W przypadku nowych IP AAA, to po prostu nie działa. Jeszcze nigdy w życiu nie przeczytałem rozsądnego argumentu na rzecz takiego sposobu wydawania. Tak naprawdę jedyne co to zmienia, to skoncentrowany wysiłek reklamowy wydawcy, czyli coś co mnie jako klienta mało obchodzi. Różnica jest taka że dev karmi latami i nakręca się hajp na produkcje, oczekiwania rosną a później wielkie rozczarowanie. Ja tam wolę dostać zapowiedź na rok przed niż jak niektórzy fapować do screenów/trailerów przez 3-4 lata. No i przypadku zbyt wczesnego zapowiedzenia gry może się wszystko zmienić, gra trafi do kosza (SB) gra powstaje ale uj wie co się z nią dzieje (deep down) albo wychodzi w praniu że premiera od zapowiedzi po 5-7 latach (cyberpunk) xD po czym ostro spadają akcje takiego cd projektu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Tak jak @Hendrixpisze. Nowe IP mają, na dzisiejszym rynku ogromnych budżetów pociągających za tym duże ryzyko, bardzo ciężko, dlatego w tej generacji jest ich generalnie znacznie mniej. Dlatego nie można wymagać by wydawcy zapowiadali nowe AAA IP na krótko przed premierą. Marka musi mieć odpowiednio dużo czasu, aby przedostać się do świadomości graczy, zbudować wokół siebie hype, a być może nawet społeczność (fajny przykład Sea of Thieves) Zupełnie inny casuus to już ugruntowane stare marki, które teraz coraz częściej ze względu na skomplikowany proces produkcji i ciasny rynek zapowiadane są blisko daty wydania, dzięki temu można zrobić krótką ale intensywną kampanie marketingową która przypomni klientom o grze. Tą drogą idzie już mnóstwo tytułów: Battlefield, Call of Duty, Forza itd. Edytowane 15 Marca 2018 przez asax 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pacquiao 889 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Hendrix: Moja rada - weź mocny rozpęd Tak jak koledzy piszą, jak gra zapowiada się dobrze, to chce się w nią zagrać, a jak premiera jest odwlekana przez 2 czy 3 lata, to normalnego człowieka szlag trafia. Pomijam już takie "pierdoły" jak fakt, że bardzo często gra jest zapowiada tak wcześnie, że to co jest zapowiedziane często mocno od biega od tego w co faktycznie gramy, więc sytuacja potrafi być podwójnie denerwująca. Plan wydawniczy? Sorry, ale czy Ty wydatki na gry musisz sobie planować 2 lata naprzód? Czy może sobie kupujesz w 2018 kalendarz na 2020 i zaznaczasz krzyżyki na kolejnych kartkach Zresztą żeby był jakiś plan wydawniczy, to te gry musiałyby być jeszcze zapowiedziane razem z ostateczną datą premiery, a tak też nie jest, np. MS nie zapowiedział Crackdown 3 w 2015 podając datę premiery na 2018. Niestety jest tak, że gry są ujawniane, przez rok czy nawet dwa bez jakiejkolwiek daty albo z datami, które są później zmieniane raz czy dwa razy. Bardzo pro konsumenckie. No ale wiem że kiedyś wyjdą, bardzo krzepiąca myśl, może do tego czasu znudzi mi się po oglądaniu screenów Edytowane 15 Marca 2018 przez Pacquiao Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) 54 minuty temu, Daddy napisał: Różnica jest taka że dev karmi latami i nakręca się hajp na produkcje, oczekiwania rosną a później wielkie rozczarowanie. Ja tam wolę dostać zapowiedź na rok przed niż jak niektórzy fapować do screenów/trailerów przez 3-4 lata. To się w zasadzie nigdy nie dzieje - najczęściej ludzie narzekają na małą ilość materiałów zapowiedzianej gry - krótki cykl daleko bardziej nakręca "hajp" - bo wydawca ma możliwość skoncentrowanej akcji reklamowej połączonej z pokazami dla prasy/ preview eventami i całej masy rzeczy ułatwiających promocję tytułu. To jest preferowany typ akcji przez większość wydawców. Jednak dla dużej części niemożliwy. 54 minuty temu, Daddy napisał: No i przypadku zbyt wczesnego zapowiedzenia gry może się wszystko zmienić, gra trafi do kosza (SB) gra powstaje ale uj wie co się z nią dzieje (deep down) albo wychodzi w praniu że premiera od zapowiedzi po 5-7 latach (cyberpunk) xD po czym ostro spadają akcje takiego cd projektu. Tak, zawsze wszystko może się zmienić. Wydawca ponosi ryzyko zapowiadając w przód i to on ponosi straty gdy gra zostaje skasowana (finansowe i wizerunkowe). Wydawcy ryzykują w przypadku nowych IP, bo takim tytułom ciężej jest się sprzedać na rynku, we wcześniejszej zapowiedzi nie chodzi o "hajp" - w zasadzie o odwrotność tego, chodzi o powolne budowanie świadomości wśród klientów - zakończone właśnie krótkim "hajpem" (okresem reklamowym) przed premierą. Gdy jednak gra zawodzi, wydawca znowu więcej traci, bo gdyby jej nie zapowiedział, gra mogłaby zostać po cichu skasowana/rebootowana. Cyberpunk został zapowiedziany wcześnie, bo to nowa marka i filmik był narzędziem rekrutacyjnym. CDP nie miało innego wyjścia (to samo robi Atlus teraz, w przypadku swojego nowego studia). Nam, jako klientom, większa przejrzystość powinna pasować, to wydawcy więcej na tym tracą (gdy coś się nie uda). Dla mnie osobiście i tak jest za mała - budżety/wyniki finansowe/sprzedaż - zupełna odwrotność rynku filmowego czy nawet książkowego pod względem dostępnych informacji.@Pacquiao Niepotrzebne uszczypliwości. Nie, nie posiadam kalendarzyka. Lubię wiedzieć co w danej generacji mnie czeka, 1 rok lub 3 lata do premiery - nie robią mi różnicy, Kreatywny biznes jest biznesem nieprzewidywalnym. Jedyna różnica to jest wiedza, albo jej brak. Powstaną te same gry, będą produkowane tyle samo czasu. I to, że sobie poczekam, bądź nie - NIC nie zmieni. Chciałbym też zauważyć, że w swoim wpisie w sumie nie odpowiedziałeś na nic co napisałem :V Edytowane 15 Marca 2018 przez Hendrix Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 180 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 A propo CD Projektu to któryś z community managerów napisał, że Gwint nie będzie obecny na E3, więc chyba jest jasne po co CD Red jedzie na tę imprezę. Cytuj Odnośnik do komentarza
MBeniek 3 260 Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Wiadomo, że jasne - będą promować Geralta w Soulcalibur VI Cytuj Odnośnik do komentarza
nobody 3 504 Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 9 godzin temu, MBeniek napisał: Wiadomo, że jasne - będą promować Geralta w Soulcalibur VI ile jeszcze jest w stanie zniesc jeden człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 tegoroczna konferencja Sony na E3 zapowiada się na inną niż zazwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza
Frantik 2 566 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Ciekawa, acz dość prawdopodobna plotka. Niby tylko 4, ale tłuste tytuły, na które wszyscy czekają. To gotowy lineup na 2019. Między tym jakieś indyczki, coś na VR i może jakiś niespodziankowy rimejk\remaster starszego klasyka Edytowane 11 Maja 2018 przez Frantik Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Sony musi być strasznie pewne swojego sukcesu, że nawet im się już nie chce tradycyjnego show robić. Już PSX grudniowy był słaby pod tym względem. Liczę na to, że M$ utrze nosa niebieskim swoją wypaśną konferencją Cytuj Odnośnik do komentarza
hav7n 5 936 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 konfa o 3 nad ranem i jeszcze jak zaprezentuja nam jakies przynudzanie na kanapie to yebne xd Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Tutaj nie chodzi o pewność, raczej kwestia taka, że nie mają czego pokazać, wszystkie studia 1st party, które coś robiły to albo już wydały gry (SSM, GG, PD) albo są w trakcie tworzenia (ND, SP, MM). Ewentualnie pełna wersja jakiegoś GT, kolarboracja Japan Studio z From Software (Shadows Die Twice) i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 1 minutę temu, _Be_ napisał: Ewentualnie pełna wersja jakiegoś GT nie liczyłbym na to. GT:Sport jest sporym sukcesem, w dodatku ciągle rozwijanym więc możemy dostać co najwyżej zwiastun nowej zawartości i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mikołaj 348 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Pokażą gameplay z Ghost of Tsushima i będę zadowolon. Reszta mnie nie interesi zbytnio. Po cichu licze na coś sensownego z Shadows Die Twice. Niby pyerdolą że cztery gry przywiozą a na koniec rzucą jakąś bombe a będzie to God of War Carting. Tak będzie Edytowane 11 Maja 2018 przez Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza
Papaj 465 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Sony i tak juz nic nie musi robić. Zgnietli konkurencje w tej generacji. Już nawet nie musieliby nic wydawać do jej końca. A tak skupią sie na tych 4 grach i większość będzie zachwycona. Tylko ten nowy projekt od From dalej jest tajemnicą. Ja najbardziej czekam na pokaz nowego Metroida. Cytuj Odnośnik do komentarza
nobody 3 504 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 14 minut temu, _Be_ napisał: Tutaj nie chodzi o pewność, raczej kwestia taka, że nie mają czego pokazać, wszystkie studia 1st party, które coś robiły to albo już wydały gry (SSM, GG, PD) albo są w trakcie tworzenia (ND, SP, MM). Ewentualnie pełna wersja jakiegoś GT, kolarboracja Japan Studio z From Software (Shadows Die Twice) i to tyle. bankowo będzie choćby cgi trailler z Shadow Die Twice + krótka zajawka z gameplayu Ghosta, Death Stranding, lub TLoU2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Yakubu 3 048 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Ja to widzę tak, że teraz pokażą co "wyjdzie w 2019", a w przyszłym roku na E3 do(pipi)ą atomówki z datą premiery PS5, dorzucą materiały z kolejnym Horizon, Death Stranding, z dwie gry przeniesione z PS4, jakaś niespodzianka i mulitplatformy jak kał of diuti i znowu będzie pogrom na starcie generacji Przynajmniej ja bym tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 ja bym chcial ps vita pro:) zobaczymy co to bedzie na targach chociaz z roku na rok znika zajawka na ogladanie, jedyne co mnie trzyma zeby ogladac to forumek, irc i milion postow na sekunde Cytuj Odnośnik do komentarza
Starh 3 170 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) PS5 zapewne pod koniec 2020 (o ile amd się wyrobi), więc nie liczę w ogóle na zapowiedzi nowych gier od Sony. U M€ pewnie będzie Halo, Horizon 4 i pudziany. Czuję w kościach wzrost cen gier przy premierze nowej gen do 70€ czyli 300zl Piękny kawalerze. Edytowane 11 Maja 2018 przez Starh Cytuj Odnośnik do komentarza
YETI 10 944 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Tu macie oficjalna informacje o konferencji Sony. https://blog.eu.playstation.com/2018/05/11/playstation-at-e3-2018-the-journey-begins-on-12th-june/ Czyli TLoU2, Ghost of Thusima, Spider Man, Death Strending potwierdzone. Stawiam jeszcze na Dreams, Days Gone, Dmc, FFVII i grę od FM. Tzn. fajnie by było Edytowane 11 Maja 2018 przez YETI Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 dla mnie nie musza robic konfy, juz i tak mają lineup zapchany do końca ps4 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 820 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Kórva, a ja głupi myślałem ze na nocniku będę ogladal konferencji o 3 w nocy i jak wyskoczy napis DMC5 to postawie kloca.. a tu jakaś po(pipi)ka no chyba ze mimo wszystko zapowiedza, ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza
Starh 3 170 Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 1 godzinę temu, kermit napisał: dla mnie nie musza robic konfy, juz i tak mają lineup zapchany do końca ps4 W sumie prawda, a wielu ma jeszcze sporego backloga. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi