Skocz do zawartości

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Karas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam 100% i wszystkie puzzle, więc mogę się teraz wypowiedzieć. Moja ocena 8/10, Returns 10/10. Returns jest pod każdym względem lepsze, oprócz OST. Sama jazda wagonikiem jest bardziej dynamiczna, i jest jej więcej, i są dwa rodzaje, albo podskakujemy razem z wagonikiem, albo samą małpą. Długo mógłbym tak wymieniać, lepszy dobór światów, lepszy design leveli itd.. Jedyne w czym TF dorównuje (prawie) Returns to bossowie i świątynie. Świetnie się bawiłem, ale jednak czuję lekki zawód, że TF nie jest tak dobre jak Returns, szkoda. Returns jest zdecydowanie najlepszym DK w historii, moim zdaniem przebił mistrzowskie DKC2: Diddy’s Kong Quest ze SNESa.

Edytowane przez zdrowywariat
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, giger_andrus napisał:

@zdrowywariat ale obiecujesz, że już zamilkniesz o tym Returns? Bo to nie jest kierwa temat o Returns. Idź sobie załóż temat o Returns i please dont return. 

TF to kontynuacja Returns i mam prawo porównywać, tak jak ostatnio porównuje się na przykład nowego GOWa do starych, więc proszę zamilknij jak nie masz nic do powiedzenia na temat TF.

Opublikowano
2 minuty temu, giger_andrus napisał:

No właśnie chcę się dowoedzieć przed zakupem. Ale Ty nie recenzujesz TF tylko Returns co jest bezużyteczne. Tym bardziej, że wałkujesz to samo od 2 tygodni?

A tam od tygodni. Zawsze dwa razy oceniam grę, na gorąco i na chłodno. Co się chcesz do wiedzieć przed zakupem TF? Warto. Ale jeszcze lepiej zrobisz jak załatwisz sobie Wii na kilka dni z Returns :).

Opublikowano

zdrowy i cos na chlodno xddd Returns to twoja gra zycia obok metroida i wszystko porownujac do tego jest na straconej pozyzycji u ciebie

Opublikowano

Zdrowy, to chyba zależy w którą cześć zagra sie jako pierwsza. Ja przeszedłem TF jako pierwsze i wolę bardziej od CR, ale tak naprawdę to jest to dokładnie to samo, te same mechaniki non stop, nic nowego. 

No i nie gra się pier.dolonym willotem za co od razu ocena wyższa xd 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ficuś napisał:

zdrowy i cos na chlodno xddd Returns to twoja gra zycia obok metroida i wszystko porownujac do tego jest na straconej pozyzycji u ciebie

Nic jest na straconej pozycji u mnie, bo tak naprawdę TLOU to mój nr1, a nie gry Retro. Bo Metriod Prime i Returns to najlepsze gry Retro i najlepsze powroty. Taki Saptis (wiem random) ocenił Returns na 10, a TF na 7, i ja mu się poniekąd nie dziwię (jego recki są na ppe).

Opublikowano (edytowane)

TF jest lepiej wyważona nie bawi się zarazem w wprowadzenia jak poprzednik, plus ma więcej contentu w postaci chociażby pływania. Dla mnie TF jest najprościej rzecz ujmując lepiej dopracowaną grą i dopieszczoną niż CR. Jedyne co to po CR nie ma już takiego WOW, jakiegoś pierwszego uderzenia w postaci szoku czy też zaskoczenia i w większości przez to ludzie krzyczą, że ło jezu gorsza giereczka jednak etc. Co do bossów zgodzę się, że w poprzedniku byli trudniejsi, ale też ciężko mi to porównać ze względu na to, że w TF nie musiałem bawić się w sterowanie ruchowe. Dziwię się trochę takiemu myśleniu, bo czego oczekiwać jeszcze można od przygód tego wariata. Dla kogoś kto lubi tego typu gry to must have i można ponarzekać jak się komu podoba, ale to dalej najlepszy platformer aktualnie na rynku :)

Edytowane przez nadol90
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, XM. napisał:

Zdrowy, to chyba zależy w którą cześć zagra sie jako pierwsza. Ja przeszedłem TF jako pierwsze i wolę bardziej od CR, ale tak naprawdę to jest to dokładnie to samo, te same mechaniki non stop, nic nowego. 

No i nie gra się pier.dolonym willotem za co od razu ocena wyższa xd 

Na pewno trochę to zmienia stan rzeczy, ale nie aż tyle. W TF czułem monotonię przez pierwsze trzy światy, oprócz zielonego levelu, 2-4 i 3-4 nic nie zrobiło na mnie wrażenia, poza tym levele są na siłę przeciągnięte. Returns jest o niebo lepsze. Więcej beczek, wagoników (dwa typy) i mega leveli, jak z falą, wielorybem, muzyczny, switchero itd., tam każdy miał coś do zaoferowania, każdy wagonik był inny i każda beczka.

5 minut temu, nadol90 napisał:

TF jest lepiej wyważona nie bawi się zarazem w wprowadzenia jak poprzednik, plus ma więcej contentu w postaci chociażby pływania. Dla mnie TF jest najprościej rzecz ujmując jest lepiej dopracowaną grą i dopieszczoną niż CR. Jedyne co to po CR nie ma już takiego WOW, jakiegoś pierwszego uderzenia w postaci szoku czy też zaskoczenia i w większości przez to ludzie krzyczą, że ło jezu gorsza giereczka jednak etc. Co do bossów zgodzę się, że w poprzedniku byli trudniejsi, ale też ciężko mi to porównać ze względu na to, że w TF nie musiałem bawić się w sterowanie ruchowe. Dziwię się trochę takiemu myśleniu, bo czego oczekiwać jeszcze można od przygód tego wariata. Dla kogoś kto lubi tego typu gry to must have i można ponarzekać jak się komu podoba, ale to dalej najlepszy platformer aktualnie na rynku :)

6 światów z czego 4 zielone. Returns 8 z czego 2 zielone. Już samą różnorodnością wygrywa.

Opublikowano

No, ale przyznam racje zdrowemu ze różnorodność jest większa w CR. Do tego gra jest na pewno trudniejsza (swiatynie) i jak czytam ze TF jest ciężkie i nie można przejść bossa to się mocno dziwie takiemu stanu.

• Plusik 1