Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Ciekawa sprawą z tym 50 GB Killzone - decyzja o downloadzie gry to w naszych warunkach i przy serwerach Sony długie i bolesne samobójstwo, nie tylko u nas zresztą ( 50 GB to więcej niż wynosi miesięczny limit wielu gospodarstw w USA ). Czyżby gry na kilka krążków Blu Ray w przyszłości ?

Tak swoją drogą, zastanawia mnie ostatnio milczenie Microsoftu, podczas gdy Sony co i rusz ogłasza coś fajnego dla PS4. Wydaje mi się, że obie firmy powinny mieć jakieś asy w rękawie, a to Sony dominuje w mediach, podczas gdy Amerykanie uważani są za mistrza marketingu.

Ostatnio była to opcja przesiadki gry z PS3 na PS4 za 10 $, tzn. kupujesz grę na PS3 i za 10 $ masz wersję na PS4. Co dziwne, to inicjatywa 3rd party, więc brak ogłoszenia czegoś takiego dla X360 i X1 jest zastanawiające. Nie wiem czy MS jest aż tak pewny siebie, albo lekceważy takie detale, ale różnica w dobrych niusach jest zdecydowanie na korzyść Sony. W ostatnim czasie mieliśmy przecież konfę Sony przed TGS z masą exów i Vitą TV, nowymi modelami Vity, szczegółami współpracy Vity z PS4, informacje dotyczące bundli, info o tym że pre ordery na PS4 przekroczyły milion itp.

A MS ? Wysyła enigmatyczny balon że X1 będzie wspierany przez 10 lat, w które mało kto wierzy. No i jeszcze te kiepskie wizerunkowo plotki o tym, że multiplatformy na PS4 będą chodzić w wyższej rozdziałce. Sony też miało kilka wpadek, np. pokaz gameplayu z Deep Down, który choć wygląda kozacko to jednak dwie długości do lutowego trailera, czy to że Share nie działa z YT ( choć Cerny u Fallona wymienił też YT przy Sharze ). Te wszystkie dobre newsy podtrzymują zainteresowanie, hype, czasem można odnieść wrażenie że PS4 już sprzedają.

Weźmy takiego Kinecta 2.0 . To on podbija cenę zestawu, więc wypadałoby się chociaż jakoś pochwalić  przyzwoitą grą z nim, a tutaj cisza. Online ? Cisza. Gdzie ta chmura, co czyni cuda ? Nic.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale gdzieś na początku ogłosili że MS wyda ponad 1 mld $ na gry, a tego nie widać kompletnie, praktycznie poza Killer Instinct nie ma nic prawdziwie next genowego. To już darmowy Resogun dostał więcej miejsca dla siebie.

Czasem to mi się przypomina czas po prezentacji PS4 w lutym i przed prezentacją X1, gdzie Sony siłą rzeczy było jedynym aktorem i zgarniało cały tort dla siebie. Wszyscy jak jeden mąż jarali się konsolą, zupełnie tak jakby żadnego Xboxa nigdy nie było. Ostatnio widziałem post zatwardziałego fana Xboxa, który napisał do hejtujących go klapersów, że on i tak kupi też PS4 na premierę, w przeciwieństwie do nich, cebulaków.

Edytowane przez aphromo

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 741,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

A MS ? Wysyła enigmatyczny balon że X1 będzie wspierany przez 10 lat

Serio xD? Na naszych oczach po raz kolejny zarzynają swoją konsolę jak tylko następca pojawia się na horyzoncie i w tym samym momencie obiecują, że następnym razem będzie inaczej?

Z drugiej strony X360 był wspierany 8 lat, więc jakby założyć, że kolejna generacja będzie podobnej długości albo nawet dłuższa (błagam, nie, 720p w 2020 roku nie brzmi dobrze), to może faktycznie dobiją do 10 lat.

Opublikowano

apropo vity, tak sobie na szybko przeanalizowałem co ciekawego wychodzi w 2014 roku na vitę i licząc tylko i wyłącznie ekskluzywy od studiów sony mamy 3 gry: gravity rush2, soul sacrifice delta i freedom wars...wszystkie od japońskich oddziałów sony...trochę miałem wtf...żadnego exa na tą konsolę od wewnętrznych teamów spoza japonii?! czyli wyjścia dwa...albo Sony już oficjalnie pogrzebało tą konsolę albo po opadnięciu dymu z premiery ps4 przegrupuje teamy i zmusi je do produkcji tytułów na vitę...mega fail jak się okaże, że tearaway to ostatni tytuł eksluzywny od zachodnich wewnętrznych devów :P

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano

apropo vity, tak sobie na szybko przeanalizowałem co ciekawego wychodzi w 2014 roku na vitę i licząc tylko i wyłącznie ekskluzywy od studiów sony mamy 3 gry: gravity rush2, soul sacrifice delta i freedom wars...wszystkie od japońskich oddziałów sony...trochę miałem wtf...żadnego exa na tą konsolę od wewnętrznych teamów spoza japonii?! czyli wyjścia dwa...albo Sony już oficjalnie pogrzebało tą konsolę albo po opadnięciu dymu z premiery ps4 przegrupuje teamy i zmusi je do produkcji tytułów na vitę...mega fail jak się okaże, że tearaway to ostatni tytuł eksluzywny od zachodnich devów :P

Bend coś tworzy. Murasaki Baby to chyba też od zachodniaków.

Opublikowano

murasaki ex ale jest od jakiegoś włoskiego wydawcy nie będącego własnością sony czyli to nie wewnętrzny dev

Opublikowano

no ja piłem do tego

mega fail jak się okaże, że tearaway to ostatni tytuł eksluzywny od zachodnich devów :P

ex to ex :P 

Opublikowano

no ja piłem do tego

mega fail jak się okaże, że tearaway to ostatni tytuł eksluzywny od zachodnich devów :P

ex to ex :P

od zachodnich wewnętrznych devów :P zaraz poprawie :) chodziło mi tylko i wyłącznie o studia sony :P

Opublikowano

MeSSer - Uncharted 2 to jedna z lepszych gie w jakie gralem na tej generacji, nie moja wina, ze feeling ze strzelania jest slabszy niz w GTA, Maxie i paru innych. Nie zmienia to jednak faktu, ze sama historia, singiel kosil, szczegolnie w okresie gdy wychodzil.

W ogole gry singlowe deklasuja dla mnie exy z Xa, dodatkowo miarzdza graficznie. 

I tak czesto maja zepsuty multi - przykladow jest cala masa, od scigalek po platformowki ala LBP, w ktore nie dalo sie grac przez pierwsze 3 miechy. Tak czy siak, mam nadzieje, ze Sony zainwestowalo w infrastrukture sieciowa i nowa generacja bedzie przypominala rozwiazaniami chociaz starego Xboxa 360.

Zależy od gier, w Halo 4 ciężko się gra, bo gra laguje. Albo masz dedyki, albo masz p2p, które działa jak działa. Mam tylko nadzieję, że jak już online będzie w ps4 płatny, to nie pójdzie to w tę samą drogę co online w X360, gdzie większość to połączenia p2p właśnie, albo nie będzie można nawet głupiej fotki z GTAV zrobić bez golda :teehee:  Póki co, wygląda to jednak bardzo dobrze, bo już zapowiedziano, że F2P to F2P, a nie pierw gold, a potem F2P.

Edytowane przez Moldar

Opublikowano

Sony z głową podeszło do abonamentu w PS4. I co więcej znamy więcej szczegółów niż odnośnie Golda w X1.

Opublikowano

Wystarczy powiedzieć tak, teraz Plusa ma może z 10% posiadaczy PS3 i ci dalej będą płacić za gry - cała reszta czyli jakieś 90% będzie płacić za multi, heh.

Jak zwykle gołosłowny jesteś. Napisać coś i nie popierać żadnym dowodem, Twoje nowe hobby  :)

Kolejny autodiss w wykonaniu DonSterydo. :) 

Opublikowano

apropo vity, tak sobie na szybko przeanalizowałem co ciekawego wychodzi w 2014 roku na vitę i licząc tylko i wyłącznie ekskluzywy od studiów sony mamy 3 gry: gravity rush2, soul sacrifice delta i freedom wars...wszystkie od japońskich oddziałów sony...trochę miałem wtf...żadnego exa na tą konsolę od wewnętrznych teamów spoza japonii?! czyli wyjścia dwa...albo Sony już oficjalnie pogrzebało tą konsolę albo po opadnięciu dymu z premiery ps4 przegrupuje teamy i zmusi je do produkcji tytułów na vitę...mega fail jak się okaże, że tearaway to ostatni tytuł eksluzywny od zachodnich wewnętrznych devów :P

Sucker Punch dłubie już nad inFamous na Vite. Nie wiem czy kogoś grzeje gra, ale będzie (podobno święta 2014). Zachodnie studia powoli nad czymś dłubią i pierwsza fala zapowiedzi ma być na GDC na początku przyszłego roku. O ile znowu czegoś nie przesuną. Ale jeśli Vita TV zaskoczy (a na razie wiele wskazuje, że tak), to o gry będzie dużo łatwiej.

PS:

650nCjs.jpg

Opublikowano

Handheldom jest bardzo trudno konkurować z Applem i gierkami po dolcu. Jeszcze 3DS ma Mariana i spółkę. A Vita? Skoro na przenośnej konsoli płacę za gierkę pomad 100 zł to oczekuję jakości niedostępnej na AppStore. A z tym jest bardzo różnie. I na 3DS i na Vita. Obawiam się, że na rynku nie ma miejsca na dwa handheldy i Vita to ostatni taki produkt od Sony

Opublikowano

Nie no, taki Killzone to gra mega, nijak z grami z tableta do tego. Tylko że jeden Killzon, nie ważne jak dobry Vity nie czyni. Sporo gier zapowiedzieli już na Vitę, niech to wreszcie powychodzi i będzie czarno na białym czy Vita ginie czy nie. No i VitaTV może zrobić niespodziankę

Opublikowano

Czyżby gry na kilka krążków Blu Ray w przyszłości ?

Nie ma potrzeby, skoro są wielowarstwowe dyski BD, dobijające do kilkuset giga pojemności.

Poza tym też się zgadzam, że PS3 ratują tylko gry.

No, chyba do gier te konsole w ogóle są, nie ? Parę osób rzuca hasła, jak gdyby to była jakaś tam jedna mała składowa całości i Sony miało farta, że CHOCIAŻ gry są ok. Dajcie mi przykład jednej konsoli, która nie wygrała generacji z powodu software'u, bo i PSX, i PS2, i GameBoy były konsolami słabszymi technicznie od konkurencji. A ile to ja się naczytałem o przeyebanym programowaniu na Emotion Engine.

Opublikowano

How large is the Xbox One’s Day One update? How long will it take to install?

MARC WHITTEN, XBOX ONE CHIEF PLATFORM ARCHITECT: We are optimizing Xbox One so that the day one update is as fast as possible. While we’re still finalizing the details, we expect that the download will take between 15 and 20 minutes for most users.

Http://www.ign.com/articles/2013/08/05/ask-microsoft-anything-about-xbox-one

Spoko. Day one. Ciekawe, jak tam ich infrastruktura, ile będzie to trwało przy praktycznie wszystkich posiadaczach Xbone ściągających naraz...

Opublikowano

Spoko, spoko. Już tutaj co poniektórzy mają przygotowaną formułkę: "Update ważna rzecz, jeśli ma być dobry to musi trwać. Z każdą minutą instalują się tysiące megabajtów zmieniających konsolę na lepszą. MS o nas dba, długie update'y to po prostu znak nowej generacji" :)

Ps. Bez obaw o prędkość. Jak do naszych sklepów trafi konsola, to większość pierwszego świata już będzie miała ten update ściągnięty  ;)

Opublikowano

Sucker Punch dłubie już nad inFamous na Vite. Nie wiem czy kogoś grzeje gra, ale będzie (podobno święta 2014). Zachodnie studia powoli nad czymś dłubią i pierwsza fala zapowiedzi ma być na GDC na początku przyszłego roku. O ile znowu czegoś nie przesuną. Ale jeśli Vita TV zaskoczy (a na razie wiele wskazuje, że tak), to o gry będzie dużo łatwiej.

tak ci się wydaje czy to jakiś przeciek od sony? Bo "wydaje się" w przypadku Infamousa jest trochę słabe. Też się wszystkim od 2 lat wydaje, że Sony Bend robi kolejna grę na vitę a dalej cisza w temacie, jeszcze wyskoczą z czymś na ps4. Zresztą liczba gier, które miały być na vitę, a nie wyszły bo konsola się słabo sprzedaje jest większa....kolekcja zone of the enders, metal gear rising, medal of honor, gra od rockstar....dalej nie wiadomo co z bioshockiem

Opublikowano

NIESAMOWICIE DOBRY wywiad z inżynierami od Xbone, czemu nie mogli tak od razu ? Widać, że MS spiął się po moim ostatnim poście. Przewaga mocy PS4 nad X1 nie robi się teraz taka oczywista.

Można sie zgadzać lub nie, przeczytać trzeba

http://www.eurogamer.pl/articles/digitalfoundry-kontra-architekci-xbox-one

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

How large is the Xbox One’s Day One update? How long will it take to install?

MARC WHITTEN, XBOX ONE CHIEF PLATFORM ARCHITECT: We are optimizing Xbox One so that the day one update is as fast as possible. While we’re still finalizing the details, we expect that the download will take between 15 and 20 minutes for most users.

Http://www.ign.com/articles/2013/08/05/ask-microsoft-anything-about-xbox-one

Spoko. Day one. Ciekawe, jak tam ich infrastruktura, ile będzie to trwało przy praktycznie wszystkich posiadaczach Xbone ściągających naraz...

No i dlatego premiera xbone będzie w mniejszej liczbe państw, aby serwery wyrobiły :D

Opublikowano

NIESAMOWICIE DOBRY wywiad z inżynierami od Xbone, czemu nie mogli tak od razu ? Widać, że MS spiął się po moim ostatnim poście. Przewaga mocy PS4 nad X1 nie robi się teraz taka oczywista.

Można sie zgadzać lub nie, przeczytać trzeba

http://www.eurogamer.pl/articles/digitalfoundry-kontra-architekci-xbox-one

To ten wywiad w którym piszą o równowadze i tym, że GDDR5 jest niewygodny? Dosyć stary wywiad, już nieźle wyśmiany.

Edytowane przez Figaro

Opublikowano

tak ci się wydaje czy to jakiś przeciek od sony? Bo "wydaje się" w przypadku Infamousa jest trochę słabe. Też się wszystkim od 2 lat wydaje, że Sony Bend robi kolejna grę na vitę a dalej cisza w temacie, jeszcze wyskoczą z czymś na ps4. Zresztą liczba gier, które miały być na vitę, a nie wyszły bo konsola się słabo sprzedaje jest większa....kolekcja zone of the enders, metal gear rising, medal of honor, gra od rockstar....dalej nie wiadomo co z bioshockiem

Napisał mi o tym gość, który wcześniej informował o zapowiedzi Borderlands 2 w trakcie Gamescom na PS Vita. Zresztą, pracownik Sucker Punch sam się przypadkiem wygadał w trakcie jednego z wywiadów na targach.

Opublikowano

Hm, to Sucker Punch tak samo jak Media Molecule oddelegowali mały zespół do prac nad Vitą?

Jeśli nie przeszkadza to w robieniu gier na PS4, to mi pasuje taki układ ;)

Opublikowano

Tak w ogóle dzisiaj miał miejsce update Wii U, usprawniający szybkość OS itd. Ale dodali też bardzo fajny ficzer! 

maxresdefault.jpg

Granie w gry Wii na gamepadzie <3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.