Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Zamiast tego dam Wam podpowiedź, czgeo można się czepiać: społeczność na PC. A raczej jej brak. Wciąż nie mogę pojąć dlaczego Gaben nie wprowadzi jakiegoś systemu trofeów/osiągnięć. Ja wiem, że zaraz mnie część ludzi wykrzyczy: KTO GRA DLA TROEFÓW TOP KEK. No dobra, ale są ludzie, którzy to lubią. Ja to lubię. Nie gram dla nich, ale na pewno jest satysfakcja kiedy po przejściu gry widnieje trofeum i podnosi się poziom. A co ma Gaben? Levele za odnzaki, które się kupuje (nie trzeba coprawda nic płacić, ale za kasę można zajść jeszcze wyżej). Osiągnięcia na PC niby są, ale nie ma żadnego zcentralizowanego systemu, żadnych leveli/gamescore'u. I statek dawno już odpłynął, bo to trzeba było wprowadzać około 2007 roku, kiedy to dopiero raczkowało.

Też o tym myślałem. Kumpel ma porządnego PC i przeszedł na nim większość gier, w które ja grałem na 360. Podłączył nawet ostatnio do HDTV 40' i kupił pady od 360.

Ale mnie w takiej sytuacji brakowałoby jednak jakiejś pamiątki po zaliczonych grach, jakiegoś dodatkowego wyzwania, które daje mi system osiągnięć. Za czasów grania na PC właśnie podświadomie czekałem na system achie/trofeów - zrobiłem 100% w NFSMW2 i cykałem screeny statystyk, bo jakoś szkoda mi było po prostu wyłączyć grę i koniec. Dalej umiem przejść grę olewając achie jeśli nie mam na ich robienie ochoty, będę umiał zacząć od zera jeśli kupię PS4, ale sama zasada jest bardzo fajna.

Druga rzecz to fakt, że na konsoli poznałem wielu fajnych graczy, z czego z kilkoma osobami mam kontakt w prawdziwym życiu, niezależnie już od platformy. Mam teraz z kim się spotkać w miastach, w których nigdy nie byłem. Wątpię by na PC było podobnie. 

Edytowane przez Mustang

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 741 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Jak nie ma? PC słynie z gierek sieciowych i partyjka w Dotę 2, Starcrafta II w multi, czy w WoWa jest bardzo spoko ;) Inna sprawa, że brakuje killerów (kiedyś wyszedł Crysis, ale to nikomu się nie opłacało). PC nigdy nie będzie dobrą platformą do grania ze względu na ogromną liczbę konfiguracji, niewiedzę użytkowników i braki w optymalizacji. Żałuję tylko, że myszka + klawiatura w FPSach jest nieporównywalnie lepsza od pada i ciężko mi np. byłoby grać po sieci w BFa, kiedy katuję w trójkę na PC od miesięcy.

Dota SC2 i Wow to dla Yano zwalone MMO nie warte ogrania wieć nie wypisuj ich tutaj nawet...

Opublikowano

Nieważne czy komp jest wart 1000zł czy 6k, i na tym i na tym BF4 będzie się wypjerdalał do pulpitu bez powodu. pisi gejming [*]

No ale wczoraj kupiłem Anal Wejka na stimie za 17zł z dodatkami. Jedyny plus blachy to niskie ceny, czasami.

Opublikowano

Bo z BF4 na konsolach nie ma problemów. :teehee:

Opublikowano

Nieważne czy komp jest wart 1000zł czy 6k, i na tym i na tym BF4 będzie się wypjerdalał do pulpitu bez powodu. pisi gejming [*]

No ale wczoraj kupiłem Anal Wejka na stimie za 17zł z dodatkami. Jedyny plus blachy to niskie ceny, czasami.

1) przepłaciłeś Alan wake z dodatkami byl kiedyś za 3zł :)

2) Od dluzszego czasu nie wywalilo mnie z bf4 do pulpitu. BF4 chyba wykrywa, że jestes xbotem i cie karze za to

Opublikowano

@Yano

O boże, wejdź sobie na pierwszą lepszą stronę z podzespołami i sprawdź ceny topowych:

A. Kart graficznych

B. Procesorów

Kupisz dzisiaj pc i jeżeli zapragniesz grafiki zostawiającej w 2017 roku ps4 w tyle, to:

A. Kupisz nowy procesor

B. Kupisz nową kartę graficzną

C. Kupisz i to i to nowe, jeżeli w przeszłości no obu przyoszczędzileś

Dla przykładu, za 4300 kupiłem komputer z grafiką posiadającą 4GB pamięci DDR5 i ona spokojnie bedzie mi ślicznie służyła przez kolejne kilka lat. Procesor mam z lekko niższej półki i może on za 2-3 lata zacząć pokazywać swój wiek. Wtedy wymienię procka na jakąś kosę za 1,5k. I tyle.

Jeżeli kupiłeś przynajmniej i5-4440 (podejrzewam, że to jest niższa półka ;)) to nawet za 2-3 lata powinien jeszcze trzymać poziom :) Jeżeli jakąś i3, albo jeszcze niżej (nie mówię o AMD, bo tu słabo) to faktycznie, wymiana konieczna. Ale tak samo jak dziś możemy kupić za 2,5 kafla - GTX 780 Ti - najszybszą jednoprocesorową grafikę na rynku. Ciągnie wszystko w najwyższych detalach w 2560x1440. Full HD jest zdecydowanie wystarczające dla wielu, wielu osób. Tyle, że do takiego sprzętu potrzeba procesor, który nie będzie jej dławić (czyli i5-4670K, albo najlepiej i7-4770K - wykręcone do min. 4,2 GHz) - wtedy osiąga optymalną wydajność. A to dodatkowe koszta. Za samą grafikę z najwyższej półki, taki procek + płytę główną (dobrą, stabilną, czyli np. Asrocka Z87 Extreme4) musimy zapłacić łącznie min. 3700 zł. Do tego 8GB RAM, to już mamy 4 tysiące. Jeszcze zasilacz, dysk, obudowa, monitor, chłodzenie na CPU (zakładając OC), głośniki, klawierka. No wychodzi min. 6000 zł.

I to naprawdę minimum. Za możliwie topowy sprzęt. Który już w kwietniu nie będzie topowy, bo wyjdzie kolejna generacja kart graficznych - Maxwell od nVidii, a AMD też wyda kolejną serię Radeonów X3xx. Nowe procesory również wyjdą w przyszłym roku (które zastąpią Haswelle), no i tyle z tego topowego sprzętu. Posłuży może dwa lata przy maksymalnych (absolutnie maksymalnych) ustawieniach. Chyba, że komuś na tym nie zależy.

Ale też na PC nie pogra w ogromną liczbę gier. Inwestycja takiej gotówki w ten sprzęt to bzdura (chyba, że PC służy do pracy).

Opublikowano

O właśnie, jak już jesteśmy przy chu.nowych fpsach:

Z nowym CODem też są takie cyrki jak z BF4 na wszystkich platformach? Pytam, bo coś nie słychać o problemach w porównaniu z BF4. Ciekawi mnie to, bo trochę dziwnym by było, żeby święty graal, wszechmocne DICE, wybawca spod tyranii CODa wypuścił sczelankę, która działa gorzej od złego i okropnego CODa, ruch.ając przy tym hejterów call of Duty.

@Maciomaniak

I5-3570

Edytowane przez ragus

Opublikowano

No bardzo przepraszam że nie obserwuje cebulackich przecen codziennie. Gra jest warta więcej, a przez takich jak wy, co to pomyślą o zakupie dopiero jak spadnie cena do paru złotych, pisi gejming umiera. I dobrze!

Opublikowano

Jak czytam ten temat, to i tak mam wrażenie, że wszyscy macie PC, na których da się grać w świeże tytuły. Swojego lapka kupiłem na studia 3 lata temu, służy mi tylko do neta, oglądania filmów i programów biurowych. Ogarnia filmy w 1080p i tyle wystarczy.

Czy po prostu 90% tutaj potrzebuje PC do CAD'ów i innych pro programów, a że gierki wtedy też pójdą, to przypadek.

Opublikowano

No bardzo przepraszam że nie obserwuje cebulackich przecen codziennie. Gra jest warta więcej, a przez takich jak wy, co to pomyślą o zakupie dopiero jak spadnie cena do paru złotych, pisi gejming umiera. I dobrze!

Ja daję kasę na gry które dadzą mi więcej niz 10h rozrywki. 

za grę z dobrym multi bez problemu dam 130zł

za Alan wake nie dam wiecej niz 10zł. Gry na raz. 10h usuwasz z dysku i zapominasz.

Opublikowano

PC, na którym da się grać w świeże tytuły, to taki wydatek jak za PS4 w tym momencie. Oczywiście mówimy o samej skrzynce i o tym, że można w nie grać, ale w jakiś niskich/średnich detalach ;)

Opublikowano

Pecet to opcja dla kogoś, komu nie żal miejsca na brzydkie blaszane pudło, duży monitor i duże biurko i yebanie się z kablami. Dlatego też dzieciarnia 13-16 lat, która ma swój pokój w domu rodziców, dominuje wśród tych badań reddita. Ktoś kto dorasta właśnie nie ma ochoty na wygospodarowanie miejsca dla peceta, skoro do neta i pracy może mieć laptopa, a do gier konsole, obie rzeczy są 100 razy bardziej mobilne od kawałka blachy. Ja wiem że w przypadku zmiany miejsca zamieszkania na 100% nie będę brał ze sobą tej yebanej skrzynki i polecę w tandem X1/PS4, w (pipi)e mając czy gry na PC wyglądają lepiej czy nie.

Opublikowano

Masz zamiar kupić One i piszesz o mobilności?

Opublikowano

Pier.dolenie o braku miejsca na PC jest równie sensowne. Nie wiem w jakiej klitce musisz mieszkać.

Opublikowano

Jak nie ma? PC słynie z gierek sieciowych i partyjka w Dotę 2, Starcrafta II w multi, czy w WoWa jest bardzo spoko

Dota SC2 i Wow to dla Yano zwalone MMO nie warte ogrania wieć nie wypisuj ich tutaj nawet...

no właśnie śmieszne jest to że poprosiłem żeby dać coś poza tymi 3 grami i jakoś nic nie ma :P

wow ma już kupe lat, to staroć i grają w niego nolify

dota czy inny lol to troche jak tibia - popularne bo tanie, ale czy to dobra gra? dobra dla gimby

sc2 - e-sportowy RTS, w tej dziedziwnie dobry, ale sam w sobie szału nie robi

dlatego właśnie prosiłem by podać PCtowe killery które powodują wypieki zazdrości u konsolowców, a nie 3 gierki które wywołują usmiech politowania

tumblr_m33sslAyQL1r2g7mto1_r1_500.gif

HURR DURR XBOX ONE JAKI ON WIELKI HEHEHEHEHE

bezbek.

no właśnie duży "bek" bo XO jest niewiele mniejszy od niektórych obudów do PC

Edytowane przez Yano

Opublikowano

PC nie musi być duży i nie musi brzydko wyglądać. Można poskładać malutkiego, ładnego PC na standardzie mini-ITX i mieć sprzęt znacznie mniejszy od PS4, który dodatkowo nie grzeszy wydajnością. Są takie płytki, gdzie możemy wsadzić swój procek, do 8GB RAM i grafikę pokroju GTX650/660 (bo są małe wersje). Wydatek też nie jest duży.

Wielkie, brzydkie i ciężkie komputery to były 5 czy 10 lat temu, ale nie dzisiaj. Ba, śmiem twierdzić, że większość laptopów wygląda gorzej od małego kompa z mini-ITX. Czasy się zmieniają. Można też kupić Maca Mini i mieć co pokazać na biurku, albo skitrać go za monitorem ;) Możliwości jest mnóstwo.

YANO: No bo prawda jest taka, że na PC brakuje typowych gier na wyłączność. Nie mówię o indykach, czy jakimś CSie, bo to odpada.

Edytowane przez Maciomaniak

Opublikowano

Pecet to opcja dla kogoś, komu nie żal miejsca na brzydkie blaszane pudło, duży monitor i duże biurko i yebanie się z kablami. Dlatego też dzieciarnia 13-16 lat, która ma swój pokój w domu rodziców, dominuje wśród tych badań reddita. Ktoś kto dorasta właśnie nie ma ochoty na wygospodarowanie miejsca dla peceta, skoro do neta i pracy może mieć laptopa, a do gier konsole, obie rzeczy są 100 razy bardziej mobilne od kawałka blachy. Ja wiem że w przypadku zmiany miejsca zamieszkania na 100% nie będę brał ze sobą tej yebanej skrzynki i polecę w tandem X1/PS4, w (pipi)e mając czy gry na PC wyglądają lepiej czy nie.

jednego dzieciaka psującego opinie mniej. Jak dobrze :D

podoba mi sie argument. (pipi)anie sie z kablami xD No twoja kochana konsolka rozumiem kabli nie ma? Zasilanie,HDMI, Optyk (pipi)a to tyle samo co u mnie w pc :O

Idz już mordować te swoje locusty czy jak im tam i bedzie spokój.

Opublikowano

No właśnie. Gdzie tu (pipi)anie się z kablami? Mój komp ma dwa kable. Od HDMI i od zasilania. TYLE. Głośniki czy klawiaturę i myszkę mam bezprzewodowe. Jaki problem? :O

Opublikowano

Problem jest zawsze i wszędzie. Jesteśmy w Console Wars.

Opublikowano

Mnie zastanawia stereotyp, że PC to zawsze = wielki, brzydki, ciężki i zayebany kablami. Idziemy z duchem czasu, PC potrafią być piękne, małe, zgrabne i szybkie, a dodatkowo niedrogie. Wystarczy zainteresować się tematem.

Opublikowano

Powodzenia w takim razie w kupnie odpowiedniej płyty, bo te najlepsze nadal są robione w formacie ATX. Takie procki i5 mają badziewiaste coolery, więc przydałoby się coś lepszego, czyli większego. Nie mówiąc już o tym że same karty graficzne są duże. No i wypadałoby jakiś przewiew powietrza mieć w środku bo proc będzie się grzał do ponad 80 stopni.

Opublikowano

Własnie, przewiew powietrza > rozmiary sprzętu moim zdaniem, ale jak ktoś sra pieniędzmi to mu wszystko jedno. W lecie 30 stopni i "o (pipi)a, ciekawe czy mi kompsola nie wybuchnie, tak wiatraki na(pipi)iają".

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.