Czezare 1 448 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 15 minut temu, blantman napisał: Mamy już jednego nie w pracy Zgadza się. Dziś szwagier ma 40 lat, zaprosił wieczorem na imprę, dlatego postanowiłem dłużej pospać Szkoda tylko, że w związku z tym nie mam zbyt wiele czasu na granie, jutro też, bo będę najprawdopodobniej kaca leczył Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Po co pić jak można grać w dobroci króla Spencera? Cytuj Odnośnik do komentarza
Daddy 4 216 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Obadałem początek i szykuje się kolejny cichy Banderas obok Ashen, jedyne co mnie wkurza to brak możliwości ustawienia kamery/jakiegoś przybliżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czezare 1 448 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Kunafak, ciężko mi się do tej gry przystawić i ją jakoś ocenić, bo ta wymyka się wszelkim klasyfikacjom. Trudno mi też do końca wybadać i rozkminić jej mechanikę i o co w niej tak naprawdę chodzi. Niby klon Diabolo, ale...no właśnie i tu się zaczyna problem. Sprawa pierwsza tj śmierć gracza. Tu mamy coś dziwnego, a mianowicie jak padniemy to następny śmiałek, czyli my zaczynamy w tym samym miejscu tj OD SAMEGO POCZĄTKU GRY i schodzimy coraz niżej. Jedynie co pozostaje to odblokowane przez nas ścieżki i skróty. Gra jest maksymalnie minimalistyczna w informowaniu gracza co z czym się je. Np crafting samemu trzeba wybadać metodą prób i błędów co z czego można wytworzyć, albowiem w menu łączenia przedmiotów nie ma kompletnie wyjaśnienia co z czym się je. Przedmioty i ich znaczenie też trzeba samemu obczaić. Weźmy sobie na warsztat np zielone grzyby. Po zażyciu nasza postać rzyga (swoją drogą świetnie jest to pokazane) i traci powoli zdrowie. Po co zatem w ogóle zbieramy te grzyby? No właśnie, ni chuya nie kumamWalczymy z jakimiś czerwonymi glutami i uważamy na pułapki w postaci wysuwających się z podłogi bolców. Nawiasem mówiąc to te bolce to jedyny póki co sposób, w który można zginąć. Dziwna, dziwna gra... Klimacior jest nieziemski, ale póki co zbyt wiele niewiadomych. Gdyby nie Ashen to bym się w to zagłębił dosłownie i w przenośni, ale póki co chyba jednak w pierwszej kolejności skończę Ashena właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 https://pl.wikipedia.org/wiki/Roguelike Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 no niestety below zabraklo glebszego celu jak dla mnie dobrze ze jest ashen <3 Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Nie żebym kiedykolwiek się tym jarał, więc ciężko to nazwać jakimś zawodem, ale gierka nie dla mnie. Ten pięciominutowy wstęp czy ile to trwało, co to k,urwa w ogóle miało być O_o. Jeszcze żeby to wyglądało, ale te artefakty kompresji były słabe. Nie wiedziałem, czy ja mam coś nacisnąć, czy czekać, czy coś się wydarzy czy co. Aż w końcu typek wysiadł z tego statku. No i teraz fajnie to wygląda, dobrze się steruje, jakiś crafting, no spoko. I teraz wespnij się, znajdź wejście do tego lochu, można schodzić. Jeden pokój, drugi pokój, pokonałem jakieś żuczki co nie stawiają większego oporu. Przejdę tych pokojów jeszcze z 6-7, nic się w żadnym praktycznie nie dzieje. Największym wyzwaniem jest znalezienie przejścia do kolejnego xd. Aż w końcu idę tak w tej mgle i cyk, zaje,bany przez jakąś pułapkę, której nawet nie widziałem. Zginąłem, pojawia się kolejny śmiałek na brzegu. I teraz znowu mam się wspinać, znowu mam iść do wejścia, znowu przemierzać te pokoje pełne niczego? Nope, to nie dla mnie. W Isaacu/Nuclear Throne/Enter the Gungeon/itp. też się ginie, też zaczynasz niby od zera, ale tam od pierwszych sekund "łapiesz" ten gameplay loop, jest to soczyste napier,dalanko z przeciwnikami. Każdy znaleziony przedmiot coś dodaje do już miodnej podstawy, a tutaj łaziłem bez celu chyba z 10 minut, zabijając po drodze jakieś kręcące się pod nogami czerwone światełka xd. No jest to poprawne, ale "zabawne" w bardzo małym stopniu. Nie wiem, może później się coś ciekawego wycraftuje, może dojdzie do jakichś bardziej emocjonujących miejsc, może omijam jakąś perełkę tak szybko się zniechęcając, dajcie mi znać jakby co. Ale tak to stwierdzam, że szkoda mi życia na tą ładniutką, ale pustą i mało satysfakcjonująca na pierwszy rzut oka grę, szkoda czasu na przedzieranie się przez ten nijaki początek w poszukiwaniu czegoś, czego może nawet nie być, czyli zabawy. Jest dużo innych gierek w kolejce. No nic, dzięki Spencer i tak, przynajmniej za darmolca obczajone i można bez żalu odpuścić. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez raven_raven 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Mam takie same odczucia jak kruk, bardzo lubię gry roguelike, ale tutaj póki co nie pyklo, nie ma flow, tylko powolne żmudne wspinanie się do góry i schodzenie w dół dobrze ze gierka jest w gamepassie Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 No mnie też gierka nie porwała od pierwszej minuty, wyłączyłem tuż po najdłuższym intrze jakie kiedykolwiek widziałem. Spróbuje może kiedyś jeszcze się wkręcić w ten klimat, ale teraz jest zbyt dużo gier do ogrania, no i nie mam nastroju na tego typu produkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 041 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Widzę że po dłuższym ograniu dominują opinie raczej negatywne, zobaczę jak będzie u mnie, ale to intro to XDDDDDDDDDDDDDD Cytuj Odnośnik do komentarza
Cedric 1 313 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Pograłem i ja ze 3 godzinki - daję takie 6/10 bo w końcu wyszło i Spencer dał za darmoszkę. Klimat i muzyka bardzo fajne, ale walka, rozgrywka i flow tego wszystkiego... no nie pykło. Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 to może przenieść temat do multiplatform? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
hav7n 5 936 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 5 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Widzę że po dłuższym ograniu dominują opinie raczej negatywne, zobaczę jak będzie u mnie, ale to intro to XDDDDDDDDDDDDDD Akurat intro jest w tej grze najlepsze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciekww28 848 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 @raven_raven Jak zginiesz to odpalasz ognisko i przenosisz się do miejsca zgonu Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 dobra to może nie przenośmy tematu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
hav7n 5 936 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 2 minuty temu, maciekww28 napisał: @raven_raven Jak zginiesz to odpalasz ognisko i przenosisz się do miejsca zgonu Proszę zostawić temat w tym dziale Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 15 minut temu, maciekww28 napisał: @raven_raven Jak zginiesz to odpalasz ognisko i przenosisz się do miejsca zgonu Ano dziękuję, ale to nie był jedyny problem, jaki miałem z tą grą. Swoją drogą jeśli po śmierci i tak można wrócić w miejsce śmierci, to już kompletnie nie rozumiem po co cyrk z tym zamiast zwykłego, starego, dobrego odrodzenia na checkpoincie. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Cała gra jest nuuudna i nijaka. Wyszła kilka lat za późno obecnie mamy mase rogalików indyczych o wiele lepszych od below. Jedyny plus tej gry to to że jest "za darmo"w game pass. Chociaż tutaj też ta gra ma pecha bo konkuruje z mutantem, kingdom i ashen jeżeli chodzi o premiery indycze w grudniu. Każdy z wymienionych znacznie lepsza. Także ja below może odpale kiedyś jak naprawdę nie będę miał w co grać a teraz jest wiele lepszych i ciekawszych pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czezare 1 448 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Gra jest już ładnych parę dzionków na rynku, a tu recenzji ani widu, ani słychu. Jedynie ta: https://attackofthefanboy.com/reviews/below-review/ Kto chce niech przeczyta, kto nie chce niech tego nie robi. Ja przeczytałem. Warto było, bo o niektórych rzeczach, które w tej grze są ważne prawdopodobnie w ogóle bym się nie dowiedział, a na pewno nie tak szybko. Wystarczy tylko jeden wyimek z recenzji który jest IMO kluczem do próby jej zrozumienia: "It is an anti-tutorial game". Czasami recenzja przeszkadza, wręcz szkodzi, ale ta akurat upewniła mnie w tym, że po pierwszym kręceniu nochalem warto jej dać jeszcze szansę. Ode mnie ta szpila ją na pewno otrzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Doszedlem na razie do 18 levelu. Gra z tych, kiedy po 2 zgonach z rzedu masz ochote pierdolnac padem o sciane - troche wymagajaca. Rowniez mam mieszane uczucia, ale postaram sie przejsc dla forumka do swiat. :v Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Ta gra to mokry sen jakiegos sadysty i wcale nie chodzi mi o czesc wizualna. Bardzo chaotycznie opisalem ja gdzies indziej, zatem: Ta gra jest chora Później w below masz lochy Kompletnie inaczej wszystko wyglada Inne potwory Inne pułapki Przeciwnicy maja cię na 2 strzały przy pełnym hp Tą grę robił jakiś sadysta Jak zginiesz tracisz główne przedmioty (wszystkich jest 4) Więc nie tylko zaczynasz od początku(mozesz uzyc ogniska, ale nie masz wtedy zbroi oraz wiecej pojemnikow z woda, chyba ze masz szczescie i znajdziesz przy zwlokach) Ale żeby cokolwiek uruchomić Musisz znaleźć zwłoki XD Jak jestem na -20- To muszę jakoś zejść na 20 przy śmiertelnym epizodzie Bo klucz jest przy zwłokach XD Żeby nie było łatwo tak btw Bo próbowałem robić mapę To zbroja i inne pożyteczne rzeczy Pojawiają się losowo Na szczęście mapy można się nauczyć na pamięć Ale żeby nie było za łatwo Na jednym poziomie możesz mieć do 20 rozgałęzień Acha I rzeczy są pochowane po skrzynkach po kątach Ale nie te powszednie Tylko kula światła, jeden z 4 głównych kluczy, była w jakiejś skrzyni beczce w jaskini w rogu XD Przez przypadek ją znalazłem XD Właśnie zginąłem Więc jutro spróbuje znów Xdddd Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza
Czezare 1 448 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Mojave, ty chory poyebie, że Ci się chce! Szacun! Ja póki co zszedłem zaledwie do...drugiego poziomu. Błądzę i błądzę nie mogąc znaleźć odgałęzienia, aby zejść niżej. Zginąłem już chyba ze cztery razy, a raz to nawet...z głodu.Tak, tam trzeba kontrolować poziom naładowania żołądka pokarmem i wodą. Ta gra jest dla masochistów, ale podejrzewam, że ci co ją skończą będą niesamowicie usatysfakcjonowani, że ją pokonali... Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zawsze wiedziałem że jest coś w was z masochistów Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 129 Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 ze tez ci sie chcialo przenosic temat jakiegos crapa XD Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi