Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Czy ktoś z udzielających się w temacie ma pojęcie o HW i SW, a także porównaniu pamięci w next genach wykraczające poza ramy (olo) tego, że "na końcu jest 5, a i więcej literek w nazwie to sztos, xbox gufno"? Przewaga RAMu w PS4 jest na tyle duża, że gry pod koniec generacji multiplatformy na PS4 będą chodziły bez porównania lepiej, niż na Xone (coś jak PS2 i Xbox)? Jest tak? Anyone? Czy tylko takie pierdu-pierdu fanbojskie?

PS2 miało 32MB RAMu, a Xbox 64MB RAMu. Tam różnica była o wiele większa niż teraz i po exach było to mocno widać. Xbox był zdolny uciągnąć Dooma 3 czy Half Life'a 2 (nie w takich detalach jak PC, ale jednak), gdzie PS2 musiałoby mieć detalizację -10.

Przewaga w PS4 nadal jest, bo ma kość GDDR5 a nie DDR3, ale to już nie jakaś kosmiczna różnica.

I jestem ciekaw oficjalnego infa co do tej ilości RAMu w PS4 dla gier.

Mi sie wydaje ze sytuacja bedzie taka jak teraz, czyli ps4 dostanie pare exow wyglądających lepiej niż na xbox one, jedynie trzeba trzymać kciuki zeby multiplatformy na każdej z maszynek, chodziły tak samo.

Mi się wydaje, że sytuacja będzie taka jak teraz, czyli Xone dostanie pare exów wyglądających lepiej, niż na PS4, ale trzymać będzie trzeba kciuki by multiplatformy działały tak samo.

YETI przegląda temat, ale milczy jak dotąd, czyżby jakieś długie wypociny w obronie PS4?

Siedze właśnie ze znajomymi na mieście, popijając piwko, przeglądam temat i śmieje sie do telefonu. Zapowiada się długi wieczór, więc może jutro napisze, ze to i tak nadal więcej i szybciej niż w xdone, a tymczasem kończę i życzę miłej zabawy.

Nie zakrztuś się "piwem" podczas spędzania tak przyjemnego wieczoru na mieście, że sprawdzasz z ciekawości forum.

Edytowane przez TopsyTurvy

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 741,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

A co z tym ESRAM 32mb w One? Wpłynie to jakoś znacząco na działanie konsoli?

Opublikowano

o ile wiem to w codzie zapisują się "dema" meczy których nie obejrzysz bez odpalenia gry, a jak można wrzucić na YT to w marnej jakości i tylko 15 sec.? niestety nie wiem jak to jest z halo, a tu chodzi o nagrywanie gry do odpalenia w multimediach

Cod ma twitch.tv wbudowany,a z twitch mozna dac na youtube. 720p chyba maks jest.
Opublikowano

No to plynnosc XMB ch.uj strzelil ;/

Opublikowano

o ile wiem to w codzie zapisują się "dema" meczy których nie obejrzysz bez odpalenia gry, a jak można wrzucić na YT to w marnej jakości i tylko 15 sec.? niestety nie wiem jak to jest z halo, a tu chodzi o nagrywanie gry do odpalenia w multimediach

Cod ma twitch.tv wbudowany,a z twitch mozna dac na youtube. 720p chyba maks jest.

tego nie wiedziałem i przepraszam za niedoinformowanie... miałem tylko bo1 i mw3 w którym była taka opcja w marnej jakości.

Edytowane przez dApo

Opublikowano

Czekam na specjalistów od seksu analnego i gwałtów by stworzyli śliczne porównanie obrazujące zachowanie Sony.

Jest zabawnie :). Ale przecież nie ufa się komuś, kto chciał Cię wyruchać! Zaufać można tylko Sony!

Opublikowano

Ja tylko czekam na grę która nie zmieści się ma jednym BRu, ciekawe czy takie coś w ogóle będzie miało miejsce, a jak będzie ciekawe co na to posiadacze platform SONY. 

Oto bym się nie martwił po prostu będziemy dostawać gierki na płytach z większą ilością warstw (szesnastowarstwowa płyta Pioneera mieści 400GB) i problem z głowy ;)

Opublikowano

Podobieństw pomiędzy konsolami jest zresztą więcej: obie alokują dwa rdzenie procesora Jaguar na potrzeby systemu operacyjnego, który wymaga zaskakująco dużej ilości RAM-u, zwłaszcza w porównaniu z PC, które działają komfortowo nawet na jednym gigabajcie.

ktoś odpalał kiedyś win7 czy 8 na 1 gb ramu? ja odpalałem win7 na 2 gb i to nie była komfortowa praca. wszystko działało jak os ps3 podczas gry albo i gorzej. tylko bez jadu

Edytowane przez dApo

Opublikowano

Czytam was i wiem,ze wiekszosc z was jest po(pipi)anych do reszty.

Naprawde sie cieszycie,ze jeden system bedzie tak samo z(pipi)a.any jak drugi teraz? Jak mailes do wyboru ps4 vs szajs od MS.

To teraz jest szajs od Sony i MS.

Co bedzie zrec tyle ramu na obu konsolach do chooja?

5.5gb ramu NEXT GEN nie wierze..

Edytowane przez KarolFanbojSony

Opublikowano

Podobieństw pomiędzy konsolami jest zresztą więcej: obie alokują dwa rdzenie procesora Jaguar na potrzeby systemu operacyjnego, który wymaga zaskakująco dużej ilości RAM-u, zwłaszcza w porównaniu z PC, które działają komfortowo nawet na jednym gigabajcie.

ktoś odpalał kiedyś win7 czy 8 na 1 gb ramu? ja odpalałem win7 na 2 gb i to nie była komfortowa praca. wszystko działało jak os ps3 podczas gry albo i gorzej. tylko bez jadu

to zalezy ile masz burdelu.

na netbooku mam win7 i 1gb i dziala bez problemu. Pamięci nigdy nie brakuje

na lapku mam tez win7 i system nie zajmuje wiecej niz 1gb ;)

Opublikowano

Potwierdzam Win 7 z 2GB na pokładzie ssie pałę. 

Opublikowano

nie wiem jak ty to zrobiłeś szpic ale u mnie to muliło 

Opublikowano

Potwierdzam ultraszybkie działanie W8 na 8GB RAMu i i5.

Opublikowano

nie wiem jak ty to zrobiłeś szpic ale u mnie to muliło 

jak sie nie ma nadmiaru syfu na sprzecie to moze dzialać.

Sie nawali mase zbednego softu to nawet ps4 zaczyna brakować ramu :D

Opublikowano

To normalnie na ps4 mialo isc 512mb ramu na gry? :rofl:

Nie. 

"Wiadomość, że system operacyjny wykorzystuje zasoby na poziomie Xbox One może być zaskoczeniem, zwłaszcza że z wcześniejszych dokumentów Sony wynikało, że OS wymaga jedynie 512 MB - ale ta informacja pochodzi z czasów, gdy sądzono jeszcze, że PS4 otrzyma 4 GB RAM-u."

Cytat z Eurogamera.

Edytowane przez Ludwes

Opublikowano

niezly zal.

Wszytskie gadki o mocniejszej konsoli można sobie teraz w dupe wsadzić.

Brakuje jeszcze newsow o z(pipi)anym online i zacinającym się dashu.

Opublikowano

Kolejny wspominkowy filmik od Sony:

Opublikowano

Ten filmik pokazuje jedno: exy na konsolę Sony są bardzo zróżnicowane. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Opublikowano

Wiecie na czym to się skończy, nie? Nagrywanie nie będzie obowiązkowym bajerem w grach i każda bardziej ambitna graficznie pozycja pewnie z tego będzie rezygnować, by móc użyć uwolnioną w ten sposób pamięć na tekstury czy inne pierdoły.

Opublikowano

Przecież nagrywanie nie może zabrać tyle RAMu. X1 ma mieć, przypominam, 3 systemy operacyjne. Z początku PS4 miało mieć 4GB  a decyzja o 8GB pojawiła się w lutym. To wtedy nie wiedzieli ile pamięci zeżre im system operacyjny i nagle potrzebowali dodatkowe 3GB? Kompletnie to się kupy nie trzyma.

Opublikowano

A tak w ogóle, to info jest w jakiś sposób potwierdzone ?

Przecież nagrywanie nie może zabrać tyle RAMu. X1 ma mieć, przypominam, 3 systemy operacyjne. Z początku PS4 miało mieć 4GB  a decyzja o 8GB pojawiła się w lutym. To wtedy nie wiedzieli ile pamięci zeżre im system operacyjny i nagle potrzebowali dodatkowe 3GB? Kompletnie to się kupy nie trzyma.

Może być tak ( a jest to bardzo prawdopodobne ), że teraz system wymaga powiedzmy 1-2 GB ramu, ale wolą na przyszłość zarezerwować sobie więcej, aby nie było wpadek przy wprowadzaniu nowych funkcji do konsoli.

Edytowane przez Moldar

Opublikowano

wyjaśniło się moje wielkie zdziwienie, o ktorym pisałem podczas E3, że zaprezentowane exy - driveclub, infamous, killzone na o wiele potężniejszym sprzęcie(wtedy każdy tak sądził) nie wyglądały wcale zauważalnie lepiej niż to co pokazał microsoft - zagadka rozwiązana, po prostu wcale ps4 tak znacząco mocniejsze nie będzie.

ojjj nazwa tego tematu robi się z dnia na dzień coraz bardziej aktualna :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.