raven_raven 12 014 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Z ciekawości spytam, czemu nikt nie narzeka na pasy w filmach bluray? bo filmy są kręcone w 21:9 czy ile tam w kinie jest, to oczywiste, że nie rozszerzy się aspect ratio już po nagraniu filmu O_o jak robisz grę, to robisz ją pod domowe 16:9 i te pasy to nic innego, jak jakaś ściema by oszczędzić trochę mocy, a nie cinematik ekspiriens i uwydatnianie scen, lol, jak można w ogóle łykać takie teksty Cytuj
MatekDM 1 300 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 (edytowane) Ciekawa wypowiedź, która pozwoli trochę lepiej to zrozumieć As pointed out, the difference between Ryse and The Order: 1886 is this: Ryse will run at a resolution of 1600x900 (which maintains an HDTV's aspect ratio of 1.78:1 - or 16:9). The Order: 1886 will be presented at 1920x800 (which is the CINEMATIC aspect ratio of 2.40:1). At this aspect ratio, you would need a screen resolution of 2592x1080 to avoid the black bars. I imagine as such, the game will have a video setting to display at 1920x1080 (which would basically cut off the picture on the left and right. Tu również jest ciekawy artykuł, który wyjaśnia różnicę między aspect ratio, a rozdzielczością http://www.diffen.com/difference/Aspect_Ratio_vs_Resolution Edytowane 6 lutego 2014 przez Maciomaniak Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 (edytowane) Dżizas Maciek, ale nikogo to nie obchodzi, że po bokach widzisz trochę więcej bo nikt tego w grach nie chce. Standard TV od lat jest 16:9 i tak mają robić gry. W filmach to przechodzi bo tak do kin nagrywają - taki jest standard, co nie znaczy, że w domu na TV każdy by nie wolał żeby to było 16:9. Edytowane 6 lutego 2014 przez DonSterydo Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 No gorsze od narzekania na pasy jest bronienie ich ;D Cytuj
MaZZeo 14 242 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 (edytowane) jakie to ma znaczenie czy to jest 800 pikselów w pionie czy 1080p, chodzi i to że perspektywa jest ograniczona i tyle, jak Sonygaf to wszystko próbuje wytłumaczyć to beka jest nieziemska. Czekam aż w jakiejś grze pjerdolną czarne pasy po bokach by zrobić aspect ratio 4:3 i będą to tłumaczyć hołdem dla retro. Edytowane 6 lutego 2014 przez MaZZeo Cytuj
bob marley 10 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 w ogole na nowej generacji powinni uwazac z rozdzielczoscia i dobieraniem wielkosci napisow w grach. o czarnych pasach nie wspominajac. gralem u ziomka w killzone na ps4 i napisy byly prawie niewidoczne a koles ma 42 calowy tv a kanapa od tv nie stoi specjalnie daleko. Cytuj
MatekDM 1 300 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 (edytowane) Dżizas Maciek, ale nikogo to nie obchodzi, że po bokach widzisz trochę więcej bo nikt tego w grach nie chce. Standard TV od lat jest 16:9 i tak mają robić gry. W filmach to przechodzi bo tak do kin nagrywają - taki jest standard, co nie znaczy, że w domu na TV każdy by nie wolał żeby to było 16:9. Chciałem jakoś rozkręcić temat, żeby było ciekawiej Ale ja to rozumiem, nie bronię pasów i uważam to za idiotyczny pomysł. Już wolałbym jakieś cięcia w grafice niż takie sztuczki i mocno liczę na to, że to będzie pierwsza i ostatnia next-genowa gra w takim stylu. jak Sonygaf to wszystko próbuje wytłumaczyć to beka jest nieziemska. Kupiłeś gorszą konsolę i w jakiś sposób próbujesz odreagować wyzywając każdego od Sonybotów/Sonygafów czy bóg wie kogo tam jeszcze? A sam kim jesteś mając w sigu "tylko xbox"? Mniej hipokryzji wskazane Edytowane 6 lutego 2014 przez Maciomaniak Cytuj
Moldar 2 273 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Jakoś nie chce mi się wierzyć, że pasy są z powodu braku mocy. Mam wrażenie, że ubzdurali sobie za(pipi)istość tej funkcji i brną w niej do końca. Cytuj
MaZZeo 14 242 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Nie wnikam w pasy, jak gra będzie dobra to nie będą mi przeszkadzać, co nie oznacza że pomysł jest durny a bronienie patentu świadczy tylko o jednym. 1 Cytuj
Karas 433 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Ale czemu przy innych gierkach np.Dogma , Beyond itd. które wcześniej miały pasy tak się nie burzyliście ? Order nie jest pierwszą i zapewne nie ostatnią gierką (w przyszłości pewnie brak mocy będą niektórzy w ten sposób maskować zamiast lecieć po "rozdzielczości" czy detalach) zaraz ktoś wyskoczy ze bronie tej wizji artystycznej Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Ale czemu przy innych gierkach np.Dogma , Beyond itd. które wcześniej miały pasy tak się nie burzyliście ? Order nie jest pierwszą i zapewne nie ostatnią gierką (w przyszłości pewnie brak mocy będą niektórzy w ten sposób maskować zamiast lecieć po "rozdzielczości" czy detalach) zaraz ktoś wyskoczy ze bronie tej wizji artystycznej No jak usłyszałem o pasach w Beyond to ryłem z tego, tym bardziej jak ludzie się grafą podniecali. I jeszcze sęk w tym, że devi od Beyond ukrywali to prawie do końca, z miesiąc przed premierą wyszło, że gra będzie mieć pasy. Cytuj
Ins 5 824 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Tez pamietam jaranko grafa i tlumaczenie ludziom, ze to cutscenki z pasami. Komus tam udalo sie usunac te pasy i wrzucal screeny na NeoGAF'a (przerobiona konsola czy cos). Po ich usunieciu framerate sie pogorszyl w niektorych etapach. Cytuj
Ins 5 824 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Wolalbym 2xMSAA i brak pasow. Gram w odleglosci okolo 3 metrow i raczej nie zauwazylbym duzej roznicy miedzy 2x a 4x. Cytuj
Figaro 8 302 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 To już jak Ty chcesz, ja wolę, żeby zostali przy swojej wizji artystycznej i żeby jej nie zmieniali pod natłokiem krzykaczy. Wiem że boicie się, że każda gra potem zacznie tego używac, ale to naprawdę się nie stanie. 5 Cytuj
Ins 5 824 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 lol serio wierzysz w ta wizje artystyczna ? xD Cytuj
Figaro 8 302 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Wierzę że powinniśmy poczekac na, wiesz, jakiś gameplay, ale to chyba zbyt szalony pomysł Mazzeo, minusuj, minusuj, może łatwiej zaśniesz 2 Cytuj
SzczurekPB 2 254 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 lol serio wierzysz w ta wizje artystyczna ? xD To jest połączenie oszczędności mocy i wizji artystycznej. Bo mogli przecież upscalować jak wszyscy, ale wybrali czarne pasy, a przez to IQ będzie lepsze. Cytuj
Ins 5 824 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 (edytowane) Wierzę że powinniśmy poczekac na, wiesz, jakiś gameplay, ale to chyba zbyt szalony pomysł Mazzeo, minusuj, minusuj, może łatwiej zaśniesz Ale co ma gameplay do czarnych pasow ? Szczurek: to jest po prostu zwykla oszczednosc mocy skitrana pod przykrywka wizji artystycznej. Edytowane 6 lutego 2014 przez Ins Cytuj
Figaro 8 302 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Nie chodzi o sam gameplay, po prostu zobaczenie jak to wygląda z pasami i czy może faktycznie lepiej tak będzie wyglądac? I jeśli to faktycznie tak super pomaga polepszyc grafę, to czemu tak mało devów tego używa? W sumie sam jestem ciekaw I żeby nie było, sam wolałbym bez pasów, ale jeżeli sprawi to, że gra będzie znacznie ładniejsza, to mi to serio nie będzie przeszkadzac. Prawda jest taka, że po 10 minutach gry już nie zwracasz na to uwagi (tak miałem np z Dogmą). 1 Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 zaraz zaraz, ta gowniana gra beyond miala tez takie pasy? to wspaniala wiadomosc, bo przelazłem całą i nawet na to nie zwrocilem uwagi. Cytuj
nobody 3 504 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 XIX wieczny Londyn? Maszkary z piekła rodem? 4 osobowy co-op? Jak diabli (nomen omen) kojarzy mi się to z: z tym że w trybie a'lla Gearsy/ Uncharted w co-op. Ja jestem kupiony. Oby tego nie spie*dolili. Cytuj
MaZZeo 14 242 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Sorry za dreamcrusher o tej porze, ale gra nie będzie mieć co-opa. Pomimo że w grze jest nakreślona drużyna 4 postaci. Pewno zrezygnowali bo na ekranie z pasami nie mieszczą się wszyscy. Beka. Cytuj
nobody 3 504 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Uch, to nie powołam się na ten tytuł w CW. Nuie no urwa, dwójka graczy była by tip top Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Sorry za dreamcrusher o tej porze, ale gra nie będzie mieć co-opa. Pomimo że w grze jest nakreślona drużyna 4 postaci. Pewno zrezygnowali bo na ekranie z pasami nie mieszczą się wszyscy. Beka. szybkość informacji na miarę portalu ppe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi