Skocz do zawartości

Targi: E3, GC, TGS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Świetna impreza. Dzięki Panowie za wspólne oglądanie. Wiedźmin 4, Onimusha, Okami, gra od Uedy. No i Intergalactic całkowicie pozamiatał, to będzie absolutna bomba. Szkoda, że zapewne wszystkie one 2026. A na deser dla mnie TLoU2 na PC. 

Edytowane przez Homelander
Opublikowano
7 minut temu, Gregorius napisał(a):

Najlepsza konfa od zamierzchłych czasów. Widać co prawda jeszcze pośmiertne drgawki po Concordzie, w niektórych tytułach, ale bomby przykryły to z nawiązką. Tak zarwać nockę to jak wygrać - pięknie zainwestowane 3.5h:banderas:

Prawda, od lat nie było tak dobrej konfy. Człowiek się spodziewał że znowu jakieś same gaasy i kopie fortnajta bedą i może jedna dwie zapowiedzi warte uwagi... a  pokazali masę gier na które warto czekać, setki jak nie tysiące godzin się przy nich spędzi łącznie. Można z nadzieją patrzeć w przyszłość.

Opublikowano

2025 w sumie jest całkiem dobrze obsadzony. Teraz i 2026 zapowiada się rewelacyjnie. Do tego każdy ma tam jakieś zaległości, czy coś co by chciał przejść ponownie. Nie no, branża ma się bardzo dobrze, gry dla pojedynczego gracza mają się bardzo dobrze. Nie ma opcji, żeby któreś z tych gier zbombiły. Fakt, było trochę tych genshinopodobnych gierek i jakiś gaasów, ale to jak one odstawały jakością od megaton dla pojedynczego gracza jest niemalże epickie. Trailer Intergalactic oglądałem chyba z 10 razy i ta stylistyka wgniata mnie w fotel. Capcom dostarczy na pewno, Wiedźmin to samo. Ueda słabej gry też nie zrobił. Tak samo Mafia na pewno też dowiezie. Nie no, mega jestem zadowolony jako gracz :)

Opublikowano

Całkiem dobre TGA, w sumie najlepsze, jak przystało na 10cio lecie, wiadomo większość to tylko zajawki na 2027, ale i tak 10x lepsze niż rok i dwa temu. Karny kutas za napierdalanie ciągle tym Eldenem, zrobili z tego jakąś Fifę, Miyazaki ty mendo.

Opublikowano

Przeglądam zwiastuny i konkret za konkretem. Coś się czuło, że będą spadać bomby, no i spadły. 

Nie wierzyłem, że zobaczę zwiastun nowej gry Fumito Uedy, a tu proszę. Premiera pewnie daleko, ale ważne, że coś już widać. 

Geoff Ty wariacie.

Opublikowano

To była naprawdę bardzo fajna konfa, już nie pamiętam kiedy się nie zawidołem zagrajmerskim eventem a tutaj takie miłe zaskoczenie, mnóstwo gier na które czekam a nie takie które "o, na promce/z gejpassa się ogra) no jednak nie ma co odkładać pada do szafy bo gejming jeszcze pożyje kilka lat. No i Kamiya z okemi dał mi powód do tego żeby nie umierać przed 2040:boomer:

Opublikowano

Lista zwycięzców

Game of the Year: Astro Bot
Players' Voice Award: Black Myth: Wukong
Best Game Direction: Astro Bot
Best Narrative: Metaphor: ReFantazio
Best Art Direction: Metaphor: ReFantazio
Best Score and Music: Final Fantasy VII Rebirth
Best Audio Design: Senua's Saga: Hellblade II
Best Performance: Melina Juergens as Senua (Senua's Saga: Hellblade II)
Games for Impact: Neva
Best Ongoing Game: Helldivers 2
Best Independent Game: Balatro
Best Mobile Game: Balatro
Best Community Support: Baldur's Gate 3
Innovation in Accessibility: Prince of Persia: The Lost Crown
Best VR/AR Game: Batman: Arkham Shadow
Best Action Game: Black Myth: Wukong
Best Action/Adventure Game: Astro Bot
Best Role Playing Game: Metaphor: ReFantazio
Best Fighting Game: Tekken 8
Best Family Game: Astro Bot
Best Sim/Strategy Game: Frostpunk 2
Best Sports/Racing Game: EA Sports FC 25
Best Multiplayer Game: Helldivers 2
Content Creator of the Year: Caseoh
Best Debut Indie Game: Balatro
Best Adaptation: Fallout
Most Anticipated Game: Grand Theft Auto 6
Best Esports Game: League of Legends
Best Esports Athlete: Faker
Best Esports Team: T1
TGA Game Changer: Amir Satvat

• Plusik 1
Opublikowano

Ech, nie spodziewałem się, że będę mógł to napisać rano, ale warto było zarwać nockę. Całkiem intensywne 3,5 godziny, nawet półgodzinne preshow dość solidnie dostarczyło zapowiedzi. Było w sumie tyko pół godziny zauważalnego przestoju tuż przed mocnym finiszem na zakończenie gali. Co nie zmienia faktu, że gdyby poupychać kolanem zawartość, to i tak wyszłyby ponad dwie godziny fajnego contentu. Imponujące. 

Kilka zapowiedzi przyprawiło nawet o mocniejsze bicie serca (nowy Ueda, Okami 2), choć ekscytację studzi brak jakichkolwiek dat. 

Osobiście podjarany jestem też oczywiście nową frakcją w Helldivers 2, bo mówiło się o niej od pół roku i teraz był najlepszy moment na jej spektakularne wprowadzenie. W takiej sytuacji jestem w stanie wybaczyć twórcom prawie miesiąc milczenia w kwestii nowej zawartości. Gotowali w spokoju i ciszy. No i Best Multiplayer + Ongoing Game do postawienia w gablocie to też nagrody nie w kij dmuchał.

Nagrody? Astro Bot jako GOTY to w sumie zaskoczenie, spodziewałem się silnego lobby chińskiego. Ale to w sumie miły gest i celebracja radości z grania. Mocno uniwersalny wybór i gra, która dzięki temu może trafi do jeszcze szerszej publiki, jak również da nieco do myślenia osobom decyzyjnym, że platformówki wciąż mają potencjał? Naiwna nadzieja, ale chuj.

Trochę szkoda braku jakiejkolwiek statuetki dla SH2, bo udźwiękowienie i James są TOP. Senua z kolei drugi raz nagrodzona za to samo i w sumie można było docenić obie gry dzieląc nagrody, no, ale trudno.

Balatro niby trzy nagrody, ale w sumie jakby jedna - niekwestionowany król indie (choć kocham też Animal Well i Lorelei, mocna kategoria w tym roku), a mobilki to trochę trędowata kategoria wśród PRAWDZIWYCH GRACZY. Niemniej sama nominacja do GOTY pośród największych gier jest niczym nagroda i być może wiatr zmian na kolejne lata. 

TGA w tym roku niezwykle miło zaskoczyło graczy. 

• Plusik 2
Opublikowano

Okemi 2 i gierka od Uedy. Reszta mogla by nie istniec bo po obejrzeniu trailerow ma sie wrazenie, ze sie juz w to gralo. Wszystko jest teraz TPP, nawet Turok i az prosilo sie zeby zrobic z tego FPP skoro kolejny raz rebootuja. Sequel na sequelu spinoffem pogania. Woke gowna jedynie mniej, ale to miejsce wypelni zapewne W4 bo juz jakies zes.ransko w stausach widzialem. Ta branza zjada wlasny ogon i niedlugo bedzie juz tak blisko dopy, ze sama sobie bedzie sr.ac do ryja.

Opublikowano

Szkoda, że na VGA zabrakło kategorii "Najbardziej progresywnie wyglądająca postać z nadchodzącej gry". Chyba wybrałbym Snake'a Plisskena

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Ogólnie jednak pomijając ten lewacki kunszt character designu + kilka małych rozczarowań, to gala naprawdę udana i trochę szkoda, że odbyła się tak późno, bo chętnie obejrzałbym na żywo. Bardzo dobre gry wygrały w najważniejszych kategoriach, cieszy tyle wyróżnień dla Metaphorka, no i Astro bocik zasłużone GOTY (osobiście dałbym co innego, ale nie mam żadnego problemu, że robocik zwyciężył), do tego kilka potężnych zapowiedzi jak Onimusha, Wiedźmin 4 czy ta nowa produkcja twórców Yakuzy. To pierwszy tak duży pokaz, który nie rozczarował. 

• Haha 1