Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

O ile mnie pamięć nie myli, w Red Orchestra 2 nie było takich powiadomień, perków i nawet chyba autoregena. Takie multi w stylu starego CoD'a. Fajnie się grało pomimo licznych cziterów/dzieci z neozdrady, czuło się ten klimat dawnych lat. A gra wyszła dwa lata temu.

Teraz wyszło nowe Rising Storm. PC only. Razem z Armą ( również ex, teraz Arma 3 ) bodaj najlepsze symulatory pola walki z pierwszej osoby. 

Edytowane przez Sebastian Ś.

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 741,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Kazub, ale już wszystko o czym piszesz wyjaśniłem wcześniej. Nie krytykuję pada jako kontrolera, krytykuję go jako ostatnimi czasy priorytetowy kontroler do określonych gatunków powszechnych na konsolach, czy też właśnie tych cieszących się obecnie największą popularnością. Zresztą, wchodzisz nawet do tego Console Wars i widzisz cokolwiek na temat wyścigów, mordoklepek czy sportówek, czy też na zmianę tylko Girsy, Halo, Killzone, Anczarted, Bjoszok, Crysis, Mass Effect, Borderlands, Far Cry, Tum Rajder, GTA, TLOU, Skyrim, KoD, Battlefield, czasem może Deus Ex, Hitman, albo inne infamous, czy od święta Resistance, Max Payne albo Bulletstorm, nie wspominając o shooterkach mniej renomowanych, o których gracze zapominają po tygodniu, typu Syndicate czy inne Darkness? Wszystko FPP lub TPP z mniejszą lub większą ilością strzelania lub walki. No chyba nie zaprzeczysz tym samym, że jest to mimo wszystko dość spory odsetek całości?

Oczywiście, że można w to wszystko grać na padzie, przejść singla i pobawić się w multi, ale powodem tego jest fakt, że gry te są coraz bardziej do tego przystosowywane - spowalniane, upraszczane, ograniczane. Krytyka bierze się też stąd, że w pokaźnej mierze były to też gatunki dawniej popularne przede wszystkim na PC - strzelaniny oraz w pewnych przypadkach RPG - którym teraz ograniczają możliwości zarówno od strony mechanicznej, jak i czasem w efekcie platformy "docelowej" także ogólną głębię (patrz Dragon Age 2...).

W przypadku singla nie razi to tak mocno. Nawet spowolnione czy uproszczone powyższe gry na swój sposób są nadal dobre. Sęk w tym, że sporo z nich coraz częściej chciałoby mianować do czegoś więcej, zaoferować coś nowego, a jednak nadal ograniczona jest do konfiguracji pada i tym samym zmuszona albo z pewnych możliwości rezygnować, albo je automatyzować do poziomu jakiegoś QTE, albo po prostu przypisywać 10 funkcji do jednego klawisza w zależności od kontekstu - i potem gra nie wie na przykład czy chcesz przeskoczyć przez zasłonę, czy tylko do niej przylegnąć.

W multiplayerze natomiast, sorry, ale to jest jeszcze gorsze niż porównanie grania w bijatykę na arcade sticku przeciwko graniu na klawiaturze... Jasne, jeśli dwóch ludków pyka sobie razem na klawiaturze w bijatykę to na pewno w jakimś tam stopniu będą się dobrze bawić, a może i nawet na swój sposób pojęcie "skillowe granie" tam wrzucisz w kontekście tej klawy, ale faktu to nie zmieni, że bijatyki są tworzone z myślą o określonej płynności ruchów i sterowania do których najlepiej się nada porządny d-pad albo stick. Na tej samej zasadzie możesz wziąć Starcrafta 64 na split-screenie i sobie na padzach pograć w strategię z kumplem i dobrze się bawić, lecz faktu to nie zmieni, że o wiele większe możliwości zaoferuje ci w tym przypadku mysz i klawiatura.

Mówię, lata temu sporo grałem w TimeSplitters. Fajny typowo konsolowy FPS do multi na split-screenie. Z pewnością gdyby wrzucić tam sterowanie myszą i klawiaturą byłoby dużo lepiej lub bardziej "pr0", ale na potrzeby spotkania przy piwku z kumplami i popykania w czwórkę i tak zabawa była przednia i w tym kontekście było to wystarczające.

No ale na tej samej zasadzie co krytykuję gałki do szczelanek, to większe możliwości w innych gatunkach zaoferuje właśnie pad (albo stick) i analog, co już zresztą powiedziałem wcześniej. Osobiście po prostu żongluję kontrolerami - jeśli gatunek lepiej się sprawdza na padzie, to z takowego korzystam. Jeśli jednak jest to coś FPS/TPS, to przez myśl mi nie przejdzie granie padem, jeśli mogę być o wiele, wiele bardziej efektywny przy użyciu myszy. A już na pewno nie wybiorę takiej gry do ogrania na konsoli, jeśli jest ona multiplatformą (a za wyjątkiem kilku exclusive'ów tak właśnie jest od lat).

@DonSterydo

Dziwisz się wątpliwej popularności jeśli każą ci grać w dynamicznego FPSa na padzie? Poza tym Nexuiz cierpiał na sporo innych problemów, które go trochę przekreślały także w innych względach. Zrobić dynamicznego FPSa to nie problem, ale zrobić go porządnie to inna bajka.

Opublikowano

No ludzie, którzy grali w Nexuiz na X360 jakoś nie mieli problemu z dynamiką i zapierniczali aż miło.

Opublikowano

Kazub: a to jakiś problem kupić sobie myszkę za 200-300 zł? Przy cenach gier to są grosze za sprzęt, który się używa non stop.

na pc gdzie rządzi steam 10 gier za 5 zł ? całkiem możliwe. a jak komuś będzie ta myszka potrzebna tylko do coda, którego kupił na premiere za 120 zeta, to już duży wydatek (pomijając zasobność kieszeni )

Opublikowano

A co to za różnica czy "tylko" do COD'a jeśli w tego jednego COD'a gra 24/7. 

Opublikowano

napisałeś "co to za wydatek" w kontekście cen gier, tak więc....

to, że ktoś odkurza dywan codziennie, nie oznacza, że może sobie wydać lekką ręką 500zł na odkurzacz

Opublikowano

Właśnie przeczytałem newsa, że Minecraft na X360 dobił do 8 mln sprzedanych kopii, najwyraźniej ma to związek z edycją pudełkową bo całkiem niedawno było 7 mln. Ciekawe czy dobije do 10 mln, chociaż nie będzie można tego zaliczyć tylko i wyłącznie na poczet sukcesu cyfrowej edycji.  

to, że ktoś odkurza dywan codziennie, nie oznacza, że może sobie wydać lekką ręką 500zł na odkurzacz

Tylko, że odkurzaczem za 200 zł i za 500 zł tak samo dobrze posprzątasz mieszkanie. Taka mała różnica. 

Opublikowano

Tylko, że odkurzaczem za 200 zł i za 500 zł tak samo dobrze posprzątasz mieszkanie. Taka mała różnica. 

nie zgodze się z tym. szczegóły opiszę w temacie o odkurzaniu.

Opublikowano

Właśnie przeczytałem newsa, że Minecraft na X360 dobił do 8 mln sprzedanych kopii, najwyraźniej ma to związek z edycją pudełkową bo całkiem niedawno było 7 mln. Ciekawe czy dobije do 10 mln, chociaż nie będzie można tego zaliczyć tylko i wyłącznie na poczet sukcesu cyfrowej edycji.  

Raczej ma to związek z tym że na x360 w tym roku nie ma w co grać.
Opublikowano

No właśnie między odkurzaczem za 200 i 500 zł jest taka sama różnica, jak między myszką za 80 zł i taką za 300 zł ;).

Opublikowano

Dziwne,ze World of Warcraft gra ktora pokazala sie tylko PC w ciagu 10 lat zmienila sie diametralnie.

Wiem,ze to forum konsolowe ale moze ktos z was przypomina sobie jak byl Classic? To bylo hardcore dla nolajfow.Gralo 3mln

TBC napewno latwiejszy niz Classic i prostszy.Gralo 7mln

WOTLK Uproszczony jeszcze bardziej niz tbc.Gralo szczyt 12mln

Napewno Blizzard upraszczal przez konsole.Gdyby cod pozostal tym samym codem z classica nie odniosl by takiego sukcesu.Dzisiaj nie oplaca sie robic hardkorowych gier,strata pieniedzy.

Opublikowano

aha. na jaką skalę odpowiednio droga myszka wpływa na rywalizację w multi ? bo zjawisko występuje

Dobra myszką robi, ale niewielką różnicę. W sensie jak się uprzesz to i na zwykłej za 80 zł będziesz bardzo dobry. To tak jakbyś się pytał czy pad noname a DS3 od Sony to jest różnica ;).

Do obslugi windowsa moze i tak wystarczy zwykla do 80zl,

Jesli jednak mowa o powaznym graniu w ktorym liczy sie predkosc i precyzja a przeciez o tym piszecie to bez myszki za minimum 250zl nawet nie ma sensu podchodzic.Mowie teraz o FPS-ach.

Opublikowano

Albo szybkość, albo precyzja.

Nie ma dpi, które pogodziłoby te dwie rzeczy.

Widziałem typków co grają w Quake Live na niskim dpi bo tam ważna jest celność, a nie szybkość. Za to mają dużą przestrzeń do manewrowania myszką. 

Opublikowano

Widocznie bylem inny, bo gralem szybko i precyzyjnie, tyle ze w tym wszystkim nie chodzi tylko o sama myszke ale tez o podkladke, jest wazniejsza niz najlepsza myszka.

Opublikowano

Raczej ma to związek z tym że na x360 w tym roku nie ma w co grać.

Devil May Cry, Tomb Raider, Bioshock Infinite, Dead Space 3, Crysis 3, Gears of War Judgment, State of Decay, Metal Gear Revengeance, Injustice, Metro Last Light, Grid 2, Remember Me + w najbliższym czasie wyjdzie Saints Row 4, GTA V, Diablo 3, Batman Origins, AC4 + jeszcze trochę.

Nie ma w co grać na tym sprzęcie, NIC!

Opublikowano

Mam przegrane prawie 3000 godzin w Cod4 na PC (wiele wygranych lig oraz lanów) oraz kilkaset w Battlefield BC2 czy BF3 na konsoli i niestety pad nie może się równać z myszką i klawiaturą. Na konsoli plus jest taki, że każdy z graczy ma ten sam sprzęt a więc liczy się tylko skill i ew. duży telewizor (nie mam ani tego ani tego) :)

co innego na komputerze gdzie na przykład w CoD4 im miałeś lepszy sprzęt tym miałeś więcej FPSów, im więcej FPSów tym szybciej biegałeś i dalej skakałeś i tak ktoś kto miał 250fpsów miał dużo większe pole manewru od kogoś kto miał 60 (co jest nieosiągalne na konsoli). 

Do tego kupowanie myszki za kilka stów z kilkoma przyciskami dla wygody,  tak samo klawiatury z różnym skokiem klawiszy, z przyciskami programowalnymi, do tego podkładka np. Razera za 200zł a do tego jeszcze słuchaki 5.1. Zasobność portfela często sprawiała, że ktoś po prostu grał lepiej :)

Obu rozwiązań są plusy i minusy. Dlatego gram jednocześnie i na PC i na konsoli.

Edytowane przez Szejdj

Opublikowano

<Andrew>

I pisze to gościu, który w tym roku kupił JEDNEGO ex'a na PS3. Faktycznie, robi mu różnicę jak cholera :P

Drugi Mendrek, podnieca się ex'ami, których nie kupuje i w które nie gra :P

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Na konsolach gra sie tylko w exy kurtyzano, reszte ogrywa sie na kompie za 5k w 1080p/60fps.

Opublikowano

<Andrew>

I pisze to gościu, który w tym roku kupił JEDNEGO ex'a na PS3. Faktycznie, robi mu różnicę jak cholera :P

Przynajmniej mogłem wybrać jakiego exa sony kupić w przeciwieństwie do Ciebie i twojego ukochanego microsoftu. Wybrałem gre generacji a w listopadzie kupie najlepsze wyścigi tej generacji czyli gran turismo 6.
Opublikowano

<Andrew>

Przynajmniej mogłem wybrać jakiego exa sony kupić w przeciwieństwie do Ciebie i twojego ukochanego microsoftu. Wybrałem gre generacji a w listopadzie kupie najlepsze wyścigi tej generacji czyli gran turismo 6.

Eeeeee, koleś... ja mam więcej ex'ów na PS3 od Ciebie, nie wspominając już o ex'ach na X360, więc o wyborach to Ty sobie możesz rozmawiać ale z kolegami spod trzepaka  :P

Rozumiem, że w Twoim przypadku wybór sprowadza się do NIE KUPOWANIA gier Sony :P

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Słono przepłacacie za te PeCety. ;p

Opublikowano

Słono przepłacacie za te PeCety. ;p

Jak to mówią - bogatemu wszystko wolno ;)

Opublikowano

W 2006 roku Lost Planet na 8800GTX (karta za DWA TYSIONCE!111) nie działał w 30fps, w przeciwieństwie do goty xboxa 360.

TERAZ NA PEWNO TERZ TAK JEZD

Edytowane przez MaZZeo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.