Skocz do zawartości

EUROBASKET 2013

krupek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No Lampe ze swoim doświadczeniem mógłby zrobić różnicę, ale z drugiej strony, swoim gwiazdorstwem i fochami mógłby psuć atmosferę.

Edytowane przez krupek
Opublikowano

No na mistrzostwa nie pojechali z różnych względów:

PG: Curry, Lillard, Westbrook, Irving

SG: Harden, Klay, Butler, DeRozan, Beal, CJ

SF: Lebron, Durant, Kawhi, George 

PF: Davis, Griffin, Aldridge, Draymond

C: Towns, Drummond

Plus pełno zawodników na podobnym, jesli wciąż nie wyższym poziomie, jak: Jrue Holiday, Devin Booker, Lou Williams, Kyle Lowry, Mike Conley, Chris Paul, D'Angelo Russell, Tobias Harris, Deandre Jordan, Montrezl Harrell

Prawda jest taka, że z tego składu reprezentacji USA, i to dopiero w drugiej drużynie, mogliby się znaleźć tylko Kemba i może Donovan Mitchell, ale tylko jako dopełnienie drużyny. 

No ale dobrze, masz rację, nie da rady wymienić 4 pełnych lepszych składów. 

• Dzięki 2
Opublikowano

Nie wiem, czy o wszystkich można powiedzieć, że wnieśliby więcej niż obecna drużyna. Kluczem  do sukcesów USA na arenie międzynarodowej było połączenie gwiazd i zgrania. Na igrzyska do Aten pojechały gwiazdy i dali dupy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

https://polskikosz.pl/ranking-fiba-wielki-awans-polakow-az-o-12-miejsc/

Cytat

Przed mistrzostwami świata Polska znajdowała się na 25. miejscu w światowym rankingu FIBA. Udane mistrzostwa świata sprawiły jednak, że awansowaliśmy na 13. miejsce, które daje nam 9. lokatę w Europie.

Nasza reprezentacja wyprzedziła tym samym m.in. Chorwację, Turcję, mistrzów Europy Słowenię, czy Niemców. Na czele wciąż Amerykanie, a na drugim miejscu Hiszpania. Na 3. miejsce wskoczyła Australia (awans o 8 lokat), a na 4. Argentyna.

Wraz z aktualizacją rankingu poznaliśmy już wszystkie 24 zespoły, które wezmą udział w kwalifikacjach do Igrzysk Olimpijskich w Tokio, które odbędą się w czerwcu 2020 roku. 8 zespołów (po 2 z każdego regionu) zapewniło sobie bezpośredni awans poprzez mistrzostwa świata.

Pełna lista krajów, które zagrają o Igrzyska: Angola, Brazylia, Kanada, Chiny, Chorwacja, Czechy, Dominikana, Niemcy, Grecja, Włochy, Korea, Litwa, Meksyk, Nowa Zelandia, Polska, Portoryko, Rosja, Senegal, Serbia, Słowenia, Tunezja, Turcja, Urugwaj, Wenezuela.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

To tyle jeśli chodzi o entuzjazm po mundialu. Rekord na trybunach, eliminacje do euro to dla nas formalność i na dzień dobry wpierduhl od żydów :pizza:Hiszpania pewnie mocno obsrana przed niedzielą :shieeet:

Opublikowano
W dniu 20.02.2020 o 21:06, Tokar napisał:

Hiszpania pewnie mocno obsrana przed niedzielą :shieeet:

Może zostań przy analizach ekstraklapy, czy tam bieda widzewa xd

Hiszpania rozjechana na wlasnym parkiecie, dalej nie wiedzą co się dzieje xd

Pięknie zagrali.

Opublikowano

Aż żałuję, że nie obejrzałem tego meczu. Nie chcę deprecjonować sukcesu naszych koszykarzy, ale patrzę na skład Hiszpanów, a tam ani jednego znanego nazwiska. Wiadomo, najbardziej znani to ci z NBA, ale mimo wszystko...Tak czy inaczej wielki to sukces naszych!

Opublikowano

No, ale chyba nikt nie liczył na to, że Gasol, Rubio, albo Hermangomez przyjadą na eliminacje do Eurobasketu? Poza tym to wciąż drużyna z kraju, która ma najlepsze szkolenie i najlepszą ligę w Europie.

Balcerowski powoli zaskakuje coraz bardziej, może jeszcze sporo namieszać.

• 2 lata później...
Opublikowano

Wczoraj ruszył Eurobasket 2022 w Czechach i Niemczech. Fajny memoriał dla Nowitzkiego:

Polaki dziś zaczynają swoją grupę meczem z Czechami. Generalnie, w grupie z poważnych drużyn mamy tylko Serbię, ale niestety, sami też nie jesteśmy obecnie zbyt silnym przeciwnikiem dla reszty. Na papierze, z każdym jesteśmy w stanie wygrać, oprócz Serbii, ale ostatnie mecze pokazały, że mamy dużo braków. W Serbii oczywiście Jokic i nie bardzo wiem, kto miałby mu się u nas przeciwstawić.

Opublikowano

Klasyczne Polaki na Eurobaskecie. W piątek koncert, a dzień później jak dzieci we mgle i karygodna gra, z Finlandią -30 xd Dziś mecz z Izraelem. No mamy słabą grubę, do tego grupa obok też jest słabsza, więc drabinka by nam służyła po wyjściu z grupy, ale to nie można tak grać jak w sobotę, bo to był blamaż.

Opublikowano

Dzisiaj mecz z Serbią, ale awans już pewny. W 1/16 pewnie Włochy, albo Ukraina. Ukraina czarny koń zawodów, drabinka w sumie nam sprzyja, więc jak się nie zesrają jak co drugi mecz na tym turnieju to jest szana.

Doncic dla Słowenii wczoraj 47 punktów :pawel:

Opublikowano

Kur..., prawie zawału dostałem :D Udało się, Polaczki meldują się w 1/4 finału ME w koszykówkę. To wielki sukces, który przed imprezą każdy by brał w ciemno.

W ćwierćfinale czeka już obrońca tytułu - Słowenia, z Doncicem na czele.

Prawie straciłem nadzieję, że wygrają ten mecz, jak w ciągu 30 sekund stracili 6 punktów, z 9-punktowej przewagi.

Szkoda, że pewnie ten wielki sukces (!) utonie pod sukcesem Igi Świątek i Mistrzostwa Świata siatkarzy ;)

Opublikowano

No wyszarpali walką strasznie, sędziowie w 4. kwarcie kilka prezentów Ukrainie sprezentowali, ale nasi po prostu w chuj chcieli to wygrać i im się udało.

No ze Słowenią mamy szanse bardzo małe, ale nie takie niespodzianki się zdarzały.

Niech jeszcze dziś wpadnie złoto dla siatkarzy i mamy wspaniały weekend dla polskiego sportu.

Opublikowano

25 lat temu na Eurobaskecie prawie była pierwsza czwórka i od tego zaczął się boom na ten sport w Polsce. Zieliński, Wójcik, Pluta i spółka byli na ustach całej Polski. Pełne boiska przed blokami i szkołami. Teraz pewnie nam to nie grozi, ale dawno się tak nie ucieszyłem z sukcesu polskich sportowców jak dzisiaj :) Ażnie wierzę w ten awans, bo w sparingach gra i wyniki to była padaka. 

W środę ze Słowenią, będzie się działo :)

Opublikowano

Serca do walki im nie brakuje ale te kilka akcji AJ gdzie było kozłowanie do końca akcji bez żadnych punktów to aż mi się ciśnienie podniosło. Trochę za wcześnie żeby darować sobie zdobywanie punktów, na szczęście udało się wyszarpać zwycięstwo :thumbsup:

Opublikowano

Takie niespodzianki to ja lubię. Dobrze, że zmienili formulę mistrzostw i już nie ma dwa razy fazy grupowej, tylko drabinka po wyjściu, bo dzięki temu jest bardziej sprawiedliwie i więcej emocji.

Opublikowano

W sumie, Ukraińcy grali w chuj nieczysto, a sędziowie, albo udawali, że tego nie widzą, albo byli po prostu bardzo słabi. Jak było na remisie to bałem się, że nas wyruchają w końcówce.