Skocz do zawartości

Gry z gatunku Adventure/ Przygodówki - temat ogólny.

Featured Replies

Opublikowano

Dialogi to podstawa w przygodówkach, chyba że piszemy o takich niedialogowych :)

Godny polecenia jest też The Dig, cud, miód i orzeszki.

• Odpowiedzi 61
  • Wyświetleń 3,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Najbardziej zapamiętałem gierkę Larry 7: Miłość na fali Zbierałem kiedyś gazetkę Play, z tyłu była reklama gry, screeny i cena 49zł za polską wersję. Tego właśnie zazdrościłem pececiarzom, grając

• Sanitarium podobało mi się właściwie jedynie na początku, później jakieś takie to dziwne się zrobiło.   Mam naprawdę spore zaległości w przygodówkach, łatwiej mi napisać w co grałem; Monkey island

• Ja uwielbiam tę serię, grałem w Przebudzenie i vs Arsene Lupin, gdyż inne to point n clicki, a ja wolałem zwykłe chodzenie w FPP a nie wskazywanie myszą (jeszcze Kube Rozpruwacza muszę ograć).   Wsz

Opublikowano
  • Autor

Mam tak , że gdy dialogów jest o wiele więcej od zagadek to już mi się nudzi. 

O, The Dig to muszę zagrać.

Edytowane przez Sibian

Opublikowano

Eh, gdyby jeszcze mi PC nie padł jakiś czas temu ...

O The Dig nigdy nie słyszałam, ale po przeczytaniu opisów zapowiada się miodnie.

Kolejny powód oprócz TES Online do zakupienia nowego sprzętu.

Opublikowano

The Dig pójdzie na kalkulatorze, albo na telefonie/tablecie/ps2 na SCUMMVM.

Tak właściwie to na SCUMMVM można już odpalić Neverhood :D kolejna świetna przygodówka, kto nie grał niech się nie przyznaje.

Edytowane przez Andreal

Opublikowano

Nigdy się nie bawiłem w Scummvm, czy mam szukać Neverhooda specjalnie pod Scummvm?

Opublikowano

http://pl.wikipedia.org/wiki/ScummVM

O rany to jest genialne! Dzięki Andreal!

To teraz jakieś szybkie porady dla nooba, bo nie wiem z czym to się je. Na Androidzie będzie działać? A już doczytałam, że tak. I jak zainstaluje program to muszę kupić grę w wersji elektronicznej czy jak (bo nie chcę piracić)?

Edytowane przez Neverwhere

Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem - kopiujesz określone pliki z płyty/dyskietek do folderu i wybierasz folder gdzieś w ScummVM.

http://wiki.scummvm.org/index.php/Datafiles

Mogę się mylić, chyba jedyny raz gdy z tego korzystałem, to było Beneath A Steel Sky z GOGa (chyba z tego korzystali żeby zapewnić kompatybilność z nowymi systemami), ale już domyślnie skonfigurowane.

Nawiasem mówiąc: też warto obadać, a jest za darmo właśnie na GOGu.

Edytowane przez Accoun

Opublikowano

Tak jak Accou napisał, kopiuje się wybrane pliki do wybranego katalogu w scummvm, po odpaleniu programu wybieramy ścieżkę do gry i tyle, sposób postępowania jest ładnie opisany na stronie.

Gry z goga też działają, poza tym ludzie od SCUMMVM współpracują z gogiem.

Dziwne, że są osoby, które SCUMMVM nie znają...

Co do androida, wystarczy zainstalować program z google play. Jeżeli zaś chodzi o gry, mogą to być stare zbiory lub wersje cyfrowe tutułów. Sporo gier jest dostępnych również za darmo na stronach  gog i scummvm.

Ze swojej strony scummvm testowałem na iOS, Androidzie, PS2 i PC.

Edytowane przez Andreal

Opublikowano
  • Autor

Czasem tylko jeśli gra jest na kilku płytach trzeba zmieniać nazwę plików voices na voices1, voices2 itd, w innym przypadku nadpisuje i są problemy.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

jaram sie

+ mam nadzieje, że ta współpraca zaowocuje w przyszłości sequelem psychonauts.

Opublikowano
Super wiadomość. Grim Fandango przez trójwymiar zestarzało się nieciekawie, a każdy powinien zagrać w chyba najlepszą przygodówkę w historii i ukoronowanie mistrzowskiej formy LA w latach 90tych. 

jaram sie

+ mam nadzieje, że ta współpraca zaowocuje w przyszłości sequelem psychonauts.

Wolałbym sequel Full Throttle  :D