Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 741 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Ładna zlewka z SONY. Kocham ten forumek za "trzeźwe" opinie w stylu "SONY uczy się na błędach". Ciekawe czego jeszcze nie powiedzieli.

Opublikowano

Co za czasy już z nikogo nie można się śmiać, biorać drugą stronę za pewnik ;/

Pytanie co smieszniejsze, psklapy które wysmiewaly 5giga M, czy Xboty które po porstyu czekały na tą chwilę i teraz rżą z wielka przesada ;]

Co smieszniejsze, wpadki M stały sie już codziennoscia i nawet news ze premiere spieprza nie był zaskoczeniem.

Opublikowano

Z Xbonem też tak jest

Xbox One has close to 1 gig set aside that's to be used for future proofing. Pure OS is 2 gig, hypervisor is a miniscule amount. I expect PS4 to have the same amount if not more set aside for future proofing.
Opublikowano

Ale to już chyba wiemy od dawna, więc...

Opublikowano

No dobra, czyli mam wierzyć Tobie, a nie developerowi?

Wierz Cerny'emu

Digital Foundry: Przejdźmy do GDDR5 i lutowej prezentacji w Nowym Jorku. 8GB zaskoczyło wszystkich. Czy rzeczywiście decyzję o zwiększeniu pamięci podjęliście w ostatnim momencie? Mówiłeś wcześniej, że nie było cię na spotkaniu, na którym domagali się tego deweloperzy. Jak ważne to było?

Mark Cerny: To idealny przykład na to, że zadziałał nasz proces premiujący twórców. Otrzymaliśmy opinie, wysłuchaliśmy je i w rezultacie zmodyfikowaliśmy sprzęt.

Ci sami developerzy o których piszesz że wystarcza im 4GB wcześniej prosili Sony o większą ilość RAM, no to jak to jest w końcu?

Poza tym niech mnie ktoś poprawi, ale 4,5 GDDR5 > 5 giga DDR3 ;p

Być może, ale to tym bardziej pokazuje że Sony pod względem software'u to nadal partacze.

Skoro GDDR5 jest szybszy i zapewnia większą moc to dlaczego trzeba im aż 3.5GB ramu do jego działania, podczas gdy inżynierom z Microsoftu wystarczą 3GB wolniejszego ramu? Pytanie retoryczne.

Jedyna nadzieja, że zarówno PS4 jak i XONE będzie mieć uwalniany ram z systemu dzięki wieloletnim optymalizacjom. Z tego co czytałem system w PS3 na początku zajmował 130mb pamięci, dziś 50mb (w X360 ok 30mb ramu).

Opublikowano

Słyszałem ostatnio, że exy na XO to 1080p, 60 fps i grafika.

Tymczasem DR3 nie ma nic z powyżej wymienionych, jak to tak? Czekam na wypowiedzi.

PS3 640p

Opublikowano
The different reactions to Sony and Microsoft.

(1) "3 gb for an OS footprint is unacceptable" vs "Reserving 3.5 for an OS footprint is smart"

(2) "We can't trust "goals" for changes to dev-kit memory allocation" vs "Well obviously they'll cut down the OS and give more memory to developers"

(3) "Wait for an official statement" vs "Why would they admit something bad, it's obviously true"

(4) "It's all about the games!" vs "Yeah, they've announced more games, but the other company has more unannounced games."

(5) "Yeah, many titles look sloppy, but it's pre-alpha! Assume it will look better" vs "Sure, their titles look polished, but they're six months behind and rushing things."

Jak widać nawet na GAFie widzą tą oczywistą obłudę.

Opublikowano

Mazzeo zadał dobre pytanie - czemu aż tyle potrzebuje OS w PS4, a w XO potrzebuje mniej? Może potrzebuje, bo ma po prostu wiele do zaoferowania? Wszyscy tu jak jeden mąż złośliwie twierdzą, że ta liczba zżeranego RAM-u to pewnie wina nieudolności projektantów, ale może poczekajmy by zobaczyć do czego ten RAM jest tak napawdę wykorzystany.

Ja tam nie nastawiałem się na to, że będą dwie konsole o dużej przepaści technologicznej. Skoro i tak gry budowane są z tych samych klocków, to tak czy owak multiplatformy byłyby podobne + do tego strategia by nie dyskryminować jednej konsoli i eliminować rynek zbytu. Dobrze jednak wiedzieć, że ten RAM będzie mógł być na PS4 uwalniany, co wraz z poznawaniem sprzętu przez utalentowanych 1st party typu Quantic Dream czy Naugty Dog, może zapewnić charakterystyczny dla konsoli progres w wylądzie gier wraz z upływem czasu.

Bardziej od xbotów cieszyć powinni się komputrowcy, ale w Tekkena nadal nie pograją, więc "ciiiiii" i marsz z powrotem pod krzesło.

W każdym bądź razie, znowu będzie wszystko w rękach twórców i ich umiejętności. Mnie jednak zastnawia czemu "przypadkiem" Eurogamer i podległe im (ta, bo nie?) Digital Foundry (spadobiercy po Lens of Truth) puszczają taie info w momencie gdy wychodzi na jaw, że MS failuje w kwestii polityki sprzedażowej, opóźniając znacznie premierę na wielu rynkach ;)

Opublikowano
Mazzeo zadał dobre pytanie - czemu aż tyle potrzebuje OS w PS4, a w XO potrzebuje mniej? Może potrzebuje, bo ma po prostu wiele do zaoferowania? Wszyscy tu jak jeden mąż złośliwie twierdzą, że ta liczba zżeranego RAM-u to pewnie wina nieudolności projektantów, ale może poczekajmy by zobaczyć do czego ten RAM jest tak napawdę wykorzystany.

Np. party chat albo Playstation Home dostępny w każdej chwili xD

Mnie jednak zastnawia czemu "przypadkiem" Eurogamer i podległe im (ta, bo nie?) Digital Foundry (spadobiercy po Lens of Truth) puszczają taie info w momencie gdy wychodzi na jaw, że MS failuje w kwestii polityki sprzedażowej, opóźniając znacznie premierę na wielu rynkach ;)

Ahahahahaha boże. Koso wypuszcza plotę z dupy na polygamii i to ma niby wpływ na wypuszczane przez Eurogamer artykuły xDDDDDDDDDDDDDDDD

No i widzę znowu ból dupy o Digital Foundry które pokazywało ułomność multiplatform na PS3, zaraz znowu się dowiemy że Mafia 2 i RDR nie wyglądają gorzej na PS3.

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

Dokładnie, Ci co nigdy nie kupią tej konsoli mieli najwięcej to powiedzenia :)

SONY i tak to dobrze rozegrało najpierw XONE dali poszaleć a teraz oni zaczynają, M$ zwyczajnie za dużo gadał a jak to się skończyło wszyscy wiemy, przynajmniej powiedzieli od razu co i jak i dlaczego chcieli dobrze a wyszło jak zawsze :D

SONY odrobiło lekcje ;]

Opublikowano

No dobra, czyli mam wierzyć Tobie, a nie developerowi?

Wierz Cerny'emu

Digital Foundry: Przejdźmy do GDDR5 i lutowej prezentacji w Nowym Jorku. 8GB zaskoczyło wszystkich. Czy rzeczywiście decyzję o zwiększeniu pamięci podjęliście w ostatnim momencie? Mówiłeś wcześniej, że nie było cię na spotkaniu, na którym domagali się tego deweloperzy. Jak ważne to było?

Mark Cerny: To idealny przykład na to, że zadziałał nasz proces premiujący twórców. Otrzymaliśmy opinie, wysłuchaliśmy je i w rezultacie zmodyfikowaliśmy sprzęt.

Ci sami developerzy o których piszesz że wystarcza im 4GB wcześniej prosili Sony o większą ilość RAM, no to jak to jest w końcu?

Poza tym niech mnie ktoś poprawi, ale 4,5 GDDR5 > 5 giga DDR3 ;p

Być może, ale to tym bardziej pokazuje że Sony pod względem software'u to nadal partacze.

Skoro GDDR5 jest szybszy i zapewnia większą moc to dlaczego trzeba im aż 3.5GB ramu do jego działania, podczas gdy inżynierom z Microsoftu wystarczą 3GB wolniejszego ramu? Pytanie retoryczne.

Jedyna nadzieja, że zarówno PS4 jak i XONE będzie mieć uwalniany ram z systemu dzięki wieloletnim optymalizacjom. Z tego co czytałem system w PS3 na początku zajmował 130mb pamięci, dziś 50mb (w X360 ok 30mb ramu).

Inżynierom Ms wystarcza? Heheheh dobre...Chcieli przyoszczedzic pare groszy i jadą najtaniej jak sie tylko da,a nie wystarcza.

Opublikowano

Troche głupie są teksty w stylu "Sony okłamało" czy "dało ciała" itp.. bo akurat oni nigdy nie powiedzieli ile pamięci będzie zarezerwowane na OS.

Inna sprawa to ogry, które głosiły wszędzie, że 7GB z 8 będzie na gry bo tacy byli tego pewni i robili pod siebie śmiejąc się z Xbone'a..

Ja od początku wiedziałem, że nie ma na to szans.. przy czym obstawiałem raczej 2GB na OS (ostatecznie pewnie skończy się na 2,5GB.. ale obecnie z rezerwą jest 3,5). W ogóle to miałem nadzieję, że będzie więcej niż 1GB na system (płynność, możliwość odpalenia m.in. przeglądarki www podczas gry, itd) ale, jak wspomniałem stawiałem na 2GB.

Kolejna rzecz to: "PS4 będzie miało teraz tyle samo pamięci na gry co Xbone więc nie będzie w ogóle mocniejsze".

Wiecie chyba, że ilosć pamięci =/= moc obliczeniowa? Raz, że ten RAM jest dużo szybszy, a dwa że wciąż jest znacznie mocniejsze GPU.

Tak czy inaczej jestem pewien, że koniec końców wyjdzie 5,5GB na gry.

Opublikowano

3.5GB GDDR5 na OS ... no chyba ich poje.balo. Myslalem, ze przynajmniej 6GB bedzie na gry =/ No nic, tak czy inaczej kupuje ten sprzet ale jestem rozczarowany.

Opublikowano

Tak czy inaczej jestem pewien, że koniec końców wyjdzie 5,5GB na gry.

Jak zepną poślady to i pewnie do 6 dobiją zresztą tak samo MS zmniejszy z czasem ilość potrzebną dla OS więc nie wiem o co niektórzy mają ból dolnej części pleców :confused: Czekam na porównanie GPU obu konsol........

Edytowane przez Karas

Opublikowano

zachowujemy (tak wszyscy) się tu jak blacharze którzy kłócą się kto ile zdobył pkt. w 3dmarku lub czy amd jest lepsze od intela, a tak naprawdę każdy z was ma to w pupie bo jak zapewne wiecie w konsolach chodzi o gry, ale widocznie zapomnieliście o tym. ilość ramu to powinno być zmartwienie devów by wykorzystać go dobrze. powiecie że twórcy będą szli na ustępstwa, pewnie i tak ale to nastąpi za dwa może trzy lata po premierze, a kto wie może i dłużej albo szybciej (niestety nie mam kryształowej kuli ;/), a kto wie czy za ten czas nie zmienią się wam wasze priorytety i odpuścicie sobie to hobby? może w tym czasie już nie będzie chodziło o grafikę tylko o crapowate gry które tak usilnie starają się nam wcisnąć.

Opublikowano

Czyli Sony dalo 4GB ramu zeby to wszystko poszlo na OS? Lipa! W ogole wszedzie sa te cyferki ze 8GB ramu 8 rdzeni i 500GB dysk a ciekawe ile zostanie dla uzytkownikow i developerow. System na 360 zajmowal kilkanascie MB a teraz na jakies glupie ficzery i kinecty musi isc conajmniej 3GB?  :teehee:

Opublikowano

Hahaha o (pipi)a co za beka. Piękna wojenka <3

Opublikowano

Gdzie jest post kazuba? Na glownej wyswietla go jako ostatniego piszacego.

Opublikowano

Usunieto post tego 10-latka co sie odgrazal, a post Kazuba mial z niego cytat wiec tez pewnie polecial.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

zacytowałem bo bardzo brzydko powiedział (nie na mnie) i podkablowałem prostaka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.