Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Nikt nie ma pewnosci jak bedzie, dlatego z niecierpliwoscia czekamy na targi w Europie, ale watpie by tam zasypali nas nowymi tytulami z data premiery 2014, choc chcialbym zeby tak bylo...

To po co w kółko piszesz, że przez 2 lata nie będzie w co grać na PS4? Na premierę pewni i tak już nic nie zapowiedzą (po co skoro i tak 3/4 graczy kupi BF4 i CoD: Dog :confused:). Trzeba pamiętać, że na PS4 gry pisze się o znacznie szybciej niż na PS4 i mogę się założyć, że 2 lata od premiery będziemy mieć znacznie większy wybór w grach niż miało to miejsce z PS3

Wez wrzuć cytat, bo widze, ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Napisalem, ze moze sie powtorzyc z nastawieniem, ze tego wlasnie bym nie chcial. Emet - zapowiedzieli, ale zadnego tytulu nie zaprezentowali, nie pokazali nawet trailera, poki co nie wiem nic o tych pozostalych exach, oprocz tego, ze maja sie ukazac juz w 1 roku konsoli.

Suteq - Ty nie rozumiesz, bo kupujesz nextgena po 3 latach, wiec...

Uwazasz ze na E3 2014 zaprezentuja 15 gier na grudzien ? dlatego czekam z niecierpliwoscia na targi w NIemczech, by w koncu "yebneli taka bombe, by pospadaly papcie z nog", bo poki co brakuje wlasnie GIER.

Edytowane przez easye

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 741,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Ciekawy tok rozumowania. Lepiej jest kupić konsole na premierę za 1800 zł, przez dwa lata wietrzyć ją na półce i po tym czasie, kiedy prawdopodobnie jej rynkowa cena spadnie (awaryjność pewnie też) cieszyć się z grania. Nie ważne, że w tym czasie na drugiej konsoli będzie więcej gier. Jasne, że ta druga konsola jest droższa, ale już wcześniej ludzie kupowali droższe konsole bez gier. Oczywiście oceniając całą generację na obu konsolach bierzemy pod uwagę tylko 2011 i 2013 o pozostałych zapominając, co tłumaczy po części ten sposób myślenia. Jasne też jest, że skoro X360 jest wspierany od 2005 roku, to nie będzie w co grać na XO w 2019, co ma przecież kluczowe znaczenie w 2013 roku i kilku następnych.

no 'inteligentny' człowiek według Yetiego kupuje PS4 na starcie i czeka na TLOU 2 !  :teehee:

(pipi), nie wierze w co czytam, nie chcę was obrazić, ale cisną mi się na klawiature takie zdanie, że pewnie by mnie zbanowali.

Czy którys z was przybył z przyszłości, bo widze, że obaj jesteście pewni, że sytuacja z początkiem życia PS3 powtórzy się z PS4. Skąd ta pewność, że na Xone będzi znacznie więcej gier niż na PS4? Sytuacja z X360 i PS3 już się nie powtórzy, bo tym razem oba next-geny wystartują w tym samym czasie, na oba tworzy sie gry podobnie. Rozumiem gdyby Sony posiadało tylko 2,3 studia, ale oni mają od groma wewnętrzych ekip, które już cos piszą na PS4. Yoshida na ten temat się wypowiadał.

Żal mi takiego easye (w sumie to mam dobrą bekę), chłopak jest święcie przekonany, że na PS4 nie będzie w co grać i dopiero po 2-3 latach cos wyjdzie ciekawego, to na serio są objawy jakieś choroby. Cięzko o wady u konkurencji, to wymyśla się jakieś urojone rzeczy.

Zaraz, zaraz. Przed chwilą byłeś pewien przyszłości PS4 i tego, że jej posiadacze nie mają się o co martwić. Teraz pytasz skąd ta pewność co do powtórzenia historii ze startu poprzednich konsol, przecież nie możemy przewidzieć przyszłości. Według Ciebie błędne jest zakładanie, że coś się może powtórzyć, ale co innego jak najbardziej, bo... tak. Jasne, że PS2 i PS3 były/są długo wspierane, ale np. spoglądając na zapowiedzi PS VITA (najświeższy ich system) i stan obecny można odnieść wrażenie, że bycie bezkrytycznym optymistą jest lekko pozbawione zdrowego rozsądku. Co do XO, to ja nie jestem pewien niczego, ale jeżeli mam się opierać tylko na tym co pokazali, a nie na tym co uznam, że pokażą, to w chwili obecnej właśnie start XO przedstawia się lepiej.

Jeszcze co do tego "nie ma/nie będzie w co grać". Tak na PS3, tak samo na PS4 w najbliższych latach wyjdzie dużo gier, chyba nikt temu nie przeczy. Chodzi przecież o to, na co zapowiedziane jest WIĘCEJ gier. To mniej więcej tak, jak niepełnosprawne pisanie, że X360 jest już niewspieraną konsolą i nie ma w co na niego grać, podczas, kiedy spokojnie licząc posiadacze Xa dostaną w tym roku jeszcze kilkadziesiąt gier, mniej niż na PS3, ale to nie znaczy, że system jest martwy. To jest naprawdę zabawne, kiedy czyta się posta w stylu "na x360 nie ma w co grać, martwy sprzęt, ale PS4 rulez, przez dwa lata może nie będzie tylu exów co u konkurencji, ale to nie znaczy, że nie będzie w co grać!".

Opublikowano

A to nie jest tak że głownymi targami dla Sony jest TGS?

<zabezpiecza sony przed mała liczba exów na GC>

Opublikowano

Na TGS zapowiedzą "pedalskie japońskie gierki" a nie dla prawdziwych meszczyznuf. Więc i tak XOne win.

Opublikowano

Podoba mi się Twój pseudo neutralny styl w którym jednak da się wyczuć tą nutę miłości i świętego przekonania, że i tak cokolwiek się nie stanie to PS4 będzie zawsze miało przewagę nad Xone. Beka z Ciebie.

Mi się podoba twój avatar, bo całej reszty szkoda komentować.

Ciekawy tok rozumowania. Lepiej jest kupić konsole na premierę za 1800 zł, przez dwa lata wietrzyć ją na półce i po tym czasie, kiedy prawdopodobnie jej rynkowa cena spadnie (awaryjność pewnie też) cieszyć się z grania. Nie ważne, że w tym czasie na drugiej konsoli będzie więcej gier. Jasne, że ta druga konsola jest droższa, ale już wcześniej ludzie kupowali droższe konsole bez gier. Oczywiście oceniając całą generację na obu konsolach bierzemy pod uwagę tylko 2011 i 2013 o pozostałych zapominając, co tłumaczy po części ten sposób myślenia. Jasne też jest, że skoro X360 jest wspierany od 2005 roku, to nie będzie w co grać na XO w 2019, co ma przecież kluczowe znaczenie w 2013 roku i kilku następnych.

no 'inteligentny' człowiek według Yetiego kupuje PS4 na starcie i czeka na TLOU 2 !  :teehee:

(pipi), nie wierze w co czytam, nie chcę was obrazić, ale cisną mi się na klawiature takie zdanie, że pewnie by mnie zbanowali.

Czy którys z was przybył z przyszłości, bo widze, że obaj jesteście pewni, że sytuacja z początkiem życia PS3 powtórzy się z PS4. Skąd ta pewność, że na Xone będzi znacznie więcej gier niż na PS4? Sytuacja z X360 i PS3 już się nie powtórzy, bo tym razem oba next-geny wystartują w tym samym czasie, na oba tworzy sie gry podobnie. Rozumiem gdyby Sony posiadało tylko 2,3 studia, ale oni mają od groma wewnętrzych ekip, które już cos piszą na PS4. Yoshida na ten temat się wypowiadał.

Żal mi takiego easye (w sumie to mam dobrą bekę), chłopak jest święcie przekonany, że na PS4 nie będzie w co grać i dopiero po 2-3 latach cos wyjdzie ciekawego, to na serio są objawy jakieś choroby. Cięzko o wady u konkurencji, to wymyśla się jakieś urojone rzeczy.

Zaraz, zaraz. Przed chwilą byłeś pewien przyszłości PS4 i tego, że jej posiadacze nie mają się o co martwić. Teraz pytasz skąd ta pewność co do powtórzenia historii ze startu poprzednich konsol, przecież nie możemy przewidzieć przyszłości. Według Ciebie błędne jest zakładanie, że coś się może powtórzyć, ale co innego jak najbardziej, bo... tak. Jasne, że PS2 i PS3 były/są długo wspierane, ale np. spoglądając na zapowiedzi PS VITA (najświeższy ich system) i stan obecny można odnieść wrażenie, że bycie bezkrytycznym optymistą jest lekko pozbawione zdrowego rozsądku. Co do XO, to ja nie jestem pewien niczego, ale jeżeli mam się opierać tylko na tym co pokazali, a nie na tym co uznam, że pokażą, to w chwili obecnej właśnie start XO przedstawia się lepiej.

Jeszcze co do tego "nie ma/nie będzie w co grać". Tak na PS3, tak samo na PS4 w najbliższych latach wyjdzie dużo gier, chyba nikt temu nie przeczy. Chodzi przecież o to, na co zapowiedziane jest WIĘCEJ gier. To mniej więcej tak, jak niepełnosprawne pisanie, że X360 jest już niewspieraną konsolą i nie ma w co na niego grać, podczas, kiedy spokojnie licząc posiadacze Xa dostaną w tym roku jeszcze kilkadziesiąt gier, mniej niż na PS3, ale to nie znaczy, że system jest martwy. To jest naprawdę zabawne, kiedy czyta się posta w stylu "na x360 nie ma w co grać, martwy sprzęt, ale PS4 rulez, przez dwa lata może nie będzie tylu exów co u konkurencji, ale to nie znaczy, że nie będzie w co grać!".

Vita to inna para kaloszy, Sony chyba samo nie wie co chcę z tym sprzętem zrobić, chociaż sytuacja ostatnio nieco się poprawiła. Jest znacznie większe prawdopodobieństwo, że PS4 otrzyma w pierwszych latach znacznie więcej gier niż PS3, ze względu na znacznie łatwiejsze tworzenie, czy otwarcie się na małych niezalezyncyh twórców. To jest inne Sony niż za czasów premiery PS3, gdzie za devkity trzeba było płacić grubą kasę, a instrukcja była tylko po japońsku. Teraz devkity są wypożyczane za free, a grę może wydać nawet najmniejsze studio nie mające za sobą jakiegoś giganta, który to wyda. Widzisz różnice? Poza tym nie powtórzy się sytuacja, gdzie od roku developrzy piszą gry na łatwym w programowaniu sprzęcie (x360), a na drugim tłumaczą instrukcje z japońskiego na angielski.

Jeżeli chodzi o drugą kwestie. To, że PS3 ma znacznie więcej ekskluzywnych, zróżnicowanych gier nie zaprzeczy nikt, może dziecko z autyzmem pokroju daddiegio. Ten rok tylko to dobitnie potwierdził, gdzie X360 otrzymał jeden, słownie jeden ekskluziw, gdzie na PS3 jest tego znacznie więcej. Oczywiście jest w co grać na X360, tekst, że brak gier jest na wyrost, zwykły trolling, ale w te same gry, wydane na X360 pogram również na PS3, a posiadając tylko w X360 ominęłoby mnie kilka świetnych pozycji, taka różnica.

Edytowane przez YETI

Opublikowano

Ale wy (pipi)icie tu nie ma gierek tam nie ma gierek jak byście (pipi)a tylko i wyłącznie w exy grali , parę stron temu sami pisali że exy to teraz raptem parę procent i tak naprawdę znaczenia to nie ma bo i tak głownie gra się w multiplatformy :pinch:

Co śmieszniejsze ten początkowy dla wielu "biedny" linup Sony jest dla mnie ciekawszy niż ten "potężny" MS wszystko zależy kto co lubi.Sony ma do zapowiedzenia na przyszły rok jeszcze 15 gierek (czy tak będzie przekonamy się już nie długo) no ale nie którzy oceniają co będzie przez najbliższe lata na podstawie startowego rzutu gierek zamiast jak już prorokować (jak tak bardzo chcą by dowartościować się że dokonują jedynego słusznego wyboru)przez pryzmat całych powtórzę CAŁYCH poprzednich generacji :whistling: Wolę politykę Sony gdzie mimo wypuszczenia PS4 (i tak są gierki na start) nie zapominają o tym że ludzie nadal posiadają ich obecną konsole.....

Opublikowano

Teoretyczna różnica jaka może być pomiędzy multiplatformami:

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-can-xbox-one-multi-platform-games-compete-with-ps4

Xbone mocno w tyle. Należy dodać, że karta którą dali jako odpowiednik tej z X0 ma 2x więcej ROP więc w praktyce ta różnica może być jeszcze większa.

Edytowane przez amsterdream

Opublikowano

ja pier(pipi)e, wy naprawde macie jakies problemy z czytaniem. Kto chce sie niby czym dowartosciowac ? Twoj post w ogole nie ma zadnego sensu patrzac na to o czym teraz dyskutujemy. Chocbysmy napisali 150 razy, ze chodzi glownie o pierwsze 2 lata (bo od tego zalezy wybor konsoli na start), to zaraz wejdzie kolejny fan Sony ktory napisze, ze patrzac na CALE 7 lat, PS4 wygra nowa generacje. :wallbash:

Edytowane przez easye

Opublikowano

No nie zapominają o tych, którzy PS3 kupili w 2009/2010 jak w końcu stało się to sensowne, trudno żeby po 3-4 latach przestali tworzyć gierki na nią.

Ja mam X360 od 2008 i już odechciewa mi się mocno tej generacji, a co dopiero ludziom którzy kupili go wcześniej.

Opublikowano

No (pipi)a ale oceniać nadchodzące dwa lata (gdzie żadna z firm nie zaprezentowała jeszcze wszystkich tytułów na ten okres)na podstawie pierwszych dwóch lat poprzedniej generacji to już jest okej ? ale oceniać potencjał nadchodzącej generacji na podstawie poprzedniej to już be :teehee:

Opublikowano

Teoretyczna różnica jaka może być pomiędzy multiplatformami:

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-can-xbox-one-multi-platform-games-compete-with-ps4

Xbone mocno w tyle. Należy dodać, że karta którą dali jako odpowiednik tej z X0 ma 2x więcej ROP więc w praktyce ta różnica może być jeszcze większa.

Teoretycznie to PC master race, ale do dziś na oczy nie widział takiej grafy jak ex z PS3.

Opublikowano

Teoretycznie to PC master race, ale do dziś na oczy nie widział takiej grafy jak ex z PS3.

Jest to ktoś w stanie jakoś zinterpretować? :unsure:

Edytowane przez Emet

Opublikowano

Rozumiem to tak:

gry pokazane na super kompach, a i tak na PC nie ma takiej grafiki jak na PS3?

Opublikowano

Przed zapowiedzia kazde wspomnienie o mhz itp to odrazu blaszakowiec itp. A teraz same sonyboty wala nad liczba herzow

Opublikowano

Rozumiem to tak:

Dokładnie. 

Opublikowano

tłumacz rozpoznał post soula jako perski, wię cwklejam:

Teoretycznie do komputera głównego wyścigu, ale zrobić Dzis na Oczy nie nie widział takiej grafy Jak ex z PS3

już lepiej

Edytowane przez _Milan_

Opublikowano

Jeżeli chodzi o drugą kwestie. To, że PS3 ma znacznie więcej ekskluzywnych, zróżnicowanych gier nie zaprzeczy nikt, może dziecko z autyzmem pokroju daddiegio.

Jeśli chodzi o czyste liczby to albo X360 jest lekko wyżej, albo jest właściwie tyle samo. A "zróżnicowanie" jako zaleta to bardzo subiektywna sprawa, bo wszyscy lubią wypisywać dziesiątki japońskich gierek w długich listach eksów, a i tak wszyscy później zagrają w góra dwa "zróżnicowane" tytuły.

Te filmiki porównujące PC o specyfikacji zbliżonej do XO do PC o specyfikacji zbliżonej do PS4 są tak durne, że szkoda w ogóle gadać. Porównywanie niezoptymalizowanych pod kątem danego sprzętu pecetowych wersji gier na komponentach, które tylko w jakimś stopniu przypominają ich konsolowe odpowiedniki. Nie wiem nawet, który sprzęt ma tam przewagę (pewnie "PS4", biorąc pod uwagę, że na papierze faktycznie jest tam czegoś więcej), ale sugerowanie się czymś takim to jest ostateczny poziom głupoty.

Soul Ty tak na serio...?

Edytowane przez raven_raven

Opublikowano

Rozumiem to tak:

Dokładnie. 

Śmiechłem :)

Opublikowano

To podaj mi jakies odpowiedniki FORZY/Gearsow/God Of War/Uncharted/TLOU/Killzona na PC.

No (pipi) ale oceniać nadchodzące dwa lata (gdzie żadna z firm nie zaprezentowała jeszcze wszystkich tytułów na ten okres)na podstawie pierwszych dwóch lat poprzedniej generacji to już jest okej ? ale oceniać potencjał nadchodzącej generacji na podstawie poprzedniej to już be :teehee:

No narazie o tym tylko dyskutujemy - o wyborze konsoli na start! o tym, ze jedna firma przedstawila swoj plan na pierwszy rok, zapowiedziala tytuly, druga zas nabrala wody w usta. To jest dla niektorych o wiele lepsza polityka - no na pewno nie dla mnie jako gracza. Podobnie jest z infrastruktura sieciowa. MS ciagle chwali sie chmura, dedykowanymi serwerami, inowacjami online w kazdej grze, Sony zas oprocz informacji ze PSN bedzie platne nie przedstawilo totalnie nic co za tym idzie.

To ile gier bedzie na rynku w 2016 jakos srednio mnie interesuje, podobnie jak prorokowanie calej generacji, bo nie ograniczam sie z gory do wyboru jednej platformy jak Ty. Zeby bylo Ci latwiej w koncu zrozumiec - jezeli sie okaze, ze na GS nie zapowiedza zadnych ciekawych gier, to wole doplacic do drozszej konsoli i przez 2 pierwsze lata zaliczyc najlepsze jej exy, pozniej ewentualnie dokupic PS4, badz wymienic XOne, jakby sie okazalo, ze Sony rzeczywiscie ma taka przewage w multiplatformach/grach.

Edytowane przez easye

Opublikowano
Te filmiki porównujące PC o specyfikacji zbliżonej do XO do PC o specyfikacji zbliżonej do PS4 są tak durne, że szkoda w ogóle gadać. Porównywanie niezoptymalizowanych pod kątem danego sprzętu pecetowych wersji gier na komponentach, które tylko w jakimś stopniu przypominają ich konsolowe odpowiedniki. Nie wiem nawet, który sprzęt ma tam przewagę (pewnie "PS4", biorąc pod uwagę, że na papierze faktycznie jest tam czegoś więcej), ale sugerowanie się czymś takim to jest ostateczny poziom głupoty.

Mimo wszystko te porównania pokazują jaka może być teoretyczna różnica pomiędzy sprzętami ponieważ oba sprzęty są oparte na takiej samej architekturze. Warto zauważyć, że czym bardziej zaawansowana graficznie gra i w wyższej rozdzielczości, tym te różnice są większe. W praktyce oznacza to, że obecnie w większości gier różnica to ok. 20% na korzyść PS4, tak za 2-3 lata może to  wzrosnąć (nawet do 30-35%). Czym karta ma więcej ROP tym lepiej sobie radzi w pracy z wysokimi rozdzielczościami w związku z tym może się okazać, że na PS4 wszystkie gry będą śmigały w full HD a na X0 może to być sub-full HD (czyli np. 1600x900).

Opublikowano

Jeżeli chodzi o drugą kwestie. To, że PS3 ma znacznie więcej ekskluzywnych, zróżnicowanych gier nie zaprzeczy nikt, może dziecko z autyzmem pokroju daddiegio.

Jeśli chodzi o czyste liczby to albo X360 jest lekko wyżej, albo jest właściwie tyle samo. A "zróżnicowanie" jako zaleta to bardzo subiektywna sprawa, bo wszyscy lubią wypisywać dziesiątki japońskich gierek w długich listach eksów, a i tak wszyscy później zagrają w góra dwa "zróżnicowane" tytuły.

Jeśli chodzi o czyste liczby i pomijając gry na kontrolery ruchowe, to PS3 ma więcej wyżej ocenionych ex'ów, i to nawet jeszcze obliczając w 2012. Teraz ta granica z oczywistych względów jeszcze bardziej się pogłębiła.

Zróżnicowanie to zaleta, gdyż pozwala dotrzeć do większej ilości preferencji, natomiast dla graczy hc którzy imają się każdego gatunku też są dobre, gdyż rozwijają ich zróżnicowanie doświadczenia w grach.

Opublikowano

Tak, i dlatego na razie eksy na XO chodzą w 60 fps, a te na PS4 w 30 fps :).

To jest teoretyczne porównanie na sprzętach teoretycznie zbliżonych do konsol i robione na grach które teoretycznie będą podobne do tych na konsolach nowej generacji... daj spokój, to się zupełnie kupy nie trzyma. Jak można w ogóle robić jakiekolwiek porównania na oprogramowaniu, które koło optymalizacji pod konkretne konfiguracje nawet nie stało?

Opublikowano

i dlatego majac tak mocny sprzet juz na starcie niektorzy tworcy zastanawiaja sie czy dac lepsza grafe i 30 klatek, czy gorsza i poprawic plynnosc. Zaraz sie okaze ze MS nadrabia swoimi jezykami programowania, ktorymi od lat wspieraja rynek PC - DirectX i inne.

Edytowane przez easye

Opublikowano
No narazie o tym tylko dyskutujemy - o wyborze konsoli na start! o tym, ze jedna firma przedstawila swoj plan na pierwszy rok, zapowiedziala tytuly, druga zas nabrala wody w usta. To jest dla niektorych o wiele lepsza polityka - no na pewno nie dla mnie jako gracza. Podobnie jest z infrastruktura sieciowa. MS ciagle chwali sie chmura, dedykowanymi serwerami, inowacjami online w kazdej grze, Sony za orocz informacji ze PSN bedzie platne nie przedstawilo totalnie nic co za tym idzie.

To ile gier bedzie na rynku w 2016 jakos srednio mnie interesuje, podobnie jak prorokowanie calej generacji, bo nie ograniczam sie z gory do wyboru jednej platformy jak Ty. Zeby bylo Ci latwiej w koncu zrozumiec - jezeli sie okaze, ze na GS nie zapowiedza zadnych ciekawych gier, to wole doplacic do drozszej konsoli i przez 2 pierwsze lata zaliczyc najlepsze jej exy, pozniej ewentualnie dokupic PS4, badz wymienic XOne, jakby sie okazalo, ze Sony rzeczywiscie ma taka przewage w multiplatformach/grach.

Ale kto mówi o 2016 ? Obie firmy nie podały pełnej listy na 2014 więc skąd to (pipi)enie że na PS4 przez dwa lata nie będzie gierek ? mają jeszcze czas tak samo jak MS.Do tej poru nie ograniczałem się do jednej platformy zarówno Ps3 jak i x360 kupiłem w mniej więcej 6 miesięcy od ich premiery i gdzie niby napisałem że nie kupie XO ? Napisałem jedynie że ta "biedna" na chwilę obecną baza ex'ów na PS4 jest dla MNIE ciekawsza/lepsza od tej "bogatej" na XO powtórzę na chwilę obecną proste ?

Edytowane przez Karas

Opublikowano

od miliona stron piszecie ciagle o tym samym, a jasnym jest, ze to PS4 jest najlepsza konsola, ktora niebawem zawita na rynku.

HUEHUEHUE.

Edytowane przez Mefi23

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.